opstina gornji milanovac

13. мај 2019.
ОПШТИНА ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ РАСПИСАЛА КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ БЕСПОВРАТНИХ ПОДСТИЦАЈНИХ СРЕДСТАВА НАМЕЊЕНИХ ПОЉОПРИВРЕДИ


Поносно за принос


Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић, на основу Програма мера подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Горњи Милановац, расписао је Конкурс за доделу бесповратних подстицајних средстава намењених пољопривредним газдинствима, у износу од 44.100.000,00 динара. Као и претходне две, и ове године наша општина издваја средства у износу од 50 милиона динара за пољопривреду, од којих је 44.100.000,00 намењено пољопривредним газдинствима, а остала средства су распоређена за улагања у пољопривреду, чиме наставља да брине о развоју пољопривреде и подстицању пољопривредних газдинстава.


gm

Шеф канцеларије за пољопривреду Милка Недељковић рекла је да је од петка Канцеларија почела да прима захтеве, а интересовање пољопривредних произвођача са територије наше општине на самом почетку је велико. Планирано је субвенционисање пољопривредне производње кроз пет програма мера.


„Прва мера је регрес вештачког осемењавања код крава. То је мера која се показала као веома позитивна и за њу влада велико интересовање пољопривредних произвођача. У оквиру друге мере - инвестиције у физичку имовину, намеравамо да финансирамо све пољопривредне гране, тако да смо кроз тај програм наменили субвенције и пољопривредним произвођачима који се баве воћарском производњом, за набавку садница, за улагања у противградне мреже, системе за наводњавање, пластеничку производњу, за системе кап по кап, за ратарску производњу и набавку свих машина. У воћарску производњу смо, по први пута након две године паузе, добили сагласност и на финансирање набавке воћарских трактора, где пољопривредна газдинства могу да рачунају на субвенције од 400.000,00 динара. Такође, финансирамо и пчеларску производњу, за коју су намењене субвенције од 60%. Средства у сточарству износе 50% од вредности повраћаја, а велика средства издвајамо за набавку квалитетних приплодних грла млечних раса-говеда, као и за прикључну механизацију, неопходну у сточарској производњи“, рекла је Милка Недељковић.


Она је нагласила да је велики број младих пољопривредних газдинстава која се свакодневно отварају.


„Као добра мера, показао се Start-up у пољопривредној производњи, где млада пољопривредна газдинства, до 40 година, имају право на почетна средства за инвестиције у пољопривредној производњи. Тако, унапред могу добити износ од 10 хиљада евра у динарској противвредности, на основу предрачуна и бизнис плана, који је већ две године ишао заредом, а најављен је и за ову годину“, рекла је Милка Недељковић и додала да сматра да су средства отишла у праве руке, као и да су пољопривредни произвођачи задовољни односом локалне самоуправе и Канцеларије за пољопривреду према њиховој производњи.


Такође, Канцеларија за пољопривреду помаже и интересном удруживању, тако да је у претходне две године на територији општине Горњи Милановац основано 7 задруга, од којих су 4 подржане од Републике и Министарства задуженог за регионални развој, у износу од 50 хиљада евра. Сваки члан задруге, као пољопривредно газдинство, може да рачуна на средства из локалног буџета, а за веће инвестиције конкурише се у Националном програму и програму Министарства пољопривреде.
Повратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!