opstina gornji milanovac

07. октобар 2014.
Програмско буџетирање по програму Европске уније

У Горњем Милановцу одржана прва радионица Програмског буџетирања по програму Европске уније у реализацији финансијских експерата испред СКГО.


rekonstrukcija doma kulture

Горњомилановачка општина је ушла у групу од десет општина које ће прве у Србији имати у пуној мери подршку за припрему буџета на програмској основи. Радионице по овом пројекту, односно припреме за програмско буџетирање за 2015.годину, данас су у великој сали реализовали финансијски експерти испред Сталне конференције градова и општина Марко Ћулић и Иван Ђорђевић. У радионици су учествовали запослени у финансијама у Општинској управи, јавним предузећима и установама и други индиректни буџетски корисници.


У циљу што једноставнијег преласка са постојећег линијског на програмски буџет, било би добро да локалне самоуправе имају јединствен приступ у изради одлуке о буџету како би лакше могле да помире захтеве система јединствене буџетске класификације, препорука је финансијског експерта Марка Ћулића. Према његовим упуствима, наједноставнији начин преласка са линијског на програмски буџет, бар у првим годинама имплементације програмског буџета, могуће је урадити задржавањем постојеће организационе структуре која ће бити допуњена програмима и програмским активностима. Дакле, организациона класификација би имала доминантну улогу приликом израде одлуке о буџету. Овакав принцип представља најједноставније решење како би помирили постојећи начин рада са законском обавезом. То можда није најбоље решење и оно ће се временом свакако мењати и унапређивати. Једноставно речено, локалне самоуправе ће задржати одлуке какве су имале али ће морати да у оквиру постојеће структуре убацују програме и програмске активности.


Опширније у прилогу са фотографијама.
Повратак на: Саопштења
Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!