opstina gornji milanovac

1. октобар 2018.
Одржана манифестација „Дај педалу раку“


У суботу је на Тргу кнеза Михаила одржана манифестација „Дај педалу раку 2018“ и на тај начин се почело са обележавањем Месеца борбе против рака. Циљ ове манифестације је да што већи део друштва постане свестан чињенице да је рак дојке у великом броју случајева излечив, али само ако се открије и лечи на време.


gm

Манифестацију су отворили чланови хора ОШ „Краљ Александар I“ након чега се присутнима обратила заменица председника општине Јадранка Достанић. Она је посебно нагласила да је улога друштва велика када је реч о превенцији: „Потребно да се све релевантне институције и медији снажно укључе и покрену како би се на све начине заједно супротставили овој опакој болести. Шансе за излечење се драстично повећавају ако се карцином дијагностикује на време и ако се одмах почне са лечењем.“


gm

Након заменице председника општине, присутнима се обратила и докторка Биљана Вукашиновић, шеф стручне групе за промотивне активности Дома здравља Горњи Милановац: „Од болести која се зове рак, у Србији на годишњем нивоу живот изгуби 1600 жена. Рак дојке је излечив у 95% случајева ако се открије на време. Овај податак довољно говори о томе колики је значај превентивних прегледа, али и самопрегледа.“


gm

Допринос овој манифестацији дала су и деца из ПУ „Сунце“, ученици четири основне школе са подручја града, као и деца која учествују у програму Савеза за школски спорт својим изведбама у културно-уметничком и спортском програму. Главни циљ била је промоција здравог начина живота, а навећи акценат стављен је на велику важност превенције.


gm

Пројекта „Дај педалу раку 2018.“ четврту годину за редом организује женски центар „Милица“ из Врњачке Бање под покровитељством Министарства здравља Републике Србије, Министарства омладине и спорта, Института за јавно здравље Србије „Др. Милан Јовановић Батут“ и Института за онкологију и радиологију Србије. Општина Горњи Милановац први пут се ове године укључила у ову манифестацију, а у наредном периоду ће активно узети учешће у реализацији свих скупова и манифестација подршке у сарадњи са женским центром „Милица“ из Врњачке Бање.


Ове године, организатори имају за циљ да учешће у манифестацији узме што већи број градова и општина у Србији како би се подигла свест код што већег броја жена о важности превентивних прегледа и здравих стилова живота.


На Тргу кнеза Михаила, у суботу тачно у подне, подигнута је застава манифестације, која ће на јарболу остати цео октобар у знак подршке, али и као подсетник о важности превентивних прегледа.
Повратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!