opstina gornji milanovac

Саопштења / 2006. година


1. oktobra 2006 godine - Izbori za Odbornike Skupštine opštine Gornji Milanovac

Ukupni rezultati glasanja za izbor ODBORNIKA Skupštine opštine Gornji Milanovac:

Glasalo 17.099 od ukupno upisanih 39.579 birača, odnosno 43,28%.

glasova
%
odb
GG - "Pokret za opštinu Gornji Milanovac" - Dražimir Marušić
5264
30,77
16
Demokratska Stranka - Boris Tadić
1930
11,28
6
GG - Ljubomir Milenković
74
0,43
0
GG - Dejan Carević
58
0.34
0
GG - Radoslav Ponjavić
39
0,23
0
Demokratska Stranka Srbije - Nova Srbija - dr Vojislav Koštunica - mr Velimir Ilić
4663
27,26
14
Srpski Pokret Obnove - G17 Plus - Vuk Drašković - Mlađan Dinkić
741
4,33
2
GG -"Za naša sela" - Dragan Jočović
825
4,82
3
Partija Ujedinjenih Penzionera Srbije, Opštinski Odbor Gornji Milanovac - Pantelija Gačić
732
4,28
2
Liberalno Demokratska Partija - Čedomir Jovanović
804
4,70
3
Stranka Simpatizera Sporta - Ljubisav Jovanović - "Pole"
46
0,27
0
Srpska Radikalna Stranka - Tomislav Nikolić
883
5,16
3
Pokret Snaga Srbije Bogoljub Karić - dr Branko Vujičić
195
1,14
0
GG - "Lista Narodnog Dogovora"
151
0,88
0
GG - "Svi Na Ovu Stranu" - dr Zoran Koprivica
190
1,11
0
Konzervativna Stranka Srbije - Mirko Jović
59
0,34
0

rezultati glasanja


2. avgust 2006 godine - Potpisan ugovor o izgradnji sportsko-rekreativnog centra


Gradnja modernog sportsko-rekreativnog centra u Gornjem Milanovcu, po svetskim standardima, ozvaničena je 2. avgusta, a ugovor su potpisali predsednik opštine Dražimir Marušić i Aljoša Manfreda, vlasnik slovenačko-italijanske korporacije "Manferda" koja je, između ostalog, specijalizovana za gradnju sportskih dvorana. Ugovor je potpisan samo nedelju dana nakon parafiranja Sporazuma o namerama, odnosno obostrano potvrđene saglasnosti o postojanju zajedničkog interesa izgradnje i korišćenja sportske dvorane sa pratećim sadržajima. Inače, opština Gornji Milanovac urbanističkim planom ima opredeljenu i u visokom stepenu pripremljenu lokaciju za sportski centar, kao i spreman Detaljan plan regulacije. Prema odredbama ugovora, vrednost investicije je oko dva miliona evra, a rok za završetak od 10 do 12 meseci. Predviđeno je da sportski centar ima dvoranu od 2.153 kvadrata i tribinu od 1.700 sedišta za gledaoce, a u poslovno-sportskom aneksu od 740 kvadrata biće: fitnes centar, sale za aerobik, masažni studio, kafe bar, velnes centar sa saunom, solarijum, đakuzi i sobe za spavanje.

- Svi dosadašnji projekti kao što su "Rzav", gasifikacija grada i prečistač otpadnih voda su se "pozlatili", pa ne sumnjam da će tako biti i sa sportskom halom koja je potrebna ovoj sredini. Za gradnju hale građani su se izjasnili samodoprinosom i to niko ne može osporiti. Kao izvršni organ sam dužan da to realizujem , mada je očigledno da postoje oni koji pokušavaju da miniraju. Dakle, imamo samodoprinos i mogućnost da u gradnju objekta usmerimo i deo budžetskih sredstava, ali u ovom trenutku nemamo novca i zato smo iskoristili spremnost partnera da sa oko dva miliona evra finansira halu, a mi ćemo uložena sredstva otplaćivati na pet godina u deset šestomesečnih rata, sa vrlo povoljnom kamatom. Zavisno od bankarske garancije, imaćemo i grejs period, ne kraći od šest meseci, a nadamo se da će biti godinu dana, što bi do dva odsto umanjilo ugovorenu cenu- rekao je predsednik Marušić po potpisivanju ugovora, sa željom da "sportski centar vrvi od života i mladosti".

