opstina gornji milanovac

6. мај 2019.
Вечни белег Славку Крунићу


У дворишту основне школе у Каменици, откривен је споменик Славку Крунићу (1978-1999), стрелцу 53. граничног батаљона, који је пре 20 година настрадао херојски бранећи отаџбину. Уз присуство Војске Републике Србије, председника општине Горњи Милановац, свештеника Далибора Милошевића, сабораца и многобројних мештана, споменик настрадалом јунаку са Кошара открили су брат Бранко, синовица Ива и синовац Марјан.


gm

Емотивним говором, присутнима се, најпре, обратила мајка настрадалог јунака, Љиљана Крунић.


gm

„Када смо му отишли на заклетву, био је то најсрећнији дан за нас. Он у првим редовима, све на њему дуби. Хвалио га је старешина, срце нам је треперило, али све што је лепо кратко траје. После два месеца одлази у Ђаковицу, као припадник 53. граничног батаљона у саставу Приштинског корпуса, а после неколико дана и на реон карауле Кошаре. Телефоном смо се чули 20. априла и тада ми је рекао: Још само 60 дана, ситни се, и ово ће се звати лани. Онда је настала паклена борба - НАТО бомбардовање, тајац, ништа више од комуникације“, рекла је Славкова мајка.


gm

Вест о Славковој погибији стигла је 31. маја, а након повлачења јединица, са места погибије преузели су га припадници немачких војних снага и представници КФОР-а и предали нашим властима са телима других неидентификованих припадника војске. Испрва је сахрањен на Лешћу, а након ДНК анализе и потврде идентитета, 10. октобра је извршена есхумација. Дан касније, 11. октобра, сахрањен је на Ћајића гробљу, уз највеће војне почасти.


gm

Присутнима се обратио и директор школе у Каменици Зоран Пантовић, истакавши да спомен-биста у школском дворишту треба да данашње и будуће генерације подсећа на лик и дело, жртву и храброст војника Славка, а све нас да опомене на ужасе ратног вихора које он са собом носи.


Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић истакао је да данас Србија говори гласно о свим агресијама које су је задесиле у прошлости и сећа се свих припадника и Војске Србије и свих жртава које су дале своје животе за отаџбину у НАТО агресији.


„Данас се први пут НАТО агресија зове правим именом. Ове године имали смо обележавање 20 година од агресије 19 земаља, чланица НАТО-а на једну малу, суверену државу, Србију. На нама је, који се бавимо политиком, да се то време не понови, да никад више не морамо да шаљемо нашу децу у рат и надам се да ће у будућности Србија живети у миру, јер ми то сви заслужујемо. Породици Крунић желим да се поноси Славком, као што ћемо се и ми увек поносити. Хвала директору Зорану што ће сваке године одржавати јавни час, да се сећамо и наше историје и Славка и свих припадника Војске Србије који су дали живот за отаџбину. Нека му је вечна слава“, истакао је први човек општине.


Откривена спомен-биста вајара Зорана Васиљковића, подсећа и подсећаће будуће нараштаје на једног великог и храброг војника који је изгубио живот жртвујући се за слободу отаџбине.
Повратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!