opstina gornji milanovac

25. јун 2019.
Отворена изложба „Јован Дучић у дипломатији“


Удружење Требињаца „Јован Дучић“, у Београду, у оквиру својих активности, организује и представља широм Републике Србије и Републике Српске изложбу под називом „Јован Дучић у дипломатији“, аутора Миладина Милошевића. Минулог петка изложба је представљена и грађанима Горњег Милановца, побратимског града Требиња.


gm

О Удружењу Требињаца у Београду, под називом „Јован Дучић“, говорио је Миливоје Рупић, секретар Удружењa, који је истакао богате активности овог Удружења и планиране пројекте који предстоје. Александар Марушић истакао је сарадњу Музеја рудничко-таковског краја са музејима у Херцеговини, а председнику општине Дејану Ковачевићу, додељена је захвалница која се додељује сарадницима, поводом 25 година постојања Музеја рудничко-таковског краја.


gm

Изложба обухвата 150 изабраних фотографија и докумената из Архива Југославије, из периода рада великог песника као дипломате, у осам европских и једној афричкој земљи.


gm

Иако је оставио неизбрисив траг у српској књижевности, овог пута је представљено његово, јавности мање познато, дипломатско ангажовање од Софије, Рима, Атине, Мадрида, Женеве, Каира и Будимпеште. У Рим је враћен почетком августа 1933. и овај период представља најтежи у његовој дипломатској каријери, а завршен је споразумом Стојадиновић-Ћано, 25. марта 1937. у Београду. Своју дипломатску каријеру завршио је у Лисабону и Мадриду, након чега, после вести о тешком страдању српског народа, одлази у САД, где је и преминуо 7. априла 1943.


gm

Дучићеви дипломатски извештаји, које је редовно слао надлежним органима своје земље, а који су сачувани у архивама, могу да послуже као уџбеник данашњим дипломатама, а историчарима као драгоцен извор.


За све заинтересоване посетиоце, изложбa ће бити отворена до 14. августа.
Повратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!