Aljoša Manfred, vlasnik "Manfrede", izrazio je zadovoljstvo saradnjom sa našom Opštinom. Obećavši da će sportska dvorana na najtransparentniji način biti završena u što kraćem roku, dodao je "Danas možemo da slavimo, a već sutra krećemo na posao." Prema rečima Milana Mrđe, direktora predstavništva "Manfrede" za područje Srbije, uložena sredstva vartiće se u razumnom roku i upravo "to je razlog što smo ušli u posao sa opštinom Gornji Milanovac"

-Ovo je naš prvi posao i biće najbolji sto posto, a nadamo se da ćemo na ovom tržištu razviti ovakav vid zajedničke investicije u izgradnji sportskih hali. Gradnja uz učešće privatnog kapitala može da se primeni na mnogo šire oblasti izgradnje opštinske infrastrukture-potvrđuje Mrđa.


19. mart 2006 godine - Opština preuzela Klub Vojske SCG

Predstavnici Vojske SCG i opštinske Komisije, koju je obrazovao predsednik opštine Dražimir Marušić , izvršili su danas primopredaju Kluba Vojske Srbije i Crne Gore u Gornjem Milanovcu. Preuzimanjem ovog objekta od Vojske SCG opština Gornji Milanovac, posle skoro 30 godina intezivnog traganja, rešila je pitanje izgradnje Doma kulture, za koji je raspisivano čak tri mesna samodoprinosa.

U vrlo kratkom vremenskom periodu, pristupiće se utvrđivanju prostorno planske dokumentacije, kojom će se u potpunosti opredeliti svi sadržaji ovog objekta, više nego neophodnog za razvoj kulturnih i njoj sličnih delatnosti.

Ovom prilikom predsednik opštine se javno zahvaljuje Ministrastvu odbrane, Vladi Republike Srbije, Vojsci SCG i svim nadležnim službama, koji su u proteklih osam meseci intezivno radili na ovom projektu.

13. mart 2006 godine - komemorativna sednica

Komemorativna sednica povodom smrti Slobodana Miloševića, održana je 13. marta u Velikoj sali opštine Gornji Milanovac. Govor na komerativnoj sednici održao je predsednik opštine Gornji Milanovac Dražimir Marušić, koji obavljavljujemo u celosti
tekst govora

Odeljenje neuropsihijatrije u Gornjem Milanovcu

U toku 2005. godine nastavljeno je sa izgradnjom Odeljenja neuropsihijatrije, zdravstvenog centra u Gornjem Milanovcu. Predsednik opštine Dražimir Marušić formirao je Odbor za nastavak izgradnje Odeljenja neuropsihijatrije sa zadatkom da organizuje i koordinira nastavak izgradnje ovog objekta, koji je započet 2000 godine. Tada je u objekat uloženo pet miliona dinara, posle čega su obustavljeni radovi. Za završetak građevinskih radova u toku 2005/06. godine, opština će izdvojiti još 10 miliona dinara.

Članovi odbora sproveli su proceduru koja je podrazumevala dobijanje građevinske dozvole, izbor najpovoljnijeg izvođača radova, nabavku opreme i zatvaranje finasijske konstrukcije ovog objekta.

Planirano je da se objekat završi i privede nameni u toku 2006. godine.


Kupljena zgrada "Dečjih novina"

Najveća kapitalna investicija u 2005. godini, finansirana sredstvima opštine Gornji Milanovac, je kupovina bivše zgrade "Dečjih novina".

