opstina gornji milanovac

10. септембар 2018.
Бољи резултати за удружене пољопривреднике


Председник општине Дејан Ковачевић угостио је министра за регионални развој Милана Кркобабића и председника одбора за село САНУ Драгана Шкорића. Заједно су одржали састанак и посетили једну од седам новооснованих задруга на територији општине Горњи Милановац у селу Угриновци. Ова задруга је прва са територије општине Горњи Милановац која је добила средства од Министарства за регионални развој у оквиру Програма подршке спровођења мера равномерног регионалног развоја за пластеничку производњу.


gm

gm

Министар Кркобабић је рекао да општина Горњи Милановац има највише удружених пољопривредних произвођача у Моравичком округу, где је у претходне две године основано седам задруга. Према његовим речима, овакав резултат охрабрује да баш у Горњем Милановцу наредне године буде основана прва сложена пољопривредна задруга на територији Републике Србије. Приликом посете задрузи у Угриновцима министар је рекао да је она добар пример функционисања новооснованих задруга: „Ово је почетак, идуће године очекујемо бољи род. У питању су пластеници и наводњавање истих, ту смо дали подстицајна средства и како видим она су паметно искоришћена. Технологија је примерена, наводњавање кап по кап и знање је ту. Оно што мене посебно интересује је спремност задругара да се удруже, да буду сложни и да сви заједно шаљемо поруку из Горњег Милановца да српски домаћини, прави, озбиљни људи, они са искуством и они најмлађи могу да се удруже, могу да раде, могу да зараде и могу да остају у својим крајевима.“ Кркобабић је рекао да је ово подручје изузетно леп део Србије, препознатљив и да такав треба и да остане. Он је нагласио да посебну шансу треба дати органској производњи.


gm

gm

Председник општине Дејан Ковачевић изјавио је да пољопривредна задруга у Угриновцима показује на свом примеру функционисање ове врсте удруживања: „ Овде на делу видимо како функционише то када се наши пољопривредни произвођачи удруже уз помоћ државе, уз помоћ ресорног министарства господина Кркобабића и уз помоћ локалне самоуправе, сами и сопственом иницијативом дођу до финалног производа. Ја сам веома срећан, што од првог разговора који сам имао са садашњим директором задруге до данашњег дана је прошло јако мало времена. Они су препознали да самоудруживањем могу доћи до озбиљне пољопривредне производње. “ Ковачевић је изразио наду ћемо у будућности имати више оваквих примера, да удруживањем људи могу направити много више него појединачно.


gm

Из буџет општине Горњи Милановац за пољопривреду се издваја педесет милиона динара, од којих су четрдесет и четири милиона директна давања пољопривредним произвођачима кроз пет различитих програма мера, а преосталих шест милиона се користи за финансирање калцификације земљишта, за набавку против градних ракета и за организовање посете пољопривредном сајму пољопривредника са територије Општине.


gm

gmПовратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!