opstina gornji milanovac

27. октобар 2014.
Увек добродошли норвешки пријатељи


norveski prijatelji

Делегација норвешке општине Вефсн боравила је у дводневној посети општини Горњи Милановац. Ове две општине већ скоро четири деценије граде братимљене односе, а осим пројекта који су у току, и који су реализовани, планирано је да се прошири сарадња и на нове области.


Пријатељи комуне Вефсн притекли су Милановчанима у помоћ онда када им је она била најпотребнија током мајских поплава. Организовали су хуманитарни концерт, како би прикупили средства и упутили својим пријатељима из Горњег Милановца. Јан Арне Ловдалх, председник комуне Вефсн, је рекао да су упућена средства од око 8.000 евра симболична, али наша сарадња која ће бити настављена и убудуће биће реализована кроз пројекте којима можемо додатно помоћи нашим пријатељима.


Председник горњомилановачке општине Милисав Мирковић упознао је госте са обилном штетом које су мајске поплаве причиниле Рудничко-таковском крају, а које су процењене на преко 450 милиона динара, али и са пројектима које ова општина жели да реализује уз помоћ норвешких пријатеља и Амбасаде. Један од њих је изградња Центра за хумано отклањање животињских лешева.


norveski prijatelji

- " Хтели смо да проверимо њихова искуства, да се упознамо како то у Норвешкој решавају и да та искуства покушамо да пренесемо на наше подручје", рекао је на ову тему председник горњомилановачке општине. Рекавши и то да је током састанка уследио договор да заједнички комуна Вефсн, Горњи Милановац и Норвешка Амбасада ставе на папир могуће пројекте за реализацију, било сами Горњи Милановац – Вефсн као много година до сада, или као што смо радили последње три године на пројектима, где су учествовале и сарађивале партнерске општине из Србије - Горњи Милановац, Врњачка Бања и Прокупље, а из Норвшке поред Вефсена биле су општине Хемнес и Хатфјелдал. И да са договореним предлозима, норвешки пријатељи аплицирају за средства пред Владом Краљевине Норвшке.


Током дводневне посете, гости су обишли више локација где су видљива оштећена мајским поплавама на градском и сеоском подручју, као и радове на отклањању последица.


Подсећамо, општине Горњи Милановац и Вефсн из града Мосјена давне 1975.године потписале су Повељу о братимљену. Од тада уз финансијску и стручну помоћ пријатеља из Норвешке, горњомилановчани су реализовали пројекте из области комуналне инфраструктуре, образовања и културе, али и привредне и друге сарадње.norveski prijatelji norveski prijatelji norveski prijateljiПовратак на: Саопштења
Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!