opstina gornji milanovac

05. јун 2021.
Светски дан заштите животне средине


Светски дан заштите животне средине је годишњи догађај који се обележава 05. јуна у више од 140 земаља како би се подигла свест становништва о потреби залагања за животну средину. Представља врхунац еколошких активности које су током целе године предузимане како би наш свет учинили чистијим, зеленијим и светлијим.


gm

Трећа деценија 21. века биће у знаку очувања биодиверзитета и ова тема је изабрана за овогодишњи Светски дан заштите животне средине са циљем да се развије политика заустављања изумирања биљних и животињских врста. Такође почиње и Деценија обнове екосистема.


Сходно теми у 2020.-ој години смо отпочели истраживања биљног и животињског света у заштићеном подручју споменик природе ''Островица'' на територији наше општине. На крају ове календарске године ћемо, након теренских вишемесечних праћења, имати три истраживачке студије везане за фауну гмизаваца, флору и карактеристике станишта, као и дневне лептире.


gm

Такође смо покретањем и оглашавањем Предела изузетних одлика Рајац на сајту Министарства заштите животне средине и Студијом валоризације израђеном од стране Завода за заштиту природе Србије, допринели повећању процента заштићеног подручја на територији општине, самим тим и очувању биодиверзитета.


gm

Реализацијом пројекта Управљање и обнова зеленила на територији града Горњег Милановца је посађено преко 200 дрворедних аутохтоних садница високог квалитета у спомен-парку ''Брдо Мира'' и поред кеја реке Деспотовице, чиме се доприноси повећању јавних површина под зеленилом и побољшању квалитета ваздуха у граду.


gm

Одржавање зеленила на градском и сеоском подручју је саставни део очувања животне средине и реализује се у сарадњи са ЈП за изградњу општине, кроз Програм којим је ова област дефинисана.У области управљања отпадом се свакодневно одвози смеће са сеоског подручја целе наше општине и по томе смо јединствени у нашој држави. Поред тога се сваке године чисте нелегална одлагалишта отпада и постављају информативне и едукативне табле, све у сарадњи са ЈКП ''Горњи Милановац''.


Бригу о пијаћим водама смо дефинисали израдом Елабората о санитарним зонама заштите изворишта водоснабдевања - ове године за извориште ''Шибан'' Брезанског водозахвата.


gm

Вишегодишњом манифестацијом ''Бели лабуд'' препознатљивом у нашој општини и код наших суграђана, пропагирамо битност залагања сваког појединца у одржавању и очувању животне средине у којој живимо.


Све набројано и још пуно тога што општинска Канцеларија за заштиту животне средине у сарадњи са јавним предузећима обавља јесте заправо свакодневно обележавање дана животне средине, а овај симболични 05. јун је само дан када то презентујемо. Због свима познате ситуације у којој смо провели претходну и добар део ове године и овај 05. јун ћемо обележити само овим обраћањем у нади да ће следеће године бити могуће спровођење низа пригодних активности.
Повратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!