opstina gornji milanovac

Саопштења / 2011. година


ČESTITKA


31. decembar 2011. godine – OBILAZAK DEŽURNIH SLUŽBI U NOVOGODIŠNJOJ NOĆI

Predsednik opštine, Milisav Mirković je i ovog 31. decembra, negde oko ponoći, zajedno sa Draganom Nedeljkovićem, šefom kabineta, obišao dežurne službe koje su brinule o milanovčanima u noći dočeka.
Predsednik je posetio porodilište gornjomilanovačke bolnice, Službu hitne pomoći, Odeljenje hirurgije, Vatrogasnu jedinicu, Policijsku stanicu i Garnizon vojske Srbije u Gornjem Milanovcu.
Uz prigodan poklon, predsednik opštine je svim dežurnim zaposlenima poželeo mirnu noć dežurstva i razmenio sa njima najlepše želje za srećnu i uspešnu novu 2012. godinu.


30. decembar 2011. godine – Izveštaj o radu Centra za socijalni rad za 2011 godinu

Izvestaj o radu Centra za socijalni rad za 2011 godinu


28. decembar 2011. godine – USPEŠNA REALIZACIJA PRVE ETAPE PROJEKTA

"VOSNABDEVANJE U SKLADU SA STANDARDIMA EU"

Delegacija EU u RS
Program EXCANGE 3
Opstina Gornji Milanovac
EVROPSKA UNIJA
OPŠTINSKI PROJEKAT
OPŠTINA GORNJI MILANOVAC
Vodosnadbevanje u skladu sa evropskim standardima

Milisav Mirković, Predsednik opštine Gornji Milanovac, otvorio je današnju konferenciju za štampu u Gornjem Milanovcu, kratkim izveštajem o stepenu implementacije projekta "Vodosnabdevanje u skladu sa standardima EU", vrednog 236.525,00 eura, od čega je Evropska unija kroz program "Exchange 3" obezbedila 208.780,62 eura ili 88,27% sredstava ukupne investicije, a ostatak opština Gornji Milanovac. Predsednik je istakao odličnu saradnju sa Stalnom konferencijom gradova i opština i gradom Užicem, koji je kao partner naše opštine na projektu, sa svojim ekspertima iz JP Vodovod, pružio veliku podršku u izradi tehničkih specifikacija i izbora softvera i opreme koja će biti ugrađena na vodovodnim objektima. Napomenuo je da su od strane monitora usvojeni svi narativni i finansijski izveštaji, kao zvanična potvrda uspešne implementacije u prvoj projektnoj godini. Direktor JKP "Gornji Milanovac", Milosav Petrović, kao koordinator projekta izneo je tehničke pojedinosti o do sada realizovanim aktivnostima i namere opštine i milanovačkog najvećeg komunalnog preduzeća da nastave da apliciraju za sredstva kod predprisutnih fondova, za nove projekte u okviru vodosnabdevanja. Prisutni su upoznati da je kroz projekat nabavljen softver za GIS(geografsko informacioni sistem) koji ima mogućnost proširenja i na opštinsku upravu i JP za izgradnju, što bi omogućilo ekspresno povezivanje i deljenje podataka između ovih budžetskih korisnika.


28. decembar 2011. godine – ŠAMPION U POSETI KOD PREDSEDNIKA OPŠTINE

Danas je predsednik opštine Gornji Milanovac, Milisav Mirković sa svojim zamenikom Aleksom Gagićem razgovarao sa najsnažnijim čovekom u Milanovcu, svetskim šampionom u dizanju tereta u disciplini bench press - Radom Savićem.
Predsednik Mirković je istakao da uspesi ovog mladog čoveka, ne samo na proteklom svetskom prvenstvu u Irskoj, već i u prethodnim godinama, zaslužuju svaku pohvalu i ovom prilikom napomenuo da je lično pokrenuo inicijativu da Rade Savić postane nosilac najvišeg priznanja naše opštine – zlatne plakete "Takovski ustanak", koja se tradicionalno dodeljuje svakog 23. aprila na Dan opštine Gornji Milanovac. Dogovoreno je da Rade Savić bude gost Opštinske uprave opštine Gornji Milanovac 20. januara 2012. godine, kada će zajedno sa rukovodstvom opštine održati konferenciju za medije.


26. decembar 2011. godine – Nastavak edukativnih aktivnosti na Exchnage 3 opštinskom projketu -

Održana druga ekspertska poseta projektnih partnera iz Čajetine i G.Milanovca

TOGMU okviru projekta "Beočin – nova vizija turističke destinacije! Stvaranje preduslova za razvoj ruralnog turizma u opštini Beočin", u Beočinu su održane edukativne aktivnosti od 21-23.decembra 2011.godine. projekat u Beocinu koji finansira EU preko Exchange 3 programa
Projekat se realizuje zahvaljujući finansijskoj podršci EU, kroz Exchange 3 program, a u njegovoj realizaciji učestvuju Opština Beočin, Opština Čajetina, Turistička organizacija opštine Gornji Milanovac i Centar za ravnomerni regionalni razvoj-CenTriR iz Beograda. Stručnjaci iz domena turizma, Mira Marković- direktorka TO opštine G.Milanovac i Vladimir Živanović- menadžer u turizmu iz TO Zlatibor, po drugi put su boravili u poseti opštini Beočin, gde su održali obuku iz domena pružanja usluga u ruralnom turizmu.
Cilj ove ekspertske misije je bio da se zaposlenima u opštinskoj Kancelariji za LER i članovima 15 domaćinstava koji učestvuju u edukaciji, približi značaj marketinga u domenu ruralnog turizma. Stručnjaci su predstavili potencijalne ciljne grupe zainteresovane za boravak na selu i načine za njihovo privlačenje i animaciju. Pored toga, učesnici su upoznati za prednostima i manama korišćenja određenih vrsta medija u svrhu promocije - flajeri, prospekti, katalozi, Internet i društvene mreže, oglašavanje u štamanim i elektronskim medijima, izlaganje na sajmovima i slično.


Posebna pažnja je posvećena korišćenju novih medija, pre svega Interneta, veb prezentacija i društvenih mreža poput fejsbuka i tvitera, koji omogućavaju da se na jeftin način informišu sve zainteresovane ciljne grupe, ali i da se lako kontrolišu efekti oglašavanja (posećenost sajta, broj prijatelja na fejsbuku i sl.). Interaktivna obuka je omogućila da pored teorijskog konteksta ove teme budu prezentovane kroz primere dobre prakse, gde su učesnici neposredno mogli da sagledaju kako izgledaju dobre i loše internet prezentacije, kako se administrira jedan fejsbuk/tviter nalog ili stranica, kako izgledaju dobri i loši turistički spotovi itd.
Takođe, pažnju je zavredilo sajamsko predstavljanje, gde su stručnjaci preneli svoja iskustva izlaganja na sajamskim manifestacijama vezano za zakup prostora, pripremne aktivnosti, uređenje štandova, promotivni materijal, privlačenje i odnos sa medijima i konačno, praćenje efekata izlaganja na sajmu.
Nastavak edukativnih aktivnosti na projketu je planiran za januar mesec, kada će jedan službenik iz Kancelarije za LER opštine Beočin provesti pet dana na radnoj praksi u TO opštine G.Milanovac.


25. decembar 2011. godine – SVA DECA IMAJU PRAVO NA "NOVOGODIŠNJI OSMEH"!

Volonterski centar

Ove godine su se i naši mali sugrađani sa posebnim potrebama radovali poklon paketićima, koje im je uručio Deda Mraz lično.
Volonterski centar Gornji Milanovac, osnovan u okviru međunarodnog projekta "Kultura i volonterstvo", kroz saradnju opštine Gornji Milanovac i prijateljskih komuna Norveške i opština Vrnjačka Banja i Prokuplje, pokretač je akcije ,,Novogodišnji osmeh", koja je realizovana uz pomoć milanovačkih privrednika koji su sponzorisali nabavku paketića. Akcija je sprovedena u saradnji sa Udruženjem roditelja dece sa smetnjama u razvoju iz Gornjeg Milanovca.
Radost mališana okupljenih u sali Doma kulture ovog 25. decembra, dok su pratili predstavu i iščekivali da ih Deda Mraz pozove i pokloni im paketić dirnula je sve prisutne do suza. Kupljeno je ukupno 20 poklon paketića, od kojih je 18 uručeno prisutnoj deci, a preostala dva odneta su na kućnu adresu.


23. decembar 2011. godine – ODRŽANA 34. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA OPŠTINE GORNJI MILANOVAC

Gornji MilanovacDanas 23.12.2011. godine u kabinetu Predsednika opštine održana je 34. sednica Opštinskog veće opštine Gornji Milanovac.
Na dnevnom redu je bilo šest tačaka. Nakon usvajanja zapisnika sa prethodne sednice, članovi Opštinskog veća prihvatili su Program smanjenja broja zaposlenih u Opštinskoj upravi opštine Gornji Milanovac, prema kome je utvrđeno da, shodno odgovarajućim parametrima, u Opštinskoj upravi i ustanovama čiji je osnivač opštin, ima ukupno 11 zaposlenih viška, ali će ovaj broj već 01.01.2012. godine biti smanjen za dvoje radnika Opštinske uprave koji ostvaruju uslov da budu upućeni na Nacionalnu službu za zapošljavanje, sa pravom na novčanu naknadu do ostvarenja prava na penziju. Razlog utvrđivanja novog Programa posledica je smanjenja broja stanovnika, utvrđena najnovijim Popisom, pošto se broj potrebnih zaposlenih u Opštini utvrđuje prema broju stanovnika.
U nastavku sednice, doneto je rešenje o davanju saglasnosti na Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Opštinskoj upravi opštine Gornji Milanovac, kao i Zaključak kojim je data saglasnosti JP za izgradnju opštine za pribavljanje nepokretnosti u javnu svojinu. Deo sredstava tekuće budžetske i stalne rezerve godine na izmaku opredeljen je po zahtevima udruženja građana, pojedinaca i korisnika, a Većnici su prihvatili i informaciju u vezi fiksne i mobilne telefonije u Opštinskoj upravi, kojom je predstavljen plan za izradu nove telefonske centrale u Opštinskoj upravi i prelazak na korišćenje usluga samo jednog operatera fiksne i mobilne telefonije za sve korisnike, čime će višestruko biti umanjeni troškovi za telefonske usluge.
To je ujedno bila i poslednja sednica Opštinskog veća u ovoj godini, na kojoj je Predsednik opštine svima prisutnima poželeo srećne predstojeće praznike i uspešan rad u nastupajućoj godini.


22. decembar 2011. godine – AMERIČKA AMBASADORKA U POSETI OŠ "IVO ANDRIĆ" U PRANJANIMA

Danas su, u Pranjanima, Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković i predstavnici pranjanske škole, ugostili ambasadora SAD u Srbiji, Njenu Ekselenciju, G-đu Meri Vorlik, kao i predstavnike Ministarstva odbrane Republike Srbije, povodom početka radova na dovršetku izgradnje fiskulturne sale i rekonstrukcije OŠ "Ivo Andrić" u Pranjanima, gde će u ove radove biti uloženo oko 700.000,oo američkih dolara iz sredstava Evropske komande Ministarstva odbrane SAD. Škola, koju danas pohađa 300 učenika, dobiće potpuno završenu fiskulturnu salu, nov sanitarni čvor i aneks koji će povezati dve zgrade te obrazovne ustanove.

Predsednik opštine se posle reči dobrodošlice u svoje i ime građana naše opštine zahvalio na pomoći Ambasadi SAD, izražavajući svoje zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i nadu da će naredni susret uslediti za godinu dana na otvaranju potpuno završene sale u Pranjanima. Potom se, zajedno sa ambasadorkom Vorlik uputio u obilazak gradilišta u punoj zaštitnoj opremi zajedno sa predstavnicima izvođača radova, firme "SKE BULGARIA", nakon čega su se na kratko obratili prisutnim medijima.

Njena Ekselencija, G-đa Meri Vorlik je istakla da ovom investicijom SAD izražava duboku zahvalnost za nesebičnu pomoć Pranjanaca američkim avijatičarima, oborenim nad Srbijom krajem Drugog svetskog rata, što pruža dobru priliku da se na ovaj način ojača partnerstvo dva naroda i dve zemlje, u cilju daljeg prosperiteta Srbije.


21. decembar 2011. godine – PROSLAVLJENI KOŠARKAŠKI AS U POSETI OPŠTINI GORNJI MILANOVAC

Dejan TomaševićPredsednik opštine Gornji Milanovac, Milisav Mirković, upriličio je danas 21.12.2011. godine prijem našeg poznatog košarkaša Dejana Tomaševića, zamenika predsednika Košarkaškog saveza Srbije. U srdačnom razgovoru sa Predsednikom i njegovim najbližim saradnicama Dejan Tomašević, inače poreklom iz našeg kraja, istakao je rešenost da pomogne dalji razvoj košarke u našoj opštini, posebno u radu sa najmlađim kategorijama i delu podrške deci sa posebnim potrebama. Zajednički su konstatovali da dobro razvijena sportska infrastruktura u Gornjem Milanovcu predstavlja idealnu predispoziciju za dalji razvoj sporta uopšte, a posebno košarke kao jednog od najtrofejnijih i najpopularnijih sportova kod nas.


20. decembar 2011. godine – ODRŽANA 28. SEDNICA SKUPŠINE OPŠTINE GORNJI MILANOVAC

Gornji MilanovacNa današnjoj, 28. po redu i ujedno poslednjoj sednici SO Gornji Milanovac u ovoj godini, odbornici su sa 36 glasova "ZA" doneli Odluku o budžetu opštine Gornji Milanovac za 2012. godinu koji iznosi 955.972.000,oo dinara sa predviđenim suficitom ("viškom" planiranih prihoda nad rashodima) od 59.465.000,oo dinara.
Skupština je prihvatila i programe poslovanja za 2012. godinu svih javnih preduzeća i ustanova u opštini Gornji Milanovac, a takođe su usvojeni njihovi izveštaji o radu za godinu koja je na izmaku. Među odlukama koje su usvojene našla se Odluka o pravima i uslugama u socijalnoj zaštiti opštine i odluke kojima su izmenjene Odluke o osnivanju lokalnih ustanova iz oblasti kulture, kao i Dečje ustanove "Sunce", koja sada nosi naziv Predškolska ustanova "Sunce". Izmenjena je i opštinska odluka o lokalnim komunalnim taksama, kojom su od plaćanja ove takse izuzeti preduzetnici koji sa posebnim sertifikatom obavljaju neku od delatnosti starih i umetničkih zanata i narodne radinosti, kao i državni organi, organi lokalne samouprave i pravna lica koja se finansiraju iz budžeta lokalne samouprave. Iznosi komunalnih taksi ostali su na nivou iz tekuće 2011. godine. Usvojena je Odluka o izmenama odluke o određivanju stajališta koja se mogu koristiti u javnom prevozu putnika i to za stajališta koja se mogu koristiti za taksi prevoz u Gornjem Milanovcu, Rudniku i Pranjanima, izmenjena ranija skupštinska odluka o određivanju Štaba za vandredne situacije na teritoriji naše opštine i data saglasnost na izmene Statuta Turističke organizacije opštine, shodno novom Zakonu o klasifikaciji delatnosti. Odbornici su Usvojili predloge za novu mrežu školskih i predškolskih ustanova na teritoriji Gornjeg Milanovca, a ove odluke su upućene Ministarstvu prosvete na saglasnost.
U maratonskoj sednici, u okviru čak 33 tačke dnevnog reda, Odbornici su raspravljali i o statusu javnog dobra nekategorisanog puta u naselju Brđani, radi usklađivanja katastarskog i stanja na terenu, dali su saglasnost na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta, kao i Pravilnik o radu JP za izgradnju opštine Gornji Milanovac, a saglasnost je postignuta i oko Pravilnika o ostvarivanju prava iz radnog odnosa JP za puteve opštine. Baš u trenutku kada je pao prvi sneg u Gornjem Milanovcu, odbornici su usvojili Program zimskog održavanja puteva i ulica za sezonu 2011./2012., kojim je određeno da će kao i prethodne sezone o tome brinuti Javno preduzeće za puteve opštine na osnovu ugovora sa javnim preduzećem za izgradnju. Skupština je usvojila i izveštaj o radu Opštinskog veća za period 13.09.2010. – 30.11.2011. godine i predlog JP "Rzav" Arilje za izmirenje dugova komunalnih preduzeća iz ovog sistema prema JP "Rzav". Skupština je završena Informacijom o prvim rezultatima popisa stanovništva na teritoriji naše opštine u 2011. godini.


16. decembar 2011. godine – ODRŽANA 33. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA OPŠTINE GORNJI MILANOVAC

Gornji MilanovacDanas, 16.12.2011. godine, u Kabinetu Predsednika opštine, Milisava Mirkovića, održana je 33. sednica Opštinskog veće opštine Gornji Milanovac.
Članovi Opštinskog veća utvrdili su i uputili Skupštini opštine radi davanja saglasnosti na Pravilnik o radu u Javnom Preduzeću za izgradnju opštine i Javnom Preduzeću za puteve opštine Gornji Milanovac. Takođe, utvrđen Predlog je i prosleđen Skupštini opštine, Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Javnom Preduzeću za izgradnju opštine. Na sledećoj Skupštini opštine razmatraće se i danas na Opštinskom veću prihvaćen Plan rada sa Finansijskim za 2012. godinu Ustanove za kulturu, umetnost i vanškolsko obrazovanje, Kulturni centar.


15. decembar 2011. godine – SEDNICA KOMISIJE ZA PLANOVE OPŠTINE GORNJI MILANOVAC

Gornji MilanovacU četvrtak, 15. decembra 2011. godine, u Velikoj sali opštine Gornji Milanovac, održana je javna sednica Komisije za planove opštine Gornji Milanovac, za razmatranje sugestija i primedbi na Nacrt Prostornog plana opštine Gornji Milanovac.
Sednici su pored članova Komisije za planove opštine, prisustvovali Predsednik opštine Gornji Milanovac sa saradnicima, kao i predstavnici javnih preduzeća i ustanova. Stručno mišljenje o podnetim prigovorima dao je Aleksandar Rudnik Milanović, predstavnik obrađivača plana, JP Direkcije za urbanizam Kragujevac.
Sednica je zaključena odlukom da Prostorni plan naše opštine u nacrtu bude dostavljen na usaglašavanje sa Prostornim planom Republike Srbije, nakon čega bi konačno mogao biti razmatran i donet na Skupštini opštine Gornji Milanovac.


12. decembar 2011. godine – ODRŽANA 32. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA OPŠTINE GORNJI MILANOVAC

Gornji MilanovacDanas 12.12.2011. godine u Velikoj sali Opštine održana je 32. sednica Opštinskog veće opštine Gornji Milanovac.
Nakon usvajanja zapisnika sa prethodne sednice, članovi Opštinskog veća usvojili su Informaciju o radu Opštinskog veća za 2011. godinu i prihvatili programe poslovanja javnih preduzeća i ustanova za 2012. godinu i to: Javnog komunalnog preduzeća, JP za izgradnju, JP za puteve i JP Sportsko-rekreativni centar, koji su upućeni Skupštini opštine na saglasnost.
Prihvaćeni su i upućeni Skupštini opštine i planovi rada za 2012. godinu sa finansijskim planovima za Dom zdravlja, PU "Sunce", Muzej Rudničko-takovskog kraja, Kulturni centar, Turističku organizaciju, Biblioteku "Braća Nastasijević", Ustanovu u oblasti fizičke kulture i Centar za socijalni rad.
Najviše pažnje Opštinsko veće posvetilo je razmatranju i usvajanju Predloga odluke o budžetu opštine Gornji Milanovac za 2012. godinu. Tako prema utvrđenom predlogu koji će razmatrati odbornici budžet za sledeću godinu iznosi 977.507.000 dinara, što pokriva sve kapitalne, socijalne i investicione planove. Za sledeću budžetsku godinu po prvi put je predviđen poseban agrarni budžet, a kao i stimulativna mera - novčana pomoć od 10.000 dinara za svako rođeno dete, kao populaciona mera za stimulisanje rađanja na teritoriji naše opštine.
Opština Gornji Milanovac je jedna od retkih opština koja neće preneti svoje obaveze u 2012. godinu. Većnici su istakli da očekuju da budžet bude stabilan, što nalaže strogo kontrolisano i racionalno trošenja sredstava svih korisnika.


10. decembar 2011. godine – U SUBOTU SVEČANO PUŠTEN U RAD LOKALNI VODOVOD ''GRABOVICA''

Delegacija EU u RS
Program EXCANGE 3
Opstina Gornji Milanovac
EVROPSKA UNIJA
OPŠTINSKI PROJEKAT
OPŠTINA GORNJI MILANOVAC
Vodosnadbevanje u skladu sa evropskim standardima

U Grabovici su, u subotu 10.12.2011. godine, Milisav Mirković, Predsednik opštine Gornji Milanovac i Aleksandar Ristanović, najmlađi meštanin Grabovice, zajednički pustili u rad lokalni vodovod, čime je na najlepši način okončana velika investicija oko njegove izgradnje. Ona je otpočela još 2004. godine izradom projektne dokumentacije, dok su radovi na izgradnji započeti 2006. godine. Na svečanom otvaranju su, pored Predsednika opštine, govorili i Danilo Radovanović, predsednik režijskog odbora za izgradnju i Milosav Petrović, direktor JKP "Gornji Milanovac". Govornici su istakli maksimalan doprinos koji su, izgradnji ovog vodovoda, pružili svi učesnici ove investicije, kako u obezbeđenju finansijskih sredstava, tako i rešavanju imovinskih odnosa i pružanju organizacione pomoći na terenu, počev od investitora, preko izvođača radova do stručnih službi JKP "Gornji Milanovac", uz posebno aktivno angažovanje Režijskog odbora i Mesna zajednica Grabovica, koji su sve vreme pratili i pomagali u realizaciji ove investicije.
U sklopu novootvorenog vodovodnog sistema izgrađeno je čak 7.500 metara magistralnog cevovoda i 8.100 metara distributivne mreže, nabavljena je i ugrađena sva potrebna mašinska i druga oprema za rad ovog sistema i ugrađena oprema za daljinsko merenje i upravljanje vodovodom, koja je obezbeđena iz programa ''Exchange 3'' – Vodosnabdevanje u skladu sa evropskim standardima, koji finansira EU, a koja će omogućiti praćenje, osmatranje i daljinsko komandovanje crpnim agregatima. Izgrađeni vodovod, prema tehničkim karakteristikama, može da snabdeva daleko veći broj domaćinstava od 77, koliko ih je učestvovalo u izgradnji, jer je planirano da u budućnosti veći broj domaćinstava bude priključen na ovu mrežu.
Izgradnja je koštala 22.505.313 dinara, od čega je najveći deo sredstava obezbeđen preko Republičke direkcije za vode: 9.645.313,00 dinara i od samih meštana Mesne zajednice Grabovica učesnika u izgradnji vodovoda: 9.494.000 dinara, sa neposrednim učešćem budžeta opštine Gornji Milanovac od 1.966.000 dinara i preko JKP ''Gornji Milanovac'' 1.400.000 dinara.
Investitor radova na izgradnji vodovoda u Grabovici, prvobitno je bio Režijski odbor MZ Grabovica, da bi od 2010. godine rešenjem Predsednika opštine, investitorski poslovi bili povereni JKP ''Gornji Milanovac'' iz Gornjeg Milanovca koje je u ovoj i tekućoj godini pružalo svu stručnu i logističku podršku završetku radova na izgradnji magistralnih cevovoda, objekata i nabavci i ugradnji opreme.


08. decembar 2011. godine –PREUZET AUTOMOBIL ZA PREVOZ DECE SA POSEBNIM POTREBAMA U PROJEKTU "DOBAR DAN KOMŠIJA"!

Dobar Dan KomsijaJuče 07.12.2011. godine, u Vrnjačkoj Banji, svečano su uručeni ključevi automobila marke: Renault Clio Aleksi Gagiću, zameniku Predsednika opštine Gornji Milanovac. To je jedan od tri automobila obezbeđena u okviru projekta "DOBAR DAN KOMŠIJA", koji naša opština zajednički realizuje sa opštinama Vrnjačka Banja, Trstenik i Prokuplje. Projekat ima za cilj da postavi i ojača usluge socijalne zaštite koje su namenje deci sa invaliditetom i njihovim roditeljima i njegova vrednost iznosi 365.095,oo Eura, od čega 90% finansira Evropska Unija s 10% obezbeđuju opštine. Automobil će biće predat na korišćenje Centru za socijalni rad Gornji Milanovac, a koristiće se za prevoz roditelja i dece sa posebnim potrebama, uključenih u program pomoći i nege u porodicama ove dece. U našem gradu nedavno je osnovano i Udruženje roditelja dece sa posebnim potrebama koje ima aktivnu ulogu u ovom humanom projektu i kojima će na ovaj način biti olakšane posete i komunikacija unutar grupe porodica, radi razmena iskustva i druženja ove posebne dece. U nastupajućim godinama, opština Gornji Milanovac, uložiće napore da pronađe način i izvore donacija da "Dobar dan, komšija" nastavi da živi i razvije se u Projekat izgradnje Centra dnevnog okupljanja dece sa posebnim potrebama. Za ovako ambicioznu ideju potrebna su znatna finansijska sredstva, adekvatna lokacija i objekat koji ispunjava sve standarde za pristup i boravak lica sa specijalnim potrebama, zbog čega će biti neophodno uključiti širu zajednicu u realizaciju ove humane ideje.


08. decembar 2011. godine – DELEGACIJA OPŠTINE GORNJI MILANOVAC NA 39. SKUPŠTINI SKGO

Gornji MilanovacU sredu 07.12.2011. godine, održana je izborna Skupštine Stalne konferencije gradova i opština uz podršku projekta "Institucionalna podrška SKGO" koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), sa osnovnom temom 39. redovne skupštine; "Razvoj lokalne samouprave posle novih izbora". U beogradskom "Sava Centru", okupili su se gradonačelnici i predsednici opština gotovo svih lokalnih samouprava u Srbiji, među kojima i Milisav Mirković, Predsednik opšine Gornji Milanovac, Mihailo Vučetić, Predsednik Skupštine opštine Gornji Milanovac i Gorica Petrović, načelnik Opštinske uprave opštine Gornji Milanovac. Učesnici su vodili panel diskusiju na temu decentralizacije i daljeg razvoja lokalne samouprave, ekonomsko-finansijskog stanja gradova i opština u svetlu ekonomske krize, kao i putu lokalne samouprave u procesu evropskih integracija. Skupštinom je predsedavao Saša Paunović, predsednik SKGO, a svim učesnicima i gostima dobrodošlicu u uvodnoj reči poželeo je i Aleksandar Antić, predsednik Skupštine Grada Beograda, domaćina 39. skupštine SKGO. Na Skupštini je usvojena Osnovna platforma SKGO za dalje unapređenje lokalne samouprave i izabrani predstavnici - delegati gradova i opština u telima Stalne konferencije gradova i opština.
Prisutnima se na otvaranju skupštine obratio Boris Tadić, Predsednik Republike Srbije, a uvodna obraćanja imali su i Slavica Đukić – Dejanović, predsednica Narodne Skupštine Republike Srbije, Milan Marković, ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, kao i uvaženi gosti Vensan Dežer, Šef delegacije EU u Srbiji i Ervin Helmut Hofer, ambasador Švajcarske Konfederacije u Srbiji.


06. decembar 2011. godine – Saradnja lokalnih samouprava Gornjeg Milanovca, Kraljeva, Čačka, Vrnjačke Banje i Raške u USAID projektu

USAID U Čačku je danas 06.12.2011. godine, potpisan sporazum o saradnji lokalnih samouprava Kraljeva, Čačka, Gornjeg Milanovca, Vrnjačke Banje i Raške, u okviru USAID-ovog projekta održivog lokalnog razvoja. Ceremoniji potpisivanja Sporazuma o saradnji između ovih lokalnih zajednica, kao i Memoranduma o razumevanju sa USAID-om, čiji domaćin je bio Patrik O'Mahoni, direktor projekta, prisustvovali su pored gradonačelnika i predsednika opština ovih lokalnih samouprava i predstavnici organizacija civilnog društva i biznis sektora. U panel diskusiji koja je usledila, Predsednik opštine Gornji Milanovac, Milisav Mirković govorio je o dugoročnoj i uspešnoj kulturnoj i poslovnoj međunarodnoj saradnji naše opštine i iskazao spremnost da ona bude proširena novim partnerima u civilnom, poslovnom i javnom sektoru. Ostali učesnici u diskusiji bili su Susan Fritz , direktorka misije USAID -a u Srbiji, Ljubiša Simović, gradonačelnik Kraljeva, Velimir Stanojević, gradonačelnik Čačka, Zoran Seizović, predsednik opštine Vrnjačka Banja, Dragiša Ilić, predsednik opštine Raška i Petar Obradović, predsednik Kluba privrede Gornjeg Milanovca, s obzirom da je Gornji Milanovac ocenjen kao opština sa najrazvijenijim privrednim sektorom.
Projekat održivog lokalnog razvoja, koji se ostvaruje u okviru petogodišnje inicijative ove američke agencije vredne 22 miliona dolara, pokrenut je sa namerom da podrži ekonomski i društveni razvoj zajednica u Srbiji, uz uključivanje najmanje 37 partnerskih lokalnih samouprava i brojnih razvojnih i omladinskih agencija, privrednih subjekata i organizacija civilnog društva. Naša opština od danas je član partnerstva lokalnih samouprava Kraljeva, Čačka, Gornjeg Milanovca, Vrnjačke Banje i Raške!


03. decembar 2011. godine – SVEČANO OBELEŽENA 97. GODIŠNJICA KOLUBARSKO - SUVOBORSKE BITKE


Na 97. godišnjicu Kolubarsko - suvoborske bitke, 03. decembra 2011. godine, polaganjem venaca na spomen biste Vojvodi Živojinu Mišiću i Đeneralu Terziću, spomenik 1300 kaplara i na spomen obeležja u Boljkovcima, senima slavnih ratnika počast su odali Predsednik opštine Gornji Milanovac sa saradnicima i predstavnici milanovačke podružnice Udruženja za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.
Pod pokroviteljstvom opštine Gornji Milanovac, program svečanog obeležavanja nastavljen je u sali Doma kulture gde se prisutnima obratio Predsednik opštine, Milisav Mirković. On je istakao značaj koji ova bitka ima za našu istoriju, kao primer nadmoći brilijantne vojne strategije nad brojno jačim neprijateljem. Iskazao je svoje poštovanje prema slavnim ratnicima Kolubarsko –suvoborske bitke i napomenuo da borba za Srbiju, mada na drugačiji način, predstoji i nama, potomcima ovih ratnika, koji ostajemo u obavezi da sačuvamo tradiciju i spomen na ove slavne dane i za buduća pokolenja.
Potom su posetioci mogli da uživaju u pozorišnoj predstavi "Vreme časti i ponosa", nastaloj po knjizi Miće Živojinovića "Život pretočen u pamćenje", u kojoj su razmišljanja vojvoda Stepe Stepanovića i Živojina Mišića vešto dočarali Boško Puletić i Lepomir Ivković, glumci Narodnog pozorišta iz Beograda, koji su prethodno u vojnim uniformama Vojske Kraljevine Srbije položili venac na spomen bistu.


02. decembar 2011. godine – STUDIJSKA POSETA TIMA OPŠTINE GORNJI MILANOVAC GRADU UŽICU


U cilju razmene iskustava u realizaciji projekta "Vodosnabdevanje u skladu sa evropskim standardima", koji finansira Evropska unija u okviru programa "Exchange 3", od 9. do 11. novembra 2011. godine, obavljena je studijska poseta predstavnika opštine Gornji Milanovac gradu Užicu. Tim Gornjeg Milanovca sačinjavali su zaposleni JKP-a Gornji Milanovac i predstavnik Opštinske uprave opštine Gornji Milanovac.
Poseta je započeta obilaskom "GIS" službe JKP Vodovoda Užice, gde su prisutni upoznati sa značajem uvođenja geografskog informacionog sistema koji značajno olakšava praćenje i održavanje vodovodnog sistema, a nastavljena obilaskom brane "Vrutci", regionalne sanitarne deponije JKP "Duboko", brane vodozahvata "Ribnica" i postrojenje za proizvodnju vode "Zlatibor", čija rekonstrukcija je završena, sa sistemom daljinskog nadzora i upravljanja. Sve prednosti sistema - značajno smanjenja gubitaka, povećanja energetske efikasnosti i smanjenja troškova održavanja vodovodnog sistema, demonstrirane su obilaskom postrojenja za proizvodnju vode na "Cerovića brdu" sa kog se snabdeva 90% grada Užica sa okolinom, u okviru kojih je dispečerski centar za monitoring rada sistema daljinskog nadzora i upravljanje vodovodnim sistemom.
Poseta je završena zajedničkim sastankom članova tima sa zamenikom gradonačelnika grada Užica i predstavnicima JKP Vodovoda Užice, na kom su razmatrane teme iz oblasti vodosnabdevanja i drugih komunalnih delatnosti.


02. decembar 2011. godine – ODRŽAN SASTANAK PREDSEDNIKA OPŠTINE SA DIREKTORIMA ŠKOLA


Predsednik opštine Gornji Milanovac, Milisav Mirković, u Velikoj sali Opštine održao je danas, 02.12.2011. godine, zajedno sa svojim saradnicima, sastanak sa direktorima osnovnih, srednjih škola i Predškolskom ustanovom "Sunce".
Teme sastanka bile su finansiranje PU "Sunce" i osnovnih i srednjih škola na teritoriji naše opštine za 2012. godinu, predstojeći "Svetosavski sportski susreti" i tekuća pitanja.
Opredeljena budžetska sredstva namenjena školama znatano su povećana. Za osnovne škole ove godine iznose 70.000.000,oo dinara, dok su prošle godine u ovo doba iznosila 51.300.000,oo dinara. Takođe, na nivou srednjeg obrazovanja došlo je do povećanja sa 23.000.000,oo na 28.200.000,oo dinara. Konačan predlog iznosa biće utvrđen na sednici Opštinskog veća, koji će biti upućen pred odbornike Skupštine opštine.
Za "Svetosavske sportske susrete" predloženi su sportski susreti u odbojci i malom fudbalu osnovnih i srednjih škola. Na sastanku je govoreno i o mreži škola na teritoriji opštine Gornji Milanovac za naredni period, koja će ostati ista i pored činjenice da broj đaka u pojedinim mestima opada, jer je izvršena Studija polaska đaka prvaka u školu pokazala da nema razloga za promene sve do školske 2013/2014. godine.


02. decembar 2011. godine – PREDSTAVNICI SPORTSKOG SAVEZA SRBIJE U POSETI OPŠTINI GORNJI MILANOVAC


U petak, 2. decembra 2011. godine, Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković sa svojim saradnicima upriličio je prijem predstavnika Sportskog saveza Srbije – Miodraga Šebeka, predsednika Komisije za vrhunski sport i Slavena Radonjića, stručnog saradnika u Sportskom Savezu Srbije.
Predsednik opštine zahvalio se predstavnicima Sportskog saveza Srbije što su posetili našu opštinu, a posebno na stručnoj pomoći našim sportskim klubovima na preduzimanju aktivnosti koje im nalaže novi Zakon o sportu. Upoznavajući ih sa osnovnim karakteristikama naše opštine, Predsednik je između ostalog govorio i o sportskoj infrastrukturi, na području grada i čitave opštine, i to kako sa već završenim projektima, tako i sa onim čija je realizacija u toku i koji su planirani za naredni period. Ocenjujući saradnju između Opštine i sportskih klubova kao izuzetno dobru, istakao je da se značajna budžetska sredstva izdvajaju za sport a da su svi sportski objekti stavljeni na raspolaganje sportskim klubovima za korišćenje bez naknade.
Miodrag Šebek je, obraćajući se prisutnima, izrazio zadovoljstvo što mu je ukazana prilika da poseti Gornji Milanovac jer gotovo da nema opštine koja je više uradila na sportskoj infrastrukturi i koja te objekte bez naknade daje na korišćenje sportskim klubovima kao što to čini Gornji Milanovac. On je rekao da je novim Zakonom o sportu sve regulisano, a kakva će biti njegova primena – ostaje da se vidi u narednom periodu.
Po održanom sastanku, predstavnici Sportskog saveza Srbije su zajedno sa predstavnicima Opštine obišli Sportsku halu "Breza", lokaciju na kojoj FK "Metalac" zajedno sa opštinom gradi Glavni gradski stadion i posetili Sportske klubove "Takovo" i "Metalac".
U Velikoj sali Opštine Gornji Milanovac, istog dana, sa početkom u 16.00 časova predstavnici Sportskog saveza Srbije održali su sastanak sa predstavnicima sportskih klubova našeg grada u cilju prezentacije novog Zakona o sportu, ukazivanja na obaveze sportskih klubova koji iz njega proističu i upoznavanja sa načinom preregistracije sportskih klubova.


