Министар Селаковић обишао археолошко налазиште на Руднику

Министар за културу у Влади Републике Србије, господин Никола Селаковић данас је заједно са Дејаном Ковачевићем, председником општине Горњи Милановац и представницима Музеја рудничко-таковског краја, обишао археолошко налазиште на Руднику на коме су недавно откривени значајни објекти и налази архитектонских дела.

– Управо на овом локалитету где се ми данас налазимо, већ петнаест година се истражује средњовековно наслеђе. Као министар културе, могу да кажем да ми је изузетно драго и да сам поносан на чињеницу што Министарство културе у читавом овом периоду представља озбиљног партнера општини Горњи Милановац и Музеју рудничко-таковског краја, који је ове године прославио 30 година постојања. Такође, драго ми је што се ближи обележавање 160. годишњице од почетка модерних археолошких истраживања на територији наше земље и што ћемо то заједно обележити следеће године. Овде сам у друштву председника општине, господина Ковачевића разговарао са професором Радичевићем, који нас је као вођа тима археолога и истраживача упознао са оним шта је откривено на Руднику.  Заиста сам поносан и задивљен шта је све пронађено, али са друге стране у мислима су ми планови који су пред нама, а о њима ћемо наредних дана и недеља разговарати са председником општине, професором Радичевићем и директором Републичког завода за заштиту споменика културе. Циљ нам је да нађемо најбољи могући начин како да све ово што је овде истражено, прикажемо очима српске и иностране јавности. Разматраћемо шта је то што ми треба да урадимо на плану уређења читавог потеса и приказивања богатог живота рударско-металуршког Рудника, али и трговачког Рудника као најзначајније северне варошице на северу Краљевине Србије у 14. веку и Српског царства у 14. веку и врло значајне вароши у српској деспотовини. Овде можемо да видимо како су наши преци привређивали, како су живели и радили, како је функционисала једна озбиљна државна администрација, систем царињења робе, трговања, како је функционисало рударство у средњовековној Србији, управо оно које је од једне заостале провинције створило моћно краљевство и царство у 14. веку. На овом локалитету пронађена је једна дивна грађевина, која је у основи преко шездесет квадрата, а на свом првом нивоу имала је просторију осликану фрескама. У годинама које су пред нама, трудићемо се да овај простор угледа светлост дана и буде приказан јавности, а општина Горњи Милановац ће у Министарству културе имати доброг и поузданог партнера, као што је то било и претходних година – изјавио је Селаковић.

Шта је све пронађено на овом локалитету, као и из ког периода датирају објекти, открива нам Дејан Радичевић, доцент на одељењу за археологију Филозофског факултета у Београду.

– Истраживања овог објекта су започета још пре десет година, али смо чекали да се стекну услови за наставак радова. Овај објекат датира из 14. века и налазио се у оквиру рудничког насеља. Нама је посебно занимљив због димензија и начина градње, а све то указује на специфичну функцију коју је имао.  У питању је један од већих и боље очуваних објеката, који је имао и спратну конструкцију, а намена је била комбинована. Имао је јавну економску функцију, а простор на спрату је могао бити коришћен за становање, па чак је и један део тог простора имао сакралну функцију. Имали смо среће да на овом простору није било савременије градње, која би прешла преко објекта, као што је то случај са суседним објектима који се налазе у дворишту, тако да се овај објекат може истражити у целини, а надам се у будућности и конзервирати и презентовати јавности – рекао је Радичевић.

Током протеклих петнаест година, колико су трајала детаљна археолошка истраживања на падинама Рудника, пронађени су остаци средњовековних грађевина, али и бројни трагови из праисторије и антике. Истраживања су финансирана средствима Министарства кулутре Републике Србије и локалне самоуправе.

Previous Горњи Милановац добио високошколску државну установу