opstina gornji milanovac

08. април 2015.
Одржана Скупштина општине Горњи Милановац


beba

Своје опредељење да улаже у будућност, Општина Горњи Милановац је потврдила и на данас одржаној 25. седници локалног парламента на којој је усвојена одлука према којој ће општински буџет сносити трошкове трећег покушаја парова из Горњег Милановаца да се кроз програм вантелесне оплодње остваре као родитељи. Ова одлука руковођена је статистиком према којој је управо трећи покушај зачећа кроз вантелесну оплодњу обично и успешан, али су до сада парови обично одустајали од њега због недостатка материјалних средстава. Према речима начелнице Одељења за друштвене делатности Љиљане Тешић овом одлуком се уређују ближи услови, критеријуми, начин и поступак за остваривање права на накнаду трошкова за трећи покушај вантелесне оплодње.


Претходно, одборници су одобрили измене и допуне Одлуке о буџету општине којима су билансирана неопходна финансијска средства за овај програм подршке рађању, а поред тога билансирана средства су опредељена и за исплату плата такозваним неуговореним лекарима, као и за трошкове око припреме прославе јубилеја Два века од подизања Другог српског устанка и Дана општине. Повод за усвајање првог ребаланса буџета у овој години је повећана наплата накнаде за градско грађевинско земљиште, при чему се општинска каса уваћала за 13 милиона динара.


На самом почетку скупштинског заседања јавио се одборник Дејан Ковачевић и изјавио да су одборници који су формирали посебан клуб "СНС - Томислав Николић" одлуком Извршног одбора странке искључени из партије. Иначе, одборници СНС су се на почетку мандата поделили у два клуба и у локалном парламенту били су једни другима опозиција, а из странке су искључени Ристо Бојовић, Душан Вујошевић, Драгољуб Нешковић и Зорица Антонић. "Они су искључени и немају право да одборнички клуб зову по СНС, а да ли ће вратити мандате је њихова ствар, као и да ли ће се жалити на одлуку о искључењу", рекао је данас Ковачевић. Шеф одборничке групе "СНС - Томислав Николић" Душан Вујошевић одмах је одговорио да су задовољни одлуком Извршног одбора СНС и да се неће жалити, јер за угледне и школоване људе одавно нема места у СНС Горњег Милановца.


Реагујући на видне проблеме који су на територији наше општине настали због незапамћених киша које су довеле до стварања клизишта и спирањем земљишта иницирале настанак ерозионих подручја, Скупштина општине је донела Одлуку о проглашењу ерозионих подручја на територији општине Горњи Милановац. Ова одлука предвиђа механизме и акције које се континуирано морају спроводити у подручјима која су за то одређена.


Поред овога Скупштина је дала претходне сагласности на правилнике о раду ЈП за изградњу, ЈП за путеве и ЈП "Спортско - рекреативни центар" Горњи Милановац а усвојени су и извештаји о пословању за 2014. годину ЈКП "Горњи Милановац", ЈП за изградњу општине, Дома здравља, Апотеке, Спортског савеза општине и Општинског штаба за ванредне ситуације општине Горњи Милановац.


Доста полемике било је око пословања Дома здравља и начину решавања финансијских и кадровских проблема, који наслеђено датирају дужи низ година у овој јавној установи, а о којима су наизменично говорили одборник Дејан Ковачевић, председник општине Милисав Мирковић и директори Дома здравља ДрагицаТопаловић и Опште болнице Миро Лазаревић.


Одборници су одобрили и измене и допуне овогодишњег Програма пословања и финансијског плана Јавног предузећа за изградњу и донели Програм уређивања грађевинског земљишта за 2015. годину, Годишњи програм рада Општинског штаба за ванредне ситуације, као и Програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта на територији општине Горњи Милановац.
Повратак на: Саопштења
Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!