opstina gornji milanovac

06. април 2015.
Предавање у Музеју рудничко-таковског краја


Таковски устанак и династија Обреновић
1815-1903


aleksandar marusic


Поводом обележавања јубилеја, двестогодишњице подизања Другог српског устанка у Такову, кустос историчар Александар Марушић, одржао је карјем недеље предавање Таковски устанак и династија Обреновић 1815-1903, о подизању Другог српског устанка у Такову, стварању династије Обреновић и њиховој династичкој и ктиторској вези са рудничко-таковским крајем.


Музеј рудничко-таковског краја своје програме обележавања двестогодишњице Другог српског устанка започео је представљањем оба тома публикације Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије у Конаку кнегиње Љубице у Београду, а наставиће их низом програма, предавањима, објављивањем књига, организовањем научног скупа и изложбом о времену устанка и периоду владавине династије Обреновић.


Кустос Александар Марушић, базирао се у свом предавању на мало познате историјске чињенице о самом подизању устанка и периоду који је томе претходио, тј. припремама које су до буне довеле, дотакавши читав период владавине династије Обреновић, њихове корене који су несумњиво везани за просторе рудничко-таковског краја, о њиховој везаности за манастир Враћевшницу и уопште за значај њиховог задужбинарског рада.

Повратак на: Саопштења
Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!