opstina gornji milanovac

04. новембар 2014.
Почиње расподела помоћи оштећенима у мајским поплавама


Убрзо почиње расподела помоћи општине Горњи Милановац оштећенима у мајским поплавама захваљујући донаторским средствима горњомилановачке привреде, грађанства, страних општина и буџетским средствима.


О разлозима због чега се тек сада врши расподела помоћи говори председник општине Милисав Мирковић


milisav mirkovic

Пољопривредници и сви горњомилановчани чија су земљишта, односно економски објекти, оштећени у поплавама могу у наредним данима очекивати новчану помоћ општине Горњи Милановац захваљујући издвојеним буџетским средствима, донацијама горњомилановачке привреде и грађанства, као и девизним средствима страних братимљених општина.


Разлоге због чега се до сада чекало са расподелом ових хумнитарних донација, објашњава председник општине Милисав Мирковић, рекавши да се чекала првенствено реализација републичке помоћи у обнови оштећених и урушених искључиво стамбених објеката, односно привођење крају управних поступака који су по републичким упутствима поверени горњомилановачкој Општинској управи.


- Приликом реализације ових послова, изузетно су нам користили разговори са оштећеним становништвом јер је јасно било да је људима од виталног значаја била обнова пољопривредног земљишта и помоћних зграда у смислу штала, салаша, обора за стоку, пластеника, башта.. Наравно, важно је било обновити и стамбене домове из републичког програма, али ништа мање нису важна ни ова економска добра која људима, посебно на селу, представљају веома важну врсту егзистенције, тако да смо на последњем Општинском већу једногласно усвојили Програм расподеле помоћи чија су земљишта, односно економски објекти, оштећени у поплавама у укупном износу од 20.700.000,00 динара, потврдио је председник Мирковић.


Подсећамо, захваљујући горњомилановачкој привреди и предузетнцима, грађанима појединцима, удружењима, спортским друштвима, општинским огранима, концертима, акцијама младих и уплатом многобројних хуманих људи, у складу са својим могућностима, на наменском општинском рачуну прикупљено је укупно 8.719.699,45 динара. На девизном рачуну средства су донирале братимљене општине из Норвшке и Словеније у укупном износу 14.567,46 евра. Овим средставима додата су и издвојена буџетска средства у износу од око 13 милиона динара.


До висине надокнаде штета се дошло простом рачуницом. Расположива средства, добијена донацијом привредника и страних братских општина, као и опредељена средства из буџета у укупном износу од 20 милиона и 700 хиљада динара подељена су бројем оштећеног имања од око 750 хектара, па ће за оштећени хектар имања власници добити по 20 хиљада динара, односно за порушени пластеник 5, а уништену башту 4 хиљаде динара. Из ове помоћи изузете су површине под ливадом.


У програму су навдени минимални критеријуми које треба испунити како би се помоћ добила, а решење о помоћи доносиће Општинско веће на предлог новоформиране комисије, након чега би се закључивали појединачни уговори.


Странке неће морати подносити нове захтеве биће уважене до сада пријављене начињене штете.

Повратак на: Саопштења
Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!