opstina gornji milanovac

10. новембар 2014.
Дан примирја у Првом светском рату


Дан примирја у Првом светском рату ће бити обележен сутра у Горњем Млановцу


natalijina ramonda

Дан примирја у Првом светском рату, 11. новембар, достојанствено ће бити сутра обежелен у Горњем Милановцу полагањем венаца на споменик Војводи Живојину Мишићу испред зграде Окружног начелства.


Испред општине Горњи Милановац венац ће у 11:00 часова положити председник општине Милисав Мирковић, потпуковник Недељко Планојевић положиће венас у име Војске Републике Србије, а у име Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова до 1918. године венац ће положити Владимир Јовановић.


Међународни Дан примирја у Првом светском рату обележава се у свим светским главним градовима држава-победница у Првом свестком рату у знак сећања на 1918. годину када је 11. новембра, у 11 сати, на снагу ступило примирје. Широм Србије, представници државних и локалних власти, удружења грађана, појединци, окупиће се испред војних меморијала и места страдања из раздобља Првог светског рата и полагањем венаца одали почаст невиним цивилним жртвама и браниоцима.


Чланови Владе Републике Србије, функционери, запослени у државним органима и јавним службама, ученици, студенти, спортисти, јавне и медијске личности носили су у седмици пре Дана примирја на видном делу гардеробе амблем на коме је Цвет Наталијина рамонда, по препоруци Владе Републике Србије.


Цвет Наталијина рамонда је у бојама медаље за спомен на повлачење српске војске преко Албаније, расте углавном на истоку Србије и на планини Ниче са највишим врхом под називом Кајмакчалан. Тако да је симболика овог цвета вишеструка како због станишта, тако и због имена добијеног по краљици Наталији Обреновић.
Повратак на: Саопштења
Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!