opstina gornji milanovac

14. новембар 2014.
Светски Дан сећања на жртве саобраћајних незгода


Светски Дан сећања на жртве саобраћајних незгода биће обележен у недељу на градском тргу у Горњем Милановцу


dan secanja na zrtve saobracajnih nezgoda

Светски Дан сећања на жртве саобраћајних незгода биће обележен, поред градова и општина широм света и Србије, и у Горњем Милановцу у недељу 16. новембра од 11 сати на градском тргу, на коме ће активисти горњомилановачког Црвеног крста извести вежбу указивања прве помоћи у саобраћајним незгодама. Истовремено ће се делити промотивни материјал - флајери са статистичким и едукативним садржајима, а грађани ће бити у прилици да потпишу декларацију о безебедности саобраћаја на обезбеђеним пункотовима.


Свакодневно широм света, више од 3.000 људи гине, односно умире од последица саобраћајних незгода. Сваке године око 1,2 милиона људи изгуби живот у саобраћајним незгодама и око 50 милиона бива повређено. Жртве до којих доводе саобраћајне незгоде су велика траума за појединце, породице, окружење, а самим тим и друштво у целини.


Схватајући величину проблема, Уједињене нације су 2005. године усвојиле резолуцију којом позивају на обележавање треће недеље у новембру као Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода (World Day Of Remembrance For Road Traffic Victims). Овај меморијални дан обележава се у великом броју земаља света као сећање на све настрадале.


У Републици Србији, Светски дан обележен је први пут 2007. године. Ове године, Светски дан сећања обележава се 16. новембра. Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије стали су иза иницијативе за обележавање Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода. Иницијативи су се прикључиле све институције, организације и појединци који се баве безбедношћу саобраћаја и многи други.


Обележавањем Светског дана намера је да се скрене пажња јавности на саобраћајне незгоде, последице саобраћајних незгода, трошкове незгода, као и мере које се могу предузети да се оне спрече. Такође, обележавање Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода је прилика да се институције и друштво подсете на одговорност, да се истакне значај јавне свести о последицама саобраћајних незгода.


Према последњим статистичким подацима у Србији је у саобраћајним несрећама током 2013. године погинуло 650 људи, 3.415 особа је тешко повређено, а 15.029 лакше повређено. На основу података којима располаже Агенције за безбедност саобраћаја, у 2014. години, до почетка септембра евидентирано је 288 саобраћајних незгода са погинулим лицима, што је за 21,7% мање него у истом периоду прошле године (368). У 2014. години евидентирано је 837 саобраћајних незгода са учешћем деце, у којима је погинуло 8, а повређено 962 детета. У својству путника погинула су 4 детета, у својству пешака 3, док је једно дете погинуло у својству возача бицикла. Највећи број повређене деце је у својству путника, 472, док је 355 деце повређено у својству пешака, а 114 у својству возача бицикла. Иако је у 2014. години број саобраћајних незгода и оних који су у њима изгубили животе смањен, неопходно је континуирано чинити све да безбедност свих учесника у саобраћају буде већа, и да жртава буде знатно мање.


Промотивни материјал Агенције за безбедност саобраћаја ће бити достављен и основним и средњим школама на горњомилановачкој територији. Према препоруци Општинске управе гороњмилановачким образовним установановама у току наредне недеље биће реализован и час посвећен безбедности саобраћаја у складу са достављеним материјалом.
Повратак на: Саопштења
Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!