opstina gornji milanovac

9. јул 2019.
У сусрет „Данима шилопајске панораме“ и првој производњи воћарске задруге „Шилопај“


У сусрет петим „Данима шилопајске панораме“ и 80 година постојања Цркве Светог Николаја, у Месној заједници Шилопај у току су завршне припреме. Према речима председника скупштине удружења „Шилопајска панорама“ Драгана Марјановића припреме су обухватиле реконструкцију свештеникове куће, а урађена је и ограда на Трпезарији љубави. У школском дворишту направљена је бина која ће служити за „Дане шилопајске панораме“, али и за организовање различитих културно-уметничких програма. „Потрудили смо се да инфраструктурно подигнемо простор, а уз помоћ општине Горњи Милановац, Јавног предузећа за изградњу и Јавног комуналног предузећа урадићемо 100 метара прилазног пута црквеној порти, ширине 3,5 метра и паркинг за око 40 возила, чиме ћемо избећи скрнављење травњака“, рекао је Марјановић.


gm

Предстојећа манифестација, богатим програмом ће засигурно привући бројне посетиоце. Програм ће бити отворен фудбалским турниром, планирано је и озваничење отварања задруге, као и шаролик музички програм. У суботу ће се одржати традиционално такмичење у спремању гулаша, али и традиционална бициклистичка вожња трасом бивше пруге. С тим у вези, Марјановић је открио и један нови пројекат: „Урадили смо геодетски снимак за целу трасу пруге и преговарамо се удружењем „Југо циклинг кампања“ око израде пројекта за ту стазу и очекујем да ћемо је успешно завршити.“ У недељу је најзначајнији дан манифестације, када ће се обележити 80 година постојања цркве, планиран је долазак владике Јустина, а у порти цркве биће изложена традиционална шилопајска јела.


gm

Осим предстојеће манифестације „Дани шилопајске панораме“, предвиђена је и прва производња ракије воћарске задруге „Шилопај“.


gm

Директор воћарске задруге „Шилопај“ Бранко Миличић рекао је да је од прошлогодишњег оснивања задруге па до данас доста инвестирано у опрему: „ Стигао је лампек, ту су хладњача и сушара, опрема је убачена у наш објекат који смо привели намени и радимо на грађевинским радовима да тај објекат пустимо у рад. Планирано је да 19. јула крене прва производња, а акценат ће бити стављен на ракију од шљиве и сушењу шљиве.“


gm

„Кад је богато село, богата је и држава“, рекао је један од чланова задруге, Мирко Јефтић, и истакао да у селу имају и крушке, малине, купине, па ће оснивањем задруге имати пласман и за Европску унију.


Подсетимо, председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић, потписао је прошле године са министром без портфеља задуженим за регионални развој и рад јавних предузећа Миланом Кркобабићем уговоре о додели бесповратних средстава. Средства се додељују задругама на основу Конкурса који је расписало ово министарство у оквиру спровођења програма за равномерни регионални развој који је усвојила Влада Републике Србије.


Том приликом, између осталих, основана је и воћарска задруга „Шилопај“, која је добила бесповратна средства у износу од 50.000,00 евра.
Повратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!