opstina gornji milanovac

12. фебруар 2020.
Новац за вантелесну оплодњу у иностранству. Усвојен први ребаланс буџета за 2020. годину


На 34. седници Скупштине општине Горњи Милановац једногласно су усвојене све тачке Дневног реда. Неке од усвојених тачака на седници биле су и разматрање Одлуке о правима и услугама у социјалној заштити општине Горњи Милановац, као и Одлуке о остваривању права на накнаду трошкова и једнократну помоћ за вантелесну оплодњу из буџета општине.


gm

Према речима председника општине Дејана Ковачевића циљ је да општински новац намењен за једнократну социјалну помоћ оде у праве руке, као и да много више држава издваја за разне видове социјалне помоћи:


gm

„ Општина издваја 9 000 000 динара за ову годину и једнократна давања ће завршити у каси наших најсиромашнијих суграђана. Много више је дато на значају Центру за социјални рад и стручним службама да процене ако неко по самој одлуци можда нема право на доделу средстава, да провером на терену омогуће да и он оствари право, дакле један део одлуке се односи на стручне службе Центра за социјални рад које ће убудуће излазити на терен и вршити процену.“


gm

Што се тиче Одлуке о остваривању права на накнаду трошкова и једнократну помоћ за вантелесну оплодњу, која је такође добила зелено светло на скупштинском заседању, председник Ковачевић је нагласио да се измене везане за ову одлуку тичу померања старосне границе са 42 на 45 година за мајку, а могућност да користе новац из општинског буџета имаће и парови који ураде вантелесну оплодњу у иностранству, а по просечним ценама које су заступљене у Републици Србији.


„ Просечна цена у нашим државним установама за вантелесну оплодњу износи око 250 000 динара и ми смо омогћили да свако ко оде на вантелесну оплодњу у иностранству може да добије до 250 000 динара једном годишње. Документација ће се потпуно исто прикупљати, само што ће неко тај захват вршити ван институција Републике Србије. Имамо неколико захтева где су људи ишли у Чешку Републику и вршили вантелесну оплодњу и на срећу свих нас добили су децу и ми желимо да им помогнемо, с обзиром на то да тај захват у иностранству кошта преко 5 000 евра“, истакао је председник Ковачевић.


На одржаној седници једногласно је усвојен и први ребаланс буџета у 2020. години.


Према речима председника Ковачевића буџет локалне самоуправе усвојен је 10. децембра 2019. године, а у међувремену је одобрено неколико пројеката од стране Владе Републике Србије и на рачун општине је крајем прошле године уплаћено око 75 милиона динара, који су на седници распоређени на пројекте за које су намењени.
Повратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!