opstina gornji milanovac

30. октобар 2018.
Обележен век ослобођења Горњег Милановца у Првом светском рату


Свечаном академијом, одржаном у Великој сали Културног центра обележен је један век од ослобођења Горњег Милановца у Првом светском рату.


gm

Пригодном програму и својеврсном историјском часу присуствовао је председник општине Дејан Ковачевић са својим сарадницима, гарнизон Војске Србије, ученици основних и средњих школа, али и бројни Милановчани.


gm

Глумац Милановачког аматерског позоришта Александар Аврамовић кроз причу једног човека дочарао је период окупације града и околине од стране Аустроугарске, преко страдања српске војске и преласка преко Албаније па све до коначног ослобођења које се догодило 28.10.1918. године.


gm

О дешавањима у Горњем Милановцу у периоду ослобођења у Великом рату присутнима је говорио директор Музеја рудничко-таковског краја и историчар Александар Марушић. Како је испричао правог ослобођења није било, јер су се аустроугарске снаге саме повукле, а том приликом је лево крило Дринске дивизије ушетало у град. Улазак српске војске у Горњи Милановац представља врхунац свих ратних напора, почев од 1912. па закључно са крајем октобра 1918. године. Марушић је рекао да је у ратним годинама Великог рата учествовало око 10.000 људи из овог краја, а једна половина се није вратила својим кућама.


gm

Својим изведбама у програму су учествовали хор и оркестар КУД „Шумадија“, као и Срђан Стојанић који је рецитовао „Трубе“ Момчила Настасијевића, као и део „Плаве гробнице“, песме која осликава сву муку и страдање српских војника далеко од отаџбине.


Музеј рудничко-таковског краја у холу Дома културе поставио је изложбу на тему „Епопеја великог рата“ коју грађани могу да виде до 02. октобра 2018.
Повратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!