opstina gornji milanovac

15. фебруар 2020.
Обележен Дан државности Републике Србије


Полагањем венаца на Тргу кнеза Михаила у Горњем Милановцу на бисту војводи Живојину Мишићу обележен је Дан државности – Сретење. Венце су положили представници Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова Србије до 1918. године Подружница Горњи Милановац и представници Војске Србије. Испред општине Горњи Милановац венац је положио председник Скупштине општине Лазар Николић.


gm

Сретење је државни празник Републике Србије – Дан државности Србије, спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године подигнут Први српски устанак и дан када је у Крагујевцу 1835. године издан и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије - Сретењски устав, један од првих демократских устава у Европи.


gm

Српска револуција започета је Карађорђевом буном на Сретење 1804. године, а завршена је деценијама касније захваљујући мудрости кнеза Милоша Обреновића, творца модерне Србије, који је 23. априла 1815. године у Такову подигао Други српски устанак.


gm

Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године – Подружница Горњи Милановац данас је обележило Сретење Господње - славу српских ратника ослободилачких ратова Србије. Тим поводом је у Цркви Свете Тројице у Горњем Милановцу одржан помен српским ратницима и сечење славског колача, а потом и пријем уз пригодан програм у згради Старог суда.
Повратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!