opstina gornji milanovac

13. фебруар 2014.
Вода на Руднику без арсена


Скинута забрана - Вода на Руднику без арсена


graditelj

Вода на Руднику исправна је за пиће, рекао је председник општине Милисав Мирковић на данас одржаној конференцији за штампу захваљујући новопостављеном систему за филтрирање, а што је потврдило званично мишљење Завода за јавно здравље у коме је наведено да су резултати лабораторијских испитивања показали хигијенску исправност воде и да се може користити за пиће.


Новим решењем Председника општине, данас се ставља ван снаге решење о забрани коришћења воде за пиће и припремање хране које је било актуелно од 15. августа, од када се снадбевеност мештана варошице Рудник врши довожењем цистерни пијаће воде милановачког Комуналног предузећа. Радове на систему изводила је фирма Аqва интерна ингенеринг Београд.


Председник Мирковић је најпре одао признање Рудничанима на стрпљењу као и милановачком Комуналном предузећу на дугогодишњем ангажовању око водоснадбевању ове варошице. Најавивши да су улагања у овај систем само привремено решење док се трајно не реши снадбевеност Рудника "Рзавском" водом изградњом водовода Горњи Милановац-Рудник са успутним насељима у дужини 13 километара и укупне предрачунске вредности 350 милиона динара.


За ову инвестицију директор Комуналног предузећа Рајко Нешковић је рекао да је урађено првих пет километара, до сада је Општина издвојила 20 милиона, а према речима председника општине очекује се и учешће заинтересоване компаније РОЦ Рудник, као и Републике, с обзиром да је у питању регионални пројекат и да ће изградња трајати наредне две године у зависности од средстава.


Директор Комуналног предузећа објаснио је да нови систем функционише у форми савремних филтера, немачке производње, на бази јонизирајућих смола које апсорбују арсен. Рудничани су захваљујући овом систему за сада снадбевени са 10 литара у секунди чисте и исправне воде.


Што се тиче одржавања и ангажованости на овом систему говорио је шеф радне јединице на Руднику Михаило Вучетић, рекавши да је Комунално предузеће у потпуности овладало системом, тако да су и губитци воде сведени на минимум, а у даљим плановима, наводи Вучетић, извршићемо реконструкцију мреже у Јабучару и код конфекције Рудник на Руднику.


Решење
Мишљење о хигијенској исправности воде за пиће из јавног водовода за насеље Рудник


graditeljПовратак на: Саопштења
Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!