Одржана седница Општинског већа

Данашњим разматрањем и усвајањем већ припремљених предлога Планова рада са финансијским планом за нову 2015. годину свих јавних предузећа и установа, као и месних заједница на територји Горњи Милановац, испоштовани су сви законски предвиђени рокови. Тако да поред на време усвојеног буџета и данас усвојених предлога планова, за које се претпоставља да ће имати и подршку одборника Скупштине општине крајем децембра, обезбеђен је у потпуности нормалан рад и утрошак планираних средстава већ од првог месеца у новој наступајућој години, оцена је председника општине Милисава Мирковића са данас одржаног Општинског већа.

О предлозима планова рада за наступајућу годину говорили су руководиоци Јавних предузећа за путеве, изградњу, комунално и водоснабдевање, спортских активности, као и установе Дом здравља, Апотека, Музеј, Туристичка организација, Центар за социјални рад, Културни центар, Библиотека и ПУ „Сунце“. Горњомилановачка јавна предузећа у наредној години ће се углавном бавити инвестицијама у складу са својим надлежностима и расположивим средствима, док ће код културних Установа добар део годишњег плана и програма бити посвећен и подређен припремама за обележавања великог јубилеја – Два века од подизања Другог српског устанка у Такову.

На данашњој седници доста пажње било је посвећено мерама подршке горњомилановачком Дому здравља на којима је интезивно радила општинска радна група коју је формирао председник општине. А према његовим речима, реално стање у здравству није генерално добро на нивоу републике, али да је стање нашег Дома здравље од великог значаја за све нас који овде живимо тако да морамо заједнички изнаћи начин да се проблеми у Дому здравља коначно реше. Предложене мере општинске радне групе се тичу решавања статуса и надокнада за 29 представника лекара, медицинског и немедицинског особља који нису ажурирани у републички фонд здравственог осигурања, за њихова примања укупно је потребно два милиона и сто хиљада динара месечно, односно 25 милиона годишње. Додатно, имајући у виду да средства нису исплаћена за ову годину и 5 милиона из 2013. године, затим, један број младих стручних лекара се опредилио да тужи и тиме намири своје зарађене плате, што додатно блокадом рачуна оптерећује нормалан рад ове установе. Председник је информисао већнике, такође, да се руководство до сада није определило на који начин да санира своје потешкоће додатно пошто не постоји добра међусобна сарадња правне, финансијске службе са медицинским особљем.

– „Ми смо се определили за једно компромисно решење на предлог ове радне групе, предвођене начелницом Општинске управе, најпре да се реши питање систематског прегледа са Болницом и да се направи репрограм дуга и да се убудуће процентуално регулише колико коме средстава припада, као и да се систематски прегледи запослених врате и реализују по фирмама. Следеће решење је да се општинским средствима од јанура 2015. године, за почетак 7 милиона планираних, а онда и ребалансом додатним средствима, започне редовна исплата и за њих 29 који су неажурирани уз предходно потписивање Споразума о мировању заосталог дуга и да се тај дуг у 2016. години надокнади, а да до тада не буде одпуштања, истовремено поштујући републичку Одлуку да нема новог примања и да се тиме обезбеди нормалан рад свих амбуланти на читавом горњомилановачком терену. Наравно, ту мора постојати пуна сарадња ове радне групе и представника стручних људи које треба да предложи Управни одбор ове установе. Мени остаје за обавезу, нагласио је председник Мирковић, да се што пре организује састанак руководиоца Болнице и Дома здравља, представника управних одбора, министарстава и здравственог осигурања и чланова формиране радне групе, како би ову ситуацију не само превазишли, већ и доброј мери решили. Такође ће бити обављени и разговори са представницима привреде где егзистирају поједине амбулане нпр. у Такову, Металцу, РОЦ Рудник, да и они један део финансијски помогну имајући у виду да су то приватне фирме, као и да апелујемо на привреду колико су у могућности да и они једим делом опреме помогну ову установу. Генерално мора се довести у ред све од партиципације услуга, зарада, до колективних и међуслужбених односа Болнице и Дома здравља, закључак је већника.

Они су данас информисани и да је око 4 милиона динара новчане помоћи распоређено за 25 пољопривредних произвођача за санирање штете на помоћним објектима. Такође, чланови Већа су информисани да ће предлог одлуке о радном времену угоститељских објеката бити упућен на дораду формиране комисије која ће бити допуњена поред надлежних из општине и са представницима младих, инспекције, полиције, заинтересованих угоститеља, тако да се дође до неког реалног решења, уз опаску да се то требало регулисати јединствено на нивоу републике.

-„Моје лично мишљење је да су млади донекле обезбеђени у локалима што од власника тих угоститељских објеката, другова, обезбеђења, да је опасније да прибегну одласку у друге градове и доведу себе у опасност од саобраћајних незгода, али исто тако сам мишљења да време треба и ограничити, рекао је по овом питању председник општине. Обавеза нам је да пронађемо праву меру јер треба чути и младе не треба им све ускратити, нису остварили запослења, нису решили нека егзистенцијална питања, још им ускратити и да проводе неко време у кафићима, па није ни то добро, генерално мислим да нам је омладина добра и да треба чути и њихов глас, мишљења је председник општине.

Такође на данашњој седници било је речи и о бесплатном превозу пензионера старијих од 65 година у аутобуском саобраћају на територији општине, као и о изменама одлуке о локалним комуналним таксама, као и о другим темама којих је данас преко четрдесет било на дневном реду.

Previous Споменар Првог светског рата

Leave Your Comment