opstina gornji milanovac

25. март 2014.
Одзвонило дивљим депонијама


divlja deponija


Дивље депоније на којима се неконтролисано одлаже отпад проблем су многих средина, а посебно оних чија се територија простире на великом подручју, попут наше општине. Иако су контејнери постављени а одвожење смећа организовано и са сеоских подручја, прихватили смо реалност да еколошка свест још увек није на високом нивоу и да не можемо избећи настанак дивљих депонија. Из ових разлога је ЈКП Горњи Милановац Одлуком о комуналним делатностима општине Горњи Милановац задужено да по налогу Општинске управе врши уклањање депонованог отпада са тзв. дивљих депонија.


Чишћење и санација спроводиће се у периоду од 23.03-10.04.2015. године на 26 локација, једној у самом граду на обали Деспотовице и преосталих 25 у сеоском подручју (Враћевшница, Липовац, Бело Поље, Доња Врбава, Луњевица, Неваде, Брусница, Велереч, Семедраж, Сврачковци, Грабовица, Рудник, Брђани, Љутовница, Калиманићи, Доњи Бранетићи и Срезојевци). Од ових 26, у претходном периоду очишћено је седам депонија, али се отпад на њима опет појавио.


Депоније су углавном смештене уз важне путне праваце и на обалама водотока, а део се налази на шумским и ливадским просторима.


Укупна количина отпада који ће се сакупити, одвести и депоновати на санитарну депонију ''Вујан'' процењена је на 444 м³. Терен ће бити потпуно очишћен а машине ће потом скинути горњи ''загађени'' слој земљишта и извршити санацију и рекултивацију терена, уклањањем земље и растиња.


Укупна вредност свих радова са одвожењем отпада и његовим правилним депоновањем на Санитарну депонију ''Вујан'' је 2.054.720,77 дин са ПДВ-ом.


Структура отпада захтева рад професионалних лица, са потпуном хигијенско техничком заштитом, а терени на коме се депоније налазе обучене раднике и већи број машина: утоварача, багера, камиона и трактора. Извођач радова је ЈКП Горњи Милановац, а контролу и надзор вршиће Општинска управа преко Еколошке канцеларије и комуналних редара.


Можемо поуздано да кажемо да је дивљим депонијама одзвонило!divlja deponija    divlja deponija    divlja deponija

divlja deponija    divlja deponija    divlja deponijaПовратак на: Саопштења
Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!