opstina gornji milanovac

3.децембар 2021.
Годишњица Колубарске битке


Поводом обележавања годишњице Колубарске битке на спомен бисту Живојина Мишића, Ђенерала Терзића, споменик 1300 каплара и на спомен обележја у Бољковцима, данас су венце ће положили Лазар Николић, председник Скупштине општине Горњи Милановац, представници Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова Србије, као и представници Војске Србије.


gm

Колубарска или Сувоборска битка је најзначајнија битка између војске Краљевине Србије и Аустроугарске у Првом светском рату. Вођена је у новембру и децембру 1914. године на фронту од преко 200 км на простору долине реке Колубаре, обронцима планине Сувобор и обронцима планине Маљен. Окончана је успешном противофанзивом коју су извеле снаге Прве армије под командом генерала Живојина Мишића, против бројније и боље опремљене аустроугарске војске, у тренутку када је цео свет очекивао вести о капитулацији Краљевине Србије.


gm

-Веома је важно неговати традицију и чувати сећање на овакве догађаје. У питању су два битна аспекта Колубарске битке, први да Аустро-угарска војска није успела да покори Краљевину Србију у том тренутку иако је све указивало на то. Други је војни аспект , ова битка је ушла у уџбенике ратовања , чувеном контра офанзивом коју је спровела српска војска предвођена тада генералном, касније војводом Живојином Мишићем. Све је говорило да ће бити поражена, ипак подигла се из пепела и то јесу најважнији разлози због чега треба обележавати данашњи дан – истакао је Лазар Николић, председник СО Горњи Милановац.


gm

У тренутку када су европске телеграфске агенције очекивале вести о слому српске војске и када је В аустроугарска армија приређивала свечану параду у Београду, отпочела је велика противофанзива целокупне српске војске. Након велике артиљеријске припреме 3.децембра 1914. године у 7:00 отпочиње напад. Аустроугарске трупе су у потпуности изненађене, јер су сматрале да је српска војска неспособна и за одбрану, а камоли за противудар, па су биле приморане на повлачење. Само током борби 3. децембра заробљено је 3 официра, 400 подофицира и војника и 4 топа са 1000 граната.


gm

gm

gmПовратак на: Саопштења


logo opstine gornji milanovac

Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!