opstina gornji milanovac

24. мај 2019.
Еколошка култура – саставни део свакодневног живота милановачких основаца


На данашњем одржаном републичком такмичењу „Еко-квиз 2019- прљаво или чисто, није исто“, кроз сплет теоријских питања и практичних задатака, ученици основних школа из Горњег Милановца, Крушевца, Сокобање, Лапова и Жабља показали су завидно знање и свест о заштити животне средине, рециклажи и значају чувања животног простора.


gm

Победу су однели ученици ОШ „Митрополит Михаило“ из Сокобање: Лука Илић, Сава Младеновић, Ђорђе Млађеновић, Лазар Јакшић, предвођени наставником Дарком Павловићем. Они ће бити домаћини републичког такмичења, које ће се одржати следеће године. Друго место припало је ОШ „Светозар Марковић“ из Лапова, а ученици Основне школе „Иво Андрић“ из Прањана и ОШ „Светозар Марковић Корчагин“ из Крушевца, поделили су треће место.


gm

Испред Министарства за заштиту животне средине присутнима се обратио државни секретар Бранислав Блажић. Нагласио је да наш живот на планети све угроженији: „ Морамо се заједно борити да сачувамо живот за будуће генерације. Ви сте, децо, наша велика нада. Борите се на сваком месту, где год да сте, да укажете како треба чувати животну средину, да живимо у чистијој и здравијој животној средини.“


gm

Горан Васић, из Јавног комуналног предузећа „Градска чистоћа”, Београд, које је и оснивач овог изузетно значајаног и едукативног пројекта, који се одржава већ пету годину заредом, рекао је да се из године у годину повећава број градова и општина које учествују, али и открио нове планове.


gm

„Ове године је учествовало 20 градова и општина, када је у питању ово републичко такмичење, имали смо и 4 полуфинална републичка такмичења, и ово завршно у Горњем Милановцу. У плану нам је да са издавачком кућом Klett урадимо један приручник, где ћемо од деце захтевати још више знања. Можда то грубо звучи, али то је неопходно, јер кад погледате који је ниво рециклаже када је у питању наша земља, а који је европски просек, ми морамо децу да усмеравамо да рециклажа буде ствар навике, као када се умивамо. Сматрам да еколошка свест расте, многи градови, захваљујући невладиним организацијама и пројектима, добијају рециклажна острва, рециклажне центре. Деца кроз овај квиз схватају зашто је неопходна рециклажа, и то не само кроз причу и игру, већ то и на терену показују“, нагласио је Васић.


gm

У име општине Горњи Милановац, присутнима се обратила заменица председника Јадранка Достанић и истакла да је ово такмичење леп пример уједињења и сарадње између Министарства заштите животне средине, локалних самоуправа, јавних предузећа, образовних установа, грађана и деце.


„Општина Горњи Милановац доста пажње посвећује екологији и заштити животне средине. Имамо локални фонд за заштиту животне средине, који се финансира из еколошке таксе и он износи 15 милиона динара, а основали смо и Канцеларију за заштиту животне средине. Поента овог квиза није победничког типа. Врло је важно да деци у њиховом узрасту скренемо пажњу да брину о животној средини од малих ногу и на тај начин усмере живот у будућности. Поносни смо што је наша општина међу првима препознала квалитет овог пројекта, а у будућности ћу се трудити са својим сарадницима да еколошка култура постане део свакодневног живота, јер је она као таква, манифестација људског живота, уверења и поступања“, рекла је Достанић.


За пружену подршку организацији овогодишњег такмичења, захвалнице су уручене Министарству заштите животне средине, ЈКП-у „Градска чистоћа“ Београд, ЈКП-у „Горњи Милановац“, Спортско-рекреативном центру „Бреза'', ПУ „Сунце“ и Културном центру Горњи Милановац.
Повратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!