opstina gornji milanovac

Привреда

Привреда општине Горњи Милановац је карактеристична, пре свега, по прерађивачком сектору, а затим по трговинским и услужним делатностима. За разлику од ситуације у већини осталих општина, највећи број предузећа успешно се трансформисао и привреда општине важи за једну од најздравијих у Републици Србији. У привреди општине, као и свуда, доминира сектор малих и средњих предузећа, али је учешће великих и средњих предузећа значајно веће од просека у Републици. На територији општине Горњи Милановац данас имамо око 2000 активних предузетничких радњи и привредних друштава. По структури делатности највећи проценат је трговинских радњи, затим занатских и угоститељских, а само око 13% су радње производних делатности.


Међу најпознатијим успешним компанијама Горњег Милановца издваја се "Металац", горњомилановачки реномирани произвођач посуђа, а можемо се похвалити да међу првацима Српске привреде има доста великих компанија које послују у Горњем Милановцу, а међу којима су произвођач брик амбалаже "Тетра Пак", познати произвођач еурокрема, воћних сокова, ракије "Виљамовке" и многих других кондиторских производа "Таково-Swisslion". Такође, имамо више сродних великих компанија са сличним програмима производње из области графичке делатности "Типопластика", "Папир Принт", "Фока", "Спектар". Могуће је да су ове компаније у појединим областима међусобно конкурентне, али успешно налазе свака за себе своје место на тржиштима код нас и у иностранству.


Што се тиче произвођача из хемијске области, ту се издвајају индустрија боја и лакова аустријско-словеначка компанија "Звезда-Хелиос", као и шведска фирма за производњу штампарских боја сродних производа и услуга "Flint group Balkan". Међу великим предузећима је и фабрика аутомобилских делова "Фад" и модна конфекција "Рудник", успешну подземну експлотацију руда врши "Рудник АД" на истоименој нашој планини Рудник, "9. Септембар" је предузеће, које се бави производњом потрошних медицинских, стоматолошких и козметичких средстава али и производњом машина за марамице и салвете...


Можемо бити поносни да су представници горњомилановачке привреде по последњој објави Привредне коморе Краљево проглашени за највеће извознике Моравичког округа. Очекујемо да ће дистрибуција сировина и роба бити још ефикаснија када се заврши ауто-пут Коридор 11, што ће додатно допринети значајнијом ефикасношћу и рентабилношћу наших привредника.
Што се тиче привлачења инвеститора, мишљења смо да смо у обавези да првенствено одговоримо захтевима постојећих инвеститора, што и чинимо, а који веома успешно послују и самим тим теже проширењу постојећих или градњом нових производних капацитета и погона.


Оно што је у домену Општинске управе, а то су административни поступци у смислу издавања дозвола и других нормативних поступака, општина Горњи Милановац је тренутно на крају реализације пројекта "Унапређење пословног окружења на локалном нивоу кроз регулаторну реформу", а који финансира Швајцарски секретаријат за економске послове, а који би требало да допринесе бољем пословном окружењу у општини Горњи Милановац. Конкретно, циљ пројекта је поједностављање непотребно дуготрајних административних процеса и процедура, које у многим случајевима ометају или успоравају активности привредних субјеката. Као производ овог пројекта, располагаћемо са Електронским регистром администартивних поступака на нашој званичној веб презентацији, а који ће виртуелно омогућити инвеститорима да дођу до потребних докумената, укључујући и плаћање основних републичких и општинских такси.


Што се тиче нових инвеститора, занимљиво је да су практично наши нови инвеститори углавном пословни партнери постојећих, што је и логично. Наиме, инвеститори који улажу велики новац добро провере на који начин и где ће га инвестирати и да ли ће та инвестиција имати економску оправданост.Тако да стеченим досадашњим поверењем домаћих и страних инвеститор, а који дуже време послују у Горњем Милановцу, отварамо врата свима онима који на основу искустава успешних пословних партнера очекују и сопствену стабилност у пословању. Недавни пример управо говори о томе, а одвијао се приликом обиласка Амбасадора Шведске господина Кристера Аспа, при посети горњомилановачком Клубу привреде, са циљем да обиђе и шведске компаније које егзистирају у Милановцу. Наиме, том приликом Амбасадор је поздравио пословање свих компанија, а посебно успостављање међусобних конатаката уз подршку Амбасаде, који су допринели настанку још једне фирме под називом "SILK & CLEAN". Заправо, посредством узајамног познаства, наш горњомилановчанин је уступио своје расположиве производне капаците, радну снагу и логистику, а представник шведске компаније је уступио машине за негу обуће и одеће у виду заштитних крема, спрејева, ималина, оформивши тако једну успешну партнерску фирму.


Имамо и пример доласка руског инвеститора који је ревитализовао фабрику намештаја у Прањанима и сада послује под именом "CLASSIC STYLE FURNITURE" и бави се производњом намештаја од пуног дрвета. Некадашњу веома успешну фирму у старој Југославији која се звала "Секо" преузела је Словеначка фирма "Mersteel profil" и која је наставила производњу по сличном програму, али сада далеко напреднији у савременој форми, а у производњи шавних цеви и хладно обликованих профила од поцинкованог лима.


Углавном, настојимо као општинска власт да обезбедимо позитивну инвестициону климу како би омогућили већу заинтересованост инвеститора да улажу у нашу општину. Поред администартивних реформи у поступку смо и да инфраструктурно опремимо Нову индустријску зону која ће се налазити у близини новог ауто-пута и приступне саобраћајнице. Локација је одређена и у поступку је решавање имовинско-правних односа са власницима парцела. Што се тиче постојеће електо и водоводне мреже потребно је прилагодити индустријским потребама. Горњи Милановац је у потпуности гасификован (једна од општинских великих инвестиција), те је само неопходно спровести гасне прикључке новој индустријској зони која би и овим послом била потпуно и инфраструктурно обезбеђена.


Наравно, предстоји нам пре свега да се уради студија економске оправданости, да се и даље прате приступни Европски фондови и да се врши константна маркентишка кампања за привлачење заинтересованих инвеститора путем општинског сајта и кроз осмишљавање и организацију разних привредних сусрета, како би имали тачан увид заинтересованих инвеститора за улагање у нашу општину и самим тим обезбеђивања нових радних места.


Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!