opstina gornji milanovac

18. јун 2019.
Прва група пољопривредника потписала уговоре за подстицајна средства


На основу програма који је расписала локална самоуправа, а Министарство пољопривреде дало сагласност, првих 130 милановачких пољопривредника данас је потписало уговоре за подстицајна средства са општином Горњи Милановац.


gm

Председник општине Дејан Ковачевић рекао је да је за прво потписивање издвојено 10.926.000,00 динара:


gm

„Изузетно ми је драго што после три године видимо да општинске субвенције дају добре резултате. Већ трећу годину заредом издвајамо 50 милиона динара за пољопривреду, од тога 44 и по милиона за директне субвенције, и оно што ме посебно радује је што сте препознали општину Горњи Милановац као доброг партнера. Када је расписан конкурс за субвенције, после двадесет дана смо истрошили новац, јер је заиста пуно апликација било. Гледаћемо да буџет за пољопривреду у наредним годинама буде и већи, с обзиром да је велико интересовање и за обнову механизације и за набавку стоке. Такође, за ове три године, успели смо да повећамо број грла за 30 посто. Видели сте и да оснивањем земљорадничких задруги, које су сада у експанзији, сви који су поднели захтеве за донације државе, добили су по 50 хиљада евра бесповратних средстава. Желим да се што више удружујемо, јер када имамо стабилну производњу, када имамо количине које можемо да понудимо тржишту, имаћемо боље услове и бољу цену“. Ковачевић је нагласио да, иако је општина Горњи Милановац превасходно индустријски оријентисана, то никако не значи да не треба да се улаже у пољопривреду. Такође, поред пољопривреде, интензивно се развија и сеоски туризам, што је јако значајно за нашу општину.


gm

„Проласком ауто-пута Коридора 11 кроз нашу општину, отвара се велика перспектива и туризму. Отварање аеродрома у Лађевцима ће и вама донети бенефите, што значи да ћемо имати карго летове, да можете воће и поврће да извозите, а да буде свеже и дан за дан, чиме ћете постизати веће цене у будућности “, рекао је Ковачевић и додао да је следећи корак једна озбиљна прерађивачка индустрија у Горњем Милановцу, јер је осим „Такова“, потребан још један озбиљан пољопривредни прерађивач, на кога би пољопривредници могли да се ослоне. Такође, Ковачевић је истакао да ће до краја године бити оформљена комисија која ће обићи све пољопривредне произвођаче који су у протекле три године користили субвенције, да се види да ли су те субвенције на прави начин коришћене.


gm

Шеф Kанцеларије за пољопривреду Милка Недељковић истакла је да, по средствима које издваја за пољопривреду, општина Горњи Милановац предњачи у Србији. Нагласила је да су се милановачки пољопривредници у највећем броју определили за куповину опреме и механизације и грла стоке, затим за вештачко осемењавање, у мањој мери за казане за печење ракије, док је за осигурање предат само један захтев.


Председник општине Дејан Ковачевић, обраћајући се пољопривредницима, рекао је да им општинска Канцеларија за пољопривреду увек стоји на располагању за све што је потребно. Тим поводом, похвалио је рад Канцеларије, која помаже пољопривредницима, како код апликације за општинска средства, тако и за средства код Републике и претприступних фондова Европске уније, али оно што је најзначајније је што може да им помогне у развоју пољопривредних газдинстава, саветодавно, са организацијом семинара који се редовно организују. Тим путем позвао је пољопривреднике да редовно посећују семинаре, јер ће едукација донети бољу продуктивност пољопривредника, али и помоћи развој општине.
Повратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!