opstina gornji milanovac

26. новембар 2014.
Амбасадор Пољске у Горњем Милановцу


Амбасадор Пољске у Београду посетио школу у Горњим Бањанима


nasa imovina

Амбасада Пољске донирала школи у Горњим Бањанима за замену прозора, олука и обнову фасаде 10.560 евра. У овој осморазредној школи у Горњим Бањанима наставу тренутно похађа 48 ђака, међу којима су и два првака, а наредне године биће их седморо, захваљујући донацији амбасаде Пољске прошле и ове године школа је добила потпуно нов изглед.


- Амбасада Пољске је најпре помогла у реконструкцији школе у Прањанима, прошле и ове године у Горњим Бањанима, а очекујемо да у наредној помогне и у реконструкцији школе у Бољковцима. Током идуће године из општинског буџета обезбедићемо средства за санирање мокрих чворова у школи у Горњим Бањанима, чиме ће употпуности бити уређена - рекао је овом приликом председник општине Милисав Мирковић.


У име домаћина госте из амбасаде, локалне самоуправе, родитеље деце је поздравила директорка ОШ "Таковски устанак" Бранка Жижовић.


- После годину дана имамо част да поново угостимо амбасадора Пољске у Београду Александра Хечка и његове сараднике. Прошле године смо у исто време представили пројекат замене врата на школској згради који је у потпуности финансирало Министарство иностраних послова Републике Пољске у вредности од 7.680 евра. Школски тим за развојно планирање урадио је пројекат са којим смо конкурисали код пољске амбасаде и на наше велико задовољство и он је прихваћен. Вредност новог пројекта је 10.560 евра, а захваљујући њему у школи је замењено 35 прозора, постављени нови олуци, снегобрани, а обновљена је и фасада.


Задовољство новом посетом амбасадора изразио је и председник општине. - Захвални смо вам на помоћи коју Влада Пољске пружа нашој општини, а верујем да ћемо сарађивати и у будуће кроз неке друге пројекте. Као локална самоуправа спремни смо да у њима учествујемо финансијски, те да заједнички градимо неке нове објекте. Још једном захваљујем на ономе што сте урадили за мештане овог краја, првенствено за децу, али и за локалну самоуправу.


Како је истакао амбасадор Хечко, можда ова помоћ и није велика, али је добар корак за будућу сарадњу.


- Убеђен сам да у наредном периоду може доћи до друге врсте сарадње. Велики број пољских туриста сваке сезоне пролазе Ибарском магистралом на летовање на Јадран и у Грчку, тако да би требало да причамо о туристичкој понуди за њих, како би новац остао у вашој општини. Колега из Италије ми је рекао да има 600 италијанских предузећа у Србији, а Пољска једно, али има 400 хиљада људи који иду кроз Србију и не знају ништа о њој осим путева. О туристичким потенцијалима ваше земље причао сам са нашим представницима надлежног министарства, тако да би било добро да Пољаци наредне сезоне посете нека ваша етно села - нагласио је амбасадор.


Свечаност поводом завршних радова у школи употпунили су пригодним програмом ученици школе, а директорка школе и амбасадор потписали су и протокол о урађеним пословима на школској згради.


nasa imovina    nasa imovina    nasa imovina
nasa imovina    nasa imovina
Прочитајте вест и на сајту РТС-а
Повратак на: Саопштења
Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!