opstina gornji milanovac

9. avgust 2019.
Pametni kontejneri uskoro u Gornjem Milanovcu


Predsednik opštine Dejan Kovačević potpisao je danas ugovor sa Nenadom Popovićem, ministrom bez portfelja zaduženim za inovacije i tehnološki razvoj. U pitanju je ugovor za realizaciju Projekta pod nazivom „Nabavka i ugradnja opreme i senzora za napunjenost kontejnera“, kojim se implementiraju nove tehnologije i modeli u okviru koncepta „pametnih i bezbednih gradova“ u oblasti „Javne i komunalne usluge“. Za ovaj projekat, Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj dodelio je opštini Gornji Milanovac sredstva u iznosu od 27.424.140,00 dinara.


gm

Predsednik opštine Dejan Kovačević istakao je veliko zadovoljstvo saradnjom Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj i opštine Gornji Milanovac. Plod uspešne saradnje je i nedavno otvoreni Startap centar, koji svim mladim pruža šansu da svoje ideje plasiraju i kod lokalne privrede, ali i svuda u svetu.


gm

„Ono što moram da napomenem je zadovoljstvo zbog saradnje sa gospodinom Popovićem i ovaj projekat sa kojim smo aplicirali odnosi se na takozvane pametne kontejnere. Mi ćemo uspeti u kratkom roku, kada završimo projekat, da promenimo način funkcionisanja Javnog komunalnog preduzeća Gornji Milanovac, tako da više nećemo imati rute po kojima će se prazniti kontejneri, već ćemo putem pametnih tehnologija znati kada su kontejneri puni, kada treba da se prazne. Na taj način ćemo štedeti novac JKP-a, ali i građana opštine Gornji Milanovac. To će imati efekat na krajnjeg potrošača jer ćemo moći da smanjimo cene komunalnih usluga. Još jednom se zahvaljujem gospodinu Popoviću i naglašavam da je Gornji Milanovac uvek spreman da učestvuje u svim projektima za inovacije i nadam se da ćemo u budućnosti sarađivati kao i do sada“, rekao je Kovačević.


gm

Projekat podrazumeva nabavku i ugradnju opreme i senzora napunjenosti kontejnera na teritoriji opštine Gornji Milanovac. Sistem je dizajniran za detekciju statusa kanti za smeće (kontejnera). Realizacijom navedenog projekta u velikoj meri se omogućava razvoj inovacionih kapaciteta u opštini Gornji Milanovac, jer će doprineti podizanju efikasnosti obavljanja komunalne delatnosti na teritoriji opštine i u značajnoj meri doprineti očuvanju životne sredine i poboljšanju kvaliteta života građana Gornjeg Milanovca.


gm

Realizacijom ovog projekta, Javnom komunalnom preduzeću, koje se bavi prikupljanjem i odlaganjem komunalnog otpada, u velikoj meri biće olakšan posao, jer će u svakom momentu imati tačne informacije o stepenu napunjenosti kontejnera na teritoriji opštine i na taj način na efikasniji i racionalniji način može biti organizovan posao i radno angažovanje zaposlenih u ovom preduzeću.


gm

Opština Gornji Milanovac veliku pažnju posvećuje oblasti unapređenja životne sredine i ulaganju u nove, inovativne metode u ovoj i drugim oblastima života, i realizacija Projekta nabavke senzora za napunjenost kontejnera od velikog je značaja za opštinu Gornji Milanovac.


Povratak na: Saopštenja


logo opstine gornji milanovac

Ćir    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Opština Gornji Milanovac

Adresa: Takovska 2,

32300 Gornji Milanovac, Srbija

Tel: +381 32 / 515 0050

Fax: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Usuditi se, to je cena napretka!