opstina gornji milanovac

3. фебруар 2020.
Одржана панел-дискусија „Покрени се за посао“


У Дому културе одржана је панел-дискусија „Покрени се за посао“, коју су организовали Клуб привредника и Привредни савет општине Горњи Милановац. Испред локалне самоуправе, учесница дискусије била је Јадранка Достанић, заменица председника општине. Поред ње, на дискусији су говорили Јован Глигоријевић, директор компаније „ТетраПак“, Мирослав Радовановић, директор компаније „Фока“ и председник Клуба привредника, као и Александар Марковић, директор „Металца“.


gm

Циљ одржане панел-дискусије био је да се милановачким средњошколцима, матурантима, будућим студентима и њиховим родитељима предочи која милановачка фирма их чека после средње школе, са којом дипломом ће најбрже стићи до најбоље плаћеног посла, али и шта траже, а шта нуде послодавци.


gm

Заменица председника Јадранка Достанић присутнима је предочила шта је то што је планирано буџетом општине Горњи Милановац за 2020. годину, а тиче се нових улагања и стварања што бољих услова за нова радна места и привредно јачање.


„ Један од најважнијих циљева који смо зацртали одмах по преузимању одговорности за вођење наше општине је да се обезбеде што бољи услови за добро образовање наших суграђана, почев од предшколског образовања, преко основног и средњег до стипендирања студената и ученика са територије наше општине. У периоду предшколског образовања, а касније и у току школовања, покушавамо да помогнемо родитељима и растеретимо њихов кућни буџет. Једна од последњих мера које смо спровели је бесплатан превоз за све средњошколце на територији наше општине, чак смо увели и повластице и за средњошколце из других општина. Локална смаоуправа издваја значајна средства за образовање. За повећање обухвата деце прешколским васпитањем и образовањем издваја 200 милиона динара, за потпуни обухват основним образовањем 94 милиона, за повећање обухвата средњег образовања 39 милиона, за стимулисање студената и ученика за постизање добрих резултата опредељено је 8 милиона динара, што укупно износи преко 340 милиона динара“, истакла је заменица председника.


Она је такође истакла да се из буџета општине Горњи Милановац издваја 15 милиона динара за смањење стопе незапослености, од којих се 9 милиона динара издваја за отварање нових предузећа, а 6 милиона за стручну праксу, која је веома важна за младе људе који су стекли високо образовање. Захваљујући тим мерама, у претходној години отворено је 25 нових предузетничких радњи, у којима је посао нашло 55 наших суграђана. Такође, помоћу ове мере 32 младих људи добило је могућност да стекне стручну праксу код 21 послодавца. Kao информацију од великог значаја, заменица Достанић је истакла да је, према подацима Националне службе за запошљавање, у току претходне године око 1000 наших суграђана нашло запослење, док је тренутно 1107 лица незапослено. Између осталог, заменица је истакла одличну сарадњу локалне самоуправе са привредом Горњег Милановца, захваљујући којој се ствара позитивна атмосфера за још бољи развој привреде, који ће свакако допринети отварању нових радних места. Свему томе значајно је потпомогло формирање Привредног савета, отварање стартап центра, сарадња са Наледом, као и будућа изградња приступне саобраћајнице ауто-путу.


Током дебате се могло чути да милановачка привреда у овом тренутку највише оскудева у кадровима техничке струке, било инжењерима, техничарима или занатлијама. С тим у вези, у фирмама Клуба привредника недавно је спроведена анкета која каже да њима у овом тренутку недостаје више од 200 радника из поменуте области. Са друге стране подаци говоре да ће ове школске године из клупа Техничке школе „Јован Жујовић“ изаћи мање од 100 матураната, трећег и четвртог степена стручне спреме.


Предузетници и локална самоуправа били су на заједничком задатку, да младима предоче важност јасне визије о томе чиме желе да се баве у будућности и да ли тај позив има перспективу у наступајућим временима.
Повратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!