opstina gornji milanovac

11. фебруар 2014.
Изложба "Срце у камену"


Изложба "Срце у камену – крајпуташи и усамљени надгробници рудничко-таковског краја"


У среду, 11. фебруара 2015. године у 18 часова у Галерији Музеја (Синђелићева 7 у Горњем Милановцу), етнолог Драгомир Антонић отвориће самосталну изложбу фотографија и цртежа Саше Савовића. Изложба се бави споменичким наслеђем кенотафа (споменика над празним гробом) подигнутих ратницима ослободилачких ратова Србије у оба Балканска и Првом светском рату. Упоредо, Савовић фотографијом и текстом као допуном, у поставци обрађује и необично споменичко наслеђе усамљених надгробника са простора општине Горњи Милановац.


Занимљиво је да се, после четворогодишњег теренског истраживања, прво појавила књига "Срце у камену", 2009. године, у издању Службеног гласника и Музеја рудничко-таковског краја. Временом, указала се потреба и за изложбом фотографија ужег избора мотива из поменуте монографије. Изложба је самостално гостовала у Републици Српској (Требиње, Фоча) и градовима Србије (Прибој, Пријепоље), а круна овог истраживачког подухвата свакако је била изложба у Етнографском музеју у Београду.


У времену обележавања два велика јубилеја, 100 година Великог рата и 200 година Другог српског устанка, Музеј рудничко-таковског краја овом изложбом почиње своју галеријско-излагачку активност у 2015. години. Изложба ће бити отворена до 27. фебруара.dom zdravlja gmПовратак на: Саопштења
Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!