opstina gornji milanovac

9. oktobar 2018.
Predsednik opštine ugostio učenike iz Izmira


Sedam učenika privatne gimnazije „Bilgince“ iz turskog grada Izmira i dva njihova profesora nalaze se na sedmodnevnoj razmeni u Gornjem Milanovcu i tim povodom ugostio ih je predsednik opštine Dejan Kovačević. Pored njih, prijemu su prisustvovala i četiri učenika, dva Italijana, Turkinja i Ruskinja, koji će tekuću školsku godinu provesti u Gimnaziji „Takovski ustanak“. Grupa učenika iz naše opštine u maju mesecu bila je u Izmiru, posredstvom projekta Interkultura, a njihovi drugari im sada uzvraćaju posetu.


gm

Predsednik opštine Dejan Kovačević ovom prilikom je rekao da mu je veoma drago što projekat razmene učenika koji sprovodi gimnazija „Takovski ustanak“ veoma dobro funkcioniše i što je došao na nivo da u Gornji Milanovac dolaze deca i na godišnji program razmene: „Meni je veliko zadovoljstvo što opština Gornji Milanovac može da podrži ovakve projekte. Posebno mi je zadovoljstvo što su mi naši dragi gosti iz Turske preneli pozdrave od njihovog gradonačelnika i izrazili želju da uspostavimo saradnju između dve opštine. Ja ću u skorije vreme pozvati gradonačelnika Izmira da poseti Gornji Milanovac, jer prvenstveno mislim da naša opština na privrednom planu može da ponudi mnogo toga našim partnerima iz Turske.“ Kovačević je dodao da će sve ovo deci jako značiti, jer prijateljstvo koje se razvija na ovakav način opstaće sigurno dugo sa jedne strane, a sa druge verovatno će i oni u budućnosti, kada završe svoje školovanje moći to prijateljstvo da prošire i na neke poslovne aspekte. Takođe, on je rekao da će od naredne školske godine jedan učenik iz norveškog grada Mušjena biti na razmeni u Gornjem Milanovcu.


gm

Asuman Keser, profesorka engleskog jezika koja je došla u Gornji Milanovac zajedno sa učenicima rekla je da im je veoma drago i da su jako srećni što su u poseti Gornjem Milanovcu: „Jako ste srdačan i topao narod. Drago nam je što nas je ugostio predsednik opštine kao predstavnike interkulturalnog segmenta i obrazovanja naše škole.“ Keser je rekla da su srećni što su okruženi divnom prirodom i divnim ljudima: „Oduševljeni smo time što je ovo mala sredina, ali sredina koja se trudi da sačuva svoju prirodu i sve ove pozitivne utiske ćemo se truditi da prenesemo u našu zemlju. Upoznali smo dosta ljudi koji se bave kulturom i tradicijom i koji pokušavaju sve to da sačuvaju od zaborava.“ Na kraju je istakla da se nada dobroj saradnji između dva grada i dve države na ovaj način. Prema njenim rečima, dosta možemo da naučimo jedni od drugih.


gm

Drugi profesor iz Turske koji predaje fiziku u svojoj zemlji, Davrim Temel rekao je da su u svetu bez granica sve kulture međusobno povezane i da tako udruženi svet možemo da učinimo srećnim mestom: „Razmena kroz projekat „Interkultura“ je veoma značajna za globalni svet i veoma sam srećan što sam danas ovde.“


gm

Prema rečima Marije Veljić, koordinatora lokalnog centra Interkulture, gimnazija „Takovski ustanak“ iz našeg grada već osam godina uspešno učestvuje u ovom projektu: „Veoma smo srećni što uz podršku opštine Gornji Milanovac i uz podršku čitave lokalne zajednice već dugi niz godina aktivno sprovodimo razne vrste učeničkih razmena. Ovo je četvrta razmena odeljenja koju smo izveli.“ Koordinator lokalnog centa je rekla da su četiri učenice iz naše opštine trenutno na godišnjem programu razmene i to, tri u Italiji i jedna u Argentini. Na kraju je zaključila da projekti interkulture u Gornjem Milanovcu rastu i da su trenutno jedan od najboljih lokalnih centara u Srbiji.


gm

Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!