opstina gornji milanovac

06. април 2015.
И буџет љуља колевку


Општина Горњи Милановац предњачи по издвајањима за новорођенчад. За подстицање наталитета годишње се издвоји 19 милиона и већ има резултата.


gorica petrovic


Међу локалним самоуправама у Србији, милановачка спада у ред оних које за социјална давања из своје касе издвајају - највише! Од укупног годишњег буџета који је износио милијарду и 300 милиона динара, лане је за те потребе потрошен 81, а ове је планиран чак 91 милион. Међу буџетским приоритетима, што такође није тако често, налази се стимулисање повећања наталитета - новчаним даровима "под колевку" свакој новорођеној беби.


- Одлуком о финансијској подршци родитељима за новорођену децу, од септембра 2012, исплаћује се по 60.000 динара за сваку бебу, без обзира на то које је по реду у породици. Подсећам, до тада је важила новчана помоћ од 10.000 само за прворођено дете. Прошле године је, тако, укупно исплаћено 19,6 милиона, а за ову је, од 19 предвиђених милиона, већ потрошено 4,7. Надамо се да ће та буџетска ставка бити реализована до последњег динара, па и премашена - објашњава Горица Петровић, начелница Општинске управе у Горњем Милановцу.


У свеопштој скупоћи, новчана помоћ из општинске касе за нове бебе драгоцена је за кућне буџете брачних парова који планирају потомке. Можда је баш зато у рудничко-таковском крају - који, нажалост, предњачи и по белој куги - број новорођенчади повећан!


- Како год било, током 2013, у милановачком породилишту рођено их је 305, а лане 343, односно 12 одсто више наших малих суграђана. Срећом, већи наталитет у односу на ранији период бележи се и у првом кварталу ове године - додаје Петровићева, подсећајући на то да су и годишња издвајања за друге хуманитарне потребе прилично велика.


Центру за социјални рад у овој години одобрено је 11, а Црвеном крсту - надлежном и за Народну кухињу - пет милиона динара. За превоз ученика о општинском трошку ове године биће издвојена 33 милиона динара - десет више него лане.


Иначе, општински буџет је током минула три месеца забележио ванредни, непланирани приход од 13 милиона динара - услед ревносније наплате (више)годишњих дугова на име накнаде за коришћење градског грађевинског земљишта.


СТИПЕНДИЈЕ


Општина Горњи Милановац у Србији је јединствена и по томе што стипендира редовне студенте из свог атара, оне са највишим просеком оцена, као и најталентованије средњошколце који су постигли запажене успехе на међушколским, окружним и републичким такмичењима, једнако и у знању, у спорту. Годишње се за њих се издваја 8,3 милиона динара.


Текст: Милорад Бошњак
Вечерње новости

Повратак на: Саопштења
Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!