opstina gornji milanovac

16. март 2014.
Откупљено вредно уметничко дело


Председник општине данас је уручио Музеју на чување и промовисање откупљено вредно уметничко дело "Кућа кнеза Милоша у Црнући" аутора Живорада Настасијевића


slika


Вредно уметничко дело аутора Живорада Настасијевића(1893-1966) под називом "Кућа кнеза Милоша у Црнући" које је била преко 60 година у приватном власништву угледне горњомилановачке докторске породице Стефановић, Општина Горњи Милановац откупила је за потребе Музеја рудничко-таковског краја, како би се употпунила већ постојећа колекција вредних културних добара.


Ову уметничку слику председник општине Милисав Мирковић уручио је данас директору Музеја рудничко-таковског краја Милошу Николићу на чување и промовисање.


Иначе, ово вредно уметничко дело Општинској управи је понудила Сташа Козлина, унука Душана Стефановића, савременика Живорада Настасијевића, од кога је уметничку слику као поклон добила ова породица. Наследница ове слике је у разговору навела да јој је жеља да ово дело остане у Горњем Милановцу будућим генерацијама, тамо где и припада.


Председник Мирковић са сарадницима се захвалио на опредељењу и указаном поверењу да ова вредна слика буде понуђена на чување Музеју нашег краја, где је заправо слика настала, тако што је наш познати горњомилановчанин из породице Настасијевић био инспирисан Милошевим конаком и што је ово вредно дело нашло своје место управо у години када се обележава ДВА века од подизања Другог српског устанка.


Аутентичност дела и процену извршио је Никола Кусовац, историчар уметности и музејски саветник. Према његовом мишљењу сви елементи ове уметничке слике, рађене техником уља на платну, указују да је рад настао крајем шесте деценије ХХ века са аутентичним потписом сликара. Процењена вредност и порез на поклон за коју је Општина издвојила средства је 240.476 динара.slika    slika


Повратак на: Саопштења
Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!