opstina gornji milanovac

27. фебруар 2014.
Одржано Општинско веће


Одржано Општинско веће општине Горњи Милановац


opstinsko vece


На самом почетку заседања Општинског већа, председавјући овог општинског органа и Председник општине Милисав Мирковић, предложио је скидање једне спорне тачке са дневног реда, а која се односила на измену и допуну финансијског плана ЈП за изградњу општине Горњи Милановац. Приликом образложења Председника општина члановима Већа о оваквој одлуци, упућена је и јасна порука овом јавном предузећу да нико не сме да одступа од Одлуке о буџету и да самоиницијативно мења финансијске планове без предходно спроведене законске процедуре.


- Такав начин пословања је недопустив, посебно сада када је Општина Горњи Милановац заједно са општином Параћин узета као пример позитивног пословања са минималним неправилностима према оцени државних ревизора. Уместо да се и те неправилности коригују појединци поступају на исти начин и то се више неће толерисати, изричит је Председник општине. Сагласност на скидање ове тачке дневног реда, без расправе, подржали су једногласно сви чланови већа.


О многобројним активностима на припреми значајног историјског јубилеја- ДВА века од подизања Таковског устанка, говорила је начелница Општинске управе Горица Петровић, назначивши да су припреме благовремено започете тако да је до сада много тога урађено на уређењу и рестаурацији култруно-историјских дестинација и знаменитих објеката који су у вези са Другим српским устанком од Такова преко Бруснице, Савинца, Срезојеваца, Горње Црнуће, Враћевшнице и других места. Према њеним речима идуће недеље, по спроведеним набавкама и склопљеним уговорима, започињу радови на замени кровног покривача на Конаку кнеза Милоша и радови на партерном уређењу овог објекта. На цркви Брвнари у Такову следи партерно уређење, обзиром да су завршени радови на замени крова. Уређене су у потпуности обе зграде Музеја - градског и у Такову. Формиране су и радне групе за утврђивање нових локација за постављање огласних табли, за уређење огласних табли које су постављене на горњем улазу у градски парк из правца улице Тихомира Матијевића, за утврђивање локација за постављање инфо-табли, за уређење јавних зелених површина, а посебно површине испред зграде Окружног начелства, градског парка и других јавних површине. У плану је извођење радова у виду озелењавања, садње ниског растиња на улазима у Горњи Милановац из правца Београда, Чачка као и из правца Норвешке куће. Потпуна информација о свим предузетим пословима налази се на дну вести.


Већници су данас разматрали и извештај о спроведеном поступку конкурса за расподелу средстава за 2015.годину удружењима из области културе,социјалне и здравствене заштите и црквама, а које се финансирају или суфинансирају из буџета општине Горњи Милановац, о коме је говорила Љиљана Тешић, начелница Одељења за друштвене делатности. У информацији је наведено да је приспело 51 пријава, три нису испуниле услове по конкурсу, тако да је на 48 прописних пријава распоређено 6.900.000 динара буџетских средстава по општинском Правилнику у коме је прецизно прописан поступак, начин и критеријуми за избор програма рада и пројеката удружења из наведених области. На основу овог конкурса, и по одлуци надлежне Комисије, 18 удружења из области културе добило је 4.5 милиона, за 19 удружења из обасти социјалне и здравствене заштите опредељено је 900.000 динара, док је за 11 верских објеката додељено 1.5 милион динара.


Данас је подржана иницијатива Срђана Милићевића члана Општинког већа, задуженог за дечју заштиту за одобравање финансијских средстава буџета општине за вантелесну оплодњу, коју је Председник општине оценио као добру, рекавши да је такав предлог постојао и раније, одржани су и семинари на ову тему, али се реализација овог предлога пролонгирала због Републичких критеријумима везано за ову област. Тако да налик одлукама градова у окружењу и општина Горњи Милановац ће приступити изради Правилника о критеријумима за остваривање права за финансијску помоћ за вантелесну оплодњу. Данас су и предложени чланови радне групе који ће радити на изради овог правилника.


Током седнице Већа говорило се и о новом систему издавања грађевинских дозвола што изискује припреме Општинске управе и надлежног Одељења за урбанизам, као и јавних предузећа које добијају на одговорности, са доста кратким роковима.


Погледајте и преузмите у пдф формату
Информацију о припремама јубилеја два века подизања Другог српског устанка..200 godina
Повратак на: Саопштења
Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!