opstina gornji milanovac

08. јун 2021.
Усвојен завршни рачун и најављене велике инвестиције


Лазар Николић председник СО Горњи Милановац оценио је након данашње седнице да је рад овог сазива изузетно конструктиван и демократичан као и да је задовољан функционисањем саме Скупштине.


-Усвојен је завршни рачун за прошлу годину који је показао да је општина и током пандемије добро функционисала. Ребаланс буџета је добар и оптимистичан, доста ће се радити како на градском тако и на сеоском подручју. У граду бих издвојио улицу Вука Караџића, чија је реконструкција веома значајна, док ће у селима бити урађени бројни локлани и некатегорисани путеви. Оно што је важно за саму Скупштину је да је усвојен предлог о измени пословника. Биће формирана радна група која ће се током лета бавити техничким детаљима и могу са задовољством да кажем да ће већ наредна Скупштина бити дигитално вођена –истакао је Николић. Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац најавио је данас велику инвестицију, од чак 5 милиона евра преко Министартва екологије, на погону за прераду отпадних вода у Млаковцу. У плану је комплетна рекострукција пречистача али и долазних водова.


gm

-Од када је направљен пречистач отпадних вода у Млаковцу није завшрен до краја. Ми сада желимо да урадимо комплетан циклус , који ће обухватити и прераду чврстих остатака који остају након пречишћавања отпадних вода и да их у зависности од пројекта који буде прихваћен, а јавни позив за пројектовање и изградњу-што ће обављати једна компанија, расписаће Министартсво, користимо за ложење у новој котларници на био масу, заједно са одређеним процентом дрвних остатака. Тренутно се чврсти остатак складишти на депонији која има посебно одводњавање, након чега се део муља враћа у пречистач и тако у круг. Идеја је да се направи способан пречистач који ће моћи да подмири потребе града и привреде. Део новца биће употребљен за доградњу постојећих канализационих система на територији града. Радиће се у једном делу Луњевице, где није решено питање канализационе мреже, затим у једном делу Велеречи као и у још неколико делова града, како би све било повезано на колектор. У наредном периоду биће изабран извођач радова, до краја године уведен у посао а до краја 2022.године и да посао буде завршен.


gm

-Одборничка група Победи и спаси општину Горњи Милановац данас је по други пут поднела непотпуну тачку Дневног реда,само зато да би је екплоатисали кроз медије – рекао је Дејан Ковачевић председник општине и додао - сматрам невероватним да Милисав Мирковић, који је на челу општине био шест година а пре тога тридесет година радио у општини, не зна како се пише одлука.


gm

-Управо због тога, за следеће заседање Скупштине Ковачевић је најавио предлог одлуке који ће се наћи пред одборницима а односиће се на најављена геолошка истраживања на подручју горњомилановачке општине.


-Иако сматрам да оваква одлука можда није ни потребна, предложићемо је из разлога што је све прерасло у политиканство. Поставља се питање, због чега неко пре две године када је издата дозвола за ново истраживање на Руднику, које је радио Контанго који иначе екплоатише руде, није поставио питање да ли је то еколошки оправдано? Зато што јако добро послују, добри су према локалној заједници, према запосленима и нико није поставио питање. Хоћу да кажем да питања која се данас постављају, једино имају политички разлог, не постоје утемељени разлози у струци због којих би била постављена. Такође, у претходном периоду када је рађен План генералне регулације могао је неко да у тај план уврсти реченицу „забрањена сва геолошка итраживања на територији општине Горњи Милановац“ –каже Ковачевић.


gm

Он каже да се кроз разне теорије завере провлачи и прича да ће доћи неко да истражује литијум, радиће се бушотине и то ће изазвати катастрофу, одмах ће се све загадити. До сада је хиљаду бушотина на територији горњомилановачке општине рађено због артеријских бунара, које делом финансира држава а делом локална самоуправа. У највећем броју случајева није пронађена вода, па су бунари затрпани.


-Шта ће истраживањем бити угрожено? Не говорим сада о експлоатацији, већ о истраживањима. Експлоатација је посебна тема о којој треба да се прича, са једне стране да се стави добит а са друге да видимо да ли постоји разлог да будемо забринути. И то ће делом третирати наша скупштинска одлука, шта када дође до тога. Можда ће се завршити на томе да у Прањанима нема ништа. Можда на томе да на Руднику има злата, што бих ја лично волео, да искористимо природни ресурс са једне стране, а са друге да сачувамо екологију и животну средину –истакао је председник општине и додао -Одлука коју ћемо предложити показаће како се брине о заштити животне средине, а и све што улажемо у општини Горњи Милановац говори у прилог томе да свакодневно водимо рачуна о средини у којој живимо. Попут нове котларнице која ће бити на био масу, обезбеђеног новца за пречишћач, 15 канализација на сеоском подручју за које смо завршили пројекте, затим дивље депоније које редовно уклањамо, упркос томе што ЈКП у сваком селу има контејнере, све то говори да итекако бринемо о заштити животне средине у општини Горњи Милановца -закључио је Ковачевић.


На данашњем заседању СО Горњи Милановац усвојене су и све остале тачке дневног реда.
Повратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!