opstina gornji milanovac

17.септембар 2021.
Обележена 77. годишњица ослобођења рудничко-таковског краја од фашизма


Полагањем венаца на споменик “Слобода” на Тргу кнеза Михаила, обележена је 77.годишњица ослобођења рудничко-таковског краја од фашизма.


gm

Венце су положили председник општине Горњи Милановац, Дејан Ковачевић, представници општинске организације Савеза бораца НОР-а, представници Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, као и представници Војске Србије.


Седамнаести септембар 1944.године један је од најзначајнијих датума у историји Горњег Милановца.


gm

-Да би један народ имао светлу будућност, мора се сећати своје прошлости. Горњи Милановац је, иако најмлађи град у Србији, спаљен до темеља 1944.године. Наши преци су, за врло кратак период, од потпуно разореног места направили град, у коме и ми данас уживамо. Уз велику пожртвованост тадашњих мештана Горњег Милановца, постали смо ”индустријско чудо” у бившој Југославији, а тај епитет и данас носимо, на понос генерација које су градиле варош на Деспотовици, као и оних које тек долазе. Важно је да не заборавимо оне који су нам то омогућили, жртвујући сопствене животе за слободу нашег града - рекао је Дејан Ковачевић, председник Општине Горњи Милановац.


gm

На данашњи дан, пре скоро 80 година,снаге 17.ударне дивизије Народно-ослободилачке војске Југославије, уз садејство 5. и 21.дивизије, успеле су након дванаесточасовних борби да ослободе Горњи Милановац, савладају и заробе преко 400 жандара и успоставе нову власт. Након тога су немачке снаге у наредних десетак дана покушале да изврше неколико упада на територију града, али без успеха. Коначно,28.септембра, град је у потпуној власти ослободилаца.


gm

-Уз све препреке, почев од 1815.године, преко чувене Колубарске битке, до Другог светског рата са 1300 жртава, који је донео страхове и оптерећења од напада агресора, колаборационистичких снага и грађанског рата, Горњи Милановац је успео 1944. године да се избори за слободу и задржи је до дана данашњег. Осим што се слави као Дан ослобођења, 17. септембар се сматра и датумом рађања модерног града, који је у послератном периоди своју површину увећао три пута, а број становника чак осам пута-рекао је Александар Марушић-директор Музеја рудничко-таковског краја.


gm

Богата историја града бележи имена славних ратника који су у свим походима узимали учешћа и борили се за слободу и чији херојски подвизи се и данас препричавају.
Повратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!