opstina gornji milanovac

19. новембар 2014.
Састанак локалних самоуправа


Састанак локалних самоуправа у Горњем Милановцу на тему реаговања у ванредним ситуацијама


sastanak lokalnih samouprava

Свечана сала општине у згради Окружног начелства у Горњем Милановцу била је данас, 19.11.2014. године, место сусрета представника локалних самоуправа Ужица, Чачка, Краљева, Крушевца, Пожеге, Лучана, Косјерића, Бајине Баште, Раче и домаћина општине Горњи Милановац на тему од изузетног значаја – како су локалне самоуправе реаговале у претходној ванредној ситуацији која је задесила Србију у 2014. години и како да заједно, организованим деловањем, пре свега на превенцији, избегну или бар смање штете од елементарних непогода у будућности. Овај састанак уједно је био консултативни састанак локалних самоуправа у правцу заједничког ангажовања на пројекту чије финансирање је најавила Швајцарска агенција за развој и сарадњу у Србији (СДЦ), у сарадњи са МСП консалтинг из Краљева чија улога је била да помогне да се што боље идентификују проблеми и потребе локалних самоуправа и предлог њиховог решавања преточи у заједнички пројекат.


У име домаћина општине Горњи Милановац присутне је поздравио Председник Општине Горњи Милановац Милисав Мирковић и поделио искуство Горњег Милановца који се неколико последњих година за редом суочава са разним врстама разорних непогода, почев од градоносних олуја, незапамћених снежних падавина, шумских пожара до овогодишњих поплава и активација клизишта узрокованих падавинама које нису запамћене у последњих 100 година. Искуство, изазови и проблеми с којима су се током ванредних ситуација суочавале све локалне самоуправе учеснице данашњег састанка у највећој мери се подудара, па је заједнички закључак био да је неопходно континуирано и заједнички радити на обнављању и подизању капацитета јединица цивилне заштите опште намене, како у људству, тако и у опреми и механизацији за ове службе. Као једнако значајно, оцењено је и стварање институционалног оквира у коме ће локалне самоуправе моћи да превентивно и оперативно делују у ванредним ситуацијама, уз дефинисање механизама сарадње са свим релевантним субјектима и нивоима власти.


Очекује се да ће локалне самоуправе, које поред тога што су територијално повезане, деле и тешка искуства суочавања са природним стихијама и системским проблемима за које закон не предвиђа ефикасне механизме, своју сарадњу у најкраћем периоду везати и заједничким предлогом пројекта с којим ће покушати да повуку материјална средства за подизање капацитета цивилних јединица опште намене и њихово повезивање на међуопштинском и регионалном принципу.


sastanak lokalnih samouprava    sastanak lokalnih samouprava
Повратак на: Саопштења
Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!