opstina gornji milanovac

22. фебруар 2018.
101 као 1 – Дан цивилне заштите


Општина Горњи Милановац и Сектор за ванредне ситуације општине обележавају 1. март – Дан цивилне заштите.


Од прошле године општина Горњи Милановац јеједна од 12 потписница Протокола о сарадњи општина и градова у сливу Западне Мораве. Основни циљ потписница овог Протокола је смањење ризика, брз одговор у случају ванредних ситуација и опоравак након елементарних непогода и других опасности. Поводом обележавања Дана цивилне заштите потписнице у својим локалним срединама организују акцију 101 као 1. Акција подразумева чишћења потока II реда на 101. локацији у једном дану.Удружени појединци, цивилни, јавни и приватни сектор заједничким радом треба позитивно да утичу на животну средину у Србији и умање ризике од катастрофа у сливу Западне Мораве.


gm

Према речима начелника штаба за ванредне ситуације Милорада Димитријевићациљ свих општина и градова потписница је да заједно пронађу решења првенствено на превенцији заштите од поплава, али и других питања чије решавање је у интересу свих општина које гравитирају дуж реке Западне Мораве.

„Овом акцијом превентивно делујемо када су у питању ванредне ситуације, а пре свега заштита од поплава. Желимо да санирамо и да решимо проблеме критичних тачака које су се у претходном периоду показале као проблематичне. Као Општина која је узела учешће у овој акцији, ми смо изабрали две локације. За почетак, намера нам је да подручја те две локације од 1. марта буду у бољем стању и у смислу заштите од поплава безбеднији“, истакао је Димитријевић.


gm

Обе локације су у сливу реке Деспотовице и у прошлости је на тим подручјима било доста проблематичних ситуација: „ Једна локација је нам је у насељу Млаковац, 20м од магистрале. Чистићемо предео око моста чије је корито сужено и проток воде веома мали. Овакво стање угрожава безбедност моста, посебно у ситуацијама када је већи поплавни талас и већи прилив вода из околних потока. Друга локација коју ћемо тог дана чистити налази се 500м уз магистралу у правцу Београда, односно код стоваришта грађевинског материјала. Ту такође треба да решимо проблем пропусног моста испод саме магистрале.“, рекао је начелник.


gm

Поред Сектора за ванредне ситуације, акцији су се прикључили и Јавно предузеће за изградњу општине Горњи Милановац и Јавно комунално предузеће. Представници ових предузећа ће пружити помоћ у обезбеђењу и решавању техничких питања на терену, обезбеђивањем потребних машина и алата.


gm

Акција 101 као 1 је замишљена да се покрене на 101 локацији у сливу Западне Мораве једновремено и организовано, по принципу волонтеризма. Општина Горњи Милановац ове године први пут учествује у овој акцији.


gm

Сви заинтересовани суграђани и волонтери који желе да се укључе у ову акцију могу се пријавити на сајту www.volonter.rs или лично у просторијама Сектора за ванредне ситуације,у згради Општинске управе општине Горњи Милановац, улица Таковска 2, канцеларија број 18.
Повратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!