Licitirana vrednost investicije, iznosila je oko 17,5 miliona dinara, dok je za adaptaciju i privođenje nameni unutrašnjeg prostora, sa opštinskog budžeta, izdvojeno još tri miliona dinara.

Kupovinom zgrade u centru grada na jednom mestu su objedinjena i građanima dostupna Javna preduzeća i ustanove, koja su do sada poslova u različitim delovima grada i to u neadekvatnim uslovima za rad, kako za zaposlene tako i građananima kojima su, svakodnevno, ova preduzeća na usluzi.

Odlukom o raspodeli prostorija u okv i ru zgrade svoje delatnosti, od 12.oktobra 2005. godine, obavljaju na I I sp ratu Javno preduzeće za izgradnju opštine , na II I Odeljenje za urbanizam, I V sprat Ispekcijske službe i Ustanova za fizičku kulturu, V sprat Odeljenje imovinsko-pravnih odnosa, Odeljenje za Mesne zajednice i ekološka kancelarija i na VI-om spratu posluje Javno preduzeće za informisanje "Takovske novine".

Planirano je da se izvrši i generalno informaciono povezivanje opštine Gornji Milanovac sa svim Javnim preduzećima i ustanovama na području opštine Gornji Milanovac. U realizaciji ovog projekta, očekuje se dodatna tehnička i finasijska pomoć bratimljene opštine Vefsn iz Norveške.


Potpisan Ugovor o zajedničkom finansiranju i izgradnji svih 48 stanova iz programa za obnovu zemlje

Predstavnici Građevinske direkcije Srbije i predsednik opštine Dražimir Marušić, potpisali su Ugovor o zajedničkom finansiranju i izgradnji svih 48 stanova iz programa za obnovu zemlje. Potpisivanjem ugovora stečeni su uslovi za nastavak izgradnje stambenih zgrada u naselju Ivice. Radi se o izgradnji četiri zgrade (2h2 lamele) od 4.256 kvadratnih metara, sa ukupno 48 stanbenih jedinica.

U osnovi svake lamele su luksuzni stanovi sa po tri stana i to jednosoban od 64 kvadrata, dvosoban 85 i trosoban 117 metara kvadratnih. Ugovorom je predviđeno da Građevinska direkcija za vrednost do sada uloženih sredstava izdvaja 14 stambenih jedinica. Opština će jednom stambenom jedinicom isplatiti Ministarstvu odbrane SCG zemljište, na kojem se delom nalazi započeta stambena zgrada. Od preostalih 33 stana, opština će izdvojiti odgovarajuću kvadraturu za stambene jedinice, finansirane sredstvima stambene solidarne izgradnje a od preostale kvadrature biće izvršena kompenzacija stanovima za kupovinu Kluba Vojske, budućeg Doma kulture Gornjeg Milanovca.


Izrađena Strategija dugoročnog razvoja turizma opštine Gornji Milanovac

Direktor Evropskog centra za mir i razvoj Negoslav Ostojić, obavestio je rukovodstvo opštine Gornji Milanovaca da je završena izrada istraživačkog projekta dugoročnog intergralnog razvoja turizma na području opštine Gornji Milanovac. U radu na projektu od strateškog karaktera angažovan je međunarodni ekspertski tim u sastavu:

Prof.dr Richard Pagett, Dr Nigel Carter i dr Miodrag Ivanović- eksperti iz Londona, P rof.dr Sonja L ebe iz Ljubljane i eksperti iz Evropskog centra za mir i razvoj Prof.dr Vlastimir Matejević, Prof. Dr Milutin Lešević, Prof dr Rastimir Nedeljković i Prof. Dr Milisav Čutović.

Sledi prezentacija, javna rasprava i edukacija Strategije dugorčnog razvoja turizma opštine Gornji Milanovac za stručna lica i građanstvo, potom posao relazacije periodičnih faza razvoja turizma, predviđene ovom strategijom od vitalnog značaja za našu opštinu.


