opstina gornji milanovac

Kulturna dešavanja u Gornjem MilanovcuKulturni centarMeđunarodni bijenale umetnosti minijature (u organizaciju Kulturnog centra od 1998. godine), Likovna kolonija "Mina Vukomanović Karadžić" (2004.), Festival kratkog filma i filmska kolonija "Kratka forma" i mnogobrojne druge su manifestacije sa kojima se Gornji Milanovac ponosi.


Uz redovne programe Kulturnog centra (likovni, scenski, muzički, književni, dramski, dečji, filmski...) u Gornjem Milanovcu su organizovane smotre "Veče pod grmom", manifestacije amaterskog stvaralaštva koja se svake godine na Pantelijevdan (9. avgust) održava u Takovu. Kulturni centar Gornjeg Milanovca u saradnji sa drugim institucijama kulture Biblioteka "Braća Nastasijević", Muzej rudničko-takovskog kraja, Turistička organizacija opštine Gornji Milanovac, KK "Momčilo Nastasijević", KD "Zapis", Milanovačko amatersko pozorište, ULPU Gornjeg Milanovca, KUD "Tipoplastika", KUD "Šumadija", pevačka grupa "Crnućanka", KUD "Vidovdan", KUD "Brđani"...učestvuje i u realizaciji više amaterskih i profesionalnih projekata koji se tokom godine organizuju u Gornjem Milanovcu i šire.Pri Kulturnom centru rade baletski studio, plesna škola, likovni atelje, muzička i dramska radionica, dečiji inkluzivni hor i omladinska scena. Pokretači smo Minijaturnog bijenala, do nedavno prateće manifestacije Međunarodnog bijenala umetnosti minijature, organizatori opštinskog i regionalnog takmičenja "Pesniče naroda mog", a od 2008. godine, u saradnji sa Milanovačkim amaterskim pozorištem i organizatori "Školske scene" - festivala pozorišnog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola sa područja opštine Gornji Milanovac.


Značajan segment Kulturnog centra je i vanškolsko obrazovanje. Poslednjih godina u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje organizovani su tečajeve stranih jezika za stručno osposobljavanje i prekvalifikaciju nezaposlenih. Putem kurseva koji se organizuju u režiji Kulturnog centra, mnogi polaznici su upotpunili svoja znanja iz ruskog, engleskog, nemačkog italijanskog i francuskog jezika ili stekli neku od diploma neophodnih za obavljanje svoje delatnosti (kursevi daktilografije, krojenja, kursevi za vozače viljuškara, vođenje poslovnih knjiga, obuka za rad na računaru, rukovanje gasnim instalacijama...)


Biblioteka "Braća Nastasijević"


Biblioteka "Braća Nastasijević" je savremena ustanova sa fondom od 100 000 knjiga. Gornjomilanovačka Biblioteka u svom sastavu ima knjižaru gde su zastupljeni svi značajniji izdavači. Raspolažu dobrim prostorom i opremom koji omogućavaju širenje delatnosti i unapređenje rada. Izdavanje knjiga korisnicima jeste osnovna delatnost biblioteke, ali osim toga ova ustanova ima odličnu saradnju sa školama i preduzećima, književnim klubovima i drugim ustanovama kulture. Organizuju se književne večeri, dečje i zavičajne izložbe, sajmovi knjiga, manifestacije.


Biblioteka poseduje elektronski katalog svog celokupnog fonda. Kompjuterski program bibliotekagm izrađen je prema našim zahtevima i omogućava različite vrste pretrage publikacija.Česte ankete kao i Savet korisnika ukazuju na rezultate našeg rada i na ono što treba unaprediti u radu.Muzej rudničko-takovskog kraja


Muzej rudničko-takovskog kraja osnovan je 15. aprila 1994. godine kao ustanova koja obavlja delatnost zaštite kulturnih dobara na teritoriji opštine Gornji Milanovac.


U zgradi su smešteni legati braće Nastasijevića, porodice Lazić i Bože Prodanovića, kao i stalna postavka "Pokloni i otkupi - vreme dinastije Obrenovića". U sastavu Muzeja su i stalne postavke: "Drugi srpski ustanak i srpska revolucija 1804-1839" u muzeju Drugog srpskog ustanka u Takovu i "Srpska kuća u prvoj polovini XIX veka" u Miloševom konaku u Gornjoj Crnući. Osim osnovne muzejske delatnosti, muzej se bavi i izdavaštvom.
Novi budući izgled i sadržajnost adaptiranog i rekonstruisanog Doma kulture omogućiće napredak, razvoj i unapređenje kulture Gornjeg Milanovaca.Više o kulturi našeg grada možete saznati putem sajtova:

www.kcgm.org.rs

www.muzejgm.org

www.bibliotekagm.com
Povratak na: Gornji MilanovacĆir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!