opstina gornji milanovac

12. јун 2019.
Одржана литија у Прњавору


У недељу, атаром села Прњавор, где се вековима налази манастир Враћевшница, кретала се народна литија коју су предводили надлежни свештеник Божидар Бован, свештеник у пензији Чедомир Дамњановић, али и део сестринства манастира Враћевшница. Литије у Прњавору одржавају се прве недеље после Спасовдана.


gm

У раним јутарњим часовима, присутни су присуствовали светој литургији, после које су у литијској колони кренули у обилазак.


gm

Према речима пријатеља манастира Драгана Стефановића, прошле године, иницијативом сестринства манастира Враћевшница, први пут после Другог светског рата обновљена је народна литија у Прњавору.


gm

Ове године, постављена су и освештана два крста, у два засеока. Први крст постављен је на месту где се, по предању, некада налазила црква, а које данас носи назив ,,Црквина“.


gm

То свето место дуго година било је у корову, али последњих година, на иницијативу бивше игуманије манастира Враћевшница Евдокије, одржава га Милош Радовановић из засеока Трска, који је и поставио дрвени крст на ,,Црквини“. Ове године на ,,Црквини“, закрштен је нов запис, а част да закрсти нов запис припала је управо Милошу.


Други крст налази се у брду изнад сеоског гробља, око 900 метара од манастира, на раскрсници која десним путем води ка манастиру.


Значајно је поменути да су ове године, поучени примером мештана Прњавора, а на иницијативу Небојше Огњановића из Липовца, и житељи суседног села Липовац први пут обележили сеоску славу.


Прњаворчани су, као добре комшије, скренули са своје руте и заједно са Липовчанима отишли код записа, где су се заједнички помолили за напредак, мир, слогу и берићет на овом подручју.


Духовном и изворном песмом, литију су увеличали чланови КУД Шумадија Марко Бојовић, Јелена и Ивана Пантелић.
Повратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!