opstina gornji milanovac

15.септембар 2021.
Положени венци на бисту војводи Живојину Мишићу


15.септембар је установљен за обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе према сећању на пробој Солунског фронта.


gm

Овим поводом на бисту војводи Живојину Мишићу на Тргу кнеза Михаила венце су положили Јадранка Достанић, заменица председника општине Горњи Милановац и представници Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова Србије уз присуство припадника Војске Србије.


gm

Дан српског јединства, слободе и националне заставе установљен је као празник прошле године, а славе га Република Србија и Република Српска, као знак сећања на пробој Солунског фронта 1918. године. На данашњи дан отпочела је општа офанзива - шест српских и двадесет савезничких дивизија са 550 топова кренуле су у пробијање Солунског фронта у којима је учествовала Шумадијска дивизија Друге армије са Степом Степановићем на челу. Циљ успостављања овог празника је јачање јединства и слоге српског народа, како у Србији тако и у Републици Српској и подизање култа националне заставе – рекла је данас Јадранка Достанић, заменица председника општине Горњи Милановац.


gm

Од почетка офанзиве српска војска успела је да, кроз два ешалона и две своје армије, пробије линију фронта и у првом дану заузме простор око Ветерника, Доброг поља и освоји врх Козјак. У наредних 10 дана бива ослобођено Скопље. За 45 дана од пробоја, одлучна спска војска, знатно идући напред у односу на савезничке трупе, ослобађа читаву Краљевину Србију, након чега се ослобађају и све прекодринске територије где је живео српски народ.


gm

gmПовратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!