Studentske stipendije za gornjomilanovčane

Na osnovu odluke o stipendiranju učenika i studenata sa teritorije opštine Gornji Milanovac, predsednik opštine Dražimir Marušić doneo je Rešenje, kojim se utvrđuje iznos opštinskih stipendija po kategorijama korisnika za školsku 2005/06. godinu i to:

1. Za učenike osnovnih i srednjih škola koji su ostvarili pravo na stipendije, shodno članu 3. Odluke 1.870,00 dinara

2. Za studente koji su ostvarilio pravo na stipendiju, shodno članu 4. navedene Odluke
- druga i treća godina studija i apsolventi 1.680,00 dinara
- četvra godina studija i apsolventi 1.800,00 dinara
- peta godina i apsolventi 1.920, 00 dinara
- šesta godina i apsolventi 2.040,00 dinara
-postdiplomske studije 2.400, 00 dinara

3. Za studente koji su ostvarili pravo na stipendiju,shodno članu 5. navedene Odluke
- druga godina studija i apsolvneti 3.600,00 dianara
-treča godina i apsolventi 3.960,00 dinara
-četvrta godina i apsolventi 4.320,00 dianara
- peta i šesta godina i apsolventi 4.680,00 dinara
-postdiplomske studije 5.580,00 dinara


Predstavnici EPS-a ispunili program ulaganja za 2005. godinu na području gornjomilanovačke opštine

Program godišnjeg ulaganja u elektroprivredne objekte na području opštine Gornji Milanovac u predviđenom iznosu od 100 miliona dinara, uspešno je okončan, potvrđeno je prilikom susreta predsednika opštine Dražimira Marušića sa direktorom Elektrodistibucije Čačak Stojanom Vasovićem, i direktorom Poslovne jedinice u Gornjem Milanovcu Anđom Jakovljević.

Predstavnici Elektroprivrede Srbije upoznali su predsednika opštine sa dosadašnjim radovima i ulaganjima u elektromrežu naše opštine, počev od trafostanice koja napaja Velereč(stara pruga), investiciju vrednu 10 miliona dinara, potom trafostanica Ivovik vredna 5 miliona dinara, napajanje električne energije vrši se i preko trafostanice Katrići u Pranjanima, za koju je izdvojeno 10 miliona dinara. Na ovaj način otkonjena su uska grla u napajnju struje potrošača široke potrošnje na području gornjomilanovačke opštine.

Po redu veličina ulaganja i dosadašnjim angažovanjem, Elektrodistribuciji Čačak pripada, odmah posle putne privrede, zaslužno mesto u sistemu ulaganja u komunalnu infrastukturu opštine Gornji Milanovac.

Tokom sastanka razgovaralo se i o predlozima za program ulaganja za 2006. godinu, gde će se najviše raditi na finalizaciji, po prioritetima, rekonstrukcije elektromreže na našem području, koju pokriva elektrodistribucija Čačak. Ujedno, radovi će biti obavljeni i na najoptimalnijoj organizaciji distributivne mreže za našu opštinu u okviru reorganizacije i privatizacije Elektroprivrede Srbije.


10. februar 2006 - " Maxi market" i u Gornjem Milanovcu

Na atraktivnoj lokaciji u centru Gornjeg Milanovca, renomirana komapanija "Delta sistem" svečano je 10. februara, otvorila "Maxi market" još jedan u nizu, trgovačkog lanca ove kompanije. Tokom pregovora predsednika opštine Dražimira Marušića sa rukovodstvom "Delta sitema" usaglašeno je da u izgradnju Mahi marketa, površine 950 metara kvadratnih, koji zapošljava pedeset kvalifikovanih radnika , bude uloženo oko milion evra, plus nadoknada za korišćenje građevinskog zemljišta .
Povratak na: Saopštenjalogo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!