opstina gornji milanovac

12. март 2019.
Отворени Дани Израела


Свечана церемонија отварања Дана Израела у Горњем Милановцу уприличена је јуче у холу Дома културе. Испред општине Горњи Милановац церемонију је отворила заменица председника општине Јадранка Достанић, а присутнима се обратила и заменица амбасадора Државе Израел у Србији, Џени Седов.


gm

Госпођа Достанић је на почетку свог обраћања подсетила на дугогодишње пријатељске односе два народа: „Односи између Државе Израел и Републике Србије веома су добри и свакодневно се додатно обогаћују и развијају. Две земље, које су често делиле и историјске судбине опредељене су за развој пријатељских односа и у наредном периоду на обострану корист и задовољство. Наши најстарији суграђани, који памте ратна времена, сећају се у чувене породице Ота и Павла Бихали, осниваче издавачког предузећа Нолит. Ова породица је након слома Краљевине Југославије, априла 1941. уточиште од ратних недаћа пронашла у Горњем Милановцу, у кући Василија Васиљевића. Сви Милановчани су у тим најтежим временима за припаднике јеврејског народа знали да је породица Бихали пронашла склониште у Горњем Милановцу, али о томе нису говорили ни реч.“ Она је изразила велико задовољство што ће се Држава Израел на пар дана преселити у Горњи Милановац и што ће Милановчани имати прилику да упознају културу ове државе која се налази источној обали Средоземног мора.


gm

Заменица председника општине је рекла и да је било разговора са представницима израелске амбасаде о заједничкој сарадњи у будућности: „Разговарали смо о конкретним стварима које бисмо могли да остваримо путем пројеката. Већ у априли месецу бићемо гости Амбасади на једном догађају где ће бити презентован пројекат помоћи пољопривреди.“ Она је закључила да и поред тога што локална самоуправа издваја средства за помоћ пољопривреди, Горњи Милановац ће аплицирати за неке од пројеката уколико буде испуњавао услове, како би добили додатна средства.


gm

Заменица амбасадора Државе Израел у Републици Србији, Џени Седов, захвалила се госпођи Достанић и Културном центру Горњи Милановац на указаној прилици да прикажу своју културу: „Наша сарадња је на јако високом нивоу, али доста тога може да се уради како би се сарадња унапредила. Један од главних циљева Амбасаде је да иде и у друге градове осим Београда, да прикаже своју културу и да људима пружи прилику да се упознају са модерном израелском културом. “


Дани Израела у Горњем Милановцу трају од 11.-14.03.2019. године. У ова четири дана, Милановчани ће имати прилику да виде изложбу „Писма Хилде Дајч“ и „Очување и обнова: Баухаус и зграде међународног стила у Тел Авиву“. Изложба о Хилди Дајч посвећена је девојци јеврејског порекла која је последње дане живота провела у логору Старо Сајмиште, аутора Александра Зографа. Другом изложбом приказан је Тел Авив, модеран медитерански град који је престоница баухаус архитектуре и чува више од 4000 грађевина које су изградиле немачке архитекте јеврејског порекла. Поставку ове изложбе приредио је Миха Грос, а дизајн је урадио Зарон Леви.


Дане Израела употпуниће и пројекције израелских филмова, новије продукције.
Повратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!