opstina gornji milanovac

27. јануар 2019.
ВЛАДИКА ЈУСТИН СЛУЖИО СВЕТОСАВСКУ ЛИТУРГИЈУ У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ


Српска православна црква слави дан свог утемељивача државе и школства –Светог Саву. Празник највећег српског светитеља обележен је и у Храму Свете Тројице у Горњем Милановцу. Тим поводом, празничну литургију у милановачкој цркви служио је Владика Жичке епархије Јустин. У црви Свете тројице литургији су присуствовали многобројни верници, председник општине Дејан Ковачевић, заменица председника општине Јадранка Достанић, председник Скупштине општине Лазар Николић, директори Јавних предузећа и установа и представници Војске Србије.


gm

gm

Свети Сава био је први српски архиепископ, светитељ и просветитељ. Био је најмлађи син великог жупана Стефана Немање, крштен као Растко, а када се замонашио узео је име Сава.


gm

Растко се на Светој Гори замонашио упркос снажном противљењу родитеља који су му наменили владарску мисију. Његовим устоличењем за архиепископа 1219. године утемељена је и самостална Српска православна црква.


gm

Свети Сава је установљен као школска слава на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја у Крагујевцу 2. јануара 1840. године, одлуком Совјета Књажевства Србског и те године прослављан у Крагујевцу и Београду.


gm

Синан паша спалио је на Врачару 1594. мошти Светог Саве које су до тада биле чуване у манастиру Милешева. Сматра се да су Турци Савине мошти спалили у уверењу да ће тако уништити веру и сваки утицај Светог Саве на Србе.


gm

gm

gmПовратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!