opstina gornji milanovac

21. maj 2018.
Jedna kap može da promeni sve


Stupanjem na snagu novog Zakona o transfuziji krvi, gornjomilanovačka Služba za transfuziju postaje banka krvi. Povodom novog Zakona o transfuzijskoj mediciniu kabinetu predsednika opštine održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen novi zakon usvojen aprila prošle godine. Na konferenciji su govorili predsednik opštine Dejan Kovačević, načelnik Odeljenja za motivaciju i organizaciju dobrovoljnih davalaca krvi u Institutu za transfuziju krvi Ivana Rodić, direktor Opšte bolnice u Gornjem Milanovcu Predrag Šutić, načelnik Službe za transfuziju krvi Opšte bolnice Gornji Milanovac Biljana Čaluković i sekretar Crvenog krsta Gornji Milanovac Nebojiša Ivović.


Novi zakon u celosti stupa na snagu prvog januara naredne godine, a tokom ove godine predviđeno je da se u više faza ovaj zakon implementira na teritoriji Republike. Prema rečima Ivane Rodić, u odnosu na prethodni način funkcionisanja, novina novog Zakona je postojanje dve vrste trnsfuzioloških ustanova: „Sa jedne strane postoji ovlašćena transfuzijska ustanova i to su Institut za transfuziju krvi Srbije i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine u Novom Sadu, Zavod za transfuziju krvi u Nišu i očekuje se osnivanje Zavoda za transfuziju krvi u Kragujevcu. Zadatak ovih institucija je da se bave promocijom dobrovoljnog davanja krvi u saradnji sa Crvenim krstom Srbije, potom da organizuju i realizuju akcije dobrovoljnog davanja krvi na terenu, da pripreme komponente krvi, testiraju krv davalaca i da distribuiraju krv do svih zdravstvenih institucija u zemlji. Sa druge sve službe za transfuziju krvi prerašće u bolničke banke krvi i njihov prevashodni zadatak biće briga o samim pacijentima.“Rodićeva je istakla da je plan prikupljanja krvi napravljen u saradnji sa Crvenim krstom prema potrebama bolnice i u dogovoru sa zaposlenima u Službi za transfuziju krvi i odnosi se na nedeljni nivo: „Plan za Gornji Milanovac je da se radi dva puta mesečno, odnosno svaki drugi i četvrti petak u mesecu od 10.00 – 16.00 časova. Zahvaljujući podršci predsednika opštine i lokalne samouprave obezbeđene su prostorije Kulturnog centra, najatraktivniji prostor u gradu u kom smo i do sada realizovali akcije.“


Direktor Opšte bolnice Predrag Šutić i načelnica Službe za transfuziju krvi Opšte bolnice Gornji Milanovac Biljana Čaluković pozvali su sve dosadašnje dobrovoljne davaoce krvi, ali i one koji do sada krv nisu dobrovoljno davali da dođu u predviđenim terminima i dobrovoljno daju krv.


Uz zahvalnost svim činiocima današnjeg sastanka predsednik Kovačević je rekao da opština Gornji Milanovac snažno podržava ovu akciju: „Ja sam danas čuo mnogo lepih stvari koje treba da nam budu podstreh za budući period. Jedna od njih je da ćemo imati kvalitetnije iskorišćenu krv kada radimo to u ustanovama koje imaju mogućnosti to da urade. Sa druge strane, uveren sam da će bolnica u Gornjem Milanovcu uvek imati dovoljne količine krvi za sve zahvate koji se u njoj rade. Želim da istaknem da je Gornji Milanovac do sada bio procentualno prvi u Moravičkom okrugu kada je u pitanju dobrovoljno davanje krvi i ja se nadam da ćemo bez obzira na prelazak na novi sistem rada uspeti da zadržimo taj trend. Jako je bitno da naša Opšta bolnica ima dovoljno jedinica krvi za sve operativne zahvate. Rekonstrukcijom Opšte bolnice uvešćemo i neke nove metode koji će se raditi u Milanovcu, te zbog toga i povećanje mesečnih jedinica krvi će jako značiti.“


Na kraju sastanka, svi prisutni su pozvali građanstvo da već u petak 25.05. u periodu od 10.00-16.00 časova u zgradi Okružnog načelstva dođu i budu dobrovoljni davaoci krvi.


gm

„Dane otvorenih vrata organizujemo kako bismo zajedno sa sugrađanima definisali probleme sa kojima se oni susreću i koliko smo mi, kao lokalna samouprava u mogućnosti da pristupimo rešavanju tih problema. Ovi prijemi su dobra prilika da građani na jednom mestu razgovaraju sa rukovodstvom opštine i direktorima javnih preduzeća. Probleme sa kojima nam građani dolaze shvatamo ozbiljno i trudimo se da učinimo sve što je u našoj mogućnosti da im pomognemo.“ , rekao je predsednik opštine Dejan Kovačević nakon završenog prijema.


gm

Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!