30. novembar 2011. godine – ZAVRŠENA USPEŠNA DVODNEVNA INTERAKTIVNA RADIONICA ZA IZRADU SLOR U VRNJAČKOJ BANJI

U okviru ekspertske podrške Stalne konferencije gradova i opština, finansirane iz sredstava "Exchange 3", u dva radionička dana 29. i 30.11.2011. godine u Vrnjačkoj banji, uspešno je okončana interaktivna obuka za izradu Strategije lokalnog održivog razvoja. Predstavnici naše opštine uključujući i lokalne partnere, zajedno sa predstavnicima Opštine Ćićevac, koji su takođe deo ovog Programa, pokušali su da radom po tematskim grupama (privredni razvoj, ekonomski razvoj i zaštita životne sredine) kreiraju viziju, strateške ciljeve i konkretne ideje projekata za prvi petogodišnji akcioni plan realizacije buduće Strategije. Drugom danu obuke prisustvovali su i načelnica Opštinske uprave opštine Gornji Milanovac,Gorica Petrović i šef kabineta Predsednika opštine Gornji Milanovac, Dragan Nedeljković. Radni materijal sa ove radionice biće razmatran u okviru tematskih radnih grupa u širem sastavu, koje su zadužene za izradu Nacrta Strategije lokalnog održivog razvoja.

 

 


30. novembar 2011. godine – Crkva Svete Trojice

Gornji MilanovacCrkva Svete TroicePredsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković, povodom obeležavanja stopedesetogodišnjice Crkve Svete Trojice primio je danas u svom kabinetu starešinu Dragana Đorema.
Ovim povodom dogovorena je novčana pomoć gornjomilanovačkoj Crkvi u iznosu od milion dinara. Novac će biti obezbeđen iz budžetskih sredstava za 2012. godinu i to za izgradnju novog kioska za prodaju sveća i popravku sata na Crkvi Svete Trojice.


29. novembar 2011. godine – "Vreme časti i ponosa"

U subotu, 3. decembra 2011. godine u sali Doma kulture sa početkom u 18.00 časova biće izvedena pozorišna predstava "Vreme časti i ponosa", po knjizi "Život pretočen u pamćenje". Predstava govori o razmišljanjima slavnih srpskih vojvoda – Stepe Stepanovića i Živojina Mišića. Uloge tumače Boško Puletić i Lepomir Ivković, glumci Narodnog pozorišta iz Beograda.
Predstava se realizuje povodom obeležavanja 97. Godišnjice Kolubarske bitke, a pod pokroviteljstvom Opštine Gornji Milanovac.
Ulaz je slobodan!


28. novembar 2011. godine – Predstavnici Skandinavske kompanije "Resino" u poseti kod predsednika opštine

U ponedeljak, 28. novembra 2011. godine Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković zajedno sa svojim saradnicima upriličio je u svom kabinetu prijem za gospodina Finna Cederstroema direktora Danske kompanije "Resino" koji se bavi proizvodnjom specijalnih boja. Sastanku je prisustvovao i gospodin Mats Tosette, bivši vlasnik kompanije "Zvezda Torda" i gospodin Zoran Kovačević ispred kompanije "Flint Group".

Povod sastanka bio je zainteresovanost predstavnika ove kompanije u pronalaženje potencijalne lokacije na teritoriji Opštine Gornji Milanovac za izgradnju fabrike koja bi zauzimala 400-600m2 zajedno sa skladišnim prostorom za proizvodnju štamparske boje i njenu distribuciju.
Predsednik opštine zajedno sa odgovarajućim službama u narednom periodu uzeće u razmatranje iznalaženje potencijalne lokacije i uslove koji bi zadovoljavali kriterijume za rad pomenute fabrike i o tome će obavestiti potencijalne investitore.

 


24. novembar 2011. godine – Škola za poljoprivredne proizvođače - 30. novembra u našoj opštini!

Gornji Milanovac U sredu, 30.11.2011. godine, sa početkom u 10 sati u Velikoj sali Opštine Gornji Milanovac biće održana Zimska škola za poljoprivrednike, koju organizuje Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Čačka.
Pozivaju se svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači da prisustvuju ovom predavanju.
Teme koje će se razmatrati su: Gajenje belog luka, Značaj i tehnologija proizvodnje lucerke i crvene deteline, Zaštita krompira, Dobijanje kvalitetnog i higijenski ispravnog mleka, Osnovni koraci pri osnivanju zadruga, kao i Zaštita pčela u voćarstvu. Ovo predavanje, osim u našoj opštini, organizovano je i u Guči i Arilju.


24. novembar 2011. godine – Održana 31. sednica Opštinskog veća Opštine Gornji Milanovac

Gornji MilanovacOpštinsko veće opštine Gornji Milanovac zasedalo je danas 24.11.2011. godine, po trideset prvi put. Nakon usvajanja zapisnika 30. sednice, članovi Veća su utvrdili predloge izmena i dopuna više odluka o osnivanju: DU "Sunce", Kulturnog centra Gornji Milanovac, Biblioteke "Braća Nastasijević" i Muzeja rudničko takovskog – kraja, koji će se razmatrati na prvoj narednoj sednici Skupštine opštine Gornji Milanovac. Direktor milanovačkog muzeja, Miloš Nikolić, upoznao je članove veća sa stanjem objekata u našoj opštini koji prestavljaju spomeničko nasleđe, kako bi se ulaganjem u njihovu obnovu unapredila prezentacija grada. Kao najugroženiji objekti sa stanovišta zaštite označeni su Konak Kneza Miloša u Gornjoj Crnući i Crkva brvnara u Pranjanima.
U nastavku su razmatrani predlozi za upotrebu sredstava iz tekuće i stalne budžetske rezerve i izmene rešenja o raspodeli sredstava ostvarenih po osnovu naplate kazni za saobraćajne prekršaje na teritoriji naše opštine, a Skupštini opštine je upućen i predlog izmene rešenja o obrazovanju opštinskog štaba za vandredne situacije. Veće se saglasilo sa izmenama ovogodišnjih finansijskih planova mesnih zajednica za deo budžetskih sredstava u tekućoj godini, a saglasnost je data i na finansijske planove za deo sredstava od lokalnih samodoprinosa za MZ Ozrem, Kalimanići i Ljutovnica.
Većnici su pažljivo razmatrali Predloge Komisije za utvrđivanje osnova i visine naknade štete usled ujeda ili napada pasa lutalica na domaće životinje, a zatim i predlog rešenja za utvrđivanja naknade članovima interesorne komisije za procenu i pružanje obrazovne, zdravstvene i socijalne podrške detetu i učeniku.
Članovi Veća informisani su o radu Privrednog saveta, sa čije I sednice im je dostavljen zapisnik, kao i radu pomoćnika Predsednika opštine za poljoprivredu i pomoćnika za finansije, kroz izveštaj o njihovom radu. Ovi izveštaji pozitivno su ocenjeni, kao i izveštaj o javnim nabavkama u 2011. godini.
Razmatrane su i informacija u vezi inkluzivnog obrazovanja i rada interesorne komisije, informacije o pripremama za početak rada zimske službe i informacija o prvim rezultatima popisa stanovništva u 2011. godini, koji su naša opština svrstali u red onih u kojima je između dva popisa broj stanovnika smanjen do deset odsto.
Na zadovoljstvo članova Veća, prihvaćena je inicijativa za osnivanje Kancelarije za mlade, u okviru resornog Odeljenja za društvene delatnosti, čiju će realizaciju sprovesti za to formirana radne grupe.


23. novembar 2011. godine – POČELA IMPLEMENTACIJA PROJEKTA "DRUGA ŠANSA" U OBRAZOVANJU ODRASLIH

Druga šansa
Prvi radni sastanak u okviru početka implementacije projekta "Druga šansa – Razvoj sistema funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih u Srbiji" koji realizuju Ministarstvo prosvete i nauke Republike Srbije, Opština Gornji Milanovac i OŠ "Momčilo Nastasijević" Gornji Milanovac, održan je danas, 23. novembra 2011. godine u Velikoj sali opštine Gornji Milanovac u prisustvu Predsednika opštine Gornji Milanovac, tima za realizaciju Projekta na čelu sa Anitom Jakobsone iz Letonije, predstavnika Školske uprave, OŠ "Momčilo Nastasijević" i ETŠ "Jovan Žujović" i svih ostalih zainteresovanih lokalnih partnera.
Na sastanku je održana prezentacija koncepta i osnovnih ciljeva Projekta, sa akcentom na njihovu odživost, formulisani su zadaci pojedinih učesnike u implamentaciji i formiran školski tim koji će neposredno sprovoditi aktivnosti Projekta u nastupajućem periodu.
Predsednik opštine Gornji Milanovac, Milisav Mirković, pozdravio je sve prisutne i izrazio nadu da će uz saradnju svih učesnika ovaj značajni Projekat zabeležiti uspeh na zadovoljstvo korisnika – odraslih koji nisu pohađali redovni sistem obrazovanja.
Ovaj projekat finansira Evropska unija, a sprovodi ga Projektni tim za realizaciju Evropske komisije, u saradnji sa konsultantskom kućom "GOPA" worldwide consultants i Institutom za saradnju Nemačke u oblasti obrazovanja odraslih "dvv" international. Na lokalnom nivou Projekat je podržala opština Gornji Milanovac i sprovodiće se pod okriljem OŠ "Momčilo Nastasijević" i ETŠ "Jovan Žujović".


23. novembar 2011. godine – U SUSRET OBELEŽAVANJU 1. DECEMBRA - SVETSKOG DANA BORBE PROTIV SIDE

Opština Gornji Milanovac podržala je organizovanje "Karavana testiranja", dobrovoljnog, poverljivog savetovanja i testiranja na ifekciju HIV virusom svih zainteresovanih lica, koja je deo akcije Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" povodom Nacionalne kampanje i obeležavanja 1. decembra Svetskog dana borbe protiv side. Testiranje i savetovanje će se vršiti u deset gradova Srbije, među kojima se našao i Gornji Milanovac, a sprovodiće ga edukovani zdravstveni radnici u "mobilnim medicinskim jedinicama", odnosno na gradskim trgovima.
Kao predstavnik naše Opštine, događaj će na licu mesta ispratiti Miroslav Milovanović, Pomoćnik Predsednika opštine Gornji Milanovac. On će, zajedno sa predstavnicima Zavoda za javno zdravlje iz Čačka biti domaćin "Karavana testiranja" u okviru kog će se u petak, 25. decembra, u periodu od 15-18 časova na Trgu Kralja Aleksandra (preko puta upravne zgrade Opštine), u mobilnoj medicinskoj jedinici, vršiti savetovanje i besplatno, poverljivo testiranje na infekciju ovom opasnom bolešću svih zainteresovanih lica.
Kampanju na nacionalnom nivou koordiniše Nacionalna kancelarija za HIV/AIDS Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije.


19. novembar 2011. godine – PREDSEDNIK OPŠTINE POSETIO JEDNU OD PROBA MLADIH MILANOVČANA KOJI IGRAJU "U RITMU EVROPE"

Predsednik opštine Gornji Milanovac posetio je, sa svojim saradnicima, u subotu, 19.11.2011. godine, jednu od proba milanovačkih osnovaca i srednjoškolaca koji učestvuju u Projektu "Srbija u ritmu Evrope". U Velikoj sali Doma kulture dočekalo ga je gotovo stotinu razigranih i raspevanih mladih i talentovanih milanovčana, okupljenih u sekcijama hora, modernog plesa, folklora i solo pevanja. Predsednik je sa zadovoljstvom pozdravio sve učesnike, kao i njihove roditelje i poželeo im da i sledeće godine uspešnim nastupom zasluže da naša opština ponese titulu najuspešnije u okviru čitave Manifestacije "Srbija u ritmu Evrope", ali da učine još i više i nadmaše prošlogodišnje učesnike. Najavio je da će i sledeće godine centralni događaj "Srbije u ritmu Evrope" u Gornjem Milanovcu biti veliki koncert na Trgu kneza Aleksandra koji će biti održan 23. aprila 2012. godine, u sklopu obeležavanja Dana naše opštine.
Cilj ove manifestacije je podsticanje, razvijanje, prepoznavanje i očuvanje mladih talenata u Srbiji i u skladu je sa Evropskom poveljom o učešću mladih u životu na opštinskom i regionalnom nivou, Belom knjigom EU o mladima i Nacionalnom strategijom za mlade Republike Srbije.


18. novembar 2011. godine – PREDSTAVNICI USAID –a U POSETI OPŠTINI GORNJI MILANOVAC

Predsednik opštine Gornji Milanovac, Milisav Mirković primio je u petak, 18.11.2011. godine u Svečanoj sali Okružnog načelstva predstavnike Američke agencija za međunarodni razvoj – USAID, na čelu sa Patric O'Mahoney-em direktorom USAID-a.
U okviru svoje posete, predstavnici USAID-a prezentovali su kroz pet tematskih radnih grupa koncepciju Projekta održivog lokalnog razvoja, koji se ostvaruje u okviru petogodišnje inicijative ove američke agencije vredne 22 miliona dolara, pokrenute sa namerom da podrži ekonomski i društveni razvoj zajednica u Srbiji, uz uključivanje najmanje 37 partnerskih lokalnih samouprava i brojnih razvojnih i omladinskih agencija, privrednih subjekata i organizacija civilnog društva. Akcenat je stavljen na partnerstvo između opština, a saradnja će biti usmerena na velike infrastrukturne i druge razvojene projekte od kojih će više opština imati koristiti, zatim poboljšanje upravljanja finansijama i imovinom opština, direktnije učešće građana u poslovima lokalne samouprave, unapređenje poslovne klime i jačanje konkurentnosti mladih pri ulasku na tržište rada.
Predsednik opštine je izrazio zadovoljstvo što je baš naša samouprava jedna od potencijalnih partnera u ovom vrednom projektu i istakao da će Opština Gornji Milanovac staviti na raspolaganje sve svoje kapacitete za saradnju sa predstavnicima USAID-a.

TEME KOJE SU RAZMATRANE U OKVIRU TEMATSKIH GRUPA:
1. Jačanje međuopštinske saradnje
2. Osnaživanje lokalnih samouprava
3. Povećanje učešća građana
4. Razvoj mladih
5. Stvaranje povoljne klime za razvoj biznisa


18. novembar 2011. godine – ODRŽANA JAVNA PREZENTACIJA NACRTA PROSTORNOG PLANA OPŠTINE GORNJI MILANOVAC


U petak, 18. novembra 2011. godine, u Velikoj sali opštine Gornji Milanovac, održana je interaktivna javna prezentacija Nacrta prostornog plana opštine! Prezentacija je bila veoma posećena i njoj su pored Predsednika opštine i njegovih saradnika, prisustvovali i članovi Privrednog saveta opštine, predstavnici javnih preduzeća i ustanova, kao i drugi zainteresovani privrednici i građani.
Stručno tehničku podršku održavanju prezentacije pružila je Opštinska uprava preko Odeljenja za stambeno komunalne poslove i urbanizam, uz izlaganje obrađivača, predstavnika JP Direkcije za urbanizam Kragujevac. Izlaganje je vršeno po tematskim celinama, a na samom početku prisutnima se obratio Aleksandar Rudnik Milanović, odgovorni planer obrađivača koji je ukratko izložio SWOT analizu opštine Gornji Milanovac, dok su plan u pojedinostima obrazlagali: Vesna Jovanović, dipl. hemičar ekolog, vezano za Stratešku procenu uticaja Prostornog plana opštine Gornji Milanovac na životnu sredinu, Jelena Vukićević, diplomirani ekonomista, koja je obradila demografski deo i Milun Milićević, diplomirani saobraćajni inžinjer.
Predstavnici obrađivača podsetili su sve zainteresovane da svoje predloge i primedbe mogu da upute pisanim putem, preko pisarnice opštine, najkasnije do 5. decembra do kada i traje javni uvid u Nacrt prostornog plana opštine Gornji Milanovac. Nakon što primedbe budu obrađene od strane obrađivača Plana, u prvoj polovini decembra biće održana javna sednica Komisije za planove opštine na kojoj će o njima biti odlučeno. Nakon toga, Plan će biti dostavljen na usaglašavanje sa Prostornim planom Republike Srbije, da bi konačno mogao biti razmatran i usvojen na Skupštini naše opštine.
Prezentacija je zaključena uz ocenu da će uz učešće svih relevantnih aktera biti lakše doći do kvalitetnog Predloga prostornog plana opštine, kao jednog od osnovnih planskih dokumenata bez koga se ne može zamisliti uređen život jedne zajednice.


16-18. novembar 2011. godine – Nastavak edukacije beočinskih domaćinstava za pružanje usluga u seoskom turizmu

TOGMTokom treće nedelje novembra, u Beočinu su po prvi put u ekspertskoj misiji boravili stručnjaci iz partnerskih organizacija – opštine Čajetina, Turističke organizacije opštine Gornji Milanovac i NVO CenTriR iz Beograda, koji učestvuju u realizaciji projekta "Beočin – nova vizija turističke destinacije! Stvaranje preduslova za razvoj ruralnog turizma u opštini Beočin". Projekat se realizuje zahvaljujući finansijskoj podršci EU, kroz Exchange 3 program.

 

 

Cilj ove ekspertske misije je bio da se zaposlenima u opštinskoj Kancelariji za LER i članovima domaćinstava, koja žele da se bave pružanjem usluga u sektoru seoskog turizma, omogući bolji uvid u formalno-pravne uslove i stručne kapacitete koje moraju da ispune da bi se uspešno bavili ovim poslom. Tokom ove interaktivne obuke, učesnici su imali prilike da se upoznaju sa osnovnim preduslovima za bavljenje seoskim turizmom - zakonodavnim okvirom koji reguliše bavljenje turizmom i minimumom kapaciteta kojim moraju da raspolažu za otpočinjanje posla u ovoj sferi. Jedan od značajnih segmenata obuke koji je obrađen je bio prijem gostiju i uslovi koje bi trebalo ispoštovati na samom početku boravka gosta u domaćinstvu - način dočeka gosta, osnovni sadržaji svake prostorije, neophodni dokumenti – kućni red, cenovnik, inventarska lista i davanje mogućnosti gostu da iskaže svoje sugestije u cilju unapređenja postojećih usluga putem knjige utisaka. Nakon prijema gostiju, neophodno je i obezbediti prijatan boravak u domaćinstvu, te su obrađene teme animacije i turističkog vođenja u seoskom turizmu, kao i načini rešavanja mogućih konfliktnih situacija sa gostima. Na kraju su predstavljeni načini na koje domaćinstva mogu da se udružuju radi zajedničkog zastupanja interesa pred drugim institucijama, pa je situacija iz partnerskih opština upoređena sa trenutnom situacijom u Beočinu.

Ekspertska misija koja je realizovana je prva od tri planirane tokom trajanja projekta. Pored toga, predstavnici domaćinstava su do sada učestvovali u dve studijske posete partnerskim opštinama, dok je dvoje zaposlenih u Kancelariji za LER opštine Beočin prošlo petodnevnu radnu praksu u partnerskim organizacijama. Nastavak edukativnih aktivnosti na projektu planiran je za decembar.


16. novembar 2011. godine – TURNIR "TAPA TAPA 2011" STARTUJE 15. DECEMBRA!

Hala "Breza"Na sastanku Predsednika opštine Gornji Milanovac, Milisava Mirkovića sa predstavnicima Kluba malog fudbala "Metalac Kolorado", održanom 16.11.2011. godine, usaglašene su sve pojedinosti oko organizacije Novogodišnjeg turnira u malom fudbalu "Tapa Tapa 2011". Organizator turnira je i ove godine Klub malog fudbala "Metalac Kolorado" iz Gornjeg Milanovca uz podršku opštine Gornji Milanovac i generalno sponzorstvo Pekare "TapaTapa"."Metalac Kolorado"
Tako je rešeno da će turnir zvanično startovati 15.12.2011. godine u Sportskoj sali "Breza". Kotizacije za ovogodišnje učešće su smanjene kako bi bile pristupačnije što većem broju učesnika i iznose 8.000 dinara za seniorske ekipe i 5.000 dinara za juniore. Zagarantovani nagradni fond za seniore je 140.000 dinara, a za juniore će iznositi sto procenata od uplate kotizacija. Pored takmičarskih, svakodnevno će biti dodeljivane nagrade za gledaoce, među kojima se izdvaja glavna nagrada - lap top, koju je za najsrećnijeg gledaoca obezbedio generalni sponzor turnira Pekara "Tapa-Tapa".


10. novembar 2011. godine – Poseta opštini Kumanovo u Makedoniji

Gornji MilanovacOpštinska delegacija na čelu sa predsednikom opštine Milisavom Mirkovićem i predsednikom skupštine opštine Mihailom Vučetićem nalazi se u službenoj poseti opštini Kumanovo u Makedoniji - u periodu od 10-11.novembra 2011. godine.
Svrha posete ovoj bratskoj opštini je prisustvo svečanom obeležavanju Dana opštine Kumanovo. Reč je o uzvratnoj poseti Opštini Kumanovo čiji predstavnici već dugi niz godina, tradicionalno, prisustvuju obeležavanju Dana Opštine Gornji Milanovac.


07. novembar 2011. godine – USPEŠAN POČETAK RADA PRIVREDNOG SAVETA OPŠTINE GORNJI MILANOVAC

Predsednik opštine G.Milanovac Milisav Mirković i predsednik UO kompanije "Metalac" a.d., gospodin Dragoljub VukadinovićSaradnja opštine Gornji Milanovac sa uspešnim privrednicima, započeta kroz kontakte sa klubom Privrede Gornji Milanovac, podignuta je juče, 7.11.2011. godine, na značajno viši nivo na prvoj sednici Privrednog saveta naše opštine. Sednicu je, u Svečanoj sali Okružnog načelstva, otvorio predsednik Privrednog saveta i predsednik UO Kompanije "Metalac" a.d., gospodin Dragoljub Vukadinović u prisustvu članova: Petra Obradovića, predsednika Kluba privrede, Petrašina Jakovljevića, direktora Kompanije "Metalac" a.d., Stanice Levajac, direktora Kompanije "Zvezda – helios", Radoslava Simića, direktora Kompanije "Spektar" d.o.o., Slobodana Mimovića, direktora "GM-TEH"-a, Miroslava Jovičića, direktora Kompanije "Takovo" a.d., Zorana Isailovića, direktora filijale "Čačanske banke" a.d., Gorice Petrović, načelnika Opštiske uprave, Snežane Smiljanić, direktor JP za izgradnju opštine i Tomislava Joksića, načelnika Odeljenja za privredu i finansije Opštinske uprave. Pored članova ovog tela, sednici je prisustvovao i Milisav Mirković, Predsednik opštine Gornji Milanovac sa svojim pomoćnicima za poljoprivredu i ekonomska pitanja, Miroslavom Milovanovićem i Radovanom Drinjakovićem, kao i predstavnici stručnih službi Opštinske uprave koji će pružati administrativno – tehničku podršku radu Privrednog saveta.


Prva, konstitutivna sednica, protekla je u razmatranju ciljeva i zadataka u budućem radu Privrednog saveta, kroz prizmu aktuelnih privrednih kretanja iskazanih u statističkim podacima Privredne komore Kraljevo. Zajednička ocena članova je da je naša opština kroz izazove tranzicije prošla sa manje gubitaka od drugih, ali pre svega zahvaljujući svojoj prethodnoj razvijenosti. Oporavak privrednog rasta u odnosu na prethodne dve godine, prati još uvek značajan broj nezaposlenih i odliv najkvalitetnijih visokoobrazovanih kadrova, kao i stanovništva iz seoskih sredina. Prema rečima Predsednika opštine, Privredni savet biće dragocena pomoć lokalnoj samoupravi u predstojećim izazovima da se poboljša kvalitet života građana naše opštine, a među prvim zadacima, u izradi Strategije održivog razvoja naše opštine za naredni desetogodišnji period i prvog petogodišnjeg Akcionog plana za njegovu realizaciju. U aktivnoj diskusiji članova, iskazano je puno različitih ideja, pa je zaključeno da za narednu sednicu svi upute pisane predloge zadataka koji će činiti predmet rada Saveta u narednom periodu. Među učesnicima u raspravi moglo su čuti da se svi nadaju iskrenoj saradnji i društveno odgovornom stavu i privrede i lokalne samouprave, koja kada je jednom uspostavljena Gornji Milanovac učinila privrednim čudom, a danas bi mogla doneti našoj opštini mogućnost da se na širem planu izbori za svoju poziciju, kroz privlačenje investitora i partnera na naše područje, koje je u mnogome povezano sa budućom izgradnjom autoputa čija trasa treba da vodi kroz srce naše opštine.


03. novembar 2011. godine – Oglašen javni uvid o Nacrtu Prostornog plana opštine Gornji Milanovac!

Javni uvid u Nacrt prostornog plana i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja, održaće se u trajanju od 30 dana, od 04. novembra do 05. decembra 2011. godine.
Nacrt prostornog plana sa kompletom referalnih karata i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja biće izloženi na javni uvid u zgradi opštine Gornji Milanovac, u ulici Tihomira Matijevića br.4, u prostorijama Odeljenja za komunalno-stambene poslove i urbanizam (treći sprat), svakog radnog dana u vremenu od 900 do 1500 časova, kao i u:
- prostorijama mesne kancelarije Pranjani u Pranjanima, dana 10. novembra 2011. godine u vremenu od 1000 do 1400 časova;
- prostorijama mesne zajednice Rudnik na Rudniku, dana 15. novembra 2011. godine u vremenu od 1000 do 1400 časova;
Nacrt prostornog plana i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja biće dostupni na uvid zainteresovanoj javnosti:

 • u analognom i digitalnom obliku, u prostorijama Odeljenja za komunalno-stambene poslove i urbanizam, ulica Tihomira Matijevića br. 4, treći sprat;
 • u digitalnom obliku na zvaničnoj internet adresi opštine Gornji Milanovac (www.gornjimilanovac.rs);

Javna prezentacija Nacrta prostornog plana i Izveštaja o strateškoj proceni uticaja biće održana u Gornjem Milanovcu, 18. novembra 2011. godine u 12 časova u velikoj sali Opštine Gornji Milanovac, ul. Takovska br. 2.
Primedbe na Nacrt prostornog plana i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja, fizička i pravna lica mogu dostaviti, u pisanoj formi, na pisarnicu Opštinske uprave opštine Gornji Milanovac, ul. Takovska 2, lično ili poštom, u toku trajanja javnog uvida, do 05. decembra 2011.godine.

Pogledajte kompletan tekst oglasa...


02. novembar 2011. godine – Održan sastanak sa Predsednikom opštine pred održavanje jedanaeste džipijade pod nazivom "Džipijada Gornji Milanovac 2011." - 5. i 6. novembra 2011. godine

U sredu, 2. novembra 2011. godine, Predsednik opštine Milisav Mirković održao je poslednji sastanak pred održavanje jedanaeste džipijade pod nazivom "Džipijada Gornji Milanovac 2011." sa predstavnicima organizatora - Auto moto kluba "Džiperi Velereč" Zoranom Glišovićem i Mladenom Cvetkovićem . Sastanku su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave, uključeni u organizaciju ovog skupa, Miroslav Milovanović, Trifun Paunović i Mileta Bogdanović.
Jedanaesta džipijada pod nazivom "Džipijada Gornji Milanovac 2011." održava se u subotu i nedelju, 5. i 6. novembra 2011. godine pod pokroviteljstvom Opštine Gornji Milanovac, a u organizaciji Auto moto kluba "Džiperi Velereč" i Turističke organizacije opštine Gornji Milanovac.
Pre zvaničnog starta relija koji je predviđen za 10.30 sati sa Trga Kneza Mihaila biće organizovana promotivna vožnja od FAD-a ulicama Kneza Aleksandra, Železničkom i ulicom Radovana Grkovića do kružnog toka, a potom ulicom Vojvode Milana do Trga Kneza Mihaila.
Prva etapa duga je 40 kilometara i kreće istog dana od Gornjeg Milanovca do Ravne Gore preko Brusnice, Šarana, Drenove, Galiča, Brezne, Teočina, Brajića i Koštunića i to najvećim delom šumskim, nekategorisanim putevima.
Druga etapa sa početkom oko 14.30 sati kreće od Ravne Gore preko Rajca do Rudnika i to preko Poloma, Gornjih Branetića, Boljkovaca, Ugrinovaca, Trudelja i Varnica. Završetak druge etape predviđen je za prostor iznad Hotela "Neda" oko 19.00 sati.
Treća etapa predviđena je za drugi dan relija, 6. novembar, sa početkom u 9.30 sati i kreće od Rudnika do Gornjeg Milanovca preko Majdana, Svračkovaca, Velereči do naselja Parac gde je u 12.00 sati predviđen specijalni ispit na staroj motokros stazi.
Završetak manifestacije predviđen je za 16.00 sati.
Na skupu se očekuje oko 60 posada


01. novembar 2011. godine – Predsednik opštine Milisav Mirković pozvao sugrađane i organizacije da daju svoj doprinos boljem korišćenju ograničenih budžetskih sredstava kojima raspolažemo

Gornji Milanovac Predsednik opštine Gornji Milanovac g-din Milisav Mirković pozvao je sugrađane i organizacije da popunjavanjem upitnika odrede prioritete, i na taj način daju doprinos boljem korišćenju ograničenih sredstava kojima raspolažemo. Kako je navedeno u pozivu Predsednika opštine, prema projekcijama Vlade RS Budžetska sredstva u 2012. godini će biti na istom nivou kao u ovoj godini, što znači da moramo biti vrlo racionalni u izboru projekata koje ćemo finansirati.

Pogledajte kompletan tekst "budžetskog pisma"...

Upitnik u "doc" formatu

Upitnik u "pdf" formatu


29. oktobar 2011. godine – Vodovod za naseljena mesta Kalimanići, Ljutovnica, Šilopaj, Nakučani i Klatičevo

U subotu 29. oktobra 2011. godine u Kalimanićima Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković svečano je pustio u rad vodovod za naseljena mesta Kalimanići, Ljutovnica, Šilopaj, Nakučani i Klatičevo.
U svom obraćanju prisutnima on je čestitao na uspešno završenim radovima, poželeo dugogodišnje korišćenje novoizgrađenog vodovoda i izrazio nadu da će ovaj doprinos standardu života stanovnika na selu pored drugih doprinosa opštine Gornji Milanovac, doprineti ostanku mladih na njemu i tako podmlađivanju seoskog stanovništva. U svom obraćanju prisutnima Predsednik opštine je rekao i da je ovo jedna od krupnijih i važnijih investicija opštine Gornji Milanovac koja je završena ove godine.
Vodovod je izgrađen sredstvima koja su prikukupili stanovnici ovih pet sela i sredstvima Republičke direkcije za vode i Opštine Gornji Milanovac. Ukupan broj korisnika novoizgrađenog vodovoda je 106 domaćinstava. Prema rečima predsednika Mesne zajednice Kalimanići i predsednika Odbora za izgradnju vodovoda Srboljuba Nešovića kapacitet vodovoda je dosta veći od potreba trenutnih korisnika tako da postoji mogućnost priključenja na mrežu novih korisnika.


28. oktobar 2011. godine – 100 godina Fudbalskog kluba "Takovo"

U petak 28. oktobra 2011. godine u sali Doma kulture održana je Svečana Akademija povodom obeležavanja jubileja - 100 godina Fudbalskog kluba "Takovo" pod generalnim pokroviteljstvom Opštine Gornji Milanovac.
Fudbalski klub "Takovo" iz Gornjeg Milanovca jedan je od najstarijih fudbalskih klubova u Srbiji. Osnovan je 1911. godine dok su prvi fudbalski klubovi u Srbiji osnovani 1896. godine u Kragujevcu i Beogradu.
Na početku Svečane akademije prisutnima se obratio Predsednik opštine Gornji Milanovac g-din Milisav Mirković rečima da se toga dana obeležava vek postojanja Fudbalskog kluba "Takovo" – jubileja koji malo koji klub u našoj zemlji može da obeleži. U svom govoru on je odao priznanje svima koji su na bilo koji način dali doprinos da "Takovo" sa uspehom opstaje i postiže rezultate proteklih sto godina i dostojno reprezentuje naš grad i našu opštinu. Pozvao je sve da prema svojim mogućnostima daju svoj doprinos, organizaciono i finansijski, i tako stvore bolje uslove za rad i onda rezultati sigurno neće izostati.

Predsednik Fudbalskog kluba "Takovo" Aleksa Gagić zahvalio se svima koji su se odazvali pozivu da prisustvuju svečanosti na kojoj se obaležava jedan jubilej – 100 godina bitisanja, postojanja jednog fudbalskog kolektiva, Fudbalskog kluba "Takovo", a posebno Opštini Gornji Milanovac i Predsedniku opštine, privrednicima i pojedincima koji su "Takovu" pomogli da opstane i traje i da se ova proslava organizuje. G-din Gagić je u svom govoru izrazio i želju rukovodstva "Takova" – formiranje fudbalskog pogona omladinaca i prvi ženski fudbalski klub na ovim prostorima.
Na Svečanoj akademiji u Domu kulture prezentovan je film i monografija 100 godina FK "Takovo" i dodeljena su priznanja igračima i pojedincima zaslužnim za razvoj "Takova" kao i Opštini Gornji Milanovac, Fudbalskom savezu Srbije, FK "Crvena Zvezda", FK "Metalac" i drugima.

Spisak nagrađenih povodom obeleževanja 100 godina postojanja kluba


22. oktobar 2011. godine – Seoski turizam na mestu rađanja moderne srpske države

TOGMU okviru projekta "Beočin – nova vizija turističke destinacije! Stvaranje preduslova za razvoj ruralnog turizma u opštini Beočin" u periodu 18 – 21. oktobra, realizovana je druga studijska poseta partneru na projektu – Turističkoj organizaciji opštine Gornji Milanovac (TOO Gornji Milanovac). Cilj ove posete je da se odabrana domaćinstva sa područja opštine Beočin, njih 15, u direktnom kontaktu sa domaćinima koji se bave seoskim turizmom u opštini Gornji Milanovac, upoznaju sa svim izazovima koji se odnose na otpočinjanje pružanja usluga u sferi ruralnog turizma, kao i načinima nijihovog prevazilaženja.
Pored domaćinstava koja su iskusna u pružanju usluga u oblasti ruralnog turizma u opštini Gornji Milanovac, učesnici su imali priliku i da obiđu istorijski značajne lokacije koje se nalaze u ovom kraju – manastir Vraćevšnicu i zadužbinu "Žilović", muzej i znamenito mesto "Takovski grm" gde je doneta odluka o podizanju Drugog srpskog ustanka, etno selo u Koštunićima,etno muzej i spomen sobu Živojina Mišića, kao i Norvešku kuću i muzej. Na ovaj način, učesnici su stekli uvid o važnosti promovisanja značajnih lokaliteta na teritoriji opštine u cilju ukupnog razvoja turizma.projekat u Beocinu koji finansira EU preko Exchange 3 programa
Ipak, najznačajniji i najobimniji deo posete obuhvatao je obilazak seoskih domaćinstava sa teritorije opštine Gornji Milanovac – Tri hrasta u Klatičevu, Galetovo sokače u Brdjanima, domaćinstvo Jevtovići u Leušićima(koje je i dobitnik Turističkog cveta 2010 – najveće priznanje koje Turistička organizacije Srbije dodeljuje domaćinstvima koja se bave seoskim turizmom), kao i turističko-rekreativni centar Momčilo Čeković i etno kompleks Anđelija Mišić u Koštunićima. Prilikom ovih poseta predstavnici domaćinstava iz Beočina su imali priliku da se informišu o načinima na koje njihove kolege iz Gornjeg Milanovca privlače i zadržavaju goste, kako domaće tako i strane, njihovom animiranju tokom boravka u domaćinstvu, saradnjom između domaćinstava u cilju što sadržajnijeg i aktivnijeg boravka gostiju u njihovom kraju.

Naredne edukativne aktivnosti na projektu su planirane za novembar, kada će stručnjaci iz partnerskih organizacija boraviti u Beočinu i imati priliku da svoje znanje i iskustvo podele sa beočinskim domaćinima, a na teme koje su učesnici odredili kao najznačajnije. Realizacija studijske posete omogućena je zahvaljujući donaciji Evropske unije, a partneri na projektu opštini Beočin su opština Čajetina, Turistička organizacija opštine Gornji Milanovac i NVO Centar za ravnomerni regionalni razvoj.

21. oktobar 2011. godine – ODRŽANA 30. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA NAŠE OPŠTINE

Gornji MilanovacOpštinsko veće opštine Gornji Milanovac zasedalo je danas, 21.10.2011. godine, po trideseti put. Nakon usvajanja zapisnika sa 29. sednice, pred članovima Veća našli su se prvi, nezvanični rezultati popisa stanovništva, domaćinstava i stanova za teritoriju naše opštine u 2011. godini, u kojima se beleži procentualni pad broja stanovnika za oko 4% u odnosu na rezultate prethodnog popisa iz 2002. godine.
Posebna pažnja posvećena je razmatranju Izveštaja o izvršenju Odluke o budžetu opštine za prvih devet meseci 2011. godine i razmatranje Nacrta izmena i dopuna iste Odluke o budžetu, koje su se nametnule nakon nedavno usvojenog rebalansa republičkog budžeta.
S tim u vezi, direktori JP za puteve, JP za izgradnju i JP Sportsko rekreativni centar, predstavili su članovima Veća svoje Nacrte izmena ovogodišnjih programa poslovanja, koje su nakon kraće rasprave utvrđene i u formi predloga upućene SO Gornji Milanovac na usvajanje, zajedno sa Izveštajem o izvršenju budžeta i nacrtom odluke o njegovim izmenama i dopunama. Skupštini su upućene i Predlog odluke o ukidanju Odluke o osnivanju JP za proizvodnju i distribuciju toplotne energije i distribuciju gasa "Grejanje", kao i izmene Statuta i Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji Centra za socijalni rad.
Veće je donelo i rešenje o upotrebi sredstava stalne i tekuće budžetske rezerve uvažavajući na taj način molbe za pomoć lokalnih organizacija i pojedinaca, među kojima i materijalnu pomoć za saniranje posledica požara, a posle kraće rasprave donelo je i rešenja postupajući kao drugostepeni organ po žalbama na rešenja opštinske uprave i JKP "Gornji Milanovac". Data je saglasnost na povećanje cene prevoza u gradsko – prigradskom saobraćaju "Autoprevozu G. Milanovac" i usvojene Informacije o obezbeđivanju prostorija u Domu zdravlja koje koristi Opšta bolnica i Informacije o poseti delegacije opštine institucijama EU u Briselu u okviru obrazovnog programa "Politika EU u oblasti ruralnog razvoja" i Opštini Hemnes u Norveškoj u okviru projekta "Kultura i volonterstvo".


21. oktobar 2011. godine – Malinari

Gornji Milanovac U petak, 21. oktobra 2011. godine u svom Kabinetu Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković sa svojim saradnicima održao je sastanak sa predstavnicima proizvođača malina sa teritorije opštine Gornji Milanovac.
Na početku sastanka prisutne je pozdravio Predsednik opštine Milisav Mirković i konstatovao da je lokalna samouprava spremna da pomogne milanovačkim malinarima da se sporazum koji je postignut između Ministarstva poljoprivrede i proizvođača maline iz Arilja, a vezano za povećanje otkupne cene, primenjuje i na cenu maline u našoj opštini. Suština ovog sporazuma jeste da hladnjačari mogu uzeti subvencionisane kredite od Fonda za razvoj što bi im omogućilo da povećaju otkupnu cenu za 10 dinara po kilogramu, ali i da zahtev mogu podneti najkasnije do 1. decembra. Da bi se izvršio pritisak na otkupljivače odnosno njihove poslodavce – hladnjačare da povećaju cene Predsednik Mirković je rekao da bi bilo dobro osnovati udruženje milanovačkih malinara koje bi imalo tesnu saradnju sa istima iz okoline.

U kabinetu Predsednika opštine bili su danas i predstavnici udruženja malinara iz Arilja, a u cilju prenošenja svojih iskustava milanovačkim proizvođačima s obzirom da ovo udruženje postoji još od 1997. godine. Predsednik ovog Udruženja Dragan Bogdanović je na sastanku predložio da Opština pomogne lokalnim malinarima tako što bi privolela hladnjačare da sa proizvođačima maline sednu za sto i pokušaju da dođu do kompromisa u pogledu pokrivanja razlike između otkupne cene u milanovačkoj opštini i otkupne cene u drugim gradovima.
Jedan od milanovačkih malinara koji je i vršio otkup za svog poslodavca – hladnjačara iz Beograda, preneo je izjavu svog poslodavca da nema nameru da isplaćuje nikakvu razliku u ceni i da se za narednu godinu može samo očekivati dalji pad cene.
Na sastanku je zaključeno da se po hitnom postupku pristupi osnivanju i registraciji udruženja malinara opštine Gornji Milanovac uz pomoć stručnih službi Opštine i da se sačini popis malinara sa teritorije naše opštine kao i ukupna površina koja je pod zasadima ovog voća. Nakon toga, kako je rekao Predsednik opštine Milisav Mirković, on će preduzeti sve što je u njegovoj moći kako bi došlo do sastanka proizvođača maline i hladnjačara koji su vršili otkup maline na kojem bi se došlo do dogovora.


20. oktobar 2011. godine – Početak lovne sezone

Gornji MilanovacU četvrtak, 20. oktobra 2011. godine Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković upriličio je u svom kabinetu prijem za predstavnike Lovačkog udruženja "Vojvoda Milan Obrenović" Gornji Milanovac i to: predsednika Dragana Đokovića, sekretara Radišu Novakovića i upravnika lovišta Zoran Adamović. Povod prijema jeste 23. oktobar 2011. godine - početak lovne sezone.
Predsednik opštine Milisav Mirković poželeo je uspešan početak lovne sezone svim lovcima iz naše opštine, a ima ih blizu hiljadu, uz lovački pozdrav "Dobar pogled". Takođe, uputio je apel svim lovcima na red i disciplinu u lovu i poštovanje Etičkog kodeksa lovaca Srbije jer su to neke od pretpostavki bezbednog lova.
Upravnik lovišta Zoran Adamović je na prijemu kod Predsednika istakao da prema Etičkom kodeksu lovaca Srbije i prema Odluci Skupštine lovačkog udruženja u cilju sigurnosti lovaca u lovu, svaki lovac mora da ima marker – fluorescentnu traku na kapi, kapu ili obeležje na ramenom delu lovačkog prsluka ili jakne.

Bilten Lovačkog udruženja "Vojvoda Milan Obrenović".


19. oktobar 2011. godine – Sastanak sa predsednicima Mesnih zajednica

Gornji MilanovacU sredu, 19. oktobra 2011. godine u Velikoj sali Opštine Gornji Milanovac načelnik Odeljenja za poslove mesnih zajednica Opštinske uprave opštine Gornji Milanovac održao je sastanak sa predsednicima Mesnih zajednica sa teritorije opštine Gornji Milanovac. Sastanku su prisustvovali i Predsednik opštine Milisav Mirković i direktor Javnog komunalnog preduzeća "Gornji Milanovac" Milosav Petrović.
Na početku sastanka prisutne je pozdravio Predsednik opštine Milisav Mirković konstatacijom da je dosadašnja saradnja sa predsednicima Mesnih zajednica izuzetno dobra. Kako je rekao, o tome svedoče zajedničkim snagama urađeni kilometri vodovoda, asfaltiranih i nasutih puteva, kao i jedan broj adaptiranih objekata na seoskim područjima u toku ove godine, ali da treba raditi i na unapređenju te saradnje na još viši nivo što je garant zadovoljenja potreba koje stanovništvo Mesnih zajednica ima u odnosu na lokalnu samoupravu.
Razlog održavanja ovog sastanka bio je i priprema izveštaja o radu Mesnih zajednica u 2011. godini, planova rada za narednu godinu, ali i sagledavanje realnih mogućnosti za završetak pojedinih poslova do kraja ove godine.
Direktor Javnog komunalnog preduzeća "Gornji Milanovac" Milosav Petrović iskoristio je prisustvo predsednika Mesnih zajednica i upoznao prisutne sa projektom "Vodosnabdevanje opštine Gornji Milanovac u skladu sa Evropskim standardima" koji je doniran sredstvima EU. On je govorio o postojećem stanju u vodosnabdevanju, konkretnim problemima, primanljivosti i značaju realizacije projekta za opštinski vodovodni sistem, kao i o budućim rezultatima projekta i održivosti delovanja.


18. oktobar 2011. godine – GORNJI MILANOVAC LIDER U SEOSKOM TURZMU


TOGMPredsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković poželeo je juče, 18.10.2011.godine, u Svečanoj sali Okružnog načelstva, dobrodošlicu predstavnicima opštine Beočin i seoskim domaćinima te opštine, otvarajući tako trodnevno druženje i obuku, koju u okviru projekta "Beočin - nova vizija turističke destinacije! Stvaranje preduslova za razvoj ruralnog turizma u opštini Beočin", realizuje Turistička organizacije opštine Gornji Milanovac, kao partner i mentor opštini Beočin u okviru Exchange 3 programa koji finansira Evropska unija. Predsednik je prisutnima predstavio ličnu kartu Gornjeg Milanovca uz poseban osvrt na seoski turizam, po čijem brzom i uspešnom razvoju se naša Opština izdvojila kao lider u Srbiji.
Zamenik Predsednika opštine Beočin, Nikola Vukšić, izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i posetom opštini Gornji Milanovac i istakao da se nada proširenju saradnje sa oblasti seoskog turizma i na druge oblasti.
Direktor Turističke organizacije Opštine Gornji Milanovac, Mira MirkovićDirektor Turističke organizacije Opštine Gornji Milanovac, Mira Mirković upoznala je goste putem video prezentacije sa potencijalima naše opštine u oblasti seoskog turizma najavivši i obilazak jednog broja seoskih domaćinstava u toku ove posete.
Predstavnica NVO CenTriR-a, jednog od partenera na projektu, Ivana Aranđelović, u svom obraćanju prisutnima izjavila je da je cilj podizanje kapaciteta zaposlenih u Kancelariji za LER opštine Beočin i seoskih domaćina u Beočinu.
Provereno uspešan model pružanja usluga u seoskom turizmu, kao i sva iskustva o načinu započinjanja posla i teškoćama sa kojima se mogu susresti tom prilikom, seoski domaćini naše Opštine pokušaće u narednim danima da prenesu na svoje kolege iz Beočina, u direktnoj komunikaciji i kroz posete nekima od najuspešnijih seoskih domaćinstava.
Ovo je prva studijska poseta, a za proleće je planirana još jedna. U međuvremenu će biti održano više radionica na ovu temu.


17. oktobar 2011. godine – NOVOGODIŠNJI TURNIR "TAPA TAPA" I OVE GODINE!

Hala "Breza"U Gornjem Milanovcu u decembru ove godine, održaće se veliki novogodišnji turnir u malom fudbalu, trofej "Tapa Tapa 2011". Očekuje se da pored milanovčana, na turniru bude i drugih ekipa iz Srbije. Utakmice će se igrati u sportskoj hali "Breza" u našem gradu, a najuspešnije ekipe očekuje nagrada sponzora."Metalac Kolorado"
Ovako glasi načelni dogovor organizatora i Predsednika opštine Gornji Milanovac, Milisava Mirkovića, koji je sa zadovoljstvom podržao održavanje turnira i ove godine, koji je u 2010. godini doživeo veliki odziv ekipa i privukao ljubitelje fudbala u halu "Breza". Organizator turnira je i ove godine Klub malog fudbala "Metalac Kolorado" iz Gornjeg Milanovca uz podršku opštine Gornji Milanovac i generalno sponzorstvo Pekare "TapaTapa". Tako će u Milanovcu i ovaj decembar biti u znaku fudbala, a o svim detaljima koji se tiču broja ekipa, rasporeda utakmica, ulaznica i svih drugih zanimljivosti, bićete blagovremeno obavešteni.


16. oktobar 2011. godine – ODRŽAN KARATE TURNIR"ŠUMADIJA OPEN 2011" U GORNJEM MILANOVCU U ČAST 40 GODINA POSTOJANJA KK "TAKOVO"

Sportska hala "Breza" bila je u nedelju, 16. oktobra 2011. godine, domaćin takmičenja "Šumadija Open 2011", koje je povodom 40 godina postojanja Karate kluba "Takovo" iz Gornjeg Milanovca, održano u našem gradu. Takmičenje pod pokriviteljstvom Opštine Gornji Milanovac, okupilo je 298 takmičara iz 19 klubova iz cele Srbije, a svečano ga je otvorio Predsednik Opštine Gornji Milanovac, Milisav Mirković. On je tom prilikom poručio da su ovakve manifestacije pravi način prezentacije sporta i našeg grada i izrazio želju da se sa ovakvom inicijativom nastavi. Karate klub "Takovo" dobio je specijalnu plaketu u čast navršene četvrte decenije postojanja, koji je Opštini Gornji Milanovac, uzvratio plaketom za dugogodišnju uspešnu saradnju.
Sa 55 članova – učesnika takmičenja, Karate klub "Takovo" proglašen je za najmasovniji klub na takmičenju i drugi po uspešnosti, posle Karate kluba "Sa Ta Mi" iz Kraljeva. Najmlađim učesnicima turnira, koji su nosioci početničkih pojaseva (belog, žutog i oranž pojasa), dodeljene su stimilativne medalje i diplome za učešće.


13. oktobar 2011. godine – VELIKA SALA OPŠTINE TESNA DA PRIMI SVE ZAINTERESOVANE ZA BUDUĆU STRATEGIJU ODRŽIVOG RAZVOJA OPŠTINE GORNJI MILANOVAC

Predsednik opštine Gornji Milanovac, Milisav Mirković Strategija održivog razvoja opštine Gornji Milanovac
Danas je uspešno okončan prvi Forum partnera za izradu Strategije lokalnog održivog razvoja u Opštini Gornji Milanovac za period 2012-2022. godine, u prepunoj sali opštine Gornji Milanovac. Predsednik opštine, Milisav Mirković otvorio je Forum izražavajući veliko zadovoljstvo zbog velikog odziva i iskazane želje predstavnika milanovačke privrede, javnih preduzeća i ustanova, predstavnika udruženja građana i svih drugih da učestvuju u zajedničkom kreiranju vizije razvoja naše opštine u narednom desetogodišnjem periodu. Prisutne je pozdravio i Đorđe Staničić, Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština, koja aktivno učestvuje u samom procesu izrade predloga Strategije. On je istakao zadovoljstvo što je baš Gornji Milanovac, nekada među najrazvijenijim gradovima na prostorima bivše SFRJ, ponovo prepoznao značaj strateškog planiranja i aktivnog uključivanja svih relevantnih aktera u cilju napretka i razvoja lokalne zajednice. Predsednik Kompanije "Metalac" a.d. Gornji Milanovac gospodin Dragoljub Vukadinović rekao je da će Kompanija "Metalac" aktivno učestvovati u izradi Strategije i da se mora raditi još aktivnije na njenoj realizaciji. Pored g-dina Vukadinovića forumu su prisustvovali i predstavnici drugih kompanija iz Gornjeg Milanovca: Zvezde-Helios, Tetra-paka, Lika, GM TEX-a i drugih.
Među prisutnima je bio i Darko Domanović, načelnik Moravičkog upravnog okruga, koji je takođe pozdravio zajedničko angažovanje lokalne zajednice na izradi Strategije.
Dragan Nedeljković Jelena Jovanović
Metodologiju izrade buduće Strategije, dinamiku rada i predstojeće korake od ideje, preko nacrta do usvajanja Strategije na forumu je izložio Dragan Nedeljković dok je profil zajednice Opštine Gornji Milanovac izložila Jelena Jovanović. U okviru izlaganja Jelene Jovanović učesnici Foruma su imali prilike da čuju činjenice koje svedoče negativnom priraštaju u našoj opštini i velikom odlivu stanovništva, pogotovo mladih i obrazovanih ljudi. Svi govornici, koji su se smenjivali na raspravi složili su se da je okosnica Strategije dobro planiran održivi ekonomski razvoj i da se negativni pokazatelji priraštaja i migracija radno sposobnog stanovništva moraju ozbiljno shvatiti i učiniti sve da Gornji Milanovac bude mesto gde će ljudi želeti da ostanu, žive i rade.


12. oktobar 2011. godine – Prijem delegacije Novogarda povodom četvrtog Međunarodnog dečjeg umetničkog festivala "ZRAČAK VIRI"

Predsednik opštine Gornji Milanovac, Milisav Mirković upriličio je danas, 12.10.2011.godine, prijem delegacije prijateljskog Poljskog grada Novogarda, među kojima gospodina Pjotra Kazubu, direktora škole iz ovog grada sa njegovim saradnicama kao i predstavnike Nacionalnog saveta Srba u Makedoniji: Jasminu Čalmovsku, profesorka srpskog jezika iz opštine Bitolj i Danijelu Stamkovsku iz opštine Staro Nagoričane, učitelja OŠ "Svetozar Marković".
Predsednik opštine srdačno je pozdravio goste i uputio pozdrave gradonačelniku Novogarda, koji ove godine nije bio u mogućnosti da poseti Gornji Milanovac. Izrazio je zadovoljstvo uspešnom saradnjom među školama iz Gornjeg Milanovca i Novogarda, posebno što se na taj način već godinama druže i uzajamno posećuju učenici ovih škola, što je postao čvrst temelj ne samo sadašnje već i buduće saradnje već prijateljskih opština.
Pjotr Kazuba je pozdravio ove reči Predsednika i istakao da je na svoje zadovoljstvo već treći put u našoj opštini gde je naišao na izuzetno srdačan i topao prijem usled čega se nada da će saradnja biti nastavljena na obostrano zadovoljstvo.
Četvrti Međunarodni dečji umetnički festival "ZRAČAK VIRI", nastao je u organizaciji Osnovne škole "Ivo Andrić" u Pranjanima, koja već tradicionalno na ovaj način obeležava dan škole. Pored učenika – domaćina, u aktivnostima u okviru Festivala učestvuju i učenici drugih škola iz Moravičkog okruga, kao i gosti iz Poljske, Slovenije i Makedonije. Centralnoj proslavi prisustvovaće uvaženi prestavnici ambasada Poljske, Makedonije i Slovenije, a na samoj svečanosti uživaćemo i u prezentaciji nacionalnih kuhinja ovih zemalja.


10. oktobar 2011. godine – Vodovod u Brđanima

U ponedeljak, 10. oktobra 2011. godine u Kabinetu Predsednika opštine održan je sastanak sa ciljem pronalaženja rešenja za nastavak izgradnje vodovoda u Brđanima.
Pored Predsednika opštine Milisava Mirkovića i Predsednika skupštine opštine Mihaila Vučetića sastanku su prisustvovali i predstavnici Javnog komunalnog preduzeća "Gornji Milanovac", predstavnici Javnog preduzeća za izgradnju opštine Gornji Milanovac i ispred izvođača do sada izvedenih radova na vodovodu u Brđanima - MPP "Jedinstvo" Sevojno generalni direktor g-din Mića Mićić.
Na sastanku je utvrđeno da ukupna potrebna sredstva za završetak ovog vodovoda iznose 50.000.000,00 dinara i razmatrane su mogućnosti za njihovo obezbeđenje. Nakon sastanaka koji su planirani da se održe do kraja ove sedmice sa predstavnicima Republičke direkcije za vode biće utvrđen način na koji će se obezbediti potrebna sredstva za ove namene kao i da li će se radovi na završetku vodovoda u Brđanima nastaviti do kraja ove ili u prvoj polovini naredne godine.


10. oktobar 2011. godine – Turnir u karateu "Šumadija open 2011"

U ponedeljak, 10. oktobra 2011. godine u Svečanoj sali Okružnog načelstva održana je konferencija povodom turnira u karateu pod nazivom "Šumadija open 2011" koji će se održati u nedelju, 16. oktobra 2011. godine u Gornjem Milanovcu.
Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković izjavio je tom prilikom da se i ovoga puta Milanovčani moraju pokazati kao dobri domaćini. Reč je o takmičenju međunarodnog karaktera, a povod za njegovo održavanje jeste 40 godina postojanja Karate kluba "Takovo" iz Gornjeg Milanovca. Pokrovitelj ovog takmičenja je Opština Gornji Milanovac.
Nenad Vučićević, potpredsednik Karate kluba "Takovo" zahvalio se Opštini Gornji Milanovac što je prihvatila da bude pokrovitelj ovog takmičenja i istakao da je ovo samo jedan od načina na koji ona podržava aktivnosti Karate kluba "Takovo". On je takođe rekao da je organizaciju ovog takmičenja Klub dobio prijavom na Konkurs Srpske Karate Unije. Pored velikog broja gostiju iz Srbije očekuje se jedan broj iz bivših jugoslovenskih republika. Vučićević je ovom prilikom istakao i da je ovo idealna prilika da se i naša Opština promoviše s obzirom da će Srpska Karate Unija obezbediti medijsko pokriće nacionalne televizije RTS-a i sportskog kanala SOS.
Tomislav Drašković, predsednik regiona Centralno – zapadne Srbije, pohvalio je saradnju Opštine Gornji Milanovac i karate kluba "Takovo" u organizaciji ovog takmičenja i istakao da će i pored teških vremena u kojima se nalazimo organizacija takmičenja "Šumadija open 2011" biti na zavidnom nivou.
Takmičenje će biti zvanično otvoreno u nedelju, 16. oktobra 2011. godine u 10.00 sati. Takmičenje će otvoriti Predsednik opštine Milisav Mirković.


5. oktobar 2011. godine – Prijateljska utakmica između FK "Crvena Zvezda" i FK "Takovo"

U sredu, 5. oktobra 2011. godine Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković sa svojim saradnicima upriličio je u svom kabinetu prijem delegacije FK "Crvena Zvezda" na čelu sa Vladicom Popovićem, legendarnim fudbalerom i nekadašnjim trenerom, a sada članom uprave Fudbalskog kluba "Crvena Zvezda", povodom proslave sto godina postojanja Fudbalskog kluba "Takovo" iz Gornjeg Milanovca.
Predsednik Milisav Mirković zahvalio se g-dinu Vladici Popoviću kao i FK "Crvena Zvezda" što su se odazvali pozivu da dođu u Gornji Milanovac i odigraju prijateljsku utakmicu sa FK "Takovom" i tako pomognu u obeležavanju stote godišnjice kluba u Gornjem Milanovcu, najstarijeg kluba u Srbiji van Beograda posle FK "Šumadija" iz Kragujevca. Povodom održavanja Svečane akademije planirane za 28. oktobar ove godine, a u čast FK "Takovo", Predsednik opštine je pozvao g-dina Popovića da tim povodom ponovo poseti Gornji Milanovac.
Vladica Popović je rekao da mu je izuzetno veliko zadovoljstvo što je u Gornjem Milanovcu i zahvalio se u ime FK "Crvena Zvezda" na upriličenom prijemu. Kako je rekao, došao je sa velikim srcem među svoje prijatelje s obzirom da je vojni rok služio upravo u Gornjem Milanovcu i za to vreme bio i trener "Takova".
Predsednik FK "Takovo" Aleksa Gagić rekao je na prijemu da mu je velika čast i zadovoljstvo, ali i još veća obaveza biti predsednik kluba koji ove godine slavi svoj stoti rođendan. Kako je istakao, dolazak velike Zvezde u Gornji Milanovac obradovao je sve ljubitelje sporta u Gornjem Milanovcu i u rudničko-takovskom kraju.
Nakon prijema, sa početkom u 14.00 časova odigrana je prijateljska utakmica između FK "Crvena Zvezda" i FK "Takovo", a na kojoj su početni udarac izveli Vladica Popović i Milan Adamović, strelac najviše golova u istoriji FK "Takovo". Sa fudbalerima Zvezde u Gornjem Milanovcu bili su i predsednik Zvezde Vladan Lukić i trener Robert Prosinečki kome je predsednik FK "Takovo" Aleksa Gagić poklonio dres na kome je pisalo "Robi 100" što je ilustrovalo vredan jubilej kluba. Utakmica kojoj je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi, završena je pobedom Zvezde sa 4:1.


5. oktobar 2011. godine – Šahovski klub "Metalac-Takovo" ušao u prvu ligu Srbije

Predsednik opštine Milisav Mirković upriličio je danas, 5. oktobra 2011. godine u svom Kabinetu prijem predstavnika Šahovskog kluba "Metalac-Takovo". Prijem je upriličen povodom ulaska ovog Kluba u prvu ligu Srbije.
Ovaj Šahovski klub je u uzbudljivom finišu Prve lige Šahovskog saveza centralne Srbije u Kraljevu, od 17. do 25. septembra 2011. godine uspeo da postigne izuzetne rezultate i tako pređe u najviši rang šahovskog takmičenja u Srbiji – Prvu ligu Srbije.
Predsednik opštine čestitao je Šahovskom klubu uspeh i poželeo ne samo da opstane u Prvoj ligi već da se bori za sam vrh srpskog šaha. Na prijemu Predsednik je uručio i manje prigodne poklone predstavnicima koji su bili prisutni.
Jedan od predstavnika kluba, Aleksandar Sretenović, istakao je da šah više nije toliko popularan sport kao što je nekada bio i da o tome svedoči sve manji broj mladih koji igraju šah. Šahovski klub "Metalac-Takovo" organizovao je školu za obuku mladih koja i pored toga što je besplatna okuplja izuzetno mali broj polaznika. Na ovom prijemu predloženo je da se na nivou opštine u osnovnim i srednjim školama organizuje šahovski turnir u saradnji Opštine Gornji Milanovac i Šahovskog kluba "Metalac-Takovo", a u cilju popularizacije ovog sporta u Gornjem Milanovcu.


4. oktobar 2011. godine – OBELEŽEN POČETAK IZGRADNJE GLAVNOG GRADSKOG STADIONA U GORNJEM MILANOVCU

Predsednik opštine Gornji Milanovac, Milisav MirkovićU utorak, 4. oktobra 2011. godine u Gornjem Milanovcu Dragoljub Vukadinović, predsednik Kompanije "Metalac" a.d. Gornji Milanovac i Branimir Babarogić položili su kamen temeljac i time obeležili početak izgradnje glavnog gradskog stadiona u Gornjem Milanovcu.
Prisutnima, kojih je bilo nekoliko hiljada – predstavnika Fudbalskog saveza Srbije, sportista, sportskih radnika, predstavnika gornjomilanovačke privrede, rukovodstva Opštine Gornji Milanovac, gostiju iz drugih gradova i građana Opštine Gornji Milanovac, obratio se Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković. On je rekao da se današnjim danom, kada se započinje izgradnja stadiona, istovremeno odaje i priznanje svim generacijama sportista i sportskih radnika, a istovremeno stvaraju uslovi za buduće generacije i poželeo sportistima i sportskim radnicima Fudbalskog kluba "Metalac" da već na proleće, na ovom novom, lepom stadionu, osvajaju što više bodova i daju golova, a gube što manje bodova i manje primaju golova, da se sportski i fer bore i dostojno reprezentuju svoj Klub i Kompaniju "Metalac", ali i naš grad i našu Opštinu. U svom govoru Predsednik opštine je pozvao FK "Metalac" i Kompaniju "Metalac" da budu dobri domaćini i ne zaborave na klubove koji su im pomagali kada nisu imali svoj stadion i zahvalio se svima koji su pomogli da do izgradnje stadiona dođe, pre svih Kompaniji i rukovodstvu "Metalca", Fudbalskom klubu "Metalac", lokalnoj samoupravi, Republičkoj direkciji za imovinu, radnim telima i Vladi Republike Srbije, ali i onima koji su svoju pomoć najavili - Fudbalskom Savezu Srbije i Ministarstvu omladine i sporta koji su najavili pomoć.
Kamen temeljac za gradski stadionPrema rečima Petrašina Jakovljevića, direktora Kompanije "Metalac" a.d. Gornji Milanovac, vrednost investicije iznosi oko tri miliona evra koje obezbeđuju Kompanije "Metalac" a.d. i FK "Metalac" kao suinvestitori, a Republika Srbija i Opština Gornji Milanovac kao investitor I i investitor II, učestvuju zemljištem i uređenjem komunalne infrastrukture i pristupnih puteva. On je u svom obraćanju prisutnima rekao da će se novi stadion graditi po standardima UEFA i na njemu će moći da se odigravaju i međunarodne utakmice, a da se završetak izgradnje planira za maj mesec naredne godine. Takođe, direktor Kompanije "Metalac" a.d. čestitao je i jubilej Fudbalskom klubu "Takovo" iz Gornjeg Milanovca koji ove godine slavi 100 godina postojanja.
Predsednik FK "Metalac" Dušan Dražović uručio je Plakete povodom obeležavanja 50 godina postojanja Fudbalskog kluba "Metalac" iz Gornjeg Milanovca svima koji su odigrali važnu ulogu u razvoju ovog kluba od njegovog osnivanja pa do danas. Plaketu dodeljenu Opštini Gornji Milanovac primio je Predsednik opštine Milisav Mirković.


1. oktobar 2011. godine – Održana ICT konferencija – korišćenje internet prezentacije u oblasti seoskog turizma 01.10.2011. godine u hotelu Neda-Zamid na Rudniku

Predsednik opštine Gornji Milanovac, Milisav MirkovićU subotu, 1.oktobra 2011. godine u hotelu "NEDA" na Rudniku, u organizaciji Udruženja za primenu informatičkih tehnologija "RUDNET", Rudnik i Turističke organizacije opštine Gornji Milanovac, održana je konferencija o primeni interneta i veb servisa u promociji ruralnog (seoskog) turizma.
Učesnike konferencije pozdravio je predsednik opštine, Milisav Mirković i čestitao im na aktivnostima kojima doprinose proširenju svesti o praktičnoj i korisnoj primeni internet tehnologija i informatičkoj promociji vrednosti održivog načina života u ruralnim sredinama, sa posebnim osvrtom na seoski turizam, koji je u našoj opštini izuzetno dobro razvijen.
Skup je baziran na predavanjima iz oblasti IT-a, turizma, marketinga, e-trgovine i praktičnim primenama veb servisa u turizmu, za koje je vladalo veliko interesovanje prisutnih.
Konkretna primena internet tehnologija u ruralnom turizmu biće promovisana putem interaktivnog portala mojedomacinstvo.rs koji će omogućiti da se na moderan, brz i lak način promovišu seoska turistička domaćinstva, prirodan ambijent, zdrava hrana i domaća radinost.30. septembar 2011. godine – Srbija u ritmu Evrope

U skladu sa obećanjem Predsednika opštine Gornji Milanovac Milisava Mirkovića datim 23. aprila 2011. godine na koncertu održanom na Trgu Kneza Mihaila, u našoj opštini će se i ove godine održati manifestacija pod nazivom "Srbija u ritmu Evrope". To je ozvaničeno potpisivanjem Ugovora sa realizatorima ove manifestacije 15. septembra 2011. godine.
U Velikoj sali opštine Gornji Milanovac danas je izvršena i prezentacija ovog projekta. U toj prezentaciji, koja će se realizovati i u drugih 24 grada i opštine u Srbiji – učesnika ove manifestacije u sezoni 2011-2012. godine, najzastupljenija je manifestacija koja je realizovana upravo u našem gradu s obzirom da je ocenjena kao najuspešnija i samim tim dobar primer drugima. Pored predstavnika Opštine Gornji Milanovac prezentaciji su prisustvovali i direktori gornjomilanovačkih osnovnih i srednjih škola i tom prilikom je dogovoreno da se audicija za decu i odabir učesnika u programu sprovede u ponedeljak 10. oktobra 2011. godine u svim osnovnim i srednjim školama u našoj opštini.
Manifestacija "Srbija u ritmu Evrope" namenjena je deci osnovnih i srednjih škola i osmišljena u skladu sa Evropskom poveljom o učešću mladih u životu na opštinskom i regionalnom nivou, Belom knjigom EU o mladima, Nacionalnom strategijom za mlade Republike Srbije. Cilj manifestacije je podsticanje, razvijanje, prepoznavanje i očuvanje mladih talenata u Srbiji. Manifestacija je predviđena za oko 300 dece osnovnih i srednjih škola u svakom gradu. U okviru programa manifestacije organizuju se besplatne edukacije za decu i to u vidu četiri različite sekcije: hor, moderan ples, folklor i solo pevanje.
Glavna manifestacija "Srbija u ritmu Evrope" biće održana na Gradskom trgu 23. aprila 2012. godine povodom Dana opštine Gornji Milanovac i 197. godišnjice Drugog srpskog ustanka.


29. septembar 2011. godine – Džipijada

Danas, 29. septembra 2011. godine Predsednik opštine Milisav Mirković održao je sastanak sa predstavnicima Udruženja Džipera Velereč – Zoranom Glišovićem i Mladenom Cvetkovićem. Razlog održavanja ovog sastanka jeste realizacija Džipijade u Gornjem Milanovcu zakazane za 5. i 6. novembar 2011. godine. Prema rečima predstavnika Udruženja očekuje se učešće stotinak ljubitelja ove vrste četvorotočkaša, ali i veliki broj ljubitelja iz našeg grada, ali i drugih gradova iz Srbije koji neće biti učesnici džipijade, ali će pratiti ovu manifestaciju. Pored logističke podrške koju će pružiti stručne službe opštine Gornji Milanovac, Opština Gornji Milanovac biće ove godine i pokrovitelj ove manifestacije. Maršuta ovogodišnje džipijade sastoji se od dva dela – prvi deo od Gornjeg Milanovca preko Takova, Savinca, Drenove do Ravne Gore i drugi deo od Ravne Gore preko Rajca do Rudnika.


27. septembar 2011. godine – Šah klub "Metalac-Takovo"

Šah klub "Metalac-Takovo" iz Gornjeg Milanovca ostvario je zavidne rezultate u uzbudljivom finišu Prve lige Šahovskog Saveza centralne Srbije u Kraljevu, koji je održan od 17. do 25. septembra 2011. godine. Predsednik opštine Gornji Milanovac, Milisav Mirković uputio je telegram kojim je čestitao postignut uspeh i novu poziciju prvoligaša šahovskom klubu "Metalac - Takovo" i poželeo uspeh u daljem radu.


26. septembar 2011. godine – Opština Gornji Milanovac spremna za predstojeći popis stanovništva

Gornji Milanovac Nakon utvrđivanja konačnog spiska izabranih kandidata za popisivače opštine Gornji Milanovac, u sredu, četvrtak i petak – 21,22 i 23. septembra na ukupno osam punktova na teritoriji opštine Gornji Milanovac sprovedena je obuka za popisivače i polaganje testa. Obuku su sproveli Opštinski instruktori, dok je kontrola obuke vršena od strane republičkih instruktora – Zorice Sremčević i Lidije Pribićević. Prema rečima Gorice Petrović, predsednika Opštinske popisne komisije i načelnika Opštinske uprave opštine Gornji Milanovac, od ukupno 308 izabranih kandidata za popisivače, obuku je pohađalo njih 291 dok je 17 kandidata odustalo. Test za popisivače izabrani kandidati polagali su u četvrtak, 22. septembra 2011.godine, a test su pregledali republički instruktori – Zorica Sremčević i Lidija Pribićević. Od 291 kandidata koji su polagali test nije položilo njih ukupno pet. Šest kandidata od 291 koji su položili, izabrani su za rezervne popisivače od kojih će četiri biti raspoređena u popisne kancelarije na punktovima Takovo, Pranjani, Rudnik i Donja Vrbava dok će ostala dva popisivača raditi na unosu prvih rezultata Popisa stanovništva 2011. godine. Konačna lista popisivača za teritoriju opštine Gornji Milanovac istaknuta je danas na oglasnoj tabli opštine Gornji Milanmovac i na sajtu opštine Gornji Milanovac.

Napred navedenim aktivnostima i podelom materijala popisivačima opština Gornji Milanovac ušla je u završnu fazu priprema za predstojeći popis stanovništva. Predsednik Opštinske izborne komisije Gorica Petrović zamolila je stanovnike naše opštine da sarađuju sa popisivačima koji budu na terenu jer je kvalitetno urađen popis stanovništva u interesu svih.

Pogledajte konačan spisak izabranih popisivača za opštinu Gornji Milanovac.


26. septembar 2011. godine – Zbor građana u Donjim Branetićima

Danas, 26. septembra 2011. godine u Parohijskom domu u Donjim Branetićima sa početkom u 18.00 sati biće održan Zbor građana naseljenih mesta Donji Branetići i Ljevaja. Razlog za održavanje ovog Zbora jeste razrešenje problema u vezi vodovoda "Donji Branetići - Vrnčani". Zboru će prisustvovati i Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković.


23. septembar 2011. godine – Srpski festival svetske muzike (Serbian World Music Festival).

Gornji MilanovacPredsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković održao je danas, 23. septembra 2011. godine sastanak sa predstavnicima Odbora za organizaciju Srpskog festivala svetske muzike Olavom Gobergom, Mirom Mirković, Aleksandrom Rakovićem i Slobodanom Božovićem. Svi prisutni ocenili su ovogodišnji festival veoma uspešnim, čemu su doprineli izuzetno visoka posećenost, kvalitetni izvođači, idealni vremenski uslovi i naravno odlična organizacija.
Današnji sastanak označio je početak priprema za sledeći, četvrti po redu Srpski festival svetske muzike (Serbian World Music Festival). Opština Gornji Milanovac će po tradiciji nastaviti da pruža materijalnu i logističku podršku festivalu i staviće Oraganizacionom odboru na raspolaganje stručne službe lokalne samouprave, a sve u cilju što uspešnije realizacije festivala.


22. septembar 2011. godine – Ukinute restrikcije vode

Gornji MilanovacVažno saopštenjePovodom stabilizacije proticaja i vodostaja reke Rzav na privremenom vodozahvatu "Ševelj", Predsednik opštine Milisav Mirković doneo je rešenje kojim se stavlja van snage naredba kojom su uvedene mere restrikcije vode-smanjenja potrošnje vode sa svih izvorišnih kapaciteta u Gornjem Milanovcu.
Pogledajte ceo tekst rešenja...


22. septembar 2011. godine – Održana zajednička sednica Saveta Raškog i Moravičkog upravnog okruga u Gornjem Milanovcu

Održana zajednička sednica Saveta Raškog i Moravičkog upravnog okruga u Gornjem Milanovcu Održana zajednička sednica Saveta Raškog i Moravičkog upravnog okruga u Gornjem Milanovcu
U Svečanoj sali Okružnog načelstva u Gornjem Milanovcu održana je zajednička sednica Saveta Raškog i Moravičkog upravnog okruga kojoj su prisustvovali načelnik Moravičkog upravnog okruga Darko Domanović, načelnik Raškog upravnog okruga Mateja Mijatović, direktor Nacionalne agencije za regionalni razvoj Ivica Eždenci, vođa tima za regionalni društveno-ekonomski program razvoja (RDEPR 2) Martin Flaerti, Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković kao domaćin sednice Saveta sa saradnicima, direktor Regionalne razvojne agencije Sandžaka SEDA d.o.o. Samir Kačapor, direktor Regionalne agencije za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga Radojka Savić sa saradnicima, Gradonačelnici i Predsednici gradova i opština iz Raškog i Moravičkog okruga.
Na ovoj sednici članovima Saveta Raškog i Moravičkog upravnog okruga direktor Regionalne agencije za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga Radojka Savić i direktor Regionalne razvojne agencije Sandžaka SEDA d.o.o. Samir Kačapor prezentovali su Nacrt Plan regionalnog razvoja Raškog i Moravičkog okruga i Nacrt Strategije regionalnog razvoja Raškog i Moravičkog okruga. Vizija regionalnog razvoja Raškog i Moravičkog okruga prema ovim dokumentima je inovativno-tehnološki razvijen region otvoren za nove preduzetničke ideje, poslove i partnerstva. Nacrti su u načelu usvojeni na sednici Saveta s tim što je ostavljena mogućnost da se do 15. oktobra od strane gradova i opštin ulože novi predlozi i sugestije kako bi bilo dovoljno vremena da se ovi dokumenti do kraja kalendarske godine nađu na dnevnom redu gradskih i opštinskih Skupština.
Održana zajednička sednica Saveta Raškog i Moravičkog upravnog okruga u Gornjem Milanovcu Održana zajednička sednica Saveta Raškog i Moravičkog upravnog okruga u Gornjem Milanovcu


21. septembar 2011. godine – Počeo sa radom Carinski referat carinarnice Kraljevo u Gornjem Milanovcu.

Počeo sa radom Carinski referat carinarnice Kraljevo u Gornjem MilanovcuNakon ranije održanih sastanaka između predstavnika Ministarstva finansija, rukovodstva Opštine Gornji Milanovac i privrednika sa teritorije opštine Gornji Milanovac na kojima su razmatrane mogućnosti za otvaranje carinskog referata u Gornjem Milanovcu, kao i mera koje su tim povodom preduzete, danas je i zvanično obeležen početak rada Carinskog referata carinarnice Kraljevo u Gornjem Milanovcu, a koja je locirana u južnoj industrijskoj zoni. Ovom, za gornjomilanovačku privredu i te kako važnom događaju, prisustvovali su državni sekretar Ministarstva finansija g-din Miodrag Đidić, direktor Uprave carina Predrag Petronijević, upravnica Carinarnice Kraljevo Ljiljana Kordić, načelnik Moravičkog upravnog okruga g-din Darko Domanović, rukovodstvo Opštine Gornji Milanovac kao i predstavnici gornjomilanovačke privrede.

Državni sekretar Ministarstva finansija g-din Miodrag Đidić na otvaranju Carinskog referata istakao je da je želja svih da se privreda razvija i da u ostatku Srbije profunkcioniše kao u Gornjem Milanovcu obzirom da on ima procentualno jednu od boljih privreda u Republici Srbiji. Otvaranjem referata u Gornjem Milanovcu delimično se rešava i problem Carinske ispostave u Čačku koja trenutno ima neadekvatan prostor za obavljanje delatnosti za koju postoji. On je takođe izrazio nadu da će novootvoreni terminal za veoma kratko vreme postati tesan (trenutna površina je 1,5 hektara) i da će morati da dođe do njegovog proširenja i zahvalio se Predsedniku opštine Milisavu Mirkoviću na svom angažovanju u pronalasku rešenja za otvaranje Carinskog referata i privrednicima koji su takođe uzeli aktivno učešće u ovom poslu.
Direktor Uprave carina g-din Predrag Petronijević rekao je da je ukupna vrednost radova na renoviranju objekta za potrebe Carinskog referata, površine devedeset kvadrata, oko 4 miliona dinara i da je investitor tih radova Ministarstvo finansija. On je tom prilikom naglasio da upravo Carinski referat carinarnice Kraljevo u Gornjem Milanovcu treba da bude primer saradnje lokalnih vlasti sa privredom i za druge opštine i gradove.
Predsednik opštine Milisav Mirković zahvalio se svima koji su učestvovali u realizaciji ovog posla, a pre svega Ministarstvu finansija, Upravi carina, privrednicima Gornjeg Milanovca i lokalnoj upravi i poželeo srećan i uspešan početak rada. Sasvim je logično da se posle nekoliko godina carina vrati u Gornji Milanovac imajući u vidu da je milanovačka privreda najveći izvoznik u Moravičkom okrugu. On je izrazio nadu da će u narednom periodu biti potreban veći prostor za Carinski referat od postojećeg pa i da će referat prerasti u ispostavu, a potom i u carinarnicu.
Nakon otvaranja Carinskog referata predstavnici Ministarstva, Uprave carina i opštine Gornji Milanovac održali su i sastanak sa privrednicima u Svečanoj sali Okružnog načelstva.
Počeo sa radom Carinski referat carinarnice Kraljevo u Gornjem Milanovcu Počeo sa radom Carinski referat carinarnice Kraljevo u Gornjem Milanovcu


19. septembar 2011. godine – Delegacije opštine Gornji Milanovac vratile se sa radnih poseta Norveškoj i Belgiji

Gornji Milanovac
Norveska
EU

Uspešna saradnja započeta u septembru 2010. godine na projektu "Kultura i volonterstvo" pod pokroviteljstvom Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Norveške nastavljena je posetom delegacije opštine Gornji Milanovac opštini Hemnes u Norveškoj u periodu od 13. do 17. septembra ove godine.
Delegacije opštine Gornji Milanovac vratile se sa radnih poseta Norveškoj i Belgiji Delegacije opštine Gornji Milanovac vratile se sa radnih poseta Norveškoj i Belgiji
Delegaciju opštine Gornji Milanovac činili su načelnik Opštinske uprave opštine Gornji Milanovac Gorica Petrović, nosioci tri projektna tima: Nebojša Gojković, direktor "Kulturnog centra" za projekat "Škola kulture", Jelena Jovanović za projekat "Volonterska centrala" i Dragan Nedeljković za projekat "Omladinski savet". U Norvešku je putovao i Đorđe Vukašinović umesto koordinatora Dušice Nešović koja je u isto vreme boravila u Briselu. Naime, Dušica Nešović kao polaznik Beogradske otvorene škole koja je prošla sve programe i obuke u okviru programa "Politika EU u oblasti ruralnog razvoja" pod pokroviteljstvom Kancelarije za evropske integracije i Beogradske otvorene škole obavila je studijsku posetu institucijama EU u Briselu, u periodu od 12. do 16. septembra 2011. godine. U Norvešku su putovale i učenica Gimnazije "Takovski ustanak" Mina Pejović i učenica ETŠ "Knjaz Miloš" Jelena Ristanović.
Delegacije opštine Gornji Milanovac vratile se sa radnih poseta Norveškoj i Belgiji Delegacije opštine Gornji Milanovac vratile se sa radnih poseta Norveškoj i Belgiji
Tokom posete Briselu, Dušica Nešović posetila je sa drugim polaznicima iz Srbije institucije Evropske unije koje imaju svoje sedište u Briselu. Pored posete institucijama organizovana su i predavanja za sve polaznike o strukturi i načinu funkcionisanja tih institucija.
U toku posete Norveškoj nastavljen je rad predstavnika naše opštine i Norveških opština u sva tri projektna tima. Za dosadašnji, jednogodišnji rad sačinjen je izveštaj koji je podnet Ministarstvu inostranih poslova Kraljevine Norveške, koje je inače pokrovitelj ovog projekta, i isti je ocenjen kao pozitivan.
Delegacije opštine Gornji Milanovac vratile se sa radnih poseta Norveškoj i Belgiji Delegacije opštine Gornji Milanovac vratile se sa radnih poseta Norveškoj i Belgiji
Tokom posete Norveškoj naša delegacija prisustvovala je otkrivanju spomen ploče u Korgenu u znak sećanja na 627 jugoslovenskih zarobljenika koji su dali svoj život u borbi protiv nacizma tokom gradnje puta 1942-1945. godine preko Korgen planine koji povezuje opštine Vefsn i Hemnes. Zato je taj put i nazvan Krvavi put ili Put krvi. Spomen ploču podigli su Jugoslovensko-norveško i Norveško-jugoslovensko društvo. U prisustvu nekoliko stotina ljudi, spomen ploču otkrili su srednjoškolci iz Norveške i Srbije koji su uključeni u napred navedeni projekat, a vence su položili predstavnici norveške opštine Hemnes i opštine iz Srbije – Prokuplje.
Istog dana naša delegacija posetila je i mesto na kojem se od 1942-1944. godine nalazio logor uništenja za oko 600 jugoslovenskih zarobljenih partizana boraca za slobodu. Više od 200 boraca našlo je na tom mestu svoj grob nakon masovnog streljanja 17. jula 1942. godine.
U projekat "Kultura i volonterstvo" uključene su tri opštine iz Norveške – Vefsn, Hemnes i Hatfjeldal i tri opštine iz Srbije – Vrnjačka Banja, Prokuplje i Gornji Milanovac. Nastavak rada na ovom projektu planiran je za mart 2012. godine u Vrnjačkoj Banji.


14. septembar 2011. godine – PUNKTOVI ZA OBUKU POPISIVAČA

Gornji Milanovac

 1. PRANJANI (Dom) – Pranjani, Bogdanica, Gojna Gora, Družetići, Koštunići, Leušići.
 2. TAKOVO (Dom) – Brajići, Polom, Gornji Banjani, Teočin, Ozrem, Lozanj, Beršići, Brezna, Drenova, Srezojevci, Gornji Branetići, Donji Branetići, Ljevaja, Sinosevići, Ločevci, Takovo, Šarani, Brusnica.
 3. KALIMANIĆI (Dom) – Boljkovci, Ručići, Kriva Reka, Vrnčani, Nakučani, Kalimanići, Klatičevo, Ljutovnica, Velereč, Šilopaj, Davidovica, Cerova.
 4. RUDNIK (Dom) – Rudnik, Ugrinovci, Zagrađe, Reljinci, Dragolj, Trudelj, Brezovica, Mutanj, Majdan.
 5. DONJA VRBAVA (Dom) – Gornja Crnuća, Prnjavor, Lipovac, Vraćevšnica, Donja Crnuća, Belo Polje, Donja Vrbava, Grabovica, Svračkovci, Nevade, Gornja Vrbava
 1. GORNJI MILANOVAC (Velika Sala) – Brđani, Semedraž, Brusnica – prva dva, Lunjevica, Jablanica, i prvih četrdeset za naseljeno mesto Gornji Milanovac.
 2. GORNJI MILANOVAC (Sportski centar Breza) – od 41 do 80 za naseljeno mesto Gornji Milanovac
 3. GORNJI MILANOVAC (Kulturni centar –Okružno načelstvo) – od 81 do 127 za naseljeno mesto Gornji Milanovac.

Obuka za popisivače na svim punktovima održaće se: 21,22 i 23. septembra 2011. godine sa početkom u 9.00 sati.


12. septembar 2011. godine – Delegacije opštine Gornji Milanovac ove sedmice u Briselu (Belgija) i Hemnesu (Norveška)

Gornji Milanovac

Uspešna saradnja započeta u septembru 2010. godine na međunarodnom međuopštinskom projektu "Kultura i volonterstvo" pod pokroviteljstvom Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Norveške nastavlja se odlaskom delegacije opštine Gornji Milanovac u opštinu Hemnes u Norveškoj u periodu od 13. do 17. septembra ove godine.
Delegaciju opštine Gornji Milanovac činiće načelnik Opštinske uprave opštine Gornji Milanovac Gorica Petrović, nosioci tri projektna tima: Nebojša Gojković, direktor "Kulturnog centra" za projekat "Škola kulture", Jelena Jovanović za projekat "Volonterska centrala" i Dragan Nedeljković za projekat "Omladinski savet". U Norvešku će putovati i Đorđe Vukašinović umesto koordinatora Dušice Nešović koja će u isto vreme boraviti u Briselu. Naime, Dušica Nešović, kao polaznik Beogradske otvorene škole koja je uspešno prošla sve programe i obuke u okviru programa "Politika EU u oblasti ruralnog razvoja", pod pokroviteljstvom Kancelarije za evropske integracije i Beogradske otvorene škole, odlazi u studijsku posetu institucijama EU u Briselu, u periodu od 12. do 16. septembra 2011. godine. U Norvešku će takođe putovati i učenica Gimnazije "Takovski ustanak" Mina Pejović i učenica ETŠ "Knjaz Miloš" Jelena Ristanović.


9. septembar 2011. godine – Potpisan Ugovor o zajedničkoj izgradnji glavnog gradskog stadiona u Gornjem Milanovcu

Gornji Milanovac

U prostorijama Kompanije "Metalac" a.d. Gornji Milanovac danas je zaključen Ugovor o zajedničkoj izgradnji glavnog gradskog stadiona u Gornjem Milanovcu. Ugovor je zaključen između Republike Srbije – Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije kao investitora I, Opštine Gornji Milanovac kao investitora II i Kompanije "Metalac" a.d. i Fudbalskog kluba "Metalac" kao suinvestitora. Ugovor za Republiku Srbiju - Republičku direkciju za imovinu Republike Srbije potpisala je Ljiljana Matović, za Opštinu Gornji Milanovac Predsednik opštine Milisav Mirković, a za Kompaniju "Metalac" a.d. predsednik ove Kompanije Dragoljub Vukadinović i za Fudbalski klub "Metalac" predsednik kluba Dušan Dražović.

Ovim Ugovorom predviđena je izgradnja Glavnog gradskog stadiona u Gornjem Milanovcu, shodno Zaključku Vlade Republike Srbije broj 351-5990/2011 od 28. jula 2011. godine, ukupne bruto površine predmetnog objekta od 6.814,89 m2, sa planiranim tribinama kapaciteta oko 3500 mesta i pratećim sadržajima ispod tribina, komercijalnih i tehničkih prostorija, prema propisima i standardima koji važe za ovakve objekte i prema zahtevima FIFE i UEFE za održavanje međunarodnih utakmica. Krajnji rok za završetak radova na izgradnji gradskog stadiona prema ovom Ugovoru je trideset meseci od dana njegovog zaključenja.


8. septembar 2011. godine – Održana 29. sednica Opštinskog veća opštine Gornji Milanovac

Gornji MilanovacU Velikoj sali opštine, dana 8. septembra 2011. godine, sa početkom u 9 sati, održana je 29. sednica Opštinskog veća opštine Gornji Milanovac.
Na 29. Sednici Opštinskog veća opštine Gornji Milanovac, nakon usvajanja Zapisnika sa 28. Sednice, usvojen je predlog o ukidanju svojstva javnog dobra nekategorisanog puta KO Koštunići na osnovu svih prikupljenih saglasnosti. Predlog će biti razmatran na sledećoj sednici Skupštine.
Takođe, usvojeno je rešenje o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve. Našoj sugrađanki Nestorović Sandri odobrena je finansijska pomoć u cilju lečenja. Blagovremeno pomoć će biti omogućena između ostalih i veterinarskoj stanici.
Prihvaćen je i izveštaj o funkcionisanju sistema protivgradne zaštite na teritoriji radarskog centra "Bukulja", razmatran je Izveštaj radne grupe u vezi obezbeđivanja lokacije za proširenje gradskog groblja u Gornjem Milanovcu.
Opštinsko veće usvojilo je i Informacije o pripremljenosti za popis stanovništva u opštini Gornji Milanovac u 2011. godini. U skladu sa Uputstvima Republičkog zavoda za statistiku izvršen je izbor instruktora i popisivača. Prema stavu MMF i uputstvima RZS pri odabiru kandidata za instruktore akcenat je stavljen na zaposlene u Opštinskoj upravi, statističke radnike, geodete, matičare, šefove mesnih kancelarija kao i na lica koja su radili kao anketari. Takođe, odabir popisivača je protekao javno i transparentno, prema uputstvima Republičkog zavoda za statistiku. Upućen je i apel stanovnicima naše opštine da sarađuju sa popisivačima koji će biti na terenu i da će podaci koji se budu prikupljali biti korišćeni isključivo za potrebe RZS.
Razmatrana su i pitanja lokacije za raseljavanje romskih porodica iz opštinske zgrade u ulici Vojvode Milana br. 62 u G. Milanovcu. Takođe, opštinska uprava G.Milanovaca  je odlukom o utvrđivanju prava na naknadu troškova prevoza za sve korisnike koji se finansiraju iz budžeta opštine G. Milanovac i obezbeđenju prevoza učenika osnovnih i srednjih škola na teritoriji opštine G. Milanovac obezbedila i organizovala prevoz za sve učenike putnike, koji su nastanjeni na udaljenosti većoj od četiri km od sedišta najbliže škole.


6. septembar 2011. godine – BESPLATNI UDŽBENICI ZA UČENIKE ROMSKE NACIONALNE PRIPADNOSTI

Gornji Milanovac Opština Gornji Milanovac ove školske godine obezbedila je besplatne udžbenike za pripadnike romske nacionalnosti od četvrtog do osmog razreda koji pohađaju nastavu u Osnovnim školama na teritoriji Opštine Gornji Milanovac. Ministarstvo prosvete i nauke Vlade Republike Srbije za školsku images2/2011/2012. godinu obezbedilo je besplatne udžbenike za sve osnovce od prvog do trećeg razreda.
Nakon isporuke udžbenika od strane dobavljača, koja se očekuje do kraja ove sedmice, udžbenici će biti distribuirani direktorima škola koji će udžbenike uručiti učenicima romske nacionalnosti.


5. septembar 2011. godine – Konačan spisak izabranih kandidata za popisivače opštine Gornji Milanovac

Gornji Milanovac Pogledajte konačan spisak izabranih kandidata za popisivače opštine Gornji Milanovac.

Obuka izabranih kandidata za popisivače obaviće se 21., 22., i 23. septembra. Punktovi za obukuku biće naknadno objavljeni.


2. septembar 2011. godine – Spisak izabranih kandidata za popisivače opštine Gornji Milanovac

Gornji Milanovac Pogledajte spisak izabranih kandidata za popisivače opštine Gornji Milanovac.

Kandidati koji nisu izabrani za Opštinske popisivače mogu lično da se žale popisnoj Komisiji u roku od 24 sata od dana objavljivanja na oglasnoj tabli popisne Komisije (objavljeno 02.09.2011. godine u 13,30 casova).


31. avgust 2011. godine – Održana 28. sednica Opštinskog veća opštine Gornji Milanovac

Gornji MilanovacU Velikoj sali opštine, dana 31.avgusta 2011. godine, sa početkom u 9 sati, održana je 28. sednica Opštinskog veća opštine Gornji Milanovac.

Na 28. Sednici Opštinskog veća opštine Gornji Milanovac, nakon usvajanja Zapisnika sa 26. i 27. sednice usvojen je izveštaj o prispelim ponudama po Javnom pozivu za prikupljanje pisanih ponuda za izbor suinvestitora za izgradnju glavnog gradskog stadiona u Gornjem Milanovcu. Prema izveštaju komisije blagovremeno je prispela jedna ponuda – zajednička ponuda kompanije "Metalac" i Fudbalskog kluba "Metalac".
Na ovoj sednici razmatran je i usvojen izveštaj Komisije o rezultatima referenduma radi donošenja Odluke o uvođenju samodoprinosa u novcu na području Mesne zajednice Ljutovnica za period od 1.10.2011. do 30.09.2016. godine, utvrđen Predlog Odluke o proglašenju Odluke o uvođenju samodoprinosa u novcu na području Mesne zajednice Ljutovnica za period od 1.10.2011. do 30.09.2016. godine.
Takođe, Opštinsko veće usvojilo je i Informaciju o pripremljenosti osnovnih i srednjih škola na teritoriji opštine Gornji Milanovac za početak školske images2/2011/2012. godine, ali i utvrdilo predlog Odluke o usvajanju izmena i dopuna Plana detaljne regulacije "Gimnazija" u Gornjem Milanovcu, a po inicijativi "Interplet-gradnja" d.o.o.
Povodom novina predviđenih Zakonom o kulturi Opštinsko veće je utvrdilo i predlog Odluke o plaćanju doprinosa za zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnih umetnika, a koji će biti razmatran na prvoj narednoj sednici Skupštine opštine. Opštinsko veće usvojilo je i Informacije o izvođenju Manifestacije "Srbija u ritmu Evrope" za sezonu 2011-2012. godine, Informaciju o prijemu pripravnika u Opštinsku upravu prema Akcionom planu zapošljavanja opština Gornji Milanovac za 2011. godinu i Izveštaj o radu Mesnih zajednica opštine Gornji Milanovac.
Na ovoj sednici razmatrana su i druga tekuća pitanja.


31. avgust 2011. godine – OGLAS ZA PRIKUPLJANJE PISANIH PONUDA ZA DAVANJE U ZAKUP POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA U DRŽAVNOJ SVOJINI

Gornji MilanovacRaspisuje se oglas za prikupljanje pisanih ponuda za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u Opštini Gornji Milanovac.
Pogledajte ceo tekst oglasa!


29. avgust 2011. godine – Prozivka za popisivače koji su "ispod crte"

Prozivka kandidata, koji su na Preliminarnoj listi za popisivače ispod crte, zbog popune potrebnog broja popisivača za sva naseljena mesta na teritoriji opštine Gornji Milanovac, IZVRŠIĆE SE u sredu 31.avgusta 2011. Godine u 12, 00 sati u Velikoj sali opštine Gornji Milanovac, kancelarija br. 47.
Kandidati se prozivaju redom (čitaju se redni brojevi prijava po naseljima) dok se ne izabere potreban broj kandidata za obuku za svako naselje.
Pogledajte ceo tekst obaveštenja!


28. avgust 2011. godine – Konkurs za bespovratna sredstva za razvoj turizma

U okviru zajedničkog  programa  Ujedinjenih nacija "Održivi turizam u funkciji ruralnog razvoja" raspisan je konkurs za bespovratna sredstva iz namenskog fonda za razvoj turizma.
TOGMNa konkurs mogu da se prijave sledeći kandidati:
-          registrovana poljoprivredna domaćinstva
-          pružaoci smeštajnih usluga registrovani kod Turističke organizacije
-          NVO registrovane u u oblasti turizma
-          Registrovani preduzetnici/tradicionalni proizvođači rukotvorina
-          Registrovana preduzeća-lokalni privatni sektor-npr.vina, mesa, objekata vezanih za turizam
-          Poljoprivreda, ruralni razvoj, vinarije, zadruge i udruženja.

Prednost imaju projekti koji su povezani u  mini klasteru ili doprinose stvaranju pilot mini klastera.
Bliže informacije mogu se dobiti u Turističkoj organizaciji opštine Gornji Milanovac, Cara Dušana 2 ili putem telefona 032/ 720-565

Konkursnu dokumentaciju i detaljnije informacije , možete preuzeti na sledećem linku:
Poziv na konkurs za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Zajedničkog Programa "Održivi turizam u funkciji ruralnog razvoja"


24. avgust 2011. godine – Odabrani kandidati za popisivače

Na osnovu člana 10. Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. godine ( ,,Sl. glasnik RS " br.104/09 i 24/11), Popisna komisija u opštini Gornji Milanovac objavljuje da je Republički zavod za statistiku izvršio selekciju i bodovanje prijavljenih zainteresovanih kandidata za učestvovanje u popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini u svojstvu popisivača.
Dostavljeni spiskovi odabranih kandidata iz Republičkog zavoda za statistiku su danas (24.08.2011.) objavljeni na oglasnoj tabli ispred zgrade opštine Gornji Milanovac, Takovska br 2.

Kandidat je trebao da ispunjava sledeće uslove:

 1. da je državljanin Republike Srbije,
 2. da ima najmanje 18 godina ( punoletno lice),
 3. da ima stečeno najmanje srednje obrazovanje,
 4. da ima čitak rukopis,
 5. da dobro poznaje teren, odnosno da stanuje na teritoriji naselja za koje se prijavljuje ( izuzetno, ukoliko za neko naselje ne bude prijavljen dovoljan broj kandidata, angažovaće se kandidati iz susednog - najbližeg naselja).

Šifra naselja

Naziv naselja

Broj popisnih krugova

Potreban broj popisivača

713139

Belo Polje

2

2

713147

Beršići

4

3

713155

Bogdanica

4

3

713163

Boljkovci

6

4

713171

Brajići

1

1

713180

Brđani

9

6

713198

Brezna

3

2

713201

Brezovica

1

1

713210

Brusnica

7

4

713783

Cerova

2

1

713341

Davidovica

2

1

713368

Donja Crnuća

3

2

713350

Donja Vrbava

4

4

713376

Donji Branetići

2

1

713384

Dragolj

5

3

713392

Drenova

4

2

713406

Družetići

6

5

713279

Gojna Gora

7

5

713295

Gornja Crnuća

3

2

713287

Gornja Vrbava

2

1

713309

Gornji Banjani

2

1

713317

Gornji Branetići

6

3

713325

Gornji Milanovac

118

115

713333

Grabovica

4

3

713422

Jablanica

4

3

713449

Kalimanići

2

2

713457

Kamenica

1

0

713465

Klatičevo

2

2

713473

Koštunići

6

6

713481

Kriva Reka

2

1

713490

Leušići

2

2

713503

Lipovac

3

2

713520

Ločevci

1

1

713511

Lozanj

4

3

713538

Lunjevica

5

3

713546

Ljevaja

2

1

713554

Ljutovnica

2

1

713562

Majdan

6

4

713589

Mutanj

2

1

713597

Nakučani

2

1

713619

Nevade

4

4

713627

Ozrem

5

3

713635

Polom

3

3

713643

Pranjani

16

13

713651

Prnjavor

1

1

713660

Reljinci

2

2

713686

Ručići

2

1

713678

Rudnik

13

10

713708

Semedraž

2

2

713716

Sinoševići

2

1

713724

Srezojevci

5

3

713694

Svračkovci

4

3

713791

Šarani

4

3

713805

Šilopaj

2

1

713732

Takovo

4

4

713759

Teočin

6

3

713767

Trudelj

4

2

713775

Ugrinovci

4

3

713228

Varnice

2

1

713236

Velereč

4

2

713244

Vraćevšnica

1

1

713252

Vrnčani

4

2

713414

Zagrađe

5

4

 

UKUPNO

352

280

Na ukupan broj popisivača (280) dodaje se 10% rezerve što sve ukupno iznosi 308 popisivača!

Napomena: Kandidati čiji redni brojevi nisu na spisku nemaju zadovoljavajući rukopis, odnosno nisu adekvatno popunili prijavu i nisu mogli biti bodovani

Izabrani kandidati za popisivače iznad crte dužni su da u periodu od 24. – 29. avgusta Popisnoj komisiji – donosu deo Prijave za učešće u popisu (obrazac P-4B) koju su popunili prilikom konkurisanja - sa upisanim podacima na poleđini obrazca, naziv banke, br. tekućeg računa (svaki kandidat koji je izabran mora imati otvoren tekući račun na svoje ime), kontakt telefon i sledeća orginalna dokumenta na uvid, kao i kopije svih traženih dokumenata....
Potrebna dokumenta podnose se u prostoriji Opštinske uprave opštine Gornji Milanovac u ul. Takovska br. 2, kanc. 47. – velika sala.
Pogledajte ceo tekst obaveštenja!


22. avgust 2011. godine – Otvoranje ponuda na tenderu za nabavku i isporuku softvera za potrebe Geoinformacionog sistema GIS-a

Delegacija EU u RS
Program EXCANGE 3
Opstina Gornji Milanovac
EVROPSKA UNIJA
OPŠTINSKI PROJEKAT
OPŠTINA GORNJI MILANOVAC
Vodosnadbevanje u skladu sa evropskim standardima

Za potrebe realizacije projekta "Vodosnadbevanje opštine Gornji Milanovac u skladu sa evropskim standardima", doniran sredstvima Evropske unije, izvršeno je još jedno otvoranje ponuda na tenderu za nabavku i isporuku softvera za potrebe Geoinformacionog sistema GIS-a, njegovo konfigurisanje i obuke za korišćenje .
Na tenderu su učestvovala tri ponuđača: Livona D.O.O iz Novog Beograda, Alba Terra iz Beograda i Reper D.O.O. iz Batajnice, Beograd. Članovi tenderske stručne komisije izabrali su beogradsku firmu Livona D.O.O, kao najpovoljnijeg ponuđača sa ponuđenim iznosom za proizvodnju, isporuku i instalaciju potrebnog softvera, kao i obuku određenog broja zaposlenih u opštinskoj upravi i javnim preduzećima za korištenje GIS-a. Isti zaposleni će biti obučeni za upravljanje i održavanje baze podataka. Treninge će voditi predstavnici vodovoda iz Užica, koji su partneri u ovom projektu.

Vrednost izrade, nabavke GIS softvera i obuke za korišćenje biće u iznosu od 2.020.000,00 dinara bez PDV-a, sa trajanjem od oktobra do marta.

Formiranjem geoinformacione baze podataka (GIS softvera-a), biće poboljšan nivo usluga, javnosti rada i podataka kojima lokalna samouprava i JKP raspolažu. Takođe, GIS će omogućiti svim pravnim licima i građanima pristup određenim podacima putem interneta, u skladu sa definisanim nivoom pristupa podacima GIS servera.


18. avgust 2011. godine – Potpisan međuopštinski ugovor u Vrnjačkoj Banji

Gornji Milanovac Međuopštinski ugovor o saradnji na projektu "Dobar dan komšija", potpisali su danas u Vrnjačkoj Banji predsednici opština Gornji Milanovac, Prokuplje, Trstenik i Vrnjačka Banja.

Vrednost projekta "Dobar dan komšija" iznosi 365.095 eura, od čega 90 % finansira Evropska Unija, dok 10% obezbeđuje opština. Projekat traje 20 meseci, a obaveza potpisnica je implementacija socijalnih usluga za osobe sa posebnim potrebama i njihove roditelje, u skladu sa novim Zakonom o socijalnoj zaštiti.
Opština Vrnjačka Banja je nosilac projekta, dok su ostale opštine korisnici projekta. Od usluga koje se implementiraju izdvojene su "Pomoć u kući"  i "Predah", gde se NVO različitim sadržajima, aktivnostima  i uslugama u toku dana, posvećuju deci sa posebnim potrebama i tako odmenjuju roditelje.
Nakon svečanog potpisivanja, prisutni su učestvovali u prvoj formalnoj prezentaciji projekta "Dobar dan komšija" doniran sredstvima Evropske unije, namenjen deci sa invaliditetom, a koji ima za cilj da postavi i ojača pet usluga socijalne zaštite u opštinama Gornji Milanovac, Prokuplje, Trstenik i Vrnjačka Banja.
U okviru ovog međuopštinskog projekta Opštini Gornji Milanovac, odobrena je nabavka vozila koje će omogućiti stručnim licima da dođu do ruralnih područja. Sredstva za socijalne namene dobile su još četrdeset i jedna opština u Srbiji, s tim što je konzorcijum od četiri opštine, potpisnice današnjeg Ugovora, delegacija Evropske unije najbolje bodovala.

Pozdravnu reč prisutnima uputio je predsednik opštine Vrnjačka banja, a nakon održane prezentacije, govorili su svi potpisnici ugovora, predsednici opština Gornji Milanovac, Prokuplje i Trstenik.


16. avgust 2011. godine – Dani polja krompira u Koštunićima

Gornji MilanovacManifestaciju pod nazivom "Dani polja krompira" u Koštunićima, juče je u domaćinstvu Raša Damljanovića otvorio predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković.
Pored predstavnika preduzeća Dankom iz Beograda i firme HZPC iz Holandije, kao organizatora skupa, prisustvovali su mnogobrojni ugledni stručnjaci i istaknuti poljoprivrednici - proizvođači krompira i veliki broj zvanica i prijatelja manifestacije.

Prema programu manifestacije gosti su imali priliku da posete ogledno polje vlasnika firme "Dankom" Raša Damljanovića i turistički - rekerativni centar Momčilo Čeković u Koštunićima. Prema najavama organizatora "Dani polja krompira", održavaće se svake godine sa namerom da se pozivu na manifestaciju odazove što veći broj proizvođača krompira, kako bi se razmenila iskustva, uspostavili kontakti i međusobna saradnja u proizvodnji ove poljoprivredne kulture po kome je taj kraj gornjomilanovačke opštine poznat u čitavoj Srbiji, a i šire.

15. avgust 2011. godine – Premijera srpskog holivuda

Premijera Srpskog Holivuda Premijera Srpskog Holivuda

Premijera Srpskog Holivuda

Premijera Srpskog Holivuda Premijera Srpskog Holivuda11. avgust 2011. godine – Prva radionica Strategije održivog razvoja

Delegacija EU u RS
Program EXCANGE 3
Opstina Gornji Milanovac
EVROPSKA UNIJA
OPŠTINSKI PROJEKAT
OPŠTINA GORNJI MILANOVAC
STRATEGIJA LOKALNOG ODRŽIVOG RAZVOJA


Prva radionica u okviru izrade Strategije odživog razvoja opštine Gornji Milanovac, održana je danas za predstavnike Opštinske uprave i direktore svih gornjomilanovčkih javnih preduzeća i ustanova.
Radionica pod nazivom "Identifikacija i analiza partnera za izradu Strategije odživog razvoja opštine, koju je vodio Aleksandar Marinković koordinator za strateško planiranje, obuhvatila je četiri faze sa zadatkom identifikacije partnera od značaja za izradu i realizaciju ove strategije. U prvoj fazi bilo je reči o stvaranju partnerstva, odnosno timova koji će da učestvuju u izradi, druga faza obuhvata analizu postojeće situacije, u trećoj fazi se postavljaju vizije, ciljevi i akcioni plan sa definisanjem izvora finansiranja, a poslednja faza je predviđena za primenu strategije, implementaciju, praćenje i ocenu.
Predsednik opštine Milisav Mirković podsetio je prisutne da je na osnovu kriterijuma programa , opština Gornji Milanovac odabrana zajedno sa još samo deset opština u Srbiji, za dobijanje ekspertske i tehničke podrške na izradi od Centra za planiranje i projekte Stalne konferencije gradova i opštine. Prema najavama ekspertskog tima, krajnji rok za izradu strategije je 1.mart naredne godine. Međutim, na današnjem radnom sastanku, Predsednik opštine zatražio je od svih učesnika što efikasniji rad na ovom veoma važnom dokumentu za razvoj opštine Gornji Milanovac, kako bi do kraja godine došlo do usvajanja od nadležnih opštinskih organa, a potom i do plana realizacije.
Učesnici u današnjoj radionici, podeljeni su u tri radne grupe, jedna je sačinjavala predstavnike za ekonomski razvoj, druga grupa je obuhvatala zadužene u oblasti društvenih delatnosti, a treća radna grupa je sačinjavala prestavnike komunalne delatnosti, ekologije i zaštite životne sredine. Zajednički zadatak svih radnih grupa, bio je indetifikacija i prezentacija partnera svako u svojoj oblasti, koji bi, prema njihovom mišljenju, dali veoma značaj doprinos u izradi strategije.


09. avgust 2011. godine – Vukašin Drljević najbolji moskovski student

Vukasin Drlevic
Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković upriličio je danas prijem za gornjomilanovčanina Vukašina Drljevića, najboljeg studenta žurnalistike Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose. Vukašin je na trećoj godini redovnih studija ovog ruskog fakulteta, kao stipendista naše ambasade.
Inače, Moskovski državni institut za međunarodne odnose je najprestižniji svetski priznat ruski fakultet, gde se upiše samo 6.ooo studenata, a jednogodišnja školarina iznosi 8.ooo evra. Pored studenta iz svih zemalja bivšeg Sovjetskog saveza, studije žurnalistike pohađaju i studenti iz čitave Evrope, najviše je francuza i italijana, a među njima i petnaest studenata iz Srbije.
Vukašin ulazi u red najboljih studenata, odlikovan zlatnom medaljom gradonačelnika Moskve. Inače, od pedeset i dva svetska jezika koja se mogu naučiti na fakultetu, Vukašin govori četiri. Ambicija ovog mladog milanovčanina je da nakon završenog fakulteta u trajanju od četiri godine, upiše i dve godine master studija, a potom da se odluči da li će se ovim pozivom baviti u Rusiji ili u svojoj domovini. Prema njegovim rečima, želja mu je da se profesionalno bavi međunarodnim novinarstvom u Srbiji, ukoliko se do završetka njegovog školovanja stvore uslovi kod nas za napredovanje i usavršavanje u ovoj oblasti.


08. avgust 2011. godine – Srpski festival svetske muzike u Takovu

Predsednik otvara festivalFestivalski dani trećeg po redu "Srpskog festivala svetske muzike" na prostoru znamenitog mesta "Takovski grm" u Takovu, završavaju se večeras koncertom Miroslava Ilića i muzičkog sastava "Stari grad".
Ova internacionalna muzičko-kulturna i turistička manifestacija, otvorena je 5.avgusta, koncertom Jelene Tomašević i učešćem domaćih i stranih izvođača, a program je zvanično započet obraćanjem predsednika opštine Gornji Milanovac Milisava Mirkovića. Tom prilikom Predsednik opštine je istakao da je Takovo sa opštinom Gornji Milanovac idealno mesto za održavanje ovog festivala, kako zbog istorije i kulture podneblja, tako i zbog seoskog turizma koji želimo da predstavimo gostima i svetu i da je u ovom trenutku Takovo na mapi sveta najlepša razglednica čije redove ispisuju muzičari različitih verskih i nacionalnih pripadnosti" .
Za predhodna tri festivalska dana publika je uživala u nastupima osam domaćih i stranih bendova, sa više hiljada posetioca. U predstavljanju bendova iz više zemalja, istakli su se  Barut & Inga Juuso iz Norveške, Cubalcanica izKube, Andra Generationen izŠvedske, The morning orchestra iz Engleske, a među domaćim muzičarima predstavili su se orkestri Gipsi Aleksići, Šumadija sa gostima, nosilac titule prve trube jubilarnog 50. Sabora u Guči Dejan Petrović, rok bend Bajaga i instrukturi i drugi. Tako da je publika imala priliku da uživa u mešavini različitih vidova muzike, pre svega romske i laponske, kao i nezaobilazne balkanske muzike, ali u ovom slučaju u potpuno novom svetlu.
Treći srpski festival svetske muzike je produkt Norveškog projekta "Tuti Serbia", čiji su pokrovitelji Norveško ministarstvo za inostrane poslove i partnerstvo Opštine Gornji Milanovac i komune Vefsn. Kompletnu organizaciju je preuzelo Udruženje građana "Srpski festival svetske muzike", uz pomoć ambasade Kraljevine Norveške, opštine Gornji Milanovac, brojnih sponzora i prijatelja festivala. Prema rečima organizatora, festival je prošao u najboljem mogućem redu zahvaljujući velikoj pomoći pripadnika ministarstva unutrašnjih poslova, članova udruženja "GM optimist" i službi JKP Gornji Milanovac, mnogobrojnih redara i angažovanih u festivalskom parking servisu. Izuzetno zahtevnu scensku tehničku produkciju realizovala je producentska kuća " Akva Tim" iz Gornjeg Milanovca .

Na festivalskoj manifestaciji su prezentovane i različite izložbe domaće radinosti, ekološki praktični i edukativni sadržaji, kao i turistička ponuda takovsko-rudničkog kraja, a u toku je i tradiconalni takovski vašar koji se svake godine održava na značajan crkveni praznik Sveti Pantelej.
Zahvalnica opštini Gornji Milanovac za učešće u pripremi i realizaciji festivala "SERBIA WORLD MUSIC FESTIVAL 2011"

Festival u Takovu Festival u Takovu


04. avgust 2011. godine – IZVEŠTAJ SA 27. SEDNICE OPŠTINSKOG VEĆA OPŠTINE GORNJI MILANOVAC

Gornji Milanovac Dvadeset i sedma sednica Opštinskog veća opštine Gornji Milanovac danas je održana u kabinetu Predsednika opštine, u prisustvu načelnika odeljenja Opštinske uprave i direktora javnih preduzeća i ustanova.
Na dnevnom redu bilo je sedamnaest tačaka, gde se razmatralo o izveštaju Komisije za elementarne nepogode upućen na razmatarnje Vladi Republike Srbije za pomoć u nadoknadi pričinjene materijalne štete. Članovi veća su i informisani o imovisko-pravnim odnosima koji su u postupku vezano za razmenu Doma Vojske za ugovorene stanove u stambenoj zgradi u naselju Ivice. Razmena će definitivno biti sprovedena 1.septembra, sedibom četiri porodice u novoizgrađenu zgradu. U toku je privođenje kraju imovinsko-pravnih odnosa u procesu izgradnje gradskog stadiona u Gornjem Milanovcu, na osnovu sprovođenja zaključka Vlade Srbije, odnosno Republičke direkcije za imovinu.
Dosta polemike je bilo vezano za opšte stanje u kompaniji "Takovo", a predloženo je da se informacije o poslovanju ove kompanije razmatraju i na Privrednom savetu, ujedno bi bilo od koristi razmena i upoređivanje informacija čelnika naše privrede o dosadašnjim postupcima u privatizaciji postojećih firmi na području gornjomilanovačke opštine u odnosu kako je sprovedena privatizacija u "Takovu".
Direktor JKP Gornji Milanovac izvestio je Opštinsko veće o zaključenim Ugovorima ovog preduzeća sa Republičkom direkcijom za vode, a vezano za izgradnju nekoliko vodoprivrednih objekata u 2011.godini.
Opštinski većnici danas su usvojili i predlog za uključivanje opštine Gornji Milanovac u proces pilotiranja novog modela finansiranja škola po glavi deteta i učenika u obrazovnom sistemu Republike Srbije.
Nakon informacija o finasijskom položaju DU "Sunce", gde su se troškovi ove ustanove uvećali zbog poskupljenja cena namirnica, električne energije, sredstava za higijenu, gasa i goriva, članovi Veća su usvojili i predlog ove ustanove da cene usluga ove ustanove sa 3.600 za decu do 5,5 godina se uveća na 3.900 dinara, a za decu od 5,5 do 6,5 godina, koja su na celodnevnom boravku u grupama na pripremnom predškolskom programu uveća 70%, odnosno 2.730 dinara.
Opštinsko veće je danas usvojilo i Predlog rešenja o upotrebi sredstava tekuće i stalne budžetske rezerve, finasijski plan MZ Lunjevica za 2011.godinu, a za deo sredstava od samodoprinosa i mnoga druga aktuelna i tekuća pitanja.


04. avgust 2011. godine – Memorijalni turnir u šahu

Gornji Milanovac Memorijalni turnir u šahu, upriličen u čast više preminulih članova šahovskog kluba Metalac-Takovo, otvorio je sinoć predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković u Norveškoj kući. Inače, prvi memorijalni šahovski turnir je posvećen šahistima koji su dali izuzetan doprinos razvoju šaha u Gornjem Milanovcu i postizanju veoma uspešnih rezultata ovog gornjomilanovačkog kluba.
Plakete posthumno za doprinos razvoju šaha u Gornjem Milanovcu, predsednik opštine uručio je članovima porodica šestorice preminulih šahista Rada Tomića, Pavla Stojanovića, Dragoljuba Đukovića, Lazara Zirojevića, Nikole Petrovića i Žarka Markovića.
U prvom ovogodišnjem memorijalnom turniru učestvovalo je šezdeset i tri takmičara, a pozivu šahovskog kluba "Metalac-Takovo", odazvali su se šahisti iz cele Srbije, među njima jedanaest velemajstora, osam intermajstora i osam majstora fide.
Najbolji šahisti na memorijalnom turniru bili su nagrađeni peharima i novčanim nagradama i to u sledećim kategorijama :
Najmlađi učesnik turnira je Đurđa Đurović stara 12 godina, dok je najstariji nagrađeni učesnik Lek Pek sa navršenih 77 godina. Nagrada najbolje plasirane dama, uručena je ženskom fider majstoru Paramentić Miri, dok je najbolje plasirani domaći šahista Kostić Nebojša, zaposlen u kompaniji "Metalac".
Pobednik ovogodišnjeg turnira je Perunović Miloš, velemajstor i reprezentativac Srbije iz Beograda, drugoplasirani je Arvamović Boško velemajstor i selektor naše reprezentacije Srbije iz Beograda, a treće mesto osvaja Lajthajm Borko, velemajstor iz Beogarada.
Nagradni fond ovogodišnjeg turnira je 82.000 dinara, a pokrovitelji memorijalnog turnira su Marković Zorica, dama koja živi u Francuskoj, snaha pokojnog Žarka Markovića, po čijoj je inicijativi Upravni odbor šahovskog kluba doneo Odluku da se memorijalni turnir održi, potom Sportski savez opštine, opština Gornji Milanovac, Srbija šume, "Belkom" i mnogi drugi. Dok su sponzori turnira kompanije "Metalac", "Takovo", "Spektar", "Zvezda Helios" i dr.


03. avgust 2011. godine – Održan sastanak sa direktorima škola

Gornji MilanovacPredsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković, održao je danas sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola na teritoriji gornjomilanovačke opštine, na temu kadrovskih potreba i viškova u školama za predstojeću školsku images2/2011/12.godinu. Izlaganjem svakog direktora pojedinačno, sagledano je opšte stanje u školskoj kadrovskoj politici i utvrđeno je da će preraspodelom kadrova sa nepunom normom biti dopunjen nedostajući deo norme po školama, kojima je to potrebno. Mada, kako je rečeno, sve će biti definisano do septemebra meseca i početka nove školske godine.
Tokom sastanka direktori su obavešteni i o prihvatanju i uključivanju opštine Gornji Milanovac u proces pilotiranja kroz DILS projekat, koji podrazumeva novi model finansiranja škola po glavi deteta i učenika u obrazovnom sistemu Republike Srbije.
Poslednjom tačkom dnevnog reda ovog sastanka, direktori su informisani i o novim izmenama i dopunama Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja, a bilo je reči i o pripremama škola za početak nove školske godine, kao i o mnogim drugim aktuelnim pitanjima.


01. avgust 2011. godine – Izvrsena nabavaka softvera za telemetrijsko upravljanje vodovodnim sistemom za projekat doniran sredstvima Evropske unije

Delegacija EU u RS
Program EXCANGE 3
Opstina Gornji Milanovac
EVROPSKA UNIJA
OPŠTINSKI PROJEKAT
OPŠTINA GORNJI MILANOVAC
Vodosnadbevanje u skladu sa evropskim standardima

Za potrebe realizacije projekta "Vodosnadbevanje opštine Gornji Milanovac u skladu sa evropskim standardima", doniran sredstvima Evropske unije, danas je izvršeno otvoranje ponuda na tenderu za softver za telemetrijsko upravljanje vodovodnim sistemom. Time će, po završetku zakonske procedure, započeti zvanično tehnički radovi na pospešivanju digitalizacije vodovodnog sistema sa ciljem kontrole bespotrebnog rasipanja vode, racionalne potrošnje i smanjenju gubitaka vode.
Vrednost proizvodnje i instalacije softvera iznosi 4.794.000 dinara, a posao je na današnjem tenderu, poveren ponuđaču iz Beograda, firmi Elektro. Radovi predviđeni za proizvodnju, instalaciju i isporuku softvera će biti izvršeni u naredna četiri meseca, počev od avgusta do novemra meseca.
U toku je i priprema za realizaciju medijske kampanje pod nazivom "Uz malo volje do više vode" za sve kategorije potrošača vode, sa apelom na racionalnu potrošnju vode. Tako da će modernizaciojm opreme za kontrolu upravljanja vodom, a ujedno uporednom saradnjom potrošača vode na racionalizaciji i uštedi vode, efekat projekta dati dugoročne pozitivne rezultate. Odnosno saniranjem bespotrebnog rasipanja vode, stvaraju se uslovi za dugotrajno snadbevanje naše opštine zdravom pijaćom vodom.
Podsećamo, ceo projekat "Vodosnadbevanje opštine Gornji Milanovac u skladu sa evropskim standardima", u trajanju od petnaest meseci finansira Evropska unija, na osnovu programa Exchange3, a u iznosu od 236.525 evra bespovratnih sredstava.


01. avgust 2011. godine – Zatvoreno gradiliste stambene zgrade kompanije Takovo

Zatvoreno gradiliste stambene zgrade kompanije Takovo Zatvoreno gradiliste stambene zgrade kompanije Takovo
Građevinska inspekcija Odeljenja za inspekcijske poslove - Opštinske uprave opštine Gornji Milanovac, zatvorila je danas gradilište na kojem Kompanija "Takovo" A.D., bez potrebnih dozvola za gradnju nadležnih organa, gradi stambeno – poslovnu zgradu na lokaciji bivše štamparije "Budućnost".
Zatvaranje gradilišta je izvršeno na predlog presdednika opštine Gornji Milanovac Milisava Mirkovića, a povodom neizvršenja finasijske obaveze Kompanije "Takovo" A.D. iz Ugovora o konverziji prava korišćenja i prava zakupa građevinskog zemljišta u državnoj svojini u pravo svojine uz plaćanje jednokratne naknade, zaključenog između Ministartsva finansija, opštine Gornji Milanovac i ove kompanije.
Zatvoreno gradiliste stambene zgrade kompanije Takovo Zatvoreno gradiliste stambene zgrade kompanije Takovo


01. avgust 2011. godine – PRVI ILINDANSKI DANI 2011. - OD 31.JULA DO 2.AVGUSTA – KAMENICA

PRVI ILINDANSKI DANI 2011 PRVI ILINDANSKI DANI 2011
Prve Ilindanske dane u Kamenici, svečano je u nedelju otvorio Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković. Ovom prilikom Predsednik opštine je pozdravio sve prisutne goste i posetioce Ilindanskih dana sa željom da ilindanska manifestacija preraste u tradicionalno godišnje narodno okupljanje sa tendencijom da se skup što više omasovi i dobije međunarodni karaktker. Napomenuvši, da se prirodnim lepotama i srdačnim gostoprimstvom meštana ovog kraja i što većom budućom posećenošću ove manifestacije i drugim prednostima, stiču uslovi da Kamenica postane centar seoskog turizma.
Ovogodišnja, prva po redu, manifestacija započeta je Kulturno-umetničkim programom u kome su učestvovali zdravičari, pevačke grupe, folklorni ansambli i trubači. U okviru ovog kulturno-umetničkog programa u nedelju je otvorena i likovna kolonija sa prodajnom izložbom slika, koja će trajati koliko i manifestacija od 31.jula do 2.avgusta.
Pema programu prvih ilindanskih dana, najmlađi danas mogu pogledati od 18:00 sati Lutkarsku predstavu, a pola sata kasnije svi posetioci mogu uživati u monodrami "Ulica Crvenih venjera" Ljiljane Bralović. U poslednjem danu ilindanskih dana u utorak, predviđen je tradicionalni turnir u malom fudbalu.
Organizaciju Prvih Ilindanskih dana u Kamenici pomogli su Opština Gornji Milanovac, Turistička organizacija Gornji Milanovac, Kulturni centar Gornji Milanovac, Mesna zajednica Družetići i osnovna škola "Ivo Andrić" iz Pranjana.
PRVI ILINDANSKI DANI 2011 PRVI ILINDANSKI DANI 2011


28. jul 2011. godine – Realizovana druga radna praksa u Beočinu u okviru projekata koji finansira EU preko Exchange 3 programa

TOGMU periodu od 18.– 22.07.2011. održana je i druga radna praksa za zaposlene u Kancelariji za LER opštine Beočin, a u okviru projekta "Beočin nova vizija turističke destinacije! Stvaranje preduslova za razvoj ruralnog turizma!" koji finansira Evropska unija kroz Exchange 3 program (drugi poziv za podnošenje predloga projekata). U ovom projektu opštini Beočin partneri su opština Čajetina, Turistička organizacija opštine Gornji Milanovac i NVO CenTriR iz Beograda. Nakon prve radne prakse sprovedene u junu mesecu u Turističkoj organizaciji Zlatibor, održana je druga u Turističkoj organizaciji opštine Gornji Milanovac.

 

projekat u Beocinu koji finansira EU preko Exchange 3 programa

Zaposlena u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj opštine Beočin u okviru programa radne prakse upoznala se sa načinom funkcionisanja Turističke organizacije Gornji Milanovac predstavljanjem osnivačkog akta, statuta, pravilnika o radu, strukture i sistematizacije radnih mesta TO. Takođe, partneri iz Gornjeg Milanovca predstavili su plan razvoja turizma opštine Gornji Milanovac, kao i zakonske regulative u ovoj oblasti, omogućili upoznavanje sa najznačajnijim pružaocima usluga u oblasti seoskog turizma i najznačajnijim prirodnim lokalitetima u opštini. Pored toga, predstavljene su promotivne aktivnosti koje opština Gornji Milanovac sprovodi u cilju razvoja ruralnog turizma i načini razvijanja odnosa sa medijima, a dat je i uvid u promotivni materijal namenjen turistima. Tokom radne prakse omogućena je i poseta određenom broju kategorisanih seoskih domaćinstava, uz predstavljanje načina njihovog kategorisanja.
Radna praksa je jedan od segmenata u okviru projekta kojim se jačaju kapaciteti lokalne adinistracije za bavljenje ruralnim turizmom. Pored realizacije radne prakse, planirane su studijske posete domaćinstvima koja se bave ruralnim turizmom u opštinama Čajetina i Gornji Milanovac, zajedno sa predstavnicima odabranih domaćinstava iz Beočina, kao i učešće na edukacijama koje će stručnjaci iz partnerskih organizacija držati u Beočinu. Realizzacija narednih edukativnih aktivnosti planirana je za septembar.20. jul 2011. godine – Treci "Srpski Festival Svetske Muzike" , bice odrzan od 05. do 07. avgusta na prostoru znamenitog mesta "Takovski grm" u Takovu

Treci "Srpski Festival Svetske Muzike" , bice odrzan od 05. do 07. avgusta na prostoru znamenitog mesta "Takovski grm" u Takovu. Za tri festivalska dana publika ce moci da uziva u nastupima osam domacih i stranih bendova.
Ova internacionalna muzicko-kulturna i turisticka manifestacija odrzana je prvi put pre dve godine sa velikim uspehom, cija je posecenost prosle godine bila preko 15 hiljada ljudi . Ove godine kao i prethodne datumski je naslonjena na znacajan srpski praznik Sveti Pantelej kada se po srpskim obicajima organizuju velika narodna okupljanja (vasari, sabori, pandjuri) , kakav je i tradicionalni takovski vasar. Projekat " Srpski Festival Svetske Muzike" je nastao 2009. godine, kao deo TUTTI projekta, koje je podrzalo Ministarstvo inostranih poslova Norveske i partner opstina Gornji Milanovac. Od ove godine festival organizuje Udruzenje gradjana " Srpski Festival Svetske Muzike" , uz pomoc ambasade Kraljevine Norveske , opstine Gornji Milanovac, brojnih sponzora i prijatelja festivala.Serbian World Music Festival
Petak 05/08
20:00-21:00      Gipsy Aleksići, orkestar Šumadija sa gostima - Srbija
21:00-21:15      Otvaranje festivala
21:15-22:15      Jelena Tomašević - Srbija
22:30-24:00      Barut & Inga Juuso - Norveška

Subota 06/08
20:00-21:15    Cubalcanica - Kuba
21:30-22:45    Andra Generationen - Švedska
23:00-01:00    Ponoćni koncert Dejana Petrovića - Srbija

Nedelja 07/08
20:00-21:15      The morning orchestra - Engleska
21:30-24:00      Bajaga i instruktori – Srbija

Ponedeljak 08/08
20:00- 22:00h Miroslav Ilic
22:00-23:00h Stari grad

Udruženje građana "Srpski Festival svetske muzike" , u petak 22. jula 2011. godine u 11:00 časova, u restoranu "Takovski vrt" u Gornjem Milanovcu, organizuju koferenciju za novinare povodom održavanja Trećeg festivala svetske muzike u Takovu od 5.-7.avgusta (Serbia World Music Festival 2011)

Tekst saopštenja
Pogledajte kompletan materijal pripremljen za novinare...


18. jul 2011. godine – PREDSEDNIK OPŠTINE UGOSTIO UČESNIKE MEDJUNARODNOG SEMINARA "MLADI ZA ODRŽIVI RAZVOJ"

Mladi Za Odrzivi Razvoj Mladi Za Odrzivi Razvoj

Predsednik opštine Milisav Mirković organizovao je prijem za učesnike Medjunarodonog seminara pod nazivom "Mladi za održivi razvoj" iz šesnaest zemalja, a koji organizuju domaći inženjeri za zaštitu životne sredine u saradnji sa švajcarskom organizacijom Actis. Seminar se održava u etno kompleksu u Koštunićima u trajanju od 13 dana, a predvode ga eminentni profesori nekoliko univerziteta. Dalji rad u trajanju od pet dana, učesnici kampa nastavljaju u Novom Sadu.

Cilj projekta je susret profesora i mladih profesionalaca sa svih kontinenata u razmeni iskustava na temu održivog razvoja. Organizacija Actis iz Švajcarske punih jedanaest godina organizuje ovakve tematske susrete u raznim zemljama, a po prvi put u Srbiji, gde će se raditi na analizi potencijala održivog razvoja naše zemlje.

Na prijemu, tridesetak mladih iz nekoliko zemalja sveta, saznali su od Predsednika opštine o karakteristikama opštine Gornji Milanovac. Počev od istorijskih, geografskih i turističkih znamenitosti, privrednog razvoja, ekologije i zaštite životne sredine, školstva i socijalne karte opštine Gornji Milanovac. Gosti su prvenstveno izrazili oduševljenje prirodnim bogatsvom i srdačnim gostoprimstvom, a potom se interesujući o aktuelnim i budućim aktivnostima na temu održivog razvoja opštine Gornji Mialnovac.

Prijemu su prisustvovali predsednik Skupštine opštine Mihailo Vučetić i zamenik predsednika opštine Aleksa Gagić.

Učesnici kampa, danas će obići i kompaniju "Metalac" iz Gornjeg Milanovca.


12. jul 2011. godine – OTVORENA LIKOVNA I FILMSKA KOLONIJA "MINA VUKOMANOVIĆ KARADžIĆ"

organizatori i ucesnici KolonijeIzložbom 17. saziva Likovne kolonije "Mina Vukomanović – Karadžić", koja je sinoć (12. jul) predstavljena u Modernoj galeriji Kulturnog centra, zvanično je počela sa radom ovogodišnja Likovna manifestacija na Savincu. Kolonija će trajati do srede 20. jula, a učešće u njenom radu uzeli su umetnici Branko Nikitović (Višegrad, Republika Srpska), Bojana Nikolić (Beograd), Svetlana Jevtić (Kraljevo), Mario Điković (Beograd), Branka Điković (Beograd) i Dragana Bakić (Gornji Milanovac).
Predsednik Opštine Milisav Mirković i predsednik Skupštine opštine Mihailo Vučetić, pre otvaranja izložbe, organizovali su prijem za učesnike Kolonije.
Likovna kolonija "Mina Vukomanović Karadžić" pokrenuta je 1994. godine povodom stogodišnjice smrti poznate srpske slikarke. Negovanje uspomena na Vukovu ćerku Minu, jednu od prvih žena slikara u srpskom slikarstvu i afirmacija rudničko - takovskog kraja, sredine bogate prošlosti i značajne kulturno umetničke tradicije, osnovna je ideja Kolonije.
U proteklih 17 godina, 144 umetnika iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i inostranstva, uzelo je učešće u radu Kolonije. Ostvareno je više od 300 umetničkih dela koja čine Fond likovne manifestacije i ona su većinom izložena u milanovačkim institucijama kulture, rekao je prilikom otvaranja izložbe Radoš Gačić, istoričar umetnosti.
Predstavljajući izložene radove, Gačić je istakao da postavku čini 15 umetničkih ostvarenja uključujući i fotografije, koje potpisuju umetnici: Svetlana Volic, Slobodanka Boba Nikolić, Miroslav Blagojević, Ljubomir Vučinić, Miljana Drašković, i filmski stvaraoci Miroslav Bata Petrović i Miodrag Novaković.
organizatori i ucesnici Kolonije organizatori i ucesnici Kolonije
Izložbu je, u prisustvu brojnih gostiju otvorio Milisav Mirković, predsednik Opštine. Upoznajući umetnike sa specifičnostima Kolonije i znamenitostima rudničko - takovskog kraja, predsednik Mirković se zahvalio umetnicima 17. saziva i poželeo uspeha u radu ovogodišnjim učesnicima Kolonije.
Otvaranje izložbe upotpunila je projekcija dokumentarnog filma o Koloniji, autora Miroslava Bate Petrovića i Miodraga Novakovića - učesnika Filmske radionice, od prošle godine prateće manifestacije Likovne kolonije.
organizatori i ucesnici Kolonije organizatori i ucesnici Kolonije


08. jul 2011. godine – IZJAVA PREDSEDNIKA OPŠTINE VEZANO ZA KOMBINAT "SWISSLION TAKOVO"

Predsednik opstine Milisav MirkovicTakovo
Povodom nastale situacije u kombinatu "Takovo", zbog blokade računa od strane Komercijlne banke usled neplaćenih obaveza iz ranijih perioda i najave otpuštanja većeg broja radnika, pozivam rukovodstvo "Takova" da zajedno sa Komercijalnom bankom nađe hitno rešenje nastalog problema i spreči dalje otpuštanje radnika, kao i dalje propadanje kompanije "Takovo".
Takođe, neophodno je da sindikati "Takova" i rukovodstvo zajedno razreše probleme nastale oko izmena ugovorenih uslova rada kroz Aneks ugovora o radu.
U ime lokalne samouprave, zaposlenih u kompaniji Takovo i građana opštine Gornji Milanovac, apelujem na nadležne državne organe da se uključe i spreče neželjene posledice izazvane masovnim otpuštanjem radnika i odnosom prema ovoj, nekada uglednoj kompaniji.


07. jul 2011. godine – 7.JUL - DAN USTANKA NARODA SRBIJE U DRUGOM SVETSKOM RATU

sfrjPovodom 7.jula, Dana ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu, na spomenik Slobode na gradskom trgu u Gornjem Milanovcu, vence su u ime Udruženja boraca SUBNOR-a, položili Vera Todorović predsednica Udruženja i borac Živko Marović, a u ime opštine Gornji Milanovac predsednik opštine Milisav Mirković i pomoćnik predsednika opštine Miroslav Milovanović.
Povodom današnjeg praznika, predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković, upriličio je danas prijem za predstavnike udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR).

7.jul - Dan ustanka 7.jul - Dan ustanka
Uz čestitku za današnji praznik, predsednik Mirković je gostima poklonio prikladnu knjigu i poželeo najpre dobro zdravlje i dugovečnost. Zauzvrat, preživeli borci i potomci učesnika u Drugom svetskom ratu, zahvalili su se Predsedniku na prijemu i svesrdnoj dugogodišnjoj podršci boračkoj organizaciji u Gornjem Milanovcu.
Predstavnici udruženja boraca SUBNOR-a, cveće će danas položiti i u spomen sobi - vajatu prvoborca Dušana Carevića u Veleriči.
7.jul - Dan ustanka 7.jul - Dan ustanka


07. jul 2011. godine – Naredba o zabrani upotrebe vode za piće i spravljanje hrane - Rudnik

Gornji Milanovac Važno saopštenjeRešenjem Predsednika opštine Milisava Mirkovića, doneta je Naredba o zabrani upotrebe vode za piće i spravljanje hrane svim korisnicima vode iz sistema za vodosnabdevanje za naseljeno mesto Rudnik zbog povećane koncetracije arsena.

Kompletan tekst Naredbe


06. jul 2011. godine – Carinska ispostava od septembra meseca ponovo u Gornjem Milanovcu

CarinaGornjomilanovački privredni subjekti, obezbedili su opštini Gornji Milanovac, mesto najvećeg izvoznika u Moravičkom okrugu, tako da je na juče održanom sastanku Miodraga Đidića, državnog sekretara Ministarstva finansija sa opštinskim rukovodstvom, objavljeno ponovo otvaranje Carinske ispostave carinarnice Kraljevo u Gornjem Milanovcu od septembra meseca ove godine. Na taj način bi se u velikoj meri olakšalo poslovanje gornjomilanovačkih preduzeća u oblasti međunarodne trgovine i bitno smanjili troškovi koji nastaju u carinskom postupku.
Carinska ispostava radiće u krugu preduzeća "Graditelj" na lokaciji radne jedinice "Transport" u južnoj industrijskoj zoni. Novina je i uspostava slobodne carisnke zone u Gornjem Milanovcu.
-Biće to eksteritorijalno područje u kojem neće važiti mnogi propisi Republike Srbije. Za poslovanje u njoj porez na dobit biće potpuno izbrisan, a porez na zarade smanjen , kao i druge dažbine. Ona će biti interesantna i za strane i domaće ulagače - rekao je Đidić na juče održanoj konferenciji za novinare.
Ministarstvo finansija uvodi mogućnost da preduzetnici na najbližem šalteru pošte mogu da predaju papire o svojoj robi za carinjenje, a postojaće i mogućnost elektronskog završavanja carinske procedure.
Carinske ispostave carinarnice Kraljevo u Gornjem Milanovcu Carinske ispostave carinarnice Kraljevo u Gornjem Milanovcu


05. jul 2011. godine – Informacija o rezultatima završnog ispita za školsku 2010/11. godinu

Gornji MilanovacU svih sedam osnovnih škola, sproveden je završni ispit.
U  prilogu prikazujemo brojčani pregled izašlih učenika kao i postignuti prosečni rezultati  iz srpskog jezika i matematike. Takodje, u prilogu su i informacije vezane za upis učenika u narednu školsku godinu.

Popunjavanje i predaja liste želja u matičnim školama  i unos u centralnu bazu, planirano je za 4. i 5.jul 2011.godine.
Raspored učenika po školama obaviće se - 13.jula od 8.00 časova, dok će se 13. i 14 jula   (od 8.00 do 15.00 časova), vršiti  upis učenika u srednje škole - prvi upisni krug.
               
Objavljivanje preostalih slobodnih mesta za upis u drugom  krugu biće 13.jula od 15:00 časova.
Popunjavanje, predaja i unošenje liste želja učenika za drugi upisni krug, obaviće se 14. jula od 9:00 do 15:00 časova.
       
 Upis učenika u srednje škole –drugi upisni krug, vršiće se  16. jula, od 8:00 do 15:00 časova.
Prema Konkursu za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku images2/2011/12. godinu, u sve tri milanovačke srednje škole predviđeno je 426 mesta.

Pogledajte kompletnu informaciju Opštinskom veću o rezultatima završnog ispita za osnovce...


05. jul 2011. godine – Razgovori o potencijalnoj saradnji sa Univerzitetom EDUCONS iz Sremske Kamenice

univerzitet EDuCONsPredsednik opštine Milisav Mirković sa svojim saradnicima upriličio je danas u svom Kabinetu prijem Predsednika Saveta Univerziteta EDUCONS iz Sremske Kamenice prof. dr Aleksandra Andrejevića. Tom prilikom vođeni su razgovori u vezi uspostavljanja saradnje Opštine Gornji Milanovac i ovog Univerziteta u pogledu organizovanja nastave u našoj Opštini nekih od pet fakulteta koji sačinjavaju ovaj Univerzitet, a u zavisnosti od potreba naše privrede. Reč je o sledećim fakultetima: Fakultet poslovne ekonomije, Fakultet za uslužni biznis, Fakultet zaštite životne sredine, Akademija klasičnog slikarstva i Fakultet ekološke poljoprivrede. Kako je zaključeno na ovom sastanku to bi bio prvi korak u uspostavljanju saradnje koja bi u narednom periodu mogla dovesti i do formiranja Univerzitetske jedinice Univerziteta EDUCONS u Gornjem Milanovcu.
Sastanak je okončan zaključkom Predsednika opštine da se informacija o uspostavljanju saradnje sa Univerzitetom EDUCONS iz Sremske Kamenice uputi najpre Privrednom savetu, a potom sa mišljenjem ovog Saveta i Opštinskom veću opštine Gornji Milanovaca.


04. jul 2011. godine – Izdvajanja za socijalnu zaštitu predviđena Odlukom o budžetu za 2011.godinu

Gornji MilanovacPovodom pojedinih natpisa u medijima da opština Gornji Milanovac nedovoljno izdvaja za socijalnu zaštitu, na uvid javnosti prikazujemo izdvajanja za socijalnu zaštitu predviđena Odlukom o budžetu za 2011.godinu.

 

CENTAR ZA SOCIJALNI RAD
7.480.000 dinara
za jednokratne pomoći
3.300.000 dinara
pomoć u kući strarim licima
1.880.000 dinara
podrška porodicama dece sa posebnim potrebama
1.130.000 dinara
rashodi Centra
1.170.000 dinara
CRVENI KRST
3.500.000 dinara
za redovnu delatnost
1.100.000 dinara
za Narodnu kuhinju
2.400.000 dinara
PREVOZ PENZIONERA
2.400.000 dinara
OSTALE HUMANITARNE ORGANIZACIJE
605.000 dinara
(Udruženje distrofičara, slepih , gluvih i dr.)
NAKNADE ZA SOCIJANU ZAŠTITU
3.853.000 dinara
(pomoć za lečenje; porodiljski dodatak za prvorođeno dete (10.000 dinara po detetu); jednokratne pomoći)
STIPENDIJE STUDENATA I UČENIKA
6.500.000 dinara
SPECIJALNE ŠKOLE
4.050.000 dinara
(troškovi smeštaja i prevoza dece koja pohađaju specijalne škole)

UKUPNA SOCIJLNA ZAŠTITA

 

28.388.000 DINARA
PREVOZ UČENIKA
11.634.000 dina
(troškovi prevoza učenika osnovnih i srednjih škola)

Pogledajte kompletan tekst saopštenja


01. jul 2011. godine – Odrzana rasprava o studiji vodosnadbevanja opštine Gornji Milanovac


Rasprava o Studiji vodosnadbevanja opštine Gornji Milanovac održana je danas (01.07.2011.) u velikoj Sali Skupštine opštine Gornji Milanovac
Govorili su Predsednik opštine Milisav Mirković, direktor JKP Gornji Milanovac Milisav Petrović, glavni i odgovorni projektanti  izrade Predhodne studije opravdanosti sa Generalnim projektom snadbevanja vodom naselja opštine Gornji MIlanovac Životije Milovanović, dipl,inž.građ. i Emilija Vlahović dipl,inž.građ.
Pogledajte kompletnu informaciju o raspravi o Studiji vodosnadbevanja


29. jun 2011. godine – Stavlja se van snage Naredba o zabrani upotrebe vode za piće i spravljanje hrane za potrošače

Gornji MilanovacRešenjem Predsednika opštine Milisava Mirkovića, stavlja se van snage Naredba o zabrani upotrebe vode za piće i spravljanje hrane za potrošače, koji se snadbevaju sa izvorišta "Šiban" od 8.juna ove godine.
Kompletan tekst rešenja i obrazloženje ovog rešenja28. jun 2011. godine – Svečani prijem za najbolje učenike Gornjeg Milanovca

Svečani prijem za najbolje učenike Gornjeg Milanovca u školskoj 2010/2011 godini, sinoć je u prepunoj sali Kulturnog centra održao predsednik opštine Milisav Mirković . Učenicu su nagradjeni prikladnim knjigama i seozonskim propusnicima za gradski bazen. Prijem je propraćen prigodnim programom u organizaciji učenika Gimnazije "Takovski ustanak".

GOVOR PREDSEDNIKA OPŠTINE MILISAVA MIRKOVIĆA 28. JUNA 2011. GODINE

UČENICI PROGLAŠENI ZA "ĐAKA GENERACIJE" U ŠKOLSKOJ 2010/11 GODINI

UČENICI DOBITNICI DIPLOME "VUK KARADŽIĆ" U ŠKOLSKOJ 2010/11. GODINI

UČENICI KOJI SU OSVOJILI JEDNO OD PRVA TRI MESTA NA REPUBLIČKOM TAKMIČENJU U ŠKOLSKOJ 2010/11. GODINI

Učenici Gimnazije "Takovski ustanak" Gornji milanovac, članovi dramske sekcije koji su na 15. pozorišnim susretima u Kragujevcu , koje su organizovali Ministarstvo prosvete i Prva kragujevačka gimnazija, izveli predstavu "Ratko i Julijana" i osvojili treće mesto su: (profesor srpskog jezika i književnosti Nataša Nikolić)28. jun 2011. godine – Nastavak radova na fiskulturnoj sali pri OŠ "Arsenije Loma" na Rudniku

Nastavak radova na fiskulturnoj sali pri OŠ "Arsenije Loma" na Rudniku, biće započeti sutra u sreda 29. 06. 2011.god.


28. jun 2011. godine – Predsednik Sportskog društva "Takovo" Tomislav Marković odbio da potpiše Sporazum o naknadi za fudbalski teren na sportskom centru

Gornji Milanovac Na redovnoj sednici Skupštine Sportskog društva "Takovo" Gornji Milanovac održanoj 23.06.2011. godini, doneta je Odluka kojom je Sportsko društvo "Takovo" Gornji Milanovac, saglasno da sa Opštinom Gornji Milanovac zaključi Sporazum o naknadi za fudbalski teren na Sportskom centru Sportskog društva "Takovo" u Gornjem Milanovacu.
Istom Odlukom ovlašćen je Tomisla Marković, predsednik Sportskog društva "Takovo", da u ime Društva potpiše Sporazum sa Opštinom Gornji Milanovac.
Uprkos Odluci, predsednik Sportskog društva "Takovo" Tomislav Marković, odbio je na danas održanom sastanku u kabinteu Predsednika opštine da potpiše Sporazum o naknadi za fudbalski teren na Sportskom centru Sportskog društva "Takovo" u Gornjem Milanovacu.


26. jun 2011. godine – Sokobanja- 37.Susreti sindikata uprave Srbije

Opštinska uprava opštine Gornji Milanovac ostvarila je zapažen uspeh na 37.Susretima sindikata uprave Srbije, održanim krajem juna meseca u Sokobanji. Nakon šest godina pauze i neučešća na Susretima, gornjomilanovačka ekipa u sastavu od petnaest takmičara i takmičarski osvojila je tri medalje i jedan pehar. Opštinska uprava opštine Gornji Milanovac osvojila je 16.mesto u ukupnom plasmanu, od ukupno pedeset i četiri ekipe sa preko 1 500 učesnika, koje su učestvovale na 37. Susretima sindikata uprave Srbije.
Osvajači medalja su Ljubiša Ivanović - zlatna medalja u krosu, Andrija Borovnjak srebrna medalja u plivanju i bronzana medalja u skoku u dalj i pehar za osvojeno treće mesto ekipno muškarci u atletici u disciplinama (kros, 100 metara, skok u dalj i bacanje kugle). Zapažene rezultate ostvarile su i ženske takmičarke i to 4. mesto ekipno u pikadu i 6.mesto ekipno u streljaštvu, kao i muška ekipa koja je osvojila 4.mesto u plivanju
Ovim povodom predsednik opštine Milisav Mirković upriličio je danas prijem za opštinske takmičare, pohvalivši ostvarene rezultate, obzirom da je gornjomilanovačka ekipa za razliku od ostalih Opštinskih uprava u Srbiji, imala najmanji broj prijavljenih takmičara, a najviše ostvarenih rezultata. Iskrene čestitke gornjomilanovačkim predstavnicima na Susretima, uputila je i načelnica Opštinske uprave Gorica Petrović, naglasivši da je pored dobro ostvarenih rezultata, izuzetno zadovoljna timskim delovanjem, inače, na koji potencira i u poslovnoj komunikaciji svih zaposlenih u Opštinskoj upravi.

Predsednik Skupštine opštine Mihailo Vučetić, koji je predvodio gornjomilanovačku ekipu u Sokobanji, takođe je pohvalio i čestitao timski uspeh opštinskih takmičara, izrazivši utisak sa završne svečane dodele gde se Opštinska uprava opštine Gornji Milanovac u više navrata proziva za zaslužne nagrade, dok su mnogobrojnije ekipe ostale uskraćene za to zadovoljstvo.24. jun 2011. godine – POKLON RADNIKA UMETNIKA PREDSEDNIKU OPŠTINE GORNJI MILANOVAC

Poklon radnika umetnikaPredsednik opštine upriličio je danas, 23. Juna 2011. godine prijem članova Udruženja radnika umetnika Srbije, radi razgovora o predstojećim planovima ove vredne zajednice i daljoj saradnji sa lokalnom samoupravom.
Radojko Solujić, predsednik ovog po mnogo čemu jedinstvenog Udruženja, predao je na poklon Predsedniku opštine umetničku sliku – pejzaž, koji je naslikala mlada umetnica, Verica Brković, inače po profesiji diplomirani pravnik. Poklon je izraz zahvalnosti Udruženja za finansijsku pomoć i podršku lokalne samouprave. Prijemu su prisustvovali i Marko Lazarović, mladi automenaničar koji pravi jedinstvene skulpture od kovanog gvožđa, zatim Đurđa Pavković, Milosav Stefanović i Bogoljub Jovanović.
Udruženje radnika umetnika proisteklo je iz Likovne kolonije radnika tada "Crvene zastave" u Kragujevcu, koja je osnovana davne 1977. godine, da bi 2004. godine uz finansijsku podršku Milanovačkog FAD-a preraslo u Udruženje radnika umetnika u kome su svoje mesto našli i članovi tadašnjeg Udruženja zanatlija. Udruženje broji preko 150 članova iz Srbije i zemalja sa prostora bivše Jugoslavije, a među njima ima ljudi svih profesija, uzrasta i umetničkog senzibiliteta.
U subotu, 25. Juna 2011. godine, umetnici članovi Udruženje učestvovaće na izložbi u Kruševcu posvećenoj Etno stvaralaštvu.
Poklon radnika umetnika Poklon radnika umetnika


24. jun 2011. godine – STIGLA SALATARA!

Stigla Salatara Stigla Salatara
Trofej koji je osvojila muška teniska reprezentacija Srbije u Dejvis kupu 2010. godine od danas krasi Svečanu salu Okružnog načelstva u Gornjem Milanovcu! Građani će svakog dana od 8-22 sati do petka 01. jula 2011. godine, moći da vide i fotografišu popularnu "Salataru", koliko ona i gostuje u našem gradu, pre nego što se preseli za Aranđelovac.
Na dočeku ovog trofeja, koji već nedeljama putuje Srbijom, prisutnim građanima obratio se Predsednik opštine Gornji Milanovac rečima da mu je velika čast što opština Gornji Milanovac domaćin ovom Trofeju i pozdravio uspehe naše teniske reprezentacije. Dočeku su prisustvovali i mnogi sportski radnici, među kojima i predstavnici lokalnog teniskog kluba "Takovo", koji u našem gradu neguje ovaj plemeniti sport.
Stigla Salatara Stigla Salatara


22. jun 2011. godine – NA KORAK DO POČETKA RADOVA NA RESTAURACIJI CRKVE SVETOG NIKOLE U ŠILOPAJU

Silopajska crkvaCrkveni odbor iz Gornjeg Milanovca zaključio je ovih dana Ugovor o izvođenju konzervatorsko – restauratorskih radova na crkvi "Svetog Nikole" u Šilopaju, sa izvođačem radova "Interplet gradnjom" d.o.o. Velereč. Ugovor je vredan preko dva i po miliona dinara sa PDV-om i predstavlja dugoočekivani epilog napora da se ova svetinja na dostojan način restaurira i sačuva od zuba vremena. Rok izvođenja ugovorenih radova je 40 radnih dana od dana uplate ugovornog avansa, tako da se očekuje da šilopajska crkva vrlo brzo zablista novim sjajem.


22. jun 2011. godine – OD SUTRA "SALATARA" U GORNJEM MILANOVCU

SalataraPrelazni pehar Dejvis kupa,
koji je, krajem prošle godine u Beogradu, naša muška teniska reprezentacija osvojila prvi put u istoriji srpskog tenisa, od sutra, 24.06.2011. godine, moći će da vide i fotografišu i Milanovčani!
Pehar na četiri sprata, težak 105 kilograma i visok čak 110 santimetara stići će u 12 sati u svečanu salu Okružnog načelstva u Gornjem Milanovcu, gde će kasnije i biti izložen, a dočekaće ga u ime opštine kao domaćina, Predsednik opštine Gornji Milanovac, Milisav Mirković, kao i predstavnici Teniskog kluba "Takovo" i drugi sportski radnici Gornjeg Milanovca.


22. jun 2011. godine – IGUMANIJA MANASTIRA VRAĆEVŠNICA U POSETI PREDSEDNIKU OPŠTINE GORNJI MILANOVAC

Manastir VraćevšnicaIgumanija Manastira Vraćevšnica, u pratnji monahinja, posetila je danas Predsednika opštine Gornji Milanovac, Milisava Mirkovića. Razlog posete bila je zahvalnost koju je igumanija, mati Evdokija, u ime sestrinstva manastira, želela da iskaže za finansijsku pomoć i dosadašnju saradnju.
Predsednik opštine je izrazio zadovoljstvo zbog ove posete i svoju spremnost da se i u buduće održi topla i srdačna veza Gornjeg Milanovca i Manastira Vraćevšnica, kojom prilikom je sa igumanijom razmenio simbolične poklone.
Manastir Vraćevšnica, posvećen Svetom Đorđu, okružen živopisnim ambijentom manastirkih šuma i polja, koje same monahinje održavaju i obrađuju, zauzima značajno mesto u istoriji, kulturi i turizmu ovoga kraja, a sestrinstvo u svom miru uvek nađe vremena i lepih reči da dočeka sve namernike i goste.


21. jun 2011. godine – ORGANSKA HRANA – DOBRA ZA NAS, DOBRA ZA PRIRODU

Organski ProizvodPod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede,
trgovine, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije
, u organizaciji Instituta "Tamiš" Pančevo i Deutsche Gessellschaft fuer Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, održana je radionica o organskoj proizvodnji "Bogdanica 2011". Radionica je rezultat posebnog podprojekta "Zasnivanje demo polja kao podsticaj razvoju organske proizvodnje", proisteklog iz STAR projekta "Projekat reforme poljoprivrede u tranziciji", koji finansira Svetska banka.
Na gazdinstvu porodice Bajić u Bogdanici, govorilo se, a na demo poljima i demonstrialo, o multifunkcionalnoj poljoprivredi i tehnologiji proizvodnje ratarskih biljaka na organski način. Organska proizvodnja u Evropi i svetu deo je šire kampanje okretanja zdravijem načinu života i proizvodnji koja čuva ekološke resurse.
Radionici su prisustvovali i predstavnici opštine Gornji Milanovac koji su podržali čitav Projekat, kao i ideju da se ovakve i slične radionice po potrebi organizuju za sve zainteresovane koji žele da se uključe i nauče više o organskoj proizvodnji. Sudeći po velikom broju prisutnih, na teritoriji naše opštine postoji veliko interesovanje za ovaj vid poljoprivredne proizvodnje, što je nada za opstanak sela i vraćanje radnog stanovništva u ruralne sredine.


21. jun 2011. godine – VELIKI USPEH KK "TAKOVO" NA KARATE TURNIRU "ČAČAK OPEN 2011"

 Karate Klub TakovoMeđu 28 ekipa i oko 170 takmičara iz cele Srbije, prijavljenih na tradicionalni 14. po redu karate turnir "Čačak Open 2011", Karate klub "Takovo" iz našeg grada uspešno je predstavljalo čak 17 takmičara. Ovi mladi i talentovani ljudi osvojili su 21 medalju, 17 na nastupima u pojedinačnoj i četiri medalje na nastupima u ekipnoj konkurenciji, kao nagradu za osvojenih sedam trećih, šest drugih i osam prvih mesta!
Naši Takovci dobili su specijalno priznanje i pehar za najmasovniji klub na turniru, a sa postignuta 72 boda osvojili su drugo mesto u konkurenciji najtrofejnijih, iza prvoplasiranog Karate kluba "Satami" iz Kraljeva i ispred trećeplasiranog kluba domaćina KK "Nemanja" iz Čačka.


20. jun 2011. godine – PROGLAŠENI NAGRAĐENI NA KONKURSU "BELI LABUD 2011"

Beli LabudU prostorijama Muzeja u Gornjem Milanovcu, 20. Juna 2011. godine, održano je proglašenje pobednika za izbor najlepših dvorišta u našoj opštini, za učesnike koji su se do 13. Maja prijavili na već tradicionalni konkurs Javnog preduzeća za izgradnju opštine. Komisija je dodeljivala nagrade u nekoliko kategorija. U vrlo jakoj konkurenciji među nagrađenima se opravdano našao "Caffe Rio" za najlepše uređen prostor oko poslovnog objekta, a za najlepše privatno dvorište, nagrađeni su trećom nagradom: Grcić Goran iz Donje Crnuće, drugom Veljić Stanko iz Klatičeva, dok je prvu nagradu odneo Ilić Nebojša za dvorište u Korčaginovoj 27 u Gornjem Milanovcu. U kategoriji najlepšeg dvorišta poljoprivrednog domaćinstva nagrađena su četiri učesnika. Treću nagradu podelili su Sarić Marina i Jovanović Vesna obe iz Donje Crnuće, drugom nagradom nagrađena je Dara Marinković iz Donje Vrbave, a za pobednika je proglašen Damljanović Milovan iz Beršića. Za svoj trud i kreativnost priznanjem specijalnom nagradom su nagrađeni stanari Ulice Miloša Velikog od broja 16-24 za uređenje javne površine ispred svojih dvorišta, a stanari zgrade na Ivicama 1, lamela 3 za najlepše uređeno dvorište višespratne stambene zgrade. Nagrađenima su uručene prigodne novčane nagrade.
Prateći sledeći link, možete uživati u fotografijama nagrađenih dvorišta.


20. jun 2011. godine – "DOBAR DAN KOMŠIJA"

Dobar Dan KomsijaProjekat "Dobro dan komšija", kojim su zajedno konkurisale članice klastera, opštine Vrnjačka Banja, Trstenik, Gornji Milanovac i Prokuplje, dobio je pozitivne ocene od strene Delegacije Evropske Unije u Beogradu u svim evaluacionim fazama! Opština Gornji Milanovac je, u okviru pomenutog Klastera, konkurisala sa partnerskom ustanovom – Centrom za socijalni rad Gornji Milanovac za finansijska sredstva kojim bi pokrenula uslugu namenjenu socijalnoj inkluziji dece sa posebnim potrebama, kroz pomoć i negu koji bi se ostvarivali u porodicama ove dece. U narednim danima očekuju se svečano potpisivanje Ugovora sa predstavnicima Delegacije Evropske Unije u Beogradu, a nakon toga i početak realizacije ovog humanog projekta.


17. jun 2011. godine – NAZIRE SE REŠENJE PROBLEMA SA PRIKLJUČENJEM NA VODOVOD "TAKOVO – DONJI BRANETIĆI"

Gornji MilanovacU četvrtak 16. juna 2011. godine Predsednik opštine Gornji Milanovac, Milisav Mirković, upriličio je sastanak predstavnika JKP "Gornji Milanovac", predsednika mesnih zajednica Takovo, Vrnčani i Donji Branetići i predstavnika Odbora za izgradnju vodovoda, povodom žalbe MZ Takovo na rešenje JKP "Gornji Milanovac" o privremenom priključenju korisnika na novosagrađeni vodovod zbog testiranja sistema od strane izvođača radova.

Problem je nastao na relaciji korisnika vodovoda koji su dali svoj doprinos u izgradnji magistralnog vodovoda i potencijalnih novih korisnika koji nisu finansijski učestvovali u izgradnji. Stav Odbora za izgradnju je da se ni jednom korisniku ne bi trebalo odobriti priključenje na sistem, čak ni privremeno, dok ne ispuni finansijsku obavezu prema mesnoj zajednici u istom iznosu koji su izdvajali oni korisnici koji su od starta uzeli učešća u izgradnji magistralnog voda.

Na sastanku je formirana radna grupa sastavljena od predstavnika mesnih zajednica, odbora za izgradnju, JKP "Gornji Milanovac" i Opštine Gornji Milanovac, sa zadatkom da zajednički ispita svu finansijsku dokumentaciju koja se odnosi na ulaganja u magistralni vodovod "Takovo – Donji Branetići" kako bi se tačno utvrdilo učešće građana u izgradnji ovog sistema.

Predsednik opštine je istakao da opština neće prihvatiti nijedno rešenje osim onog koje bude zakonito i rezultat dogovora, nakon čega su se učesnici povukli na radni sastanak u JKP "Gornji Milanovac".

Žalbu, zajedno sa izveštajem formirane radne grupe, razmatraće Opštinsko veće Opštine Gornji Milanovac na narednoj sednici Opštinskog veća.


16. jun 2011. godine – PRIJEM ZA NAGRAĐENE UČESNIKE MEĐUREGIONALNOG TAKMIČENJA EKIPA PRVE POMOĆI

Crveni krst Gornji MilanovacPredsednik opštine Gornji Milanovac upriličio je, u sredu 15. Juna 2011. godine, prijem predstavnika Crvenog krsta Gornji Milanovac, koji su osvojili prvo mesto na Međuregionalnom takmičenju ekipa prve pomoći.
On je pozdravio još jedan u nizu uspeha ovih mladih ljudi i tom prilikom im uručio simbolične poklone u ime opštine Gornji Milanovac, koju su više puta predstavili u najboljem svetlu.
Prijem ucesnika Crveni krst Prijem ucesnika Crveni krst


16. jun 2011. godine – ODRŽANA PREDSTAVA "RASTI ZDRAVO TO JE ONO PRAVO"

Rasti zdravo - to je ono pravo U okviru projekta "Školsko mleko" u sredu, 15. juna 2011. godine na Trgu kneza Mihaila u Gornjem Milanovcu, izvedena je edukativna predstava "Rasti zdravo – to je ono pravo" u izvođenju glumaca Dečjeg pozorišta "Pan teatar". Predstava je organizovana u saradnji sa opštinom Gornji Milanovac i "Kulturnim centrom", a samo nekoliko dana ranije priliku da je prate imali su i školarci osnovnih škola u Takovu, Pranjanima i Rudniku.
Predsednik opštine Milisav Mirković, je na početku predstave prvo pozdravio mališane koji su se okupili u velikom broju, a zatim se zahvalio kompanijama "Tetra Pak" i Mlekari Šabac, zog njihove odluke da baš u Gornjem Milanovcu realizuju Projekat "Školsko mleko". On je i iniciran od strane ovih kompanija, sa željom da promoviše ispravnu i balansiranu ishranu i podstakne konzumiranje mleka kod dece u svakodnevnoj ishrani. Projekat su podržali Ministarstvo prosvete, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo zdravlja i opština Gornji Milanovac.


15. jun 2011. godine – U SUSRET "SRPSKOM FESTIVALU SVETSKE MUZIKE" – TAKOVO 2011

Treći po redu "Srpski festival svetske muzike",
održaće se u periodu od 5-7 avgusta 2011. god, na otvorenom prostoru Znamenitog mesta "Takovski grm" u Takovu.

Festival je proistekao iz saradnje nosilaca projekta "Tutti Serbia" (finansiran od MIP Norveške) i opštine Gornji Milanovac, koja je i ove godine izdvojila deo sredstava za finansiranje festivala. Koordinator Projekta ispred opštine Gornji Milanovac je Turistička organizacija opštine, a tehničku podršku pruža "Kulturni centar" u saradnji sa Udruženjem "Serbia World Music Festival". Među prijateljima festivala nalazi se i bratska milanovačka komuna Vefsn iz Norveške.
Predsednik opštine Gornji Milanovac, Milisav Mirković, u susret festivalu, izjavio je sledeće:
"Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo što smo u prilici da i ove godine u našoj opštini ugostimo veliki broj muzičkih izvođača kako iz naše zemlje tako i iz inostranstva.
Ovom prilikom želim da pozovem sve učesnike i goste na treći po redu "Srpski festival svetske muzike".
Dobrodošli!
English version

Program Serbian World Music Festival-a15. jun 2011. godine – DODJITE DA ZAJEDNO OTKRIJEMO TAJNE "MOMČILOVOG DNEVNIKA"

Učenici milanovačke OŠ "Momčilo Nastasijević" i Gimnazije "Takovski ustanak" će u petak 17. juna 2011. godine, u Sali Kulturnog centra sa početkom u 20 sati, zajednički izvesti istorijski mjuzikl "Momčilov dnevnik".
Predsednik opštine Gornji Milanovac sa zadovoljstvom je primio pozivnicu nasmejanih učenika koji su ga, zajedno sa svojom profesorkom Ljiljanom Filipović, posetili, obučeni u izvandredno izrađene kostime donevši sa sobom duh elizabetanskog doba.
Ovaj dramsko-muzički spektakl predstavlja pokušaj da se istorija, književnost i kultura elizabetanske epohe, kroz savremene situacije i likove, približe učenicima na jedan drugačiji način, uz autentične citate i istorijske činjenice. Interesantno je da učenici čitav mjuzikl izvode na engleskom jeziku, uz mnoštvo muzičkih numera i neobičnih koreografija, koje čitavu predstavu približavaju široj publici.
Ne propustite priliku da iskusite energiju mladih i talentovanih ljudi ovog grada na putovanju kroz elizabetansko doba u predanom pokušaju da dokuče smisao Šekspirovih dela i saznaju vrline i mane Elizabete I, Henrija VIII, Ane Bolen, Katarine Aragonske, Magbeta i njegove supruge, Frensisa Drejka i mnogih drugih, ni manje ni više nego kroz živopisni dnevnik jednog zmaja – Momčila.

Pozivnica11. jun 2011. godine – RASTI ZDRAVO TO JE ONO PRAVO!

U sredu, 15.juna 2011. godine, sa početkom u 19 sati,
na Trgu Kneza Mihaila u Gornjem Milanovcu
, odigraće se predstava "Rasti zdravo – to je ono pravo", u izvođenju glumaca Dečjeg pozorišta "Pan teatar", a u saradnji sa Opštinom Gornji Milanovac i "Kulturnim centrom".
Predstava ima cilj da među decom mlađeg školskog uzrasta, ali i svim građanima, razvije svest o značaju zdravog načina života i zdrave ishrane, pa se stofa očekuje i veliki broj mališana koji će pratiti predstavu.
Na ovaj način se nastavlja sa realizacijom projekta "Školsko mleko" u Srbiji, koji su inicirale Kompanije "Tetra - Pak" i Mlekara "Šabac", a podržali Ministarstvo prosvete, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo zdravlja i opština Gornji Milanovac.


11. jun 2011. godine – ODRŽAN TRADICIONALNI SRPSKO NORVEŠKI MARŠ PRIJATELJSTVA I OTVOREN VOLONTERSKI CENTAR

Gornji Milanovac
Norveska

Kao i svake godine, održan je počasni marš prijateljstvaSrpsko Norveski mars prijateljstva posvećen uspomenama na žrtvu Norvežana koji su u Drugom svetskom ratu spasili stotine dobrovoljaca Kraljevine Jugoslavije interniranih u kazamatima okupirane severne Norveške. Marš je startovao, već tradicionalno, od kuće Jugoslovensko – Norveškog prijateljstva, a mnogobrojni učesnici, među kojima i članovi porodica preživelih interniraca iz cele Srbije, imali su za krajnju odrednicu manastir Vujan.
Prisutne su, na startu, pozdravili Predsednik opštine, Milisav Mirković i gradonačelnik bratske Komune Vefsn – Jan Arne Lovdal, a okupljenima se obratio i Ambasador Norveške u Srbiji, njegova Ekselencija, G-din Nils Ragnar Kamsvag, koji je u ime tradicionalnog prijateljstva predvodio Marš.

Pokušaćemo da Vam dočaramo atmosferu kroz kolaž izabranih fotografija.

Volonterski centarOvom svečanom prilikom upriličeno je i ceremonijalno otvaranje prvog Volonterskog centra u Gornjem Milanovcu sa simboličnim sedištem u Kući Jugoslovensko – Norveškog prijateljstva. Osnivanje ovog Udruženja građana rezultat je Internacionalne međuopštenske saradnje opština Gornji Milanovac, Vrnjačka Banja i Prokuplje, sa bratskim Komunama Norveške: Vefsnom, Hemnesom i Hatfjeldalom na Projektu "Kultura i volonterstvo" u čije osnivanje su uključeni i Crveni Krst Gornji Milanovac, Centar za socijalni rad, Turistička organizacija opštine, Sportski klub "Ikar", UG "GM Optimist" i samo Novo srpsko – norveško društvo. Dan ranije, na osnivačkoj skupštini Udruženja, usvojeni su Osnivački akt i Statut i izabrani organi Udruženja, sa predsednicom Upravnog odbora, Snežanom Stanković koja se kao legitimni predstavnik Volonterskog centra obratila prisutnim gostima i učesnicima Marša.
Gornji Milanovac je tako dobio centar okupljanja i delovanja za sve one koji žele da doprinesu svojoj zajednici kroz humanitarni rad, očuvanje životne sredine, angažovanje u sportskim, kulturnim i turističkim manifestacijama, koji u sebi nosi pečat prijateljstva sa Norveškom, inače finansijerom projektnog perioda Volonterskog centra u okviru šireg Projekta "Kultura i volonterstvo".


8. i 9. jun 2011. godine – Međunarodni projekat međuopštinske saradnje srpskih i norveških opština

Gornji Milanovac
Norveska

8. i 9. juna 2011. godine u Prokuplju, nastavljene su aktivnosti u okviru projekta međunarodne saradnje
srpskih i norveškihopština - tri srpske opštine (Opština Prokuplje, Vrnjačka Banja i Gornji Milanovac) i tri norveške opštine (Komuna Hemnes, Hatfjeldal i Vefsn). Ovom susretu prisustvovali su Predsednici srpskih i norveških opština i koordinatori na sva tri projekta - "Škola kulture", "Omladinski savet" i "Volonterska centrala".
Ovaj sastanak, za razliku od prethodnih, nije podrazumevao rad radnih grupa i samim tim razmenu iskustava između prijateljskih opština iz Norveške i opština iz Srbije već je imao za cilj da se podnesu izveštaji o tome šta je do sada urađeno Predsednicima opština za svaki projekat odvojeno i da se sačini plan aktivnosti za naredni period.
Nakon upoznavanja sa dosadašnjim radom radnih grupa od strane koordinatora Predsednici norveških i srpskih opština izrazili su zadovoljstvo povodom do sada realizovanih aktivnosti i izrazili želju da će se tako nastaviti do kraja projektnog perioda – 2013. godine.
Sledeći projektni sastanak projektnih timova održaće se u Norveškoj Komuni Hemnes u septembru 2011. godine.


6. jun 2011. godine – OPŠTINA POMAŽE OBNAVLJANJE CRKVE SVETOG NIKOLE U ŠILOPAJU

Silopajska crkvaNa inicijativu Građevinskog odbora za sanaciju crkve Svetog Nikole u Šilopaju, a imajući u vidu stepen ugroženosti ovog spomenika kulture koji iziskuje hitnu intervenciju, u ponedeljak 6. juna 2011. godine održan je sastanak u Velikoj sali opštine Gornji Milanovac. Pored Predsednika opštine Milisava Mirkovića i rukovodstva opštine Gornji Milanovac sastanku su prisustvovali i predstavnici Građevinskog odbora na čelu sa predsednikom Odbora Milojkom Saračevićem kao i par privrednika koji su na ovom sastanku iskazali spremnost da pomognu u izvođenju hitnih radova na crkvi u Šilopaju.
Nakon što je konstatovana alarmantnost situacije u vezi sa crkvom Svetog Nikole Predsednik opštine Milisav Mirković obećao je da će već na narednoj sednici Opštinskog veća biti izdvojena sredstva iz budžeta Opštine Gornji Milanovac za te namene i da sa tim iznosom Opština neće okončati pomoć u adaptaciji crkve u Šilopaju već da će i u narednom periodu obezbediti dodatna sredstva. Tom prilikom Predsednik opštine izdao je nalog v.d. direktora Muzeja rudničko-takovskog kraja Milošu Nikoliću da u saradnji sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva sačini informaciju o stanju svih objekata koji su pod zaštitom na teritoriji opštine Gornji Milanovac.

Na istom sastanku Predsednik opštine uputio je poziv svim građanima i privrednicima da prema svojim mogućnostima uzmu učešća i pomognu u sanaciji ovog objekta kako bi se preduzeli svi konzervatorsko-restauratorski radovi neophodni da ovaj objekat za početak bar bude zaštićen od daljeg propadanja, a kasnije i zablista svojim punim sjajem.

4. jun 2011. godine – ČISTILI I STARI I MLADI

Cistili i stari i mladi Akcija "Očistimo Srbiju" u opštini Gornji Milanovac uspešno je obavljena u subotu, 04.06.2011. godine. Meštani različitih naselja opštine pokazali su koliko vole svoj rodni kraj i koliko im je stalo do zdrave i čiste životne sredine.

U akciji je učestvovao ukupno 1.981 učesnik, na 218 lokacija, pri čemu je sakupljeno čak 1.081 kubni metar otpada! Učesnici su bili podeljeni u 53 ekipe, koje su imale svoje koordinatore. Među njima je bilo đaka osnovnih i srednjih škole iz naše opštine, meštana mesnih zajednica, predstavnika organizacije Crvenog krsta, volonterskih organizacija, udruženja planinara i sportskih klubova, a rukave su složno zasukali i opštinari, predstavnici opštinskih odbora političkih stranaka, predstavnici MUP-a,Telekoma i javnih preduzeća i ustanova. Ovaj događaj pratili su na terenu i zaposleni Doma zdravlja, koji su pazili na bezbednost i zdravlje učesnika akcije.

Cistili i stari i mladi Na kraju dana, u organizaciji MZ Rudnik i NVO "Vrh", organizovan je koncert na otvorenom za sve učesnike akcije.
Sa posebnim zadovoljstvom Vam u narednom kolažu slika, predstavljamo učesnike akcije, među kojima i najstariju učesnicu, Gordanu Nikolić iz Lunjevice, na pragu devete decenije života!
Na ovaj način zahvaljujemo se svim učesnicima što su uspešno i na najbolji način predstavili svoj rodni kraj!

Pokušaćemo da Vam dočaramo atmosferu kroz kolaž izabranih fotografija.


1. jun 2011. godine – Izrada strategije lokalnog održivog razvoja prema programu EU

Delegacija EU u RS
Program EXCANGE 3
Opstina Gornji Milanovac
EVROPSKA UNIJA
OPŠTINSKI PROJEKAT
OPŠTINA GORNJI MILANOVAC
STRATEGIJA LOKALNOG ODRŽIVOG RAZVOJA

OPŠTINA GORNJI MILANOVAC ODABRANA ZA DOBIJANJE EKSPERTSKE/TEHNIČKE PODRŠKE NA IZRADI STRATEGIJE LOKALNOG ODRŽIVOG RAZVOJA PREMA PROGRAMU EVROPSKE UNIJE

Na osnovu kriterijuma programa opština Gornji Milanovac je odabrana zajedno sa još deset opština u Srbiji, za dobijanje ekspertske i tehničke podrške na izradi Strategije lokalnog održivog razvoja od Centra za planiranje i projekte Stalne konferencije gradova i opština, objavio je predsednik opštine Milisav Mirković na danas održanom sastanku sa opštinskim rukovodstvom i direktorima javnih preduzeća i ustanova.
 predsednik opstine opstinsko rukovodstvo
Tim povodom, menadžer programa Irina Slavković i koordinator za strateško planiranje u programu Aleksandar Marinković, danas su bili u poseti opštini Gornji Milanovac i uputili prisutne o budućim aktivnostima na izradi ove strategije. Inače, program finansira Evropska unija i njime rukovodi delgacija EU, a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština.

U procesu izrade Strategije, a na osnovu Sporazuma o saradnji gornjomilanovačke opštine i Stalne konferencije gradova i opština, obaveze opštine Gornji Milanovac bila bi obezbeđivanje odgovarajućeg nivo informacija u procesu strateškog planiranja, a prema Priručniku Evropske unije za komunikacije za eksterne projekte. Predstavnici programa su putem grafičke prezentacije predstavili uvod i faze izrade strategije. Tako da bi početna faza podrazumevala proces donošenja Odluka nadležnih organa o pristupanju izradi strategije u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština, potom formiranje koordinacionog tima, Skupštine partnera, tematskih radnih grupa, izrada lokalnog akcionog plana, sačinjavanje redovnih izveštaja i izveštaja održivosti.

Prema najavama Predsednika opštine pored opštinkog koordinacionog tima, učešće u izradi Strategije uzeće predstavnici privrede, istaknuti pojedinci iz sfera javnog života i svi drugi koji mogu da daju svoj doprinos u izradi kvalitetne Strategije razvoja naše opštine za narednih deset godina.
Planirano je i uključivanje šire javnosti u razmatranju nacrta Strategije kroz javne rasprave, a koje će biti organizovane u procesu usvajanja.
Irina Slavkovic Aleksandar Marinkovic


30. maj 2011. godine – U nedelju 5.juna održaće se "Dani Kneginje Ljubice 2011"

U nedelju, 5. juna 2011.godine, održaće se, u Vraćevšnici, "Dani Kneginje Ljubice 2011"
Dani Kneginje Ljubice 2011


30. maj 2011. godine – posledica nevremena u Gornjem Milanovcu

Gornji Milanovac Prema predviđenoj dinamici, realizuju se konkretni zadaci povereni opštinskim službama i članovima Opštinskog štaba za vanredne situacije za utvrđivanje nastale štete i saniranje posledica snažnog nevremena sa obilnim padavina koje se dogodilo u kasnim subotnjim večernjim satima.
Tako da se ubrzano vrši saniranje terena na području gornjomilanovačke opštine, kako bi se najpre na oštećenom seoskom području obezbedili osnovni životni uslovi, počev od snadbevnja stanovništva pijaćom vodom i obezbeđivanje prohodnosti puteva.

Nevreme u Gornjem MilanovcuŠtete su velike, posebno na poljoprivrednim usevima, putevima i vodovodnim sistemima, ali i na drugim infrastrukturnim objektima. Isključeni su vodovodni sistemi u Gornjim Banjanima i Brezni, koji delom snadbevaju i Gornji Milanovac i više mesnih zajednica. Sva sela prema Gornjem Milanovcu, napajana sa ova dva vodovodna sistema, neće imati vode do daljnjeg, a snadbevanje vodom dva puta dnveno, vršiće se cisternama gradskog komunalnog preduzeća. Zaposleni u ovom preduzeću intezivno rade na terenu, kako bi se uklonili kvarovi na proizvodnji vode.
Dejstvovanjem trinaest protivgradnih stanica sa trideset i dve rakete, delimično su ublažene posledice od grada. Od udaraca gromava, štetu je pretrpelo par kuća u Kalimanićima i Dragolju. Nakon povlačenja vode, biće procenjene štete na brani u Gornjim Banjanima, na oštećenim mostovima i putnoj mreži, kao i štete od posledica odrona i poplava u više seoskih domaćinstava. Preduzete su mere na saniranju manjih šteta, a za otklanjanje većih, neophodna su sredstva i vreme. Nevreme u Gornjem Milanovcu
Po hitnom postupku, intezivno na terenu rade pet novoformiranih opštinskih komisija za procenu štete, a čine je opštinski inspektori, agronomi, načelnici Opštinske uprave i članovi veća. Tako da prva opštinska komisija danas obilazi naseljena mesta koja su najveće štete pretrpela, i to na širem području Suvoborskog kraja i Rajca od Pranjana, Koštunića, Leušića, Brajića, Teočina, Brezne sve do Srezojevaca. Članovi druge komisije zapisnike će sačiniti u naseljenim mestima Banjani, Polom, Gornji Branetići, Savinac, Drenova i Beršići. Treća grupa obilazi Klatičevo, Kalimaniće, Ručiće, Boljkovce, Nakučane i Šilopaj. Dok će sela Trudelj, Dragolj, Ugrinovce, Mutanj, Varnice, Rudnik, Zagrađe, Majdan i Svačkovce, danas obići članovi četvrte komisije. Semedraž, Brđane i druge prigradske zajednice posetiće članovi pete komisije.
Stanovništvo koje je pretrpelo štetu od posledica nevremena, prijave mogu izvršiti i u mesnim kancelarijama, kao i predsednicima mesnih zajednica. Svi zapisnici overeni od predstavnika opštinskih komisija, biće prosleđeni i nadležnom ministrastvu Vlade Republike Srbije.


28. maj 2011. godine – Sastanak sa predstavnistvom Kola srpskih sestara

Kolo Srpskih SestaraPovodom održavanja redovne godišnje skupštine Kola Srpskih sestara u Gornjem Milanovcu, danas su se sa predsednikom opštine Milisavom Mirkovićem sastale predsednica i potpredsednica beogradskog glavnog odbora Kola srpskih sestara Mila Viktorović i Ljiljana Čubrić, kao i predsednica gornjomilanovačkog ogranka ovog udruženja Divna Radibratović.
Tokom sastanka, predsednik Mirković upoznao je gošće iz Beograda sa geografskim, istorijskim i kulturno-umetničkim sadržajima opštine Gornji Milanovac. Naglasivši da se na području gornjomilanovačke opštine, jedne od prostorno najvećih opština u Srbiji, čuva dragoceno istorijsko nasleđe porodice Obrenović. Takođe, pomenuvši kulturno-umetniči doprinos porodice Nastasijević, pripovedača srpske književnosti Dragiše Vasića i drugih znamenitih ličnosti rudničko-takovskog kraja.
Sastanak sa predstavnistvom Kola srpskih sestara Sastanak sa predstavnistvom Kola srpskih sestara
Predstavnice Kola sropskih sestara su danas od predsednika opštine infromisane i da se u delu vođenja socijalne politike rukovodstva opštine Gornji Milanovac, za pomoć različitim socijalno ugroženim kategorijama, izdvaja oko dvadeset miliona dinara iz opštinskog budžeta, mimo redovnog finasiranja Crvenog krsta, Centra za socijani rad i Kola srpskih sestara. Ujedno, posebno pohvališi značajan aktivan doprinos u dobrovornom i humanitarnom radu sestrinsta Kola u pomoći socijano ugroženim građanima opštine Gornji Milanovac, kroz stipendiranje učenika i realizaciju tokom čitave godine različitih humanitarnih akcija.
Predsednik Mirković je najavio i da je u planu obezbeđivanje prostorije, odnosno sedišta gde bi se obavljale aktivnosti gornjomilanovačkog ogranka sestrinsta. Prema rečima predstavnica Kola srpskih sestara, prostor je neophodan i za zbrinjavanje doniranih sredstava u vidu knjiga, školskog pribora, humanitarnih paketa odeće i hrane, kao i drugih sredstava, koja se periodično prikupljaju za pomoć socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.
Sastanak sa predstavnistvom Kola srpskih sestara Sastanak sa predstavnistvom Kola srpskih sestara


25. maj 2011. godine – Turistička ponuda sela Srbije za treće doba u letnjoj sezoni 2011. godine I

TOGMTuristička organizacija opštine Gornji Milanovac učestvovala je u sredu 25. maja 2011. godine, u prostorijama "JUTE" u Beogradu, na prvoj prezentaciji "Turističke ponude sela Srbije za treće doba" u letnjoj sezoni 2011. godine. Na prezentaciji su učestvovali i turističke organizacije Kosjerić, Osečina, Ljubovija, kao i aktivni članovi Udruženja preduzetnika u seoskom turizmu Srbije iz Mionice, Šapca, vlasnici salaša iz Vojvodine i predstavnici Izvršnog veća Vojvodine.
Prezentaciju su organizovali Udruženje preduzetnika u seoskom turizmu Srbije, Nacionalna asocijacija turističkih agencija "JUTA" i turistička agencija "Rekreaturs" iz Beograda.
Turističke organizacije i pružaoci usluga u seoskom turizmu su ovom prilikom izložili programe i uslove prodaje svojih usluga prilagodjene za penzionere. Prezentaciji su prisustvovali predstavnici 20 penzionerskih organizacija i udruženja penzionera sa područja beogradskih opština.
Bogatu ponudu seoskog turizma i ukupan turistički potencijal naše opštine prezentovala je direktor turističke organizacije opštine Gornji Milanovac Mira Mirković.Tom prilikom prisutnima je podeljen štampani propagandni materijal, a naša domaćica Ljiljana Mišić iz Trudelja predstavila je svoje domaćinstvo i sa drugim domaćinima, priredila gostima ugodnu zakusku.
Turistička ponuda sela Srbije za treće doba u letnjoj sezoni 2011. godine Turistička ponuda sela Srbije za treće doba u letnjoj sezoni 2011. godine


25. maj 2011. godine – ''VELIKO SPREMANJE SRBIJE'' u subotu 04. juna 2011. godine od 8:30 sati I

Veliko Spremanje Srbije
Republika Srbija
Occistimo Srbiju

OPŠTINA GORNJI MILANOVAC
Opštinski štab za sprovođenje akcije ''VELIKO SPREMANJE SRBIJE''

P O Z I V A

Sve građane opštine Gornji Milanovac da se aktivno uključe u veliku radnu akciju prikupljanja i separacije otpada na teritoriji opštine Gornji Milanovac
u subotu 04. juna 2011. godine od 8:30 sati.

U gradu Gornjem Milanovcu od 8:30 sati na Trgu Kneza Mihaila svim učesnicima akcije biće podeljene rukavice, vreće za otpad i određene lokacije za prikupljanje otpada.
AKCIJA VELIKOG SPREMANJA ZAPOČINJE OD 9:00 SATI I TRAJE DO 14:00 SATI .
Na svim lokacijama za čišćenje, od 8:00 sti, biće prisutni koordinatori akcije, koje određuje Opštinski štab.
U svim seoskim Mesnim zajednicama, preko Predsednika i Saveta M.Z. biće podeljene rukavice i vreće za otpad i čistiće se lokacije koje su sami građani odredili.

Pročitajte ceo tekst poziva

Sve prijave građana, grupa i organizacija za učešće u akciji, kao i predloge lokacija za čišćenje i uklanjanje otpada i sve potrebne informacije o samoj akciji se mogu podneti i dobiti u:
Ekološkoj kancelariji Opštinske uprave: Tihomira Matijevića 4., Na telefone: 032/715-502; 060/33-777-56 i 066/88-900-26 i
E-mail:ekoloska@gornjimilanovac.rs i gornjimilanovac@ocistimosrbiju.rs


24. maj 2011. godine – Započeta realizacija projekta "Vodosnadbevanja po evropskim standardima", doniran sredstvima Evropske unije I

Delegacija EU u RS
Program EXCANGE 3
Opstina Gornji Milanovac
EVROPSKA UNIJA
OPŠTINSKI PROJEKAT
OPŠTINA GORNJI MILANOVAC
Vodosnadbevanje u skladu sa evropskim standardima

P R O J E K A T
"Vodosnadbevanje opštine Gornji Milanovac u skladu sa Evropskim standardima
-Daljinska kontrola u upravljanju sistemom vodosnadbevanja-

Najava početka realizacije projekta "Vodosnadbevanje opštine Gornji Milanovac u skladu sa Evropskim standardima", odnosno, daljinska kontrola u upravljanju sistemom vodosnadbevanja, bila je danas tema održane Press konferencije za novinare u svečanoj sali Okružnog načelstva.
Projekat vodosnadbevanja opstine Projekat vodosnadbevanja opstine
Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković je u uvodnoj reči naznačio da je Projekat doniran sredstvima Evropske unije u vrednosti od 236.525 evra bespovratnih sredstava, deset odsto ukupnih sredstava je učešće opštine Gornji Milanovac. Partner u realizaciji ovog projekta u delu tehničke podrške biće Grad Užice. Na osnovu programa "Exchange 3", ugovore u okviru Projekta Evropske unije za ekonomski razvoj i poboljšanje životnog standarda u lokalnim sredinama u Srbiji, potpisalo je trideset osam opština, a konkurisalo je četiri puta više. Tokom realizacije projekta, u trajanju od 15 meseci, veliku stručnu pomoć i aktivno učešće pružiće predstavnici Stalne konferencije gradova i opština.
Prema najavama Predsednika opštine, opština Gornji Milanovac je oformila Projektni tim za realizaciju projekta u delu oglašavanja javnih nabavki, sačinjavanja izveštaja, digitalizacije na mreži vodosnadbevanja, vršenje obuke u proceni ekonomskih studija, harmonizaciju lokalnih propisa u vodosnadbevanju, povećavanje svesti građana o potrebi racionalizacije korišćenja vode i aktivnu promociju projekata Evropske unije.
Javno komunalno preduzeća Gornji Milanovac, ima delegirana tri člana u projektu, koji će učestvovati u pripremnim aktivnostima, pružajući sve potrebne informacije iz sektora vodosnadbevanja i koordinirati aktivnosti sa konsultantima. Grad Užice će imati dva predstavnika, koji će pružiti tehničku podršku projektnom timu u Gornjem Milanovcu.
Drugi rukovodilac na projektu Milosav Petrović, direktor JKP Gornji Milanovac, govorio je o postojećem stanju u vodosnadbevanju, konkretnim problemima, primenljivosti i značaju realizacije projekta za opštinski vodovodni sistem, kao i o budućim rezultatima po realizaciji projekta i održivosti delovanja.
Projekat vodosnadbevanja opstine Projekat vodosnadbevanja opstine

Pogledajte video - digitalizacija vodovoda tv telemark


20. maj 2011. godine – Odrzana Maturantska parada 2011.godine I

Odrzana Maturantska parada 2011.godine Odrzana Maturantska parada 2011.godine
Odrzana Maturantska parada 2011.godine Odrzana Maturantska parada 2011.godine
Odrzana Maturantska parada 2011.godine Odrzana Maturantska parada 2011.godine
Odrzana Maturantska parada 2011.godine Odrzana Maturantska parada 2011.godine

19. maj 2011. godine – Na osnovu prijave - zabrana rada OMV pumpe I

Gornji Milanovac INFORMACIJA u vezi zabrane rada Preduzeća za trgovinu i usluge "OMV Srbija" Stanica za snabdevanje gorivom i TNG-om,Obilazni put bb, Gornji Milanovac

Prilikom inspekcijskog nadzora na terenu, a iz zbog prijave stanovnika kuća koje se nalaze u neposrednoj blizini "OMV Srbija", dana 4.5.2011.godine, naloženo je Preduzeću za trgovinu i usluge "OMV Srbija" da obezbedi kontinualna merenja emisije isparljivih organskih jedinjenja skladištenjem, distribucijom i stavljanjem u promet nafte i naftnih derivata da bi se utvrdilo da li prilikom obavljanja delatnosti se menja kvalitet vazduha.
Postupajući po nalogu inspektora za zaštitu životne sredine operater je angažovao ovlašćenu stručnu organizaciju – Zavod za javno zdravlje Pomoravlje, Ćuprija.
Dana 17.5.2011.godine na lice mesta, zajedno sa radnicima iz Zavoda, izašao je i inspektor za zaštitu životne sredine zbog lokacije mernih mesta obzirom da se u neposrednoj blizini nalaze porodične stambene kuće.
Zbog loših vremenskih uslova – kiše, planirano je da se izvrši samo privremeno detektovanje gasova, a nastavak merenja i klasifikacija gasova koji se emituju u vazduh bili bi vršeni kada temperature budi više.
Obzirom, da se u toku detekcije u šahtama koje se nalaze u krugu Stanice pokazalo prisustvo organskih gasova u većem nivou od dozvoljenog, inspekcija je zbog osnovane sumnje da se kvalitet vazduha može promeniti ili je već promenjen, zabranila rad odnosno prodaju goriva i TNG-a dok se ne utvrdi razlog povećane koncentracije organskih materija preduzmu odgovarajuće mere i izvrše dalja merenja emisije.
Dalja merenja biće vršena u toku sledeće nedelje tako da ćemo imati i prve rezultate o stanju vazduha i životne sredine.


18. maj 2011. godine – U Beočinu predstavljen projekat koji finansira EU preko Exchange 3 programa

TOGM Opština Beočin je jedna od 38 opština (od 105 koliko ih je apliciralo za sredstva EU) u Srbiji koja se projektom "Beočin – nova vizija turističke destinacije! Stvaranje preduslova za razvoj ruralnog turizma u opštini Beočin" uspešno odazvala drugom pozivu Delegacije Evropske unije u Srbiji u okviru Exchange 3 programa, koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština, čime su joj odobrena sredstva za njegovu realizaciju. Projekat vredan 185.115 evra, koji će Opština Beočin realizovati u saradnji sa partnerima - nevladinom organizacijom CenTriR, opštinom Čajetina i TOO Gornji Milanovac, na danas održanoj konferenciji za novinare predstavljen je javnosti. Predstavnicima sredstava informisanja obratili su se predsednik opštine Beočin mr Bogdan Cvejić, direktorka TOO Gornji Milanovac Mira Mirković, pomoćnica predsednika opštine Čajetina Bojana Božanić i direktorka NVO CenTriR iz Beograda Vanesa Belkić.
projekat u Beocinu koji finansira EU preko Exchange 3 programa Realizacija projekta podrazumeva obuku zaposlnih u Kancelariji za Lokalni ekonomski razvoj (KLER) i članova seoskihdomaćinstava, koji su zainteresovani i ispunjavaju određene uslove da se bave seoskim turizmom, za obavljanje te delatnosti; postavljanje turističke signalizacije na svim prilaznim putevima opštini Beočin i informativnih tabli u svim mesnim zajednicama na teritoriji opštine; uređenje dva lokaliteta sa najvećim turističkim potencijalom u skladu sa dizajniranim rešenjem; kao i intenzivnu promotivnu kampanju turističke ponude opštine u cilju što boljeg pozicioniranja Beočina na turističkoj mapi Srbije.
Projekat će trajati 15 meseci, a zvaničan datum otpočinjanja njegove realizacije je 25. mart 2011. godine. Konferencija za novinare je jedna od prvih u nizu aktivnosti predviđenih projektnim planom, a u nastavku su predviđene još i: analiza turističkih potencijala opštine Beočin; izgradnja kapaciteta lokalne administracije i ciljnih grupa za bavljenje seoskim turizmom; unapređenje turističke infrastrukture, kao i promotivna kampanja o turističkim potencijalima opštine.

togm togm


18. maj 2011. godine – Maturantska parada 20.maj 2011. I

Manifestacija "Ples sa Evropom – Maturantska parada", ove treće godine po redu, održaće se u petak 20.maja na Gradskom trgu u Gornjem Milanovcu od 11.30 časovaMaturantska parada 2011
Karaterističnim plesom, svršeni srednjoškolci širom Evrope, na lep i poseban način obeležavaju kraj svog srednjoškolskog školovanja. Ovom manifestacijom mladi Gornjeg Milanovca se na neposredan način povezuju sa svojim vršnjacima iz cele Evrope. Time i svoj grad stavljaju na mapu gradova otvorenih za mlade, njihovo stvaralaštvo i napredak.
Maturanska parada je najveći sinhronizovani ples na planeti, što dokazuje prošlogodišnji upisan rekord u Ginisovu knjigu od 32.416 maturanata koji u istom trenutku igraju jedinstvene plesne korake, a udaljeni su hiljadama kilometara širom Evrope.
Ovogodišnju Maturanstsku paradu svečano će otvoriti predsednik opštine Milisav Mirković, a kao i svake godine pokrovitelj je opština Gornji Milanovac.


17. maj 2011. godine – Poseta potpredsednice Vlade Srbije privrednicima u Gornjem Milanovacu I

Poseta potpredsednice Vlade Srbije privrednicima u GM Poseta potpredsednice Vlade Srbije privrednicima u GM Poseta potpredsednice Vlade Srbije privrednicima u GM
Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović je na sastanku kluba privrede Gornjeg Milanovca i rukovodstva lolalne samouprave, rekla da će, u okviru paketa pomoći privredi, biti onemogućeno registrovanje novih firmi onima koji su loše poslovali. Ona je istakla da svi oni koji su odveli firme u stečaj u narednih pet godina neće moći da registruju novu. Prema njenim rečima, o tome će evidenciju voditi Agencija za privredne registre. Poslovne banke će reprogramirati otplatu kredita preduzećima, koja imaju posla i rade, podsticajnim ulaganjima obuhvatice se još izvestan broj gradova i opština, a biće pooštrena i kaznena politika prema onima koji se bave radom na crno, rekla je ona.
Predsednik opstine Milisav Mirković je ovim povodom govorio o realizovanim opštinskim investicijama, kao i o planovima na izgradnji novih i poboljšavanju postojećih infrastrukturnih sadržaja u narednom periodu, koji su preduslov za privredni razvoj. Dok su predstavnici gornjomilanovačke privrede izrazili nezadovoljstvo pojedinim merama Vlade koje dodatno opterećuju proces poslovanja u već teškim tržišnim uslovima.
Sa Vericom Kalanović sastanku sa privrednicima je prisustvovao i šef poslaničkog kluba Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić.

Poseta potpredsednice Vlade Srbije privrednicima u GM Poseta potpredsednice Vlade Srbije privrednicima u GM


15. maj 2011. godine – Prijem za Ambasadora Norveške I


NorveskaPredsednik opštine Milisav Mirković i Ambasador Kraljevine Norveške Nils Ragnar Kamsvag sa suprugom, sastali su se juče u kabinetu Predsednika opštine prilikom službene posete opštini Gornji Milanovac, a povodom Dana ustavnosti Norveške kraljevine.
Ovom prilikom, Predsednik opštine detaljno je predstavio Ambasadoru geografske, društvene, istorijske, privredne i druge karakteristike opštine Gornji Milanovac. Bilo je reči i o norveško-srpskoj saradnji na realizaciji zajedničkih projekata. Prema rečima norveškog Amabasadora na osnovu nedavno potpisanog Ugovora između Republike Srbije i Norveške Kraljevine, naša država će u 2011. godini dobiti bilateralnu pomoć u vrednosti od 13 miliona evra, odnosno 100 miliona norveških kruna. Tako da će pomoć biti fokusirana na nekoliko oblasti u narednih nekoliko godina. Najpre, vezano za vladavinu zakona, sudove, policiju, državne revizore. Pomoć će biti donirana i u oblasti odbrane i sektora bezbednosti, potom u oblasti energije i klimatskih uslova. Donacija će biti rasporešena i na unapređenje rodne ravnopravnosti, manjinskih prava i prava žene.
Ambasador norveske sastanak u opstini
Na sastanku su prisustvovali i zamenik predsednika opštine, predsednik Skupštine opštine Gornji Milanovac, predsednik i sekretar srpsko-norveškog društva u Beogradu, kao i predsednik i sekretar ogranka ovog društva u Gornjem Milanovcu .
Po sastanku norveški Ambasador, predstavnici opštine i srpsko-norveškog društva, prisustvovli su kulturno-umetničkom programu obeležavanja Dana ustavnosti Norveške kraljevine u Kući srpsko-norveškog prijateljstva.9. maj 2011. godine – Opština Gornji Milanovac obeležila Dan pobede nad fašizmom I

Dan pobede Dan pobede
Povodom 9.maja - Dana pobede nad fašizmom u spomen-kompleksu Brdo mira, vence na spomenik četristoosam crvenoarmejaca izginulih u borbama za oslobođenje Gornjeg Milanovca i palim borcima NOR-a(narodno oslobodilačkog rata), položili su Aleksandar Lesin ovlašćeni savetnik u Ruskoj ambasadi, predsednik opštine Milisav Mirković, predsednik Skupštine opštine Mihailo Vučetić i predstavnici garnizona Vojske Srbije u Gornjem Milanovacu. Takođe, počast palim borcima su odali predstavnici SUBNOR-a i Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918.
Buketi cveća su položeni i na spomenicima žrtvama logora Mauthauzen, norveškim internicima i braniocima slobode 1990-1999.godine.
Prigodan program priredili su učenici osnovne škole "Momčilo Nastasijević".
Dan pobede Dan pobede


29. april 2011. godine – Turistička organizacija Gornji Milanovac potpisala memorandum o saradnji sa pratnerima na projektu "Beočin – nova vizija turističke destinacije! Stvaranje preduslova za razvoj ruralnog turizma u opštini Beočin" I

Turisticka organizacija Gornji Milanovac

Početak realizacije projekta: "Beočin – nova vizija turističke destinacije! Stvaranje preduslova za razvoj ruralnog turizma u opštini Beočin"
Potpisani memorandumi o saradnji sa partnerima na projektu

U petak 29. aprila 2011, u prostorijama Turisitčke organizacije opštine Gornji Milanovac, održan je prvi sastanak svih partnera koji će raditi na realizaciji projekta "Beočin – nova vizija turističke destinacije! Stvaranje preduslova za razvoj ruralnog turizma u opštini Beočin", koji se sprovodi u okviru Exchange 3 programa (drugi poziv za podnošenje projekata), a finansira ga Evropska unija. Tom prilikom potpisani su i Memorandumi o saradnji između opštine Beočin i partnera na projektu – opštine Čajetina, Turističke organizacije opštine Gornji Milanovac i NVO CenTriR iz Beograda.
togm to gm
Osnovni cilj drugog projekta koji će opština Beočin sprovesti u okviru programa Exchnage 3, a čija je realizacije otpočela 25. marta 2011 potpisivanjem ugovora sa Delegacijom Evropske unije, je stvaranje preduslova za razvoj ruralnog turzima u opštini Beočin kroz niz aktivnosti koje će biti sprovedene u narednih 15 meseci, a koje se odnose na: definisanje turističke ponude opštine Beočin; izgradnju kapaciteta zaposlenih u Kancelariji za LER OU Beočin za bavljenje ruralnim turzimom; izgradnju turističke infrastrukture i promociju turističkog potencijala opštine Beočin.
to gmNa sastanaku je partnerima predstavljanjen detaljan plan aktivnosti na projektu, sa posebnim osvrtom na aktivnosti u kojima će partneri direktno učestvovati, a one obuhvataju: sprovođenje četiri radne prakse za dvoje zaposlenih u Kancelariji za LER OU Beočin partenrskim organizacijama – TO opštine Gornji Milanovac i TO Čajetina; realizaciju četiri studijske posete članova odabranih domaćinstava i zaposlenih u Kancelariji za LER domaćinstvima iz partenrskih organizacija i tri misije stručnjaka iz turističkih organizacija Gornji Milanovac i Čajetina u opštini Beočin koja ima za cilj obuku članova seoskih domaćinstava za pružanje usluga u seosokom turizmu.
Takođe, na sastanku su dogovorene međusobne obaveze svih partnera i način komunikacije koji bi trebalo da omogući uspešno sprovođenje svih projektnih aktivnosti. Sastanak i potpisivanje sporazuma o saradnji sa partnerima predstavlja prvu u nizu aktivnosti koje će se u okviru projekta "Beočin – nova vizija turističke destinacije! Stvaranje preduslova za razvoj ruralnog turizma u opštini Beočin" sprovoditi do juna 2012. godine, a čiji je krajnji cilj što jasnije i bolje pozicioniranje opštine Beočin u turističkoj ponudi Srbije.

Projekat finansira EU


28. april 2011. godine – U KOJE DVORIŠTE ĆE OVE GODINE SLETETI BELI LABUD? I

Beli Labud JP za izgradnju opštine G.Milanovac raspisuje
K O N K U R S
Za dodelu nagrada "Beli Labud" u sledećim kategorijama:

 • - Najlepše uredjeno privatno dvorište
 • - Najlepši balkon– terasa
 • - Najuređeniji prostor oko višeporodičnih stambenih objekata
 • - Najuređeniji prostor oko poslovnog objekata
 • - Nagrada za projekat uredjenja zelenih površina ,,Mihajlo Simović"

 Pravo učešća na konkurs imaju svi vlasnici parcela na teritoriji opštine G.Milanovac koji nisu predhodno nagrađivani ovom nagradom. Konkurs je otvoren do 13. maja 2011. godine. Sva zainteresovana lica mogu se prijaviti radnim danom od 8 do 15 časova na telefon 032/713-554 ili u prostorijama JP za izgradnju opštine Gornji Milanovac, u ulici Tihomira Matijevića br. 4 .


23. april 2011. godine – DAN OPŠTINE GORNJI MILANOVAC I 196. GODIŠNJICA OD PODIZANJA II SRPSKOG USTANKA I

Gornji Milanovac SVEČANO OBELEŽENI
DAN OPŠTINE GORNJI MILANOVAC
I 196. GODIŠNJICA OD PODIZANJA II SRPSKOG USTANKA

Tradicionalno, u organizaciji opštine Gornji Milanovac, na dan 23.04.2011. godine, obeleženi su Dan opštine i 196. godišnjica od podizanja ustanka u Takovu.
U okviru Programa obeležavanja, u sali Doma kulture održana je svečana sednica Skupštine opštine Gornji Milanovac na kojoj su uručena opštinska priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima.
U znamenitom mestu Takovski grm u Takovu, položeni su venci na spomenik takovskim ustanicima od strane predstavnika Republike Srbije, Vojske Srbije, Moravičkog upravnog okruga, Opštine Gornji Milanovac i bratskih opština iz Norveške, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Rumunije. Okupljenim građanima i gostima, obratili su se Prvi potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije, Ivica Dačić i predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković, nakon čega je usledio kratak dramski prikaz.
Istoga dana, u susret najradosnijem hrišćanskom prazniku – Uskrsu, na gradskom trgu je održan izuzetno posećen koncert u zajedničkoj organizaciji opštine Gornji Milanovac i tima Projekta Triglav osiguranje "Srbija u ritmu Evrope." Koncert je otvoren pozdravnim govorom predsednika opštine Gornji Milanovac i prvog sekretara Ambasade Finske u Beogradu, koja je partner i pokrovitelj Gornjeg Milanovca u ovom Projektu. Mladi milanovčani oduševili su svojom pesmom i igrom prisutne goste i svoje sugrađane koji su uživali u izvandrednom programu!
Pokušaćemo da Vam dočaramo atmosferu kroz kolaž izabranih fotografija.


21. april 2011. godine – OTVORENA ŠALTER SALA OPŠTINE GORNJI MILANOVAC I

Predsednik Nacelnica Opstinske uprave
Na prigodnoj svečanosti, danas je otvoren modernizovan uslužni centar, odnosno savremena šalter sala Opštinske uprave opštine Gornji Milanovac, a dobijena adaptiranjem bivše pisarnice i matične službe.
Osim estetskog izgleda, unapređen je i informacioni sistem ovog Odeljenja za opštu upravu, koji je i do sada na zahtev građana putem opštinskog sajta, omogućavao elektronsko preuzimanje aktuelnih formulara, izvoda iz matične knjige rođenih, venčanih i umrlih, službene glasnike i druga dokumenta. Opština je jedan deo nove informacione opreme, kupljenu za Opštinsku upravu od namenskih sredstava od igara na sreću Državne lutrije Srbije u vrednosti od 1.800.000 dinara, upotrebila za poboljšanje informacione opremljenost nove šalter sale, kao i za umreženost svih zaposlenih u računarski sistem.
zaposleni u salter saliPored dosadašnjih usluga Opštinske uprave na zahtev građana u delu raznih overa, izdavanja izvoda i predaje zahteva, podnesaka i drugih dokumenta koje se raspoređuju na obradu nadležnim opštinskim odeljenjima, građani će imati i mogućnost uvida poreskog zaduženja, koje vodi opštinska poreska administracija.

Opština Gornji Milanovac je u adaptiranje ovog prijemnog odeljenja, uložila 1.500.000 dinara, a otvorila je načelnica Opštinske uprave Gorica Petrović. Otvaranju je prisustvovalo celokupno rukovodstvo Opštinske uprave i veći broj zaposlenih.

21. april 2011. godine – GORNJI MILANOVAC U MEDIJIMA - UČINILI SMO KORAK NAPRED! I

Danas.rsU Dnevnom listu "Danas" od 21.04.2011. godine,  u štapanom i on line izdanju, objavljen je specijalni dodatak, posvećen opštini Gornji Milanovac!
U njemu možete pronaći intervju Milisava Mirkovića, predsednika opštine Gornji Milanovac, lep prikaz kulturno- istorijskog i privrednog života Milanovca, intervjue poznatih, a rođenih milanovčana, kao i kratke crtice o prepoznatljivim simbolima Gornjeg Milanovca i našim najuspešnijim kompanijama.

Pročitajte ceo tekst, prateći sledeći link:
http://www.danas.rs/upload/documents/Dodaci/images2/2011/GM%20web.pdf

 


18. april 2011. godine – Program svečanosti povodom obeležavanja dana Opštine Gornji Milanovac i 196 godina od drugog srpskog ustanka I


SUBOTA 23. APRIL 2011. GODINE
9 sati – Trg kneza Mihaila
Polaganje venaca na Trgu kneza Mihaila
9 – 10.30 sati – Svečana sala Okružnog načelstva
Doček delegacija i gostiju
11 sati – Dom kulture
Svečana sednica Skupštine opštine Gornji Milanovac
povodom dodele opštinskih priznanja
Kulturno-umetnički program
13 sati - Takovo, Znamenito mesto "Takovski grm"
Polaganje venaca u čast 196-godišnjice Drugog srpskog ustanka i
Dana opštine Gornji Milanovac
13.30 sati – Takovo – OŠ "Takovski ustanak" Takovo
Obeležavanje 120 godišnjice OŠ "Takovski ustanak" Takovo
20:30 sati - Trg kneza Mihaila
Koncert "Srbija u ritmu Evrope", pod pokroviteljstvom opštine Gornji Milanovac

Program svečanosti povodom obeležavanja dana Opštine Gornji Milanovac i 196 godina od drugog srpskog ustanka


15. april 2011. godine – Uskršnja čestitka predsednika opštine Gornji Milanovac I

Uskrsnje jaje "Paradoks našeg vremena kroz istoriju je da imamo veće zgrade ali kraće živce, šire puteve ali uža gledišta. Trošimo više, a imamo manje, kupujemo više ali uživamo manje. Imamo veće kuće i manje porodice, više pogodnosti ali manje vremena. Imamo više diploma ali manje razuma, više znanja ali manje rasuđivanja, više stručnjaka ali ipak više problema, više medicine ali manje zdravlja. Pijemo previše, pušimo previše , trošimo nesmotreno, smejemo se premalo, vozimo prebrzo, previše se ljutimo, prekasno ležemo, ustajemo previše umorni, čitamo premalo, gledamo TV previše i molimo se prekratko.." "Dajte vremena ljubavi, dajte vremena razgovoru i dajte vremena podeli vaših dragocenih misli sa drugima... Život se ne meri brojem udisaja, nego momentima koji nam oduzimaju dah..." (Deo "Poruke Georga Karlina")

SREĆAN PRAZNIK SVIM VERNICIMA,
DA OVAJ VELIKI PRAZNIK PROSLAVITE U ZDRAVLJU
I PORODIČNOJ HARMONIJI!
HRISTOS VASKRSE!
PREDSEDNIK OPŠTINE
Milisav Mirković

Uskršnja čestitka predsednika opštine Gornji Milanovac


15. april 2011. godine – Obaveštenje Društva srpsko-ruskog prijateljstva I

Drustvo Srpsko-Ruskog prijateljstvaU sredu 30.marta 2011. godine, u velikoj sali opštine G.Milanovac, formirano je društvo srpsko-ruskog prijateljstva "Takovo" za Rudničko Takovski kraj i šire.
Društvo obaveštava i poziva zainteresovane privrednike i poljoprivrednike da se uključe u rad. Zemljoradnička zadruga SRPSKO-RUSKA je otvorena za svakoga jer BUDUĆNOST SRBIJE JE U SELU!

Obzirom da Društvo srpsko-ruskog prijateljstva "Takovo" još nema svoju službenu prostoriju, molimo zainteresovane da nam se obrate na telefone: 716-696 ili 064/167-6810. Naše želje su skromne, duše široke a poklič jasan: U SE I SVOJE RUSE!

Kompletan tekst obaveštenja15. april 2011. godine – Ministar prosvete i nauke u poseti osnovnoj školi na Rudniku I

ministar Zarko Obradovic sastanak sa ministrom
Ministar prosvete i nauke Republike Srbije Žarko Obradović posetio je danas osnovnu školu "Arsenije Loma" na Rudniku. Prilikom posete ove obrazovne ustanove, ministar Obradović održao je sastanak sa predsednikom opštine Gornji Milanovac Milisavom Mirkovićem i rukovodstvom lokalne uprave, kao i rukovodstvom OŠ "Arsenije Loma". Ovom prilikom predsednik Mirković se zahvalio ministru na izuzetnoj saradnji u sferi obrazovanja i na svesrdnoj pomoći i učešću Ministarstva prosvete na rekonstrukciji nekoliko obrazovnih ustanova na gornjomilanovačkom području, istakavši da su u toku radovi na izgradnji školske fiskulturne sale na Rudniku, da će narednih dana početi radovi na rekonstrukciji školske sale u Takovu, a da će uz finasijsku pomoć Američke ambasade biti završena sala pri osnovnoj školi u Pranjanima.
Ministar Obradović je prvo istakao da opština Gornji Milanovac dosta ulaže u obrazovni sistem o čemu svedoči rekonstrukcija i adaptacija Prve osnovne škole i Gimnazije "Takovski ustanak" u Gornjem Milanovcu, kao i izgradnja pomenute tri fiskulturne sale pri osnovnim školama u Takovu, Pranjanima i Rudniku. Napomenuvši, da će se taj trend nastaviti i u buduće, sa najavom da će školstvo u Gornjem Milanovcu biti donirano i sredstvima Svetske banke, koja su planirana za opremanje, dogradnju i adaptaciju školskih objekata na teritoriji Republike Srbije, gde će deo tih sredstava biti raspoređeno upravo i za Gornji Milanovac. Takođe, toplu dobrodošlicu ministru Obradoviću poželela je i direktorka škole na Rudniku Dragana Miletić, koja je iskoristila priliku da predstavi rad svoje škole i rudnički kraj.

Nakon sastanka predstavnici ministrastva prosvete, lokalne samouprave i škole obišli su radove koji su u toku na izgradnji sportske hale na Rudniku.

obilazak radova na sportskoj sali poseta odeljenju


14. april 2011. godine – MILANOVAČKI GIMNAZIJALCI AUTORI PROJEKATA VREDNIH PAŽNJE I

Gimnazija artU saradnji Gimnazije "Takovski ustanak" i Gimnazije iz Sežane (Slovenija), naši gimnazijalci su pod budnim okom svojih profesora  –  mentora, izradili projekte kojim će predstavljati naš grad i Gimnaziju na 8. Međunarodnom sajmu turizma, koji se održava u Sloveniji, 20. aprila 2011. godine.

 

Više o projektima ovih mladih i talentovanih ljudi saznaćete prateći sledeće linkove:

PROJEKAT 1: NAPRED PUTEM VREMENA I POGLED PREKO RAMENA

PROJEKAT 2: UMETNOST KOJA SPAJA


13. april 2011. godine – Amasador Švedske u Gornjem Milanovcu I

EmbassyOfSweden
Ambasador Švedske posetio opštinu Gornji Milanovac
Ambasador Švedske gospodin Krister Asp sa delegacijom ambasade Švedske, boravio je u jednodnevenoj poseti opštini Gornji Milanovac. Tim povodom održao je sastanak sa predsednikom opštine Milisavom Mirkovićem i rukovodstvom opštinske uprave, gde je bilo reči o privrednim vezama opštine Gornji Milanovac sa švedskim tržištem ne samo u oblasti grafičke industrije, već i o mnogim drugim prevrednim granama.

Sastanak u Okruznom Nacelstvu predavanje Ambasadora
Prilikom posete gospodin Asp sa domaćinima iz opštinske uprave, obišao je Gimnaziju "Takovki ustanak", održavši predavanje učenicima ove škole na engleskom jeziku na temu Evropske unije i održivog razvoja, sa međusobnom diskusijom na ovu temu.
Potom je usledila poseta kompanije Tetra Pak u Gornjem Milanovcu, nagrađenu ove godine od Japanskog instituta za uvođenje totalnog kvaliteta za konzistentu primenu sistema za unapređenje proizvodnje kao jedina u okviru Tetra Pak grupe u Evropi.
 gimnazijalci na predavanju poseta Tetra Paku

U popodnevnim satima, švedski ambasador i predsednik opštine zajedno su otvorili izložbu karikatura pod naslovom "Suočavanje sa klimom", čijij su autori iz Švedske i sa Balkana, na temu klimatskih promena, a čine je ilustracije koje na zabavan način prikazuju zabrinjavajuće aspekte održivog razvoja.
Izložba će biti otvorena u Modernoj galeriji Kulturnog centra do 20.aprila.

Otvaranje izlozbe prisutni na izlozbi


30. mart 2011. godine – Uređenje opštine Gornji Milanovac I

Sastanak 30-3-2011 Sveukupno uređenje gradskog i seoskog područja u okviru priprema za proslavu Dana opštine Gornji Milanovac i redovnog prolećnog sređivanja, bila je tema danas održanog šireg sastanka predsednika opštine sa predstavnicima Opštinske uprave, inspekcije, javnih preduzeća za izgradnju opštine,puteva, komunalnog, elektrodistribucije, mesne zajednice i Mupa-a.
Obzirom da je nedavno započeto redovno čišćenje i pranje ulica, pored tih aktivnosti, vrše se i aktivnosti na prolećnom potkresivanju stabala, saniranje putne i distributivne mreže, uređenje javnih travnatih površina i dečjih parkova, odlaganje neprimereno odbačenog otpada, vršenje i drugih komunalnih akcija u cilju ulepšavanja naše opštine i to ne samo u toku prazničnih dana, već u smislu održivog sveopšteg ekološkog trenda naše opštine. Prema rasporedu aktivnosti na uređenju puteva i drugih komunalnih infrastrukturnih aktivnosi osim gradskog područja, radovi će se obavljati širom opštine uključujući i seosko područje, kao i veća naselja Pranjani i Rudnik.
Prema rečima prisutnih, zaduženja i obaveze nadležnih službi i ustanova se već etapno realizuju sa upućenim jedinstvenim javnim apelom građanstvu, privrednim, društvenim i drugim organizacijama na samostalnom uređenju ispred svojih objekata, kako bi pomogli u sveopštoj akciji na uređenju životne okoline naše opštine.
Park Ulica kneza Aleksandra Stari sud iz parka


25. mart 2011. godine – Evropska unija odobrila projekat vodosnadbevanjaI

Evropska UnijaOpštini Gornji Milanovac odobren Projekat vodosnadbevanja u skladu sa evropskim standardima, koje finansira EU prema Projektu ekonomskog razvoja i poboljšanja životnog standarda u lokalnim sredinama u regionu, na osnovu koga će u Srbiji biti uloženo šest miliona evra. Lokalne zajednice imaju obavezu da oko deset odsto sredstava za realizaciju tih projekata obezbede iz sopstevnih sredstava.
Odobrena sredstva EU Odobrena sredstva EU
Ugovor za korišćenje bespovratnih sredstava u vrednosti od 236.525 evra u svrhu implemenetacije gornjomilanovačkog projekta, ispred opštine Gornji Mlanovac potpisao je predsednik opštine Milisav Mirković, drugi potpisnik je Ferenc Simon predstavnik delegacije Evropske unije. Partner u realizaciji ovog projekta u delu tehničke podrške biće Grad Užice.
Prema ovom Ugovoru, opština Gornji Milanovac je u obavezi da sačini Projektni tim za koordinaciju i organizaciju u realizaciji projekta u delu oglašavanja javnih nabavki, sačinjavanja izveštaja, digitalizacije na mreži vodosnadbevanja, vršenje obuke u proceni ekonomskih studija, harmonizaciju lokalnih propisa u vodosnadbevanju, povećavanje svesti građana o potrebi racionalizacije korišćenja vode i promocija Evropske unije. JKP Gornji Milanovac imaće delegirana tri člana u projektu, koja će učestvovati u pripremnim aktivnostima, pružajući sve potrebne informacije iz sektora vodosnadbevanja i koordinairati aktivnosti sa konsultantima. Grad Užice će imati dva predstavnika, koji će pružiti tehničku podršku projektnom timu u Gornjem Milanovcu.
Ugovore u okviru Projekta EU za ekonomski razvoj i poboljšanje životnog standarda u lokalnim sredinama u Srbiji, potpisalo je trideset osam opština, a konkurisalo je četiri puta više. U ovom krugu raspodele sredstava, Evropska unija je prvobitni plan ulaganja, povećala za skoro milion evra, tako da su u zavisnosti od vrednosti projekta, opštine dobijale između 100.000 i 300.000 evra za narednu godinu dana.
TOGM Poziv na svečanu ceromoniju potpisivanja Ugovora između predstavnika delegacije EU i Opština, dobila je i gornjomilanovačka turistička organizacija kao partner Opštini Beočin u Projektu nova vizija turističke destinacije i stvaranje ruralnog turizma u opštini Beočin.
U ovom projektu za koji je Evropska unija izdvojila 185.115 evra, nosilac projekta je opština Beočin koja učestvuje sa deset odsto sopstvenih sredstava, dok je pored Turističke organizacije Gornji Milanovac, partner u projektu i opština Čajetina.
Prema Ugovoru, gornjomilanovačka turistička organizacija je u obavezi da organizuje edukaciju na temu razvoja seoskog turizma i da prenese koordinatorima projekta sopstvena stečena iskustva iz ove oblasti, kao da im omogući obilazak seoskih domaćinstava, a koji predstavljaju najkompletniju ponudu u oblasti seoskog turizma i nalaze se u samom vrhu zvanične ponude turističke organizacije Srbije.


24. mart 2011. godine – Upis prvaka i predskolacaI

Upis deceObaveštenja o upisu predškolske i dece koja polaze u prvi razred osnovne škole, danas su poslata na kućne adrese roditelja, nadležnih obrazovnih ustanova, i na adresu Medicinskog centra u Gornjem Milanovcu.
Na osnovu evidencije kojom raspolaže Opštinska uprava, opštine Gornji Milanovac u školsku images2/2011/2012. godinu na pripremni predškolski program biće upisano 396 mališana, a prvi razred osnovne škole će pohađati 367 učenika. Roditelji, osnosno staratelji, pozivom su zakonski dužni da upis deteta izvrše počev od 20.aprila pa sve do 20.maja tekuće godine, u protivnom biće novčano kažnjeni u iznosu od 5.000 do 25.000 dinara za prekršaj, ukoliko namerno ili bez opravdanog razloga ne upišu dete u naznačene obrazovne ustanove u predviđenom roku.
U prvi razred osnovne škole upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina, odnosno deca rođena u periodu od 1. marta 2004. godine do kraja februara 2005. godine, dok se predškolci u DU "Sunce" mogu upisati sa navršenih pet i po do šest godina.
Obzirom da je za upis deteta neophodan dokaz o izvršenom zdravstvenom pregledu, kopija lične karte zbog mesta prebivališta roditelja, odnosno staratelja i važeći izvod iz matične knjige rođenih, nadležno odeljenje Opštinske uprave opštine Gornji Milanovac, olakšalo je upis roditeljima prvaka, tako što je svim upisnicima u prvi razred na kućne adrese uz poziv uputila i besplatan matični izvod iz knjige rođenih, sa čestitkom za srećan i uspešan upis i buduće školovanje.
Tekst obaveštenja o upisu predškolske dece
Tekst obaveštenja o upisu dece koja polaze u prvi razred


20. mart 2011. godine – Podruznica Drustva srpsko-ruskog prijateljstva u Gornjem MilanovcuI

Drustvo Srpsko-Ruskog prijateljstvaPredsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković, podržao je inicijativu za formiranje podružnice Društva srpsko-ruskog prijateljstva u Gornjem Milanovcu, predloženu na sastanku sa predsedništvom Društva srpsko-ruskog prijateljstva regionalnog centra zapadna Srbija-Čačak i predstavnika inicijativnog Odbora za formiranje podružnice ovog društva u Gornjem Milanovcu.
Obzirom da opština Gornji Milanovac ima dugogodišnju dobru saradnju sa Ambasadom Rusije, pospešena istorijskom povezanošću sa spomen kompleksom Brdo mira, gde se nalazi kosturnica poginulih 408 crvenoarmejaca u borbama za oslobođenje Čačka i Gornjeg Milanovca, a dodatno što je u poslednje vreme sve više izražena privredna saradnja gornjomilanovačkih privrednika na ruskom tržištu i obrnuto, dovoljni su razlozi za formiranje gornjomilanovačke podružnice Društva srpskog i ruskog naroda, rečeno je na sastanku.
Prema rečima predsednika ovog društva za regionalni centar zapadna Srbija Dragana Logvinov i direktora društva Aleksandra Uroševića, konstitutivna-izborna Skupština Srpsko-ruskog društva, biće održana 30. marta, gde će se formirati i potvrditi pripadanje gornjomilanovačke podružnice regionalnom centru zapadna Srbija sa sedištem u Čačku.
Na sastanku su prisustvovali i Snežana Ašanin etnolog Narodnog muzeja u Čačku i Miloš Kapetanović iz gornjomilanovačkog književnog kluba "Zapis".


11. mart 2011. godine – Sastanak sa predstavnicima Opšteg udruženja preduzetnikaI

Sastanak sa predstavnicima Opsteg udruzenja preduzetnika Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković održao je danas sastanak sa predstavnicima Opšteg udruženja preduzetnika opštine Gornji Milanovac na temu uklanjanja privremeno postavljenih montažnih objekata, koji su godinama bez pravnog osnova postavljeni na katastarkoj parceli u vlasništvu Udruženja, a nalazi se u centru grada na uglu Karađorđeve i ulice Momčila Nastasijevića.
Na osnovu zahteva, upućenog u pismenoj formi Predsedniku opštine o uklanjanju nelegalnih objekata, preduzetnici Vladeta Kazaković i Milan Đukanović, predstavili su i nameru Udruženja o sanaciji i uređenju zgrade, koja bi stilski došla do izražaja nakon izmeštanja pomenutih objekata, tako da bi predstavljala još jedan uređen istorijski objekat iz vremena pre Drugog svetskog rata. Odnosno, sa adekvatnom rekonstrukcijom, a u celini sa reprezentativnom zgradom Okružnog načelstva, ulepšao bi se kompletan vizuelni indentitet centra grada.
Prema najavi Gorice Petrović, zamenika načelnika Opštinske uprave, u saradnji sa nadležnim opštinskim odeljenjima, poželjno bi bilo da Udruženje donose Odluku na sednicama Skupštine udruženja o nameni katastarske parcele, kako bi namena bila predviđena u planu Generalne regulacije Gornjeg Milanovca. A što se tiče uklanjanja spornih montažnih objekata, postupiće se po zahtevu Udrženja, a posao će biti poveren Odeljenju za inspekcijske poslove Opštinske uprave.
Sastanku su prisustvovali i zamenik predsednika opštine Aleksa Gagić, predsednik Skupštine opštine Mihajilo Vučetić, načelnik Odeljenja za urbanizam i komunalno stambene poslove Zoran Drinjaković, opštinski javni pravobranilac Srđan Lukić i prostorni planer Slavica Andrić.


10. mart 2011. godine – Maturanska parada 2011.godineI

Maturanska parada 2011 Maturanska parada 2011
Maturanti srednjoškolskih ustanova na području opštine Gornji Milanovac, učestvovaće i ove godine na Paradi maturanata 2011.godine, odlučeno je na danas održanom sastanku Predsednika opštine sa direktorima srednjih škola i predstavnika Opštinske uprave opštine Gornji Milanovac.
Obzirom da će ovogodišnji Maturanski karneval biti održan 20.maja, mišljenje svih prisutnih na sastanku je da pripreme i obuka učenika za maturanski ples treba da počne u što kraćem vremenskom periodu. Obaveza direktora sve tri srednje škole su, kao i predhodne tri godine, sačinjavanje spiskova učenika završne godine i organizacija prostora za učenje i vežbanje koreografije maturanske parade. Obuku maturanata će kao i do sada obavljati plesni klub "Domingo"iz Čačka. Opština Gornji Milanovac je u obavezi da izvrši nabavku pratećih rekvizita za ples, a koju čine majica sa oštampanim logotipom opštine Gornji Milanovac i naslovom Parade, pištaljka i kišobran, obezbeđivanje saobraćaja, ozvučenje i bina, kao i druge prateće aktivnosti.
Glavna gradska manifestacija biće održana na Gradskom trgu u Gornjem Milanovcu 20. Maja 2011.godine od 10 do 13 časova. Očekuje se da ovogodišnji maturanski sinhroni ples u kome je prošle godine plesalo 32.146 plesača maturanata širom sveta, bude brojčano masovniji kako bi se oborio prošlogodišnji priznat rekord za Ginisovu knjigu rekorda.
Maturanska parada 2011


10. mart 2011. godine – Formiran Organizacioni odbor za obeležavanje Dana opštine i 196 godina Drugog srpskog ustankaI

Formiran Organizacioni odbor za obelezavanje Dana opstine Formiran Organizacioni odbor za obelezavanje Dana opstine
Predsednik opštine Milisav Mirković održao je danas sastanak sa članovima Organizacionog odbora za obeležavanje Dana opštine i 196 godišnjice podizanja II srpskog ustanka na čelu sa Goricom Petrović, zamenikom načelnika Opštinske uprave.
Zadatak Organizacionog odbora je sastavljanje i realizacija Programa obeležavanja Dana opštine i 196 godišnjice podizanja II srpskog ustanka za 23.april, raspisivanje konkursa i dodela opštinskih priznanja, priprema svečane sednice, kao i druge potrebne aktivnosti od značaja za uspešno organizovanje ove manifestacije.
Prema najavi Predsednika opštine, kao i svake godine, očekuju se gosti iz inostranstva, odnosno bratimljene opštine sa opštinom Gornji Milanovac, kao i druge zvanice predviđene protokolom.
Na osnovu rešenja Predsednika opštine članovi Organizacionog odbora su :

 • Gorica Petrović, zamenik načelnika Opštinske uprave i predsednik Odbora
 • Dragan Nedeljković, šef kabineta predsednika opštine i sekretar Odbora
 • Vesna Savić sekretar Skupštine opštine Gornji Milanovac
 • Ljiljana Tešić načelnik Odeljenja društvenih delatnosti
 • Nebojša Gojković direktor Kulturnog centra
 • Dušica Nešović korespodent za poslove protokola
 • Sandra Ralović poverenik za informacije od javnog značaja
 • Veljko Todorović predsednik MZ Takovo
 • Slavica Radoman, predstavnik za odnose sa javnošću

Na sastanku su prisustvovali i uzeli učešće u organizaciji Dana opštine i Prof Aleksa Gagić zamenik predsednika opštine i Mihailo Vučetić, predsednik Skupštine opštine Gornji Milanovac
Formiran Organizacioni odbor za obelezavanje Dana opstine


7. mart 2011. godine – Opština dobila priznanje za izuzetnu saradnju sa dopisništvom RTS iz ČačkaI

Priznanje na dobroj medijskoj saradnji Na svečanosti povodom obeležavanja 20 godina rada dopisništva RTS-a u Čačku, predsedniku opštine Gornji Milanovac Milisavu Mirkoviću, uručeno je priznanje za izuzetnu saradnju Opštine Gornji Milanovac i ovog dopisništva u oblasti informisanja tokom protekle dve decenije.
Predsednik Mirković od početka svog mandata, insistira na apsolutnoj javnosti u radu Opštinskih organa, izuzev onih dokumenta koji su Zakonom definisani kao službena tajna, tako da će se takva medijska saradnja nastaviti i u narednom periodu.


3. mart 2011. godine – Seminar protivgradne zaštiteI

Strelci protivgradnih stanica na teritoriji opštine Gornji Milanovac, potpisalu su danas Ugovor za rad u 2011. godini na poslovima protigradne zaštite i izvršili obavezan zdravstveni pregled u velikoj sali opštine Gornji Milanovac. Strelci protivgradnih stanica na teritoriji opštine Gornji Milanovac, potpisalu su danas Ugovor za rad u 2011. godini na poslovima protigradne zaštite i izvršili obavezan zdravstveni pregled u velikoj sali opštine Gornji Milanovac
Strelci protivgradnih stanica na teritoriji opštine Gornji Milanovac, potpisalu su danas Ugovor za rad u 2011. godini na poslovima protigradne zaštite i izvršili obavezan zdravstveni pregled u velikoj sali opštine Gornji Milanovac.
Pre potpisivanja ugovora, stručna lica Republičko hidrometerološkog zavoda iz radarskog centra "Bukulja", održali su seminar obuke i proveru znanja prisutnih strelaca za rad na protivgradnim stanicima, kojih trenutno ima 24 na teritoriji opštini Gornji Milanovac, sa po dva angažovana strelca.
Ovim povodom, predsednik opštine Milisav Mirković, iskoristio je priliku da pozdravi i da se zahvali gornjomilanovačkim strelcima na prihvatanju tako odgovornog posla, napomenuvši i da je u planu popravka i rekonstrukcija nekoliko protivgradnih stanica, kao i da će nadoknada za njihovo angažovanje iz opštinskog budžeta ove godine, biti u istom iznosu od 4.000,oo dinara, koliko će strelcima za 2011.godinu, platiti i Republički hidrometerološki zavod.
Šef radarskog centra Milan Spasić rekao je da se još uvek čeka donošenje novog Zakona protivgradne zaštite, koji bi u potpunosti regulisao i dopunio postupak protivgradne zažtite, obavestivši strece da će i ove godine sezona borbe protiv grada početi 15.aprila i trajati do 15.oktobra.
Strelci protivgradnih stanica na teritoriji opštine Gornji Milanovac, potpisalu su danas Ugovor za rad u 2011. godini na poslovima protigradne zaštite i izvršili obavezan zdravstveni pregled u velikoj sali opštine Gornji Milanovac Strelci protivgradnih stanica na teritoriji opštine Gornji Milanovac, potpisalu su danas Ugovor za rad u 2011. godini na poslovima protigradne zaštite i izvršili obavezan zdravstveni pregled u velikoj sali opštine Gornji Milanovac


25. februar 2011. godine – Ispraćaj prve generacije regrutaI

Ispracaj prve generacije regruta Ispracaj prve generacije regruta
Svečani ispraćaj prve generacije regruta koji će dobrovoljno služiti vojni rok održan je danas u velikoj sali Opštine Gornji Milanovac. Na području opštine Gornji Milanovac za dobrovoljnu službu u Vojsci Srbije prijavilo se pet regruta od kojih je jedna devojka. Tako da Ugovor o međusobnim pravima i obavezama Ministarstva odbrane i vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka sa oružjem, danas su potpisali Nikola Živaljević, Dimitrije Gašić, Milan Mikić, Mara Stepić i Slobodan Tiosavljević. Oni će vojni rok služiti u centru za obuku Valjevo.
Ispracaj prve generacije regruta
Povodom prve gornjomilanovačke generacije koja dobrovoljno odlazi na služenje vojnog roka 1. marta 2011. godine, regrutima je upriličen prijem, a puno sreće, zdravlja i uspeha na odsluženju vojnog roka poželeli su načelnik Centra MO Gornji Milanovac potpukovnik Radiša Marković, pomoćnik Predsednika opštine Miroslav Milovanović i predstavnik Crkvene opštine u Gornjem Milanovcu Milenko Milovančević.


22.-23. februar 2011. godine – Međunarodni projekat međuopštinske saradnje srpskih i norveških opština "Kultura i volonterstvo"I

Sastanak u Prokuplju skole kulture Sastanak u Prokuplju skole kulture

U Prokuplju održan još jedan sastanak projektnog tima "Škole Kulture" u okviru međunarodnog projekta međuopštinske saradnje srpskih i norveških opština "Kultura i volonterstvo".

Detaljnije: tekst


22. februar 2011. godine – Kompanija "Tetra Pak" predstavila društveno-odgovorni program "Školsko mleko"I

Skolsko mleko Predstavnik kompanije "Tetra Pak" iz sektora "Hrana za razvoj" iz Beograda Katarina Đurić, predstavila je na održanom sastanku sa Predsednikom opštine sa saradnicima i direktorima osnovnih škola društveno-odgovorni program "Školsko mleko". Program predviđa da svi učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola na gornjomilanovačkom području, tri puta nedeljno dobijaju besplatno mleko. Inače, program "Školsko mleko" postoji u mnogim zemljama, a svrha je obrazovanje dece o zdravoj ishrani i zaštiti životne sredine i podstiče konzumiranje mlečnih proizvoda i balansiranu ishranu. U regionu Srbije u ovaj projekat je od marta do juna meseca, zahvaljujući "Tetra Pak-u", za sada uključeno 13 osnovnih škola na teritoriji Šabca i 7 škola sa područja gornjomilanovačke opštine. Mleko koje je odabrano za ovaj program, potiče sa domaćih pašnjaka, što je i bila glavna ideja vodilja, da se učenicima obezbedi zdravo, prirodno i domaće mleko, najvišeg kvaliteta pakovano u "Tetra Pak" ambalažu od 0,2l sa slamčicom, punjeno u Šabačkoj mlekari pod strogo kontrolisanim uslovima. Maskota Školskog mleka širom Evrope je Joe Clever, on je pametan i veseo mačaki samo kao takav postoji, ne može se naći u slobodnoj prodaji kao komercijalni proizvod, već samo kao brend koji pomaže roditeljima u obrazovanju dece i stvaranju zdravih navika u ishrani.
Podršku ovoj akciji pored Opštine Gornji Milanovac, dali su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo prosvete i Sekretarijat za obrazovanje grada Beogarada. Naravno, očekuje se još saglasnost roditelja, što su predočili i prisutni direktori gornjomilanovačkih škola, a koji su jednoglasno podržali predstavljeni program. Tako da prva isporuka mleka se očekuje po dostavljanju iz škola "Tetra Paku" tačnog broja osnovaca od prvog do četvrtog razreda.
Ukoliko zaživi program "Školskog mleka" i deca zahvaljujući ovom projektu pospeše zdravu ishranu, postoji mogućnost da se program produži i u sledećoj školskoj godini i na širem regionalnom području, ali po mogućnošću da se deca pretplate na mleko po beneficiranoj ceni.


18. februar 2011. godine – Radni sastanak Predsednika opštine sa direktorima JP i ustanovaI

Radni sastanak sa direktorima JP i ustanova Radni sastanak sa direktorima JP i ustanova
Predsednik opštine Milisav Mirković održao je radni sastanak sa direktorima javnih preduzeća i ustanova o tekućim poslovnim obavezama, kao i o planiranim aktivnostima u budućem periodu. Direktori su pojedinačno, svako o svojoj radnoj organizaciji, izlagali aktivnosti na tekućim poslovima u cilju unapređenja rada javnih preduzeća i ustanova na teritoriji opštine.
Predsednik opštine je naznačio prisutnima da za svaku vrstu pomoći mogu kontaktirati nadležne opštinske službe, takođe insistirajući i na uspostavljanju bolje komunikacije između samih preduzeća i ustanova i Opštinske uprave u relizaciji zajedničkih projekata. Reči je bilo i o unapređenju kvaliteta rada u smislu bolje disciplinovanosti svih zaposlenih, a naročito u komunikaciji sa strankama, kao i o drugim pratećim pitanjima. Prema najavi predsednika Mirković u narednom periodu mesečno će biti održavan sastanak sa direktorima svih preduzeća i ustanova koji su korisnici budžeta opštine Gornji Milanovac.
Sastanku su prisustvovali i zamenik predsednika opštine, predsednik i zamenik predsednika Skupštine opštine, pomoćnici predsednika, zamenik načelnika Opštinske uprave i načelnik odeljenja za privredu i finansije.


8. februar 2011. godine – Podizanje informaciono-komunikacionog kapaciteta u organima lokalne uprave opstine Gornji MilanovacI

ercNovčana sredstva u iznosu od 1.800.000,oo dinara za osavremenjivanje informacionog-komunikacionog kapaciteta u organima opštinske uprave, juče su uplaćena na račun opštine Gornji Milanovac. Radi se o sredstvima koja se ostvaruju priređivanjem igara na sreću, a koriste za finansiranje lokalne samouprava, radi pružanja tehničke i druge pomoći u cilju modernizacije rada lokalne samouprave.
Zahvaljujući Rešenju Ministarstva lokalne samouprave o raspodeli dela sredstava iz namenskih primanja budžeta Republike, opština Gornji Milanovac biće opremljena sa dodatnih trideset novih računara, servera i savremene kopir mašine. Ovom odlukom nadležnog ministarstva gornjomilanovačka opština dobiće moderniju i u osnovi dobro uređenu administraciju. Novim računarima biće zamenjeni postojeći starosti preko šest godina u službama gde se vrše složeniji informacioni procesi, a postojeći računari biće dodati u onim odeljenima koji nemaju velike računarske zahteve.
Obzirom da informaciona tehnologija svakodnevno zastareva, opštini Gornji Milanovac izražava zahvalnost resornom ministarstvu na odobrenim sredstvima ali i nadu da će se nastaviti sa osavremenjivanjem informacionih sistema u svim lokalnim jedinicama na području Republike.

Prema najavama Predsednika opštine, opština Gornji Milanovac će nastaviti da se odaziva Javnim pozivima za podnošenje zahteva za raspodelu dela sredstava koja se ostvaruju priređivanjem igara na sreću i to po prioritetima planiranim projektima u narednom periodu.

8. februar 2011. godine – Sastanak Predsednika opštine sa predstavnicima ispostave Nacionalne službe za zapošljavanjeI

NZSOdržan sastanak Predsednika opštine sa predstavnicima ispostave Nacionalne službe za zapošljavanje u Gornjem Milanovcu, povodom aktuelnih konkursa NSZ Srbije koji nude različite podsticajne mere za zapošljavanje lica sa invaliditetom, pripravnika i drugih nezaposlenih lica

Link: Tekst saopštenja
Link na sajt NSZ: aktuelni konkursi: http://www.nsz.gov.rs/page/info/sr/konkursi.html


7. februar 2011 godine - JAVNI POZIV za pružanje usluga u oblasti socijalne zaštite I

Cilj javnog poziva je unapređenje sistema socijalne zaštite u Opštini Gornji Milanovac kroz pružanje usluga unutar lokalne zajednice namanjenih deci sa složenim i težim smetnjama u razvoju. Konkretna usluga bi se sastojala u pružanju pomoći i nege u kući namenjeni deci sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama.

Detaljnije: Tekst JAVNOG POZIVA


2. februar 2011 godine - Predsednik opštine Milisav Mirković održao sastanak sa starešinom crkve u Gornjem Milanovcu jerejem Draganom Đoremom I

CrkvaU Kabinetu Predsednika opštine Gornji Milanovac održan je sastanak kojem su prisustvovali Predsednik opštine Milisav Mirković, starešina crkve u Gornjem Milanovcu jerej Dragan Đorem, zamenik Predsednika opštine Aleksa Gagić, zamenik načelnika Opštinske uprave Gorica Petrović, načelnik Odeljenja za privredu i finansije Tomislav Joksić i Dragan Nedeljković

Detaljnije: Tekst saopštenja za javnost


1. februar 2011 godine - Sutra u hali "Breza", košarkaška utakmica "Borac" Čačak – "Vojvodina - Srbija gas" I

Hala "Breza"Jedna lepa vest stiže nam iz JP "Sportsko – rekreativni centar"!
Sutra, 02.02.2011. godine, sa početkom u 19 časova, u Hali "Breza", odigraće se prvenstvena utakmica Košarkaške lige Srbije između KK "Borac" iz Čačka – i KK "Vojvodina - Srbijagas" iz Novog Sada.
Ulaznice za sutrašnju utakmicu moći će da se kupe na biletarnici Hale, neposredno pred početak meča.
Pozivamo sve zainteresovane da isprate ovaj zanimljivi sportski događaj!


21. januar 2011 godine - Sasatanak sa direktorima škola I

sastanak sa direktorima skola sastanak sa direktorima skola

Predsednik opštine Milisav Mirković održao je danas sastanak sa direktorima svih gornjomilanovačkih osnovnih i srednjih škola, na temu realizacije finasijskih planova za novu kalendarsku godinu, kao i o pripremama za organizaciju obeležavanja školske slave Sv. Save u ovim obrazovnim ustanovama.
Pored tekućih tehničkih problema po pitanju popravke i sanacije zastarelih škola uglavnom na seoskom području, reči je bilo oko nastavka radova na tri fiskulturne sale u Pranjanima, Takovu i na Rudniku, a za koje su obezbeđena potrebna finasijska sredstva. Prema najavi Predsednika opštine, iz budžeta opštine Gornji Milanovac 11 miliona izdvojeno je za dovršetak radova na fiskulturnoj sali na Rudniku, istim iznosom učestovaće i Ministarstvo za nacionalni investicioni plan. Završetak radova na hali u Pranjanima finansijski će pomoći Američka ambasada sa oko 700.000 dolara, Opština je obezbedila i dodatnih 3 miliona dinara za izgradnju kotlarnice i regulaciju kanalizacione mreže, dok će za fiskulturnu salu pri Osnovnoj školi u Takovu, biti raspisan tender za rekonstrukciju i adaptaciju starog objekta, koji će predviđenim radovima biti pretvoren u fiskulturnu salu.
Jednoglasno, svi direktori su se složili da je za svaku pohvalu Opštinska uprava, iz razloga što se nova kalendarska godina započinje bez dugova iz predhodne godine, zahvaljujući sredstvima obezbeđenim budžetom za finansiranje ovih obaveza škola .
Svaka škola zasebno će na svojstven način obeležiti školsku slavu Svetog Savu, kroz tradicionalne tematske priredbe, a uzeće i učešće u svetosavskom turniru, koji se svake godine održava u sportskoj hali "Breza".
Sastanku su prisustvovali i zamenik predsednika opštine, Predsednik Skupštine opštine, zamenik načelnika Opštinske uprave i načelnik Odeljenja društvenih delatnosti sa saradnicima.


17. januar 2011 godine - Glavna manifestacija projekta "Triglav osiguranje Srbija u ritmu Evrope" I

Glavna manifestacija projekta "Triglav osiguranje Srbija u ritmu Evrope", biće održana 23. aprila na Gradskom trgu, a povodom Dana opštine i 196. godišnjice Drugog srpskog ustanka, dogovoreno je u subotu na sastanku predsednika opštine Milisava Mirkovića sa predstavnicima ovog projekta. Time bi opština Gornji Milanovac otvorila serijal manifestacija predviđenih ovim projektom, a u koji je uključeno preko 30 opština i gradova iz Srbije.

Podsećanja radi, realizacija projekta započeta je još 5.septembra obukom tristotine odabranih gornjomilanovačkih osnovaca od prvog do četvrtog razreda u sekcijama horova, modernog plesa, folklora i voditeljskog dela. Obuku sa ovom talentovanom decom, dva puta nedeljno, obavljaju stručni timovi "Frozen food master" iz Beograda.
Troškove obuke dece, honorare i plate profesora i predavača, kao i rasvete, ozvučenja, bine, honorare pevača snosi Manifestacija, osim troškova puta i organizacije prostora za rad stručnih timova, koji obezbeđuje opština Gornji Milanovac.

Obzirom da ceo projekat ulazi u završnu fazu, na održanom sastanku je definitivno odlučeno da prva manifestacija bude održana u opštini Gornji Milanovac, kako bi deca na svoj najradosniji način obeležila Dan opštine.

Po održanom sastanku, Predsednik opštine obišao je sa gostima iz Beograda jednu od proba, koja se odvijala u sali Doma kulture. Inpresioniran dečjim radom, predsednik Mirković je pohvalio njihov uspeh i obećao učećše gornjomilanovake opštine i sledeće godine u istom projektu.


14. januar 2011 godine - Završeni pregovori oko DU "Sunce" I

zamenik predsednika opstine predstavnici decje ustanove

Predlog Pravilnika sa izmenjenim koeficijentima zaposlenih DU "Sunce", pripremila je u predviđenom roku (do 15.januara) radna grupa čiji su članovi bili predstavnici lokalne samouprave sindikata, štrajkačkog odbora, predsednik Upravnog odbora i direktor DU "Sunce".

Tim povodom juče je sastanak na ovu temu održao zamenik predsednika opštine Prof. Aleksa Gagić, koji je eksplicitno predočio predstavnicima samostalnog i nezavisnog sindikata, kao i predstavnicima štrajkačkog odbora o mogućnostima lokalne samouprave i realnim uslovima za povećanje ličnih dohodaka zaposlenih u ovoj ustanovi.

Nakon ovog sastanka o kome su preko svojih predstavnika obavešteni svi zaposleni, zaključen je Sporazum o prekidu štrajka između rukovodstvoa DU "Sunce" i predstavnika štajkačkog odbora, kojim su prihvaćeni uslovi za povećanje ličnih dohodaka utvrđenih od strane radne grupe formirane sa tim zadatkom, čime je zaposlenima uvećana plata za 12 %, koja obuhvata i redovno povećanje 2% za sve budžetske korisnike.


11. januar 2011 godine - Zvanično saopštenje opštine Gornji Milanovac povodom aktuelne situacije u Dečijoj ustanovi "Sunce" I

Tekst saopštenja


11. januar 2011 godine - Zvanično saopštenje Predsednika opštine Gornji Milanovac I

Predsednik opštine Gornji Milanovac, zvanično se oglasio saopštenjem povodom aktuelnih pitanja u vezi sa otpremninama radnicima lokalne samouprave i ustanova, prilikom odlaska u penziju i istakao da će se obezbediti puna javnost u radu lokalne samouprave, uz insistiranje na tačnim, istinitim i potpunim informacijama, poštovanju Zakona i ličnoj odgovornosti.

Tekst saopštenja

 


11. januar 2011 godine - Zvanično saopštenje i reagovanje Predsednika opštine Gornji Milanovac povodom informacije u vezi sa prodajom više seoskih Domova kulture I

Tekst saopštenja


6. januar 2011 godine - Uveden samodoprinos na području mesne zajednice Lunjevica I

Na juče održanoj sednici Opštinkog veća opštine Gornji Milanovac, usvojen je izveštaj o rezultatima referenduma radi donošenja Odluke o uvođenju samodoprinosa u novcu na području mesne zajednice Lunjevica za period od 01.02.2011. do 31.01.2016. godine.
Prema dostavljenom izveštaju Komisije za sprovođenje referenduma, referendum je uspešno obavljen u skladu sa Zakonom o referendumu i narodnoj inicijativi, što govore i i sledeći rezultati: od ukupno 429 građana sa pravom izjašnjavanja, izjasnilo se 300, za uvođenje samodoprinosa bilo je 281 građanin, dok je 15 bilo protiv, 129 građana se nije izjasnilo, a samo su 4 glasačka listića bila nevažeća.
Obzirom na uspešnost u sprovođenju referenduma, ali i negativne posledice koje je izazvalo ukidanje predhodonog samodoprinosa, prema rečima načelnika Odeljenja za poslove mesnih zajednica, udruženja građana i društvenih organizacija, pojavile su se inicijative i potrebe i drugih mesnih zajednica na području gornjomilanovačke opštine za uvođenje samodoprinosa u novcu.
Na osnovu dostavljenog izveštaja, članovi Opštinskog veća su usvojili predlog Odluke kojom se proglašava Odluka o uvođenju samodoprinosa u novcu na području MZ Lunjevica za period od 01.02.2011. do 31.01.2016. godine i upućuje Skupštini opštine na razmatranje i usvajanje.


2. januar 2011 godine - Prva beba u novoj 2011-toj godini I

Prva beba u gornjomilanovačkom porodilištu, rođena je drugog dana u novoj 2011. godini. Ponosni roditelji novorođene devojčice, Dana i Željko Cvetković, za poklon od opštine Gornji Milanovac dobili su garatno pismo u vrednosti od 30.000 dinara za kupovinu potrebne bebi opreme.
Predsednik opštine Milisav Mirković, prilikom uručenje poklona, poželeo je devojčici, kojoj se još uvek bira ime, puno sreće i radosti u budućem životu, a ponosnim roditeljima puno uspeha u roditeljstvu.


1. januar 2011 godine - Obilazak dežurnih službi u novoj godini I

Tradicionalno u obilasku dežurnih javnih službi, tokom novogodišnje noći, bili su zamenik predsednika opštine prof.Aleksa Gagić i Dragan Nedeljković, šef kabineta predsednika opštine.

Obilazak dežurnih službi u novoj godiniOvom prilikom predstavnici opštine, posetili su porodilište gornjomilanovačke bolnice, službu hitne pomoći, vatrogasnu jedinicu, Policijsku stanicu i Garnizon vojske Srbije u Gornjem Milanovcu.

Uručivši prigodan poklon, zamenik predsednika opštine je svim dežurnim zaposlenima u novogodišnjoj noći, čestitao novogodišnje praznike i poželeo sretniju nastupajuću godinu sa više dobrog zdravlja,tolerancije, blagostanja i napretka na svakom polju.
Povratak na: SaopštenjaЋир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!