opstina gornji milanovac

27. јануар 2014.
Организациони одбор заседа сваког уторка


Општински организациони одбор за прославу два века од подизања Другог српског устанка заседа сваког уторка


takovo

Општински одбор за обележавање јубилеја два века од подизања Другог српског устанка у Такову и Дана општине заседа сваког уторка са седмичним планом релизације активности, а којим преседава председник општине Милисав Мирковић, а координира начелница Општинске управе Горица Петровић.


Према одређеном плану и подељеним задужењима по областима, а које се тичу инфраструктурног уређења, програмских активности, издаваштва, научно-тематских скупова, представа, концерата, угоститељско-смештајних и других понуда, делегирани чланови одбора имају задатак да седмично достављају предлоге и реализоване извештаје по поверним задацима.


Обимне припреме по читавој територији, Општина Горњи Милановац започела је у току прошле године, тако да је до сада извршено асфалтирање бине на отвореном и свих смерница, односно стаза кроз Кнежеву ливаду. Вредност извршених радова износи три милиона и седамсто педесет хиљада динара. Поред асфалтирања стаза и бине, по плану је уређење мокрих чворова, капије, санација јавне расвете, постављање излетничких табли и других активности на уређењу овог знаменитог места од историјског значаја за читаву Србију.


Иначе за обнављање културно-историјских знаменитости по читавој територији горњомилановачке општине потребно је тридесет милиона динара, а трећина ће бити финансирана из буџета Општине Горњи Милановац. Непокретна културна добра Милошев конак у Горњој Црнући и Црква брвнара у Такову су под заштитом Републичког завода за заштиту споменика културе, који је конкурисао код надлежног Министарства и тиме обезбедио 2.5 милиона динара за рестаурацију Милошевог конака и 1,9 милиона за уређење Цркве брвнаре, тако да се од ових средстава најпре ради пројектна документација за замену кровне конструкције, а у плану је и партерно уређење за оба објекта које ће финснирати општина Горњи Милановац.


Што се тиче других активности, а по плану рестаурације културно-историјских објеката и знаменитих дестинација, а које су у вези са овим историјским догађајем, до сада је завршена и санација музеја "Другог српског устанака" у Такову у делу замене фасаде, увођења подног грејања, кречења, глетовања, санације подова, а у плану је дренажа и регулисање канализационе мреже. У току је санација музеја "Рудничко-таковског краја" у граду, која ће обухватити санацију крова и ентеријера и партерног уређења. Саниран је локални пут Сврачковци-Горња Црнућа-Враћевшница, заправо путни правци ка Милошевом конаку и манастиру Враћевшница, вредности 22 милиона динара које је инвестирало ЈП "Путеви Србије".


takovo

Доста пажње посвећено је партерном уређењу ОШ "Таковски устанак" у непосредној близини Музеја, као и уређењу самог насељеног места Таково у смислу аутобуских стајалишта, месне канцеларије, паркинга и друго.


Од издаваштва припрема се I и II том књиге о Обреновићима, Водич кроз Таково, Зборник, књига проф.др Недељка Трнавца, каталози, часописи Центра за Митолошке студије. Уследиће научно-тематски скупови, музејске поставке, изложбе, представе, концерти, радионице и друго.


Велико медијско интересовање националних медија за ову значајну прославу од државног карактера започето је још у току прошле године, како би се на време припремили захтевни медијски пројекти који ће у будућности представљати медијску кампању и значајну архивску грађу. С тим у вези, председник општине је данас позвао да учешће у припремама преузму сви привредни субјекти и други важни чиниоци јер је неопходно поред знаменитих историјских места који се активно уређују да се врши и активно уређење и града који ће током читаве ове јубиларне године бити медијски пропраћен.


Представљање привредних субјеката као веома значајаних горњомилановачких ресурса, уређен и очишћен град, посебно инфраструктурно унапређен, приступачне и улепшане значајне историјске локације, обогаћене туристичко-угоститетељске понуде и још много тога чине основу маркетиншке пажње и медијске слике која ће у току ове године, а посебно у априлским данима, бити предствљена огромном аудиторијуму, назначио је председник општине у послатом допису. А чим се стекну временски услови и окончају законом прописани поступци за неопходну опрему, сви запослени у Општинској управи Општине Горњи Милановац, јавним предузећима, војска, школске установе, спортске организација и удружења и сви грађани који то буду желели у неколико наврата ће реализовати акције чишћења и уређења градских и сеоских средина.


О свим активностима за припрему прославе, као и о актуелностима везано за наш град, грађани ће бити информисани и путем лед екрана који ће за неколико дана бити активиран на Градском тргу.


Председник општине позива и грађанство да као и до сада буду добри домаћини и допринесу припремама и организацији Дана општине како би свечано и достојанствено обележили наш велики јубилеј по коме смо већ препознатљиви у земљи и иностранству.
Повратак на: Саопштења
Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!