opstina gornji milanovac

17. октобар 2014.
Ученици из Италије у посети председнику општине


ucenici iz italije


За петнаест ученика и два професора из Италије срдачну добродошлицу пожелео је данас горњомилановачки председник општине Милисав Мирковић приликом пријема у свом кабинету, а организованог поводом њиховог седмнодневног боравка у Горњем Милановцу, кроз реализацију пројекта "Интеркултура"у организацији горњомилановачке Гимназије.


Председник општине је ученицима из Италије и њиховим професоркама италијанског и енглеског језика Енрики Риналдуци и Мари Анђелети, једним општим представљањем говорио о географским, демографским, као и историјским, културолошким и привредним карактеристикама Горњег Милановца. Највећи акценат, председник Мирковић је ставио на активности Општинске управе које се врше и предузимају како би се зауставио одлазак младих у веће градске центре кроз градњу и унапређење спортских и културних садржаја.


Иначе, пројекат "Интеркултура" већ другу годину за редом успешно реализује Гимназија "Таковски устанак" уз свесрдну помоћ професорке француског језика Оливере Стефановић и професорке италијанског и латинског језика Марије Вељовић. Кроз овај пројекат релизовано је више међународних размена ученика, између осталог, на једногодишњем школовању у Горњем Милановцу боравио је ученик са Тајланада, прошлог месеца су боравиле четири ученице из Швјацарске, почетком овог месеца у Словенији је боравило 32 наша ученика из Гимназије, који су били у четвородневној посети код својих вршњака у братимљеном словеначком граду Словењ Градецу. Тренутно се у двојезичном одељењу горњомилановачке Гимназије школује ученик из Италије, Тобиас Коланђело, који је у Горњем Милановцу само два месеца, а већ се споразумева на српском језику.


ucenici iz italije ucenici iz italije

Тако да, поред Тобиаса, протекле недеље још 15 његових вршњака из родног града Риети из средишње Италије, имало је прилику да упозна образовни систем гороњмилановачке Гимназије, домаћу кухињу ученика домаћина, историју и културу Горњег Милановца, спортски, али и неизоставни ноћни живот младих у Горњем Милановцу.


О својим утисцима ученици из Италије су, на наговор својих професора, председнику општине говорили кроз "игру придева". Наиме, свако је морао кроз једну реч да опише боравак у Горњем Милановцу. Међутим, по њиховим реакцијама било је превише устисака који нису могли да се дочарају само једном речју, тако да су одушевљено говорили о љубазности породица у којима су смештени, о домаћој храни од које су сви добили по пар килограма вишка, међусобним симпатијама, и о свему ономе што су кроз програм посете могли да виде, а то су привредна друштва, спортске објекте, знаменита туристичка места и друго.


Професорка Риналдуци пренела је позив њиховог градоначелника председнику Мирковићу да приликом посете ученика буде и посета општинског руководства, како би пројект имао апсолутну подршку и одрживост.


Паралелно са овом посетом Гимназији у току су припреме ученика милановачке Економске школе за узвратну међународну посету немачким вршњацима, тако да ће 28.октобра на пут ка Немачком граду Галдену, кренути једнаест ученика и два професора, и то професор економске групе предмета Јасмина Вујичић и професор немачког језика Ђорђе Таловић. Наши средњошколци ће одсести у кућама ученика из Немачке, а пут ће трајати пет дана.


- Новина у односу на ранији период је та што ће наши ученици имати донацију од немачке организације "Паша", чији смо члан, а донацију смо добили захваљујући пројекту. Тако да ће сваки ученик када стигне у Немачку, имати на располагању 100 евра. Критеријум за одабир ученика је био да су предходне године угостили ученика из Гелдена, да су учествовали у изради пројекта и да уче немачки као други страни језик, рекла је о овој посети професорка Вујичић.


ucenici iz italije ucenici iz italije ucenici iz italijeПовратак на: Саопштења
Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!