opstina gornji milanovac

1. јун 2019.
Чување сећања на кнегињу Љубицу


Данас су у Враћевшници отворени 13. Дани кнегиње Љубице, дани посвећени чувању сећања на прву кнегињу обновљене Србије. Присутнима се, у име општине Горњи Милановац обратио председник општине Дејан Ковачевић. Истакао је да је у време устанка Љубица остала у земљи да дели судбину свог супруга и народа, да је била пожртвована мајка, храбра, одлучна и племенита жена. Он је нагласио снажну повезаност династије Обреновић са Враћевшницом, али и Горњом Црнућом, где се налази конак кнеза Милоша и кнегиње Љубице.


gm

„Колико је кнез Милош био везан за Враћевшницу, говори и чињеница да се, након 20 година проведених у изгнанству, вратио Враћевшници и извршио обнову читавог манастира, па с пуним правом можемо рећи да је манастир Враћевшница духовни дом Обреновића. Општина Горњи Милановац наставиће да пружа подршку у одржавању ове значајне манифестације, јер је на нама да чувамо историју и традицију нашег рудничко-такповског краја и његових знаменитих људи, међу којима важно место заузима управо кнегиња Љубица“, рекао је Ковачевић.


gm

Данашњи дан обележило је и откривање спомен-плоче на згради Музеја Жиловић, посвећене Мији Алексићу, нашем прослављеном глумцу, који вуче корене из ових крајева. Спомен-плочу је открио председник општине Дејан Ковачевић, заједно са Мијиним сином Велибором.


gm

„Велико ми је задовољство што у част нашег великана Мије Алексића можемо да обележимо школу у којој је он завршио прва четири разреда, одакле је отишао у Крагујевац, па даље у Београд. Општина Горњи Милановац, заједно са Културним центром покренула је и Дане Мије Алексића. Настојаћемо да још израженије чувамо успомену на Мију и да се поносимо што је Мија Милановчанин“, рекао је Ковачевић.


gm

У име породице Алексић, присутнима се обратио Мијин син Велибор. Изразио је захвалност општини Горњи Милановац и Културном центру на реализацији ове идеје и најавио оснивање Фондације Мије Алексића, која ће бити коришћена за развој културе у милановачком крају, као и за награду лауреатима награде Мије Алексића.


gm

Председник Ковачевић имао је част и да отвори изложбу „Језик је хранитељ народа“, заједно са директорком Музеја Вука и Доситеја Елианом Гавриловић. Поставка ове изложбе, посвећене животу и делу Вука Караџића и Доситеја Обрадовића, смештена је у холу Основне школе „Десанка Максимовић“ у Враћевшници.


gm

Богатом програму, који су употпунили и казивање стихова „Текла река крива Дрина“ од стране глумца Ивана Перковића, Трио Пековић – Радован, Бојана и Никола: Глас, гусле и хармоника, монодрама Љиљане Јакшић „Мој отац Вук Караџић“ присуствовали су и заменица председница општине Јадранка Достанић, председник Скупштине општине Лазар Николић, чланови Општинског већа, директори јавних предузећа и установа, основних и средњих школа.


gmПовратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!