opstina gornji milanovac

21. април 2015.
Ансамбл Станислав Бинички вечерас у Горњем Милановцу


binicki

СВЕЧАНИ КОНЦЕРТ УМЕТНИЧКОГ АНСАМБЛА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ РС "СТАНИСЛАВ БИНИЧКИ"
У част два века Таковског устанка, Дана Војске Србије и Дана општине Горњи Милановац
Диригент: Павле Медаковић

Горњи Милановац | Уторак, 21. април 2015.
Трг кнеза Михаила | 19:00

Организатори:
Министарство одбране Републике Србије
Центар за обуку везе и информатике Горњи Милановац
Културни центар Горњи Милановац
Општина Горњи Милановац


binicki    binicki

Историјат оркестра


Давне 1899. године 26. септембра формиран је, наредбом Краља Александра И Обреновића, први симфонијски "Београдски војни оркестар" који ће деловати непосредно под министром војним.


Један од утемељивача овог Оркестра био је и Станислав Бинички, композитор, војни капелник, организатор музичког живота у Србији, аутор прве српске опере "На уранку" и патриотски надахнутог "Марша на Дрину" и који је 1899. године као диригент стао на чело "Београдског војног оркестра", претече данашњег Уметничког ансамбла Министарства одбране.


Ансамбл "Бинички" достојно носи његово име и деценијама наставља племениту мисију, упоредо афирмишући музику из наше и светске музичке баштине.. То је свакако први организовани облик музичког стваралаштва у Србији из којег су, неколико деценија касније, настали и други оркестри, Оркестар београдске опере (1920), Оркестар београдске филхармоније (1923) и Радио оркестар (1927). Поред маршева и форми везаних за Војску, војне музике извеле су први пут код нас оперу, оперету, симфоније, ораторијуме.


Музика коју изводи Ансамбл снимљена је на преко 300 грамофонских плоча, касета и ЦД-а. На тим снимцима налази се више од 2.000 разноврсних композиција, које представљају својеврсну музичку антологију.


Уметнички ансамбл МО "Станислав Бинички", који данас чине симфонијски оркестар и естрадни оркестар, учествовао је на многобројним музичко-сценским свечаностима и фестивалима као што су: БЕМУС, БЕЛЕФ, Мокрањчеви дани, Дубровачке летње игре, Нишке хорске свечаности, Охридско лето, Мермер и звуци, Сплитски фестивал, Слободиште у Крушевцу, Велики школски час у Крагујевцу...


Остварујући богату сарадњу са институцијама из иностранства Ансамбл је гостовао у Белгији, Швајцарској, Аустрији, Бугарској, Чехословачкој, Пољској, Италији, Мађарској, Румунији, Немачкој и Русији, где је имао чак 80 концерата.


Ансамбл је пропутовао десетине хиљада километара и извео око 7.500 разноврсних музичких програма пред више од 5.000.000 посетилаца, и преносио славу музичког блага широм наше земље и већине европских земаља.
Повратак на: Саопштења
Ћир    Lat    Eng


       
opstina gornji milanovac
 

Општина Горњи Милановац

Aдреса: Tаковска 2,

32300 Горњи Mилановац, Србија

Тел: +381 32 / 515 0050

Факс: +381 32 / 720 282

info@gornjimilanovac.rs
www.gornjimilanovac.rs

Усудити се, то је цена напретка!