opstina gornji milanovac

12. фебруар 2014.
Покретање поступка прибављања "Тешића куће"


Предлог Општинског већа о покретању поступка прибављања у јавну својину "Тешића куће" биће разматран и на седници Скупштине општине а саму идеју позитивно су оценили угледни Mилановчани


graditelj

На седници Општинског већа Општине Горњи Милановац одржаној 19. јануара 2015. године утврђен је предлог Одлуке о приступању прибављању у јавну својину службене зграде путем јавне набавке, а исти ће бити разматран на наредној седници Скупштине Општине Горњи Милановац заказаној за 20. фебруар 2015. године.


"Градитељ холдинг" а.д. обавестио је Општину Горњи Милановац да нема другу могућност за измирење пореских обавеза осим из средстава које би остварило продајом непокретности, као и да би нереализација планиране продаје могла довести и до блокаде пословног рачуна, прекида пословне активности, а у крајњем случају и покретање стечајног поступка и банкротство над овим привредним друштвом, "Градитељ холдинг" а.д. и понудио Општини Горњи Милановац на продају "Тешића кућу" чију је продају безуспешно оглашавало у два наврата.


Општина Горњи Милановац на овај начин приступа куповини зграде у поступку и на начин који је прописан Законом о јавној својини и Законом о јавним набавкама с тим што максималну купопродајну цену одређује Републичка Пореска управа. На овај начин прибављена је и непокретност за изградњу основне школе у Семедражи, а поступак прибављања био је и предмет контроле Државне ревизије која је исти позитивно оценила.


По спроведеном поступку прибављања ове непокретности стећи ће се услови да Општина Горњи Милановац наплати своја потраживање на име пореза на имовину од "Градитељ холдинг" а.д. У противном, постојала би могућност да Општина остане ускраћена за порез који јој наведено предузеће дугује. Наплата наведеног пореза до сада није била могућа обзиром да се предузеће налазило у вишегодишњој блокади.


Куповином ове зграде омогућује се са једне стране наплата заосталих пореских обавеза од стране предузећа, а са друге стране прибављање објекта који се налази под заштитом Завода за заштиту споменика културе саграђеног пре Другог светског рата у својину општине, а све у складу са законском прописаном процедуром. Намена овог објекта биће накнадно одређена. Дакле, прибављањем "Тешића куће" не би била оштећена ни Општина нити "Градитељ холдинг" односно порески обвезници наше Општине, а сама идеја је позитивно оцењена од стране већине угледних милановчана.

Повратак на: Саопштења